FOCUS

Articole și studii de specialitate, interviuri, eseuri, opinii, apariții editoriale, expoziții, simpozioane, cărți și publicații de arhitectură, evocări, cercetări istorice, expertize - texte pe teme specifice din domeniul complex al restaurării monumentelor istorice și al domeniilor conexe.

Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

CARTE Johann Schlatter: Cultura occidentală și arhitectura românească (1831-1866)

Volumul, publicat la editura Simetria, prezintă arhitectura valahă a primei părți a secolului al XIX-lea prin prisma activității elvețianului Johann Schlatter (1808-1865), profund implicat în complexul proces de modernizare. În ciuda criticilor ulterioare, din documentele păstrate reiese faptul că Schlatter s-a bucurat de considerația contemporanilor precum și de încrederea autorităților statului. În paralel cu implicarea în unele dintre cele mai însemnate proiecte publice (Grădina Kiseleff, Universitatea și Teatrul Național din București etc.), în 1844, la sugestia lui Vladimir Blaremberg, conducerea intervențiilor asupra construcțiilor mănăstirilor medievale din Țara Românească îi era încredințată lui Schlatter, acesta fiind numit “arhitect mănăstiresc“.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

ABRAL Art Product la “Birouri de Arhitectură in Spotlight” din seria CONSOFT Compass

Cum se poate interveni pe un monument istoric fără a-i altera autenticitatea? Răspunsul stă în echilibrul dintre cunoștințele arhitectului și puterea tehnologiei. Prin BIM și soluții digitale avansate, ABRAL Art Product optimizează procesul de restaurare, păstrând în același timp valorile arhitecturale. Restaurarea patrimoniului nu înseamnă doar conservare, ci și integrarea soluțiilor digitale pentru mai multă precizie și eficiență. Cu ajutorul tehnologiei, ABRAL Art Product îmbină măiestria tradițională cu precizia digitală, redefinind modul în care restaurăm clădirile istorice.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Revista Construcțiilor: prezentarea proiectului de restaurare finalizat al Așezămintelor Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa

Revista Construcțiilor prezintă în numărul 222 pe luna martie 2025 (paginile 10-11) proiectul "Restaurarea, conservarea si punerea in valoare a monumentului istoric Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa” implementat și finalizat de AEDIFICIA Carpați, DANART Import Export și METAMORFOZYS - membrii UNRMI.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Carte: Monumente medievale din Bucovina

“Monumente Medievale din Bucovina” (autori Tereza Sinigalia şi Oliviu Boldura) este o carte pentru călătorii sau o călătorie într-o carte; un ghid al monumentelor care te ajută să desluşeşti iconografia şi sensul picturilor murale, povestea monumentelor din Bucovina şi a înprejurimilor; o lucrare scrisă de specialişti pentru toţi iubitorii de patrimoniu şi de turism cultural. Cele 240 de pagini împărţite în 17 capitole oferă informaţii despre: Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Biserica din Pătrăuţi, Biserica din Rădăuți, Biserica din Arbore, Biserica din Bălineşti, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Voroneţ, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Probota, s.a.m.d., dar şi informaţii despre ce presupune procesul de conservare-restaurare a monumentelor din zonă.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

RĂDOI Engineering: Digital Twin - Ce trebuie să faceți pentru transformarea digitală în industria AEC?

În industria AEC (Arhitectură, Inginerie și Construcții), twin-urile digitale (gemenii digitali) reprezintă o revoluție în gestionarea ciclului de viață al activelor și infrastructurii. Articolul explorează Modelul de Maturitate al Twin-ului Digital, un cadru esențial pentru ghidarea companiilor în adoptarea și extinderea utilizării tehnologiei twin-ului digital. Pe parcursul etapelor, de la modele statice la sisteme autonome, organizațiile din AEC pot îmbunătăți eficiența operațională, sustenabilitatea și luarea deciziilor.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

CARTE: “O casă bucureșteană din Mahalaua Mântuleasa. Strada Plantelor nr. 4”

Descoperirea, consolidarea, conservarea și restaurarea imobilului din str. Plantelor nr. 4 constituie un caz benefic de recuperare a unui patrimoniu mai puțin cunoscut din istoria arhitecturală și artistică a Bucureștiului. Toate operațiunile de intervenție și restaurare au condus la (re)descoperirea unui obiect arhitectural autentic, ce constituie o mărturie a unui model de locuire reprezentativ pentru burghezia mijlocie de la sfârșitul secolului al XIX-lea a Bucureștiului.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Cristian Erbașu, CEO Construcții Erbașu: “O companie de construcții devine relevantă prin calitatea și diversitatea proiectelor sale, prin capacitatea de a inova și de a răspunde nevoilor comunității”

În interviul acordat pentru numărul aniversar al Revistei Construcțiilor (februarie 2025), Dl. Cristian Erbașu, CEO Construcții Erbașu, vorbește despre provocările industriei, realizările companiei și strategiile prin care se adaptează unui sector în continuă schimbare.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Proiect pentru protejarea și conservarea martorilor fizici ai Revoluției din 1989 de pe Palatul Universității din București

Urmele de gloanțe de la evenimentele de la Revoluția din 1989 și mesajele de pe clădirea Universității din București vor fi conservate și puse în valoare. După ce clădirea a intrat în renovare, multe dintre acestea au fost șterse. Arhitecții caută soluții de integrare acum pentru ce a mai rămas din ele. Balconul Universității se va transforma într-un muzeu unde vizitatorii vor putea retrăi istoria cu ajutorul unor ochelari VR.

Read More