Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România - UNRMI
UNRMI este o organizație profesională la nivel național, neguvernamentală, nepolitică și nelucrativă, cu personalitate juridică potrivit legii, ce cuprinde persoane fizice şi juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul studierii, protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a monumentelor istorice de arhitectură şi artă de pe teritoriul României.
UNRMI a fost fondată de Domnul Profesor Universitar Doctor Arhitect Virgiliu Polizu - personalitate de prestigiu a arhitecturii, restaurării și protejării monumentelor istorice din România - asociația constituindu-se pe pe durată nelimitată în anul 1991 potrivit prevederilor Art. 34 din Legea nr. 21/1924.
UNRMI s-a înfiinţat în baza dreptului constituţional la liberă asociere, ca persoană juridică română de drept privat, având un patrimoniu afectat, autonom, permanent şi irevocabil, distinct de patrimoniul asociaţiilor, în scopul realizării unor activităţi de interes general şi comunitar în domeniile instructiv-educativ, cultural, social.
UNRMI funcționează conform legilor statului român și Statutului actualizat al UNRMI votat și aprobat de Adunarea Generală a Membrilor în data de 11.12.2020.
Sediul UNRMI este în București, Sector 1, Str. Alexandrina 20-22, CP011441 - România
UNRMI este membru în Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC)
-
Prof. univ. Dr. Arh. Virgiliu Polizu, Preşedinte fondator
Arh. Daniel Sabău; Anton Ionescu; Arh. Panco Fred; Radu Simina; Ing. Pavel Libidov; Arh. Silviu Micu; Ing. Ilie Lazăr; Ing. Gheorghe Dăescu; Mihai Bradu; Nicolae Dobrescu; Ing. Ioan Loghin; Ing. Mircea Bârsan; Ing. Dan Ionescu; Ing. Mircea Crişan; Arh. Mihai Opreanu; Arh. Sandu Alexandru; Constantin Pavelescu; Ing. Alexandru Dragoş Popovici; Ing. Alexandru Cişmigiu; Arh. Mircea Sabău; Arh. Mihaela Rodica Someşean; Ion Cosmeleată; Gheorghe Rizescu; Ing. Dumitru Parscoveanu; Arh. Cristian Ranja; Arh. Aurel Botez; Ing. Mihail Săvulescu; Ing. Ştefan Păun; Ing. Simona Dumitrescu; Ing. Dumitru Bahamat; Ing. Ovidiu Manolache; Ing. Mihai Biriş; Nicu Preda; Teodor Ogrean; Paula Ecaterina Erhan; Teodora Ianculescu Spătaru; Claudiu Moldoveanu; Prof. univ. Dr. Oliviu Boldura; Andrei Hariton; Radu Popescu
-
UNRMI are ca scop principal studierea, protejarea, conservarea, restaurarea, punerea în valoare şi protecţia monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice din România, în colaborare cu organismele de specialitate publice sau private naţionale şi / sau internaţionale prin desfăşurarea, promovarea şi perfecţionarea activităţilor de cercetare, proiectare şi execuţie a lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului arhitectural şi de artă.
UNRMI îşi propune să integreze în rândurile sale toate persoanele fizice şi/sau juridice, precum şi asociaţiile, grupurile individuale şi colectivele, care activează în domeniul patrimoniului cultural naţional, ansamblurilor şi siturilor istorice din România.
-
• Sprijinirea din punct de vedere artistic, tehnic, știinţific, economic și logistic a activităților privind studierea, protejarea, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice de arhitectură și artă din patrimoniul național
• Comunicarea și promovarea activității membrilor UNRMI prin toate mijloacele ce îi stau la dispoziţie
• Comunicarea și promovarea informațiilor de interes cultural, istoric, artistic, tehnic, științific, profesional, educativ și social din domeniul studierii, protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural național și universal, a sit-urilor și monumentelor istorice de arhitectură și artă, pe plan național și internațional
• Contribuția la dezvoltarea și promovarea pe plan național și internațional a cercetării științifice, artistice și tehnice din domeniul restaurării monumentelor istorice de arhitectură și artă.
• Contribuția la pregătirea şi formarea profesională a specialiștilor în activități din domeniul restaurării monumentelor istorice de arhitectură și artă.
• Colaborarea și/sau asocierea cu organele guvernamentale şi ale administraţiei de stat, cu persoane juridice şi/sau fizice indiferent de cetăţenie şi naţionalitate, cu asociaţiile profesionale şi fundaţiile cu activitate în domeniu, precum şi cu toate instanţele calificate în protecţia şi apărarea patrimoniului arhitectural naţional, reprezentarea pe lângă aceste foruri şi medierea intereselor și reprezentarea pertinentă a membrilor UNRMI în raport cu aceste foruri.
• Afilierea la organisme internaţionale şi naţionale, sau alte persoane juridice pentru colaborări ştiinţifice, artistice, tehnice, logistice şi economice în vederea realizării scopului şi obiectivelor sale.
• Organizarea de conferinţe, comunicări, simpozioane, expoziții, cursuri şi schimburi de experienţă pe teme profesionale şi participarea la manifestări similare în ţară şi în străinătate.
• Asigurarea protecţiei profesionale a membrilor UNRMI și, după posibilităţi, asigurarea protecţiei sociale şi economice a acestora
• Medierea asocierii membrilor UNRMI în vederea dezvoltării şi îndeplinirii unor proiecte comune în domeniul studierii, consolidării, restaurării, conservării, protejării şi punerii în valoare a monumentelor istorice.
• Emiterea de atestări, recomandări şi certificări şi/sau orice alte distincții de competenţă profesională şi civică membrilor săi, pe baza activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute în domeniul restaurării monumentelor istorice.
• Editarea de publicații pliante, prospecte, lucrări și documentații de specialitate.
• Înființarea de filiale sau sucursale în conformitate cu prevederile stipulate în statutul UNRMI
-
Statutul de membru al UNRMI
UNRMI este formată din membri activi (persoane fizice și juridice) calificate și atestate conform legilor în vigoare pentru a desfășura activități specifice în domeniul studiului, protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a monumentelor istorice de arhitectură şi artă din patrimoniul național
Poate deveni membru activ al UNRMI orice persoană fizică sau juridică, indiferent de cetăţenie şi naţionalitate, care recunoaşte, îşi asumă și aderă la valorile, principiile, viziunea, misiunea, scopurile și statutul UNRMI și care, prin imaginea, contribuţia şi activitatea lor profesională au sprijinit şi sprijină în mod substanţial UNRMI în realizarea scopului şi obiectivelor sale, contribuind reprezentativ, relaţional, financiar, moral şi funcţional la aceasta.
Totalitatea membrilor UNRMI formează Adunarea Generala a Membrilor.
VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A MEMBRILOR UNRMI
-
Conducerea UNRMI este reprezentată și exercitată, conform statutului, prin următoarele entități - Adunarea Generală a Membrilor, Președinte și Comitetul Director Național cu rol executiv.
Organul suprem de Conducere al UNRMI este Adunarea Generală a Membrilor și acesta alege, în cadrul Adunărilor Generale Ordinare (AGO,) structurile de conducere executive: Președintele și Comitetului Director Național (CDN).
Președintele UNRMI este ales pentru un mandat de 4 ani, poate fi reales pentru maxim 2 mandate consecutive și conduce Comitetul Director Național (CDN).
Comitetul Director National (CDN) este forul decizional de conducere permanent, cu funcție executivă, ales și împuternicit de Adunarea Generală a Membrilor pentru un mandat de 4 ani și este condus de Președintele UNRMI și de vice-președinți.
Conducerea executivă a UNRMI pentru mandatul 2023-2027
Președinte UNRMI
• Ing. Gabriela Simona CarpovComitetul Director Național
Vice-președinți
• Arh. Smaranda Baciu
• Arh. Andrei AtanasiuMembri
• Arh. Constanța Carp
• Av. Alina Stoica
• Arh. Mircea Căpățână
• Ing. Daniel Purdea
• Ing. Ionuț StoicaContact
secretariat@unrmi.comDomnul Profesor Universitar Doctor Arhitect Virgiliu Polizu este Președinte-fondator de onoare al UNRMI.
-
UNRMI organizează, odată la trei ani, Trienala Națională de Restaurare, eveniment cultural național ce reunește, expune, promovează și premiază cele mai bune proiecte de restaurare finalizate, precum și activitatea Membrilor UNRMI.
UNRMI este editorul revistei STATUS QUO - (publicație anuală format fizic - ISSN 2359 - 8522 / ISSN-L 2359 - 8522) și al website-ului unrmi.com (publicație format digital online) publicații al căror scop este, în special, comunicarea și promovarea activității membrilor Uniunii și, în general, a activităților din domeniul studierii, protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a monumentelor istorice de arhitectură şi artă din patrimoniul național, european și mondial.
Canalele oficiale de comunicare publică ale UNRMI sunt:
• Website-ul unrmi.com
• Pagina oficială de pe platforma socială Facebook (META)