PROIECTE DE RESTAURARE
Arhiva cu proiecte de restaurare finalizate de către membrii UNRMI.
Utilizați bara de căutare pentru a găsi un proiect specific (după nume monument istoric, Cod LMI, tipologie, amplasare, județ, localitate, an sau nume membri UNRMI - persoane fizice și juridice etc)
Restaurarea și conservarea clădirii monument istoric a Muzeului De Etnografie și Artă Populară din Tulcea
Imobilul, amplasat în zona centrală a orașului Tulcea, adăpostește astăzi Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea. Imobilul a fost proiectat și a funcționat ca sediu al Băncii Naționale a României - Filiala Tulcea. A fost construit între 1924-1928 pe un teren în suprafață de 1910 mp. cedat de primărie în schimbul imobilului și al terenului aflat în proprietatea băncii, pe str. Regina Elisabeta nr. 148. Condiția era ca noua clădire să fie terminată până la 23 aprilie 1928, “contribuind astfel la formarea unui punct decorativ al orașului pe lângă celelalte clădiri care se află în împrejurimi, ca Palatul Prefecturii, Primăria, Palatul Pescăriilor Statului”.
Casa “Doctor Aristide Karatzali” din Constanța
Proiectul a propus consolidarea și restaurarea imobilului, regim de înălțime D+P+M - conform recomandărilor expertizei tehnice, cu păstrarea stilului arhitectural și a elementelor decorative originale și amenajarea interioară a acestuia, transformând fosta locuință unifamilială în sediu de birouri. Amenajarea s-a făcut în volumul existent. La demisol se află spațiile tehnice, parterul și restul nivelurilor fiind destinate spațiilor de birouri și dependințelor.
Restaurarea corpului de clădire al fostului Palat Regal din ansamblul Spitalului Orășenesc din Segarcea
Proiectul de “Consolidare, reabilitare, modernizare și dotare Spitalul Orășenesc din Segarcea - Corp clădire fostul Palat Regal - construit în perioada 1889 - 1905 după planurile arh. Alexandru Baucher. Proiect finalist la Bienala Națională de Arhitectură Ediția 2023 la secțiunea "4. Clădiri socio-culturale (educație, sănătate, cult)". Proiect distins cu premiul Trofeul Calității ARACO 2024, ediția XXVI. Antreprenor-constructor: RECON (membru UNRMI).
Fosta “Școală de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I” din Târgoviște
Implementarea proiectului de restaurare a monumentului istoric “Fosta Școală de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I” din Târgoviște este aproape finalizată. Clădirea, un reper istoric al orașului, a fost restaurată și reabilitată complet, fiind adaptată noilor cerințe funcționale, combinând patrimoniul arhitectural cu facilitățile moderne. Dincolo de valoarea arhitectonică și de patrimoniu, clădirea are o deosebită valoare istorică: în decembrie 1989, după căderea regimului totalitar din România, aici a fost judecat, condamnat și executat liderul de stat comunist Nicolae Ceaușescu, împreună cu soția sa Elena Ceaușescu.
Etapele restaurării ansamblului de artă medievală al Mănăstirii Dragomirna (1961-2022)
După ultima mare restaurare a ansamblului de artă medievală al Mănăstirii Dragomirna realizată între anii 1960-1970/1976 (proiect care nu a inclus şi restaurarea picturii), având-o ca șef de proiect pe arhitecta Ioana Grigorescu, au urmat, cu începere din anul 2010, alte trei etape succesive de restaurare, conservare și modernizare a infrastructurii conexe - ultima etapă fiind finalizată în anul 2022.
Reabilitarea și promovarea identității culturale și istorice a Pieței Cetății și a Turnului Ștefan din Baia Mare
Reabilitarea şi promovarea identităţii culturale a Pieţei Cetăţii şi a Turnului Ștefan a fost un proiect implementat între anii 2011-2015 prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa prioritară 1- Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor. Obiectul principal al pieţii îl reprezentă Biserica Sf. Stefan a cărei edificare se leagă de primul secol de existentă al aşezării medievale Rivulus Dominarum” (Cetatea Râul Doamnelor – 1329 ), azi Baia Mare.
Biserica “Sfântul Nicolae” din Densuș - restaurare, consolidare și punere în valoare
Biserica "Sfântul Nicolae” este un lăcaș de cult ortodox din localitatea Densuş, Judeţul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimonial UNESCO. Nicolae Iorga a numit biserica "fără pereche în toată românimea". Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea).
Restaurare Cinematograful “Flacăra” din orașul Turnu Măgurele
Restaurarea, reabilitarea si modernizarea cinematografului "Flacăra" din Turnu Măgurele, monument istoric de importanță locală. Construit în 1930 și amplasat în grădina publică a orașului, imobilul și-a păstrat utilizarea istorică de-a lungul timpului, una dublă - de teatru si cinematograf. Exteriorul clădirii exprimă stilul pitoresc modern, cu elemente de factură vernaculară: prezența turnului foișor, a colonadei din fațada principală, a decorațiilor - brâie cu motive românești, ocnițe și firide. Pe lângă reabilitarea clădirii aflată in stare de degradare, proiectul a urmărit reamenajarea și dotarea spațiilor interioare, astfel încât ele să răspundă funcțiunii de cinematograf modern și sală de spectacole. Proiectul a primit Premiul Asociației Culturale "Patrimoniu pentru viitor" și o nominalizare la secțiunea “05. Restaurare”, în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură - 2023