PROIECTE DE RESTAURARE

Arhiva cu proiecte de restaurare finalizate de către membrii UNRMI.

Utilizați bara de căutare pentru a găsi un proiect specific (după nume monument istoric, Cod LMI, tipologie, amplasare, județ, localitate, an sau nume membri UNRMI - persoane fizice și juridice etc)

Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Consolidarea și restaurarea clădirii monument istoric “Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei

Implementarea proiectului “Consolidarea şi restaurarea clădirii monument “Cazinoul Băilor” cu schimbarea de destinaţie în “Centrul Muzeal Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei a avut ca scop atît salvarea unui monument de valoare națională aflat în stadiu avansat de degradare, cît și redarea acestuia circuitului turismului cultural într-o zonă cu un patrimoniu deosebit.
Clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice 2015 (la poziţia 459, cod SV-II-m-A-05670) și este inclusă în zona de protecţie a monumentelor şi în zona naturală protejată de interes local a orașului Vatra Dornei.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Restaurarea Foișorului de Foc, sediul Muzeului Național al Pompierilor - București

Foișorul de Foc se află în partea de est a zonei centrale a Bucureștiului, pe traseul uneia dintre cele două ramuri ale axei est-vest a orașului, respectiv Bulevardul Ferdinand I. Construcția edificiului a început la data de 1 iulie 1890 și a fost finalizată un an mai târziu, fiind denumită curent de bucureșteni - dată fiind utilitatea ei - “Rezervorul de la Iancu”.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Conservarea și restaurarea Mormântului Hypogeu din Constanța

Mormântul Hypogeu ”cu banchet” face parte din zona necropolară a orașului antic Tomis, actualul municipiu Constanța. Stratigrafia istorică este compusă din necropola elenistică, suprapusă peste epoca romană târzie, plasată la sfârșitul secolului IV-lea. În această zonă a fost descoperit în 1988 o construcție funerară cu pictură murală. Cavoul cu dromos a fost utilizat pentru o perioadă de aproximativ 50 de ani ca lăcaș sepulcral familial, împodobit cu pictură a fresco cu reprezentări antropomorfe, zoomorfe, fitomorfe și geometrice. (1. Livia Buzoianu și Maria Bărbulescu, Tomis, comentariu istoric și arheologic, MINAC, 2012, Constanța, p.102)

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Restaurare și consolidare Biserica “Sfântul Nicolae” - Bălinești, Județul Suceava

Recepția lucrărilor de restaurare și consolidare a Bisericii „Sfântul Nicolae” Bălinești ne dezvăluie un monument medieval unicat, de o excepțională valoare artistică și documentar-iconografică, deoarece atât arhitectura sa în ansamblu, cât și picturile sale interioare s-au păstrat aproape intacte până în vremea noastră, constituind una dintre cele mai autentice mărturii ale culmilor pe care le-au atins aceste arte în epoca domnului Ștefan Cel Mare și Sfânt. De asemenea, plastica adoptată pentru decorarea fațadelor exterioare, cu arcaturi și discuri ceramice smălțuite, sistemul și măiestria de realizare a elementelor din piatră, precum și pictarea ulterioară a întregii fațade conferă calitatea de unicat întregului edificiu.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Consolidare, restaurare și punere în valoare Centru Cultural Protoieria Ploiești Nord (Prahova)

Consolidare, restaurare și punere în valoare fosta “Casă Dr. Constantin Vasiliu” ca sediu al Centrului Cultural Protoieria Ploiești Nord (Ploiești, Prahova). Proiect finalist la Bienala Națională de Arhitectură Ediția 2021 - Secțiunea "5. Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității".

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Restaurare, reconversie, refuncționalizare și extindere la clădirea “Fostului Comisariat de Război din Cetatea Alba Iulia" - noul sediu al Consiliului Județean Alba

Clădirea Comisariatului de Război construită odată cu edificarea Cetății Alba Carolina, pentru a deservi armata habsburgică și situată lângă cea mai frumoasă și mai bogat decorată poartă a cetății – Poarta III, are o istorie mult mai veche, care merge până în perioada romană, descoperirile arheologice de aici aducând în contemporaneitate barăci militare ale Legiunii XIII Gemina, locuința unui centurion și un altar votiv dedicat lui Jupiter și Geniului protector al unei centurii, conservat in situ. Clasată ca monument istoric, clădirea – proiect al arhitectului Cetății Alba Carolina, Giovano Morando Visconti, are un aspect elegant, sobru și funcțional conform destinației sale militare, după Unirea de la 1 Decembrie 1918 păstrându-și această funcțiune, găzduind până recent Centrul Militar Județean. După trecerea în domeniul public al Județului Alba, începând cu anul 2018 Consiliul județean Alba a demarat un amplu proces de restaurare și refuncționalizare a clădirii fostului Comisariat de Război, determinat nu doar de o nevoie administrativă (lipsa unui sediu al Consiliului județean Alba) ci mai ales de dorința de a oferi orașului și vizitatorilor acestuia o imagine unitară și coerentă a Cetății Alba Carolina.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Restaurarea Ansamblului Mănăstirii Secu

Proiectul finanţat de Comisia Europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi intitulat “Restaurarea, Mănăstirii Secu” a constat în restaurarea şi punerea în valoare a unui complex monahal, monument istoric de importanţă naţională (categoria A), alcătuit din: Biserica “Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, Muzeul Mănăstirii, Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului”, Turnul clopotniţă, Zidul de incintă sud-vest, Amenajarea incintei fortificate. Lucrările au fost începute în 2018 iar recepţia a avut loc în martie 2022.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Proiectul "Recuperarea ansamblului arhitectural din str. Plantelor nr. 4 - București"

Proiectul "Recuperarea ansamblului arhitectural din str. Plantelor nr. 4, București" a fost unul dintre proiectele finaliste la Anuala de Arhitectură București, Ediția 2024
- Secțiunea "Arhitectură construită / Arhitectură și patrimoniu".
Din colectivul proiectului au făcut parte și următorii membri UNRMI:
- dr. arh. Ruxandra Nemțeanu - șef proiect complex, arhitect atestat MC - restaurare
- Dirigenție de șantier: ing. Dan Lăcătuș (Lacaton Consulting)
- Sergiu Luchian (componente artistice)
- Alexandru Siminic (Sim’Art Construct - restaurare metal)

Read More