Restaurarea și conservarea clădirii monument istoric a Muzeului De Etnografie și Artă Populară din Tulcea

Imobilul, amplasat în zona centrală a orașului Tulcea, adăpostește astăzi Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea. Imobilul a fost proiectat și a funcționat ca sediu al Băncii Naționale a României - Filiala Tulcea. A fost construit între 1924-1928 pe un teren în suprafață de 1910 mp. cedat de primărie în schimbul imobilului și al terenului aflat în proprietatea băncii, pe str. Regina Elisabeta nr. 148. Condiția era ca noua clădire să fie terminată până la 23 aprilie 1928, “contribuind astfel la formarea unui punct decorativ al orașului pe lângă celelalte clădiri care se află în împrejurimi, ca Palatul Prefecturii, Primăria, Palatul Pescăriilor Statului”.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea după restaurare.
Foto: Vision Engineering & Consultancy

Despre proiect

Denumire: Valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean prin restaurarea și modernizarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea
Amplasament: Strada 9 Mai nr. 2, Tulcea, Județul Tulcea
Cod LMI TL-II-m-B-05971 (Fostul sediu al Băncii Naționale a României - Filiala Tulcea)
Finanțator: Consiliul Județean Tulcea prin Programul Operațional Regional 2014-2020/5/5.1
Beneficiar: I.C.E.M. Tulcea
Proiectant general: ABRAL ART PRODUCT (membru UNRMI)

Colectiv de proiectare:
- Arhitectură arh. A.I.Botez - șef proiect complex (membru UNRMI)
- arh. Andrei Atanasiu - șef proiect  (vicepreședinte UNRMI)
- arh. Andrei Pâslariu, arh. Marius Enache, arh. Geanina Dragne, arh. Saviana Ivan-Kraus, arh. Bianca Buzdugan, arh. Cristina Carpov
Structură: ing. Adrian Mircea Stănescu - Expert, dr. ing. Daniel Purdea (membru CDN al UNRMI)
Instalații: ing. Bogdan-Cristian Ionescu, ing. Florin Bălan, ing. Alexandru Botez,
ing. Bogdan Vlădescu, ing. Rovana Preda
Anteprenor general:
CORAL (membru UNRMI) - Smaranda Bratu, ing. Cornel Georgescu, ing. Daniel Mocanu
Diriginte lucrări: TEHNOCONSULT PROIECT
- ing. Marinela Vochița Mălai (membru UNRMI)
Data începerii / finalizării lucrării: 2019 / 2022
Planșe și desene: ABRAL Art Product
Fotografii: ABRAL Art Product / Vision Engineering & Consultancy
Digitizare: Vision Engineering & Consultancy (membru UNRMI)

Proiect de restaurare finalist la Trienala Națională de Restaurare 2022 și publicat în Revista STATUS QUO nr. 13/2022.

Descrierea lucrării

Construcția are la bază un proiect elaborat de către arhitecții S. Constantinescu și Radu Dudescu și a fost realizată în stil neoromânesc.
A funcționat la origine ca sediu de sucursală al B.N.R.; din anul 2005, funcționează ca Muzeul de Etnografie și Artă populară al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.
Volumetric are două aripi asimetrice, paralele cu străzile ce delimitează parcela, articulate cu un volum cilindric robust - un “turn” - amplasat spre intersecție. Turnul este încununat cu foișor (inițial deschis) și cu un acoperiș conic, ce depașește înălțimea la coamă a celor două aripi. Clădirea are un acces principal (amplasat la intersecție) și două accese secundare la capetele celor două aripi. Planimetric, se observă organizarea spațiilor interioare în funcție de un ax de compoziție.
Accesul principal, axat, se face prin turn. Un pachet de trepte conduce printr-un pridvor neoromânesc către vestibulul circular. Amplasată central, dinaintea vestibului, o scara balansată îngustă - azi dispărută - lega inițial acest spațiu din parter de biroul directorului de sucursală B.N.R. (amplasat la etaj) și de foișorul din mansardă.
Proiectul de restaurare și conservare desfășurat pe parcursul anilor 2019-2022, începând cu luna iulie a anului 2019, a avut ca scop adaptarea spațiilor interioare la funcțiunea de muzeu prin realizarea de spații destinate expozițiilor permanente/temporare cu circuite de vizitare coerente și de spații multifuncționale/multimedia dotate corespunzător cu funcțiunea muzeală.
Lucrările de intervenție realizate au inclus:
- măsuri de consolidare a zidăriei și planșeelor existente și realizarea de noi planșee;
- măsuri de eradicare a umidității ascensionale, prezente în subsol și parter;
- refacerea șarpantei și a învelitorii, cu același tip de material - țiglă ceramică tip solzi, respectiv tablă de titan-zinc prepatinat, grialbăstrui;
- restaurarea elementelor valoroase și originale - finisajele fațadelor; tâmplăria exterioară; balustradele, grilajele și confecțiile metalice; pardoselile interioare din beton mozaicat; scările interioare; împrejmuirea din panouri de fier forjat; refacerea instalațiilor la standarde actuale, necesare desfășurării activitații muzeale.
Pentru asigurarea unui circuit de vizitare la nivelul etajului intre spațiile de expunere amenajate în aripile de est și de vest, aflate de-o parte și de alta a încăperii înalte din centrul aripii lungi, s-a propus realizarea unei pasarele cu structură metalică, cu pardoseală și parapeți din sticlă.
(ABRAL Art Product)

Proiectul de investiție “Valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean prin restaurarea și conservarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea”

Sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară (fostul sediu al Băncii Naționale a României - Agenția Tulcea) este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, împreună cu alte construcții, exemple valoroase ale arhitecturii de forme naționale. Construcția are la bază un proiect elaborat în 1924 și a fost ridicată în perioada interbelică (1924-1927), deci, la finele epocii de manifestare a curentului national in arhitectura României. Imobilul are o compoziție echilibrată generată și de poziționarea într-o intersecție, dar și de funcționalitatea inițială. Acest edificiu public poate fi considerat un exemplu reușit al arhitecturii moderne, edificate pe valorile celei tradiționale, ce a marcat prima parte a secolului al XX-lea. Patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară reflectă, prin diversitatea colecțiilor, un model cultural unic generat de conviețuirea etnică dintre români și celelalte populații. Cele aproximativ 8000 de piese alcătuiesc un fond etnografic inestimabil decodificabil în cadrul colecțiilor de artă populară și port popular, etnografie și foto-document.
Proiectul de investiție “Valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean prin restaurarea și conservarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea”, cod SMIS: 116136, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1. Proiectul s-a derulat în perioada 30.05.2018 – 28.02.2023 în Municipiul Tulcea, județul Tulcea și a avut o valoare totală de 18.721.765,70 lei, din care contribuția U.A.T. Județul Tulcea: 578.894,66 lei si valoarea finanțată prin contribuția Uniunii Europene de 18.142.871,04 lei. 
Obiectivul general al proiectului a constat în conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural din județul Tulcea în vederea îmbunătățirii mediului urban, sprijinirea unei dezvoltări durabile și echilibrate teritorial și național, prin creșterea importanței turismului și culturii ca factori care stimulează creșterea economică în regiunea Sud-Est, respectând principiile dezvoltării durabile și ale protecției mediului prin conservarea moștenirii culturale a monumentului istoric “Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea”. Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural – Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
(Vision Engineering & Consultancy)

CONEXIUNI

Proiect digitizare Vision Engineering & Consultancy
https://3dvirtual.ro/muzeul-etnografic-tulcea/

Revista ARHITECTURA a Uniunii Arhitecților din România
https://arhitectura-1906.ro/2023/07/restaurarea-si-modernizarea-muzeului-de-etnografie-si-arta-populara-tulcea/

Next
Next

Casa “Doctor Aristide Karatzali” din Constanța