Fosta “Școală de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I” din Târgoviște
Implementarea proiectului de restaurare a monumentului istoric “Fosta Școală de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I” din Târgoviște este aproape finalizată. Clădirea, un reper istoric al orașului, a fost restaurată și reabilitată complet, fiind adaptată noilor cerințe funcționale, combinând patrimoniul arhitectural cu facilitățile moderne. Dincolo de valoarea arhitectonică și de patrimoniu, clădirea are o deosebită valoare istorică: în decembrie 1989, după căderea regimului totalitar din România, aici a fost judecat, condamnat și executat liderul de stat comunist, Nicolae Ceaușescu, împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu.
Fosta “Școală de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I” din Târgoviște după restaurare
și Bustul Voievodului Dan al II-lea.
Lucrările de restaurare și modernizare la fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște se apropie de final, a anunțat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Antreprenor-constructor al proiectului este firma PRO STRATEGY Construction, membru UNRMI.
Date proiect
Denumire proiect: Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii “Fosta Școală de Cavalerie” din Târgoviște în vederea consolidării identității culturale a Județului Dâmbovița
Obiectiv: Clădirea “Fosta Școală de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I”
Cod LMI: DB-II-m-B-17307
Datare: 1907/1910
Amplasament: Bulevardul Carol I, nr. 49 - Târgoviște, Județul Dâmbovița
Beneficiar: Consiliul Județean Dâmbovița
Finanțare: Programul RO CULTURA - APEL 1 - Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2020
Echipa proiectului
Proiectant: BE HOME CONCEPT
Constructor: PRO STRATEGY CONSTRUCTION - membru UNRMI
Durata proiectului: 2021/2023-2025
Școala de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I din Târgoviște - fotografii istorice de epocă
Proiectul de restaurare
Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului Consiliului Județean Dâmbovița “Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii fosta Școală de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, în valoare totală de 21.790.929,67 lei (inclusiv TVA), al cărui contract de finanțare a fost semnat în data de 24 iunie 2021. Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Programului RO CULTURA – APEL 1 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2020. Din valoarea totală a proiectului, suma de 7.456.746,02 lei (inclusiv TVA) este contribuția financiară nerambursabilă din partea SEE, 1.864.186,51 lei (inclusiv TVA) este contribuția aferentă cheltuielilor eligibile proprii din partea UAT Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița, iar suma de 12.469.997,14 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea contribuției proprii a UAT Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița – cheltuieli neeligibile.
Pe lângă deosebita valoare intrinsecă a monumentului de patrimoniu în sine, fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște are și un important potențial turistic, iar aceasta este una dintre resursele de bază pentru viitorul dezvoltării economice a județului Dâmbovița.
Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște, printr-o abordare integrată și într-o manieră inovativă, constituie obiectivul general al proiectului. Lucrările de intervenție s-au realizat păstrând unicitatea și semnificația istorică a ansamblului.
Planul de restaurare, reabilitare și modernizare a inclus consolidarea structurii, restaurarea mozaicului din holul principal și refacerea acoperișului cu țiglă ceramică, păstrând astfel autenticitatea arhitecturală a clădirii.
Pentru asigurarea accesibilității generale a fost prevăzută montarea unui lift panoramic cu acces de la nivelul curții până la fiecare nivel destinat publicului.
În corpul central la etaj s-au amenajat spații de expoziție, iar în cele 2 aripi ale clădirii – birouri administrative, spații muzeale, dar și spații aferente activității de cercetare.
În zona de sud a terenului aferent imobilului s-a construit o parcare publică, cu acces din Bulevardul Regele Ferdinand, precum și o alveolă pentru parcarea a două autobuze. Pe lângă reamenajarea spațiilor verzi, în curte a fost amplasată o fântână arteziană. Actuala împrejmuire a fost refăcută cu menținerea structurii betonate a gardului.
Proiectul a fost unul de amploare și s-a intervenit de la subsol până la acoperiș:
- lucrări de finisare la nivelul pereților, planșeelor și tavanelor
- hidroizolarea pardosealei și pereților subsolului și termoizolarea pereților exteriori dinspre curte, la interior
- conservarea modelelor istorice din pardoseala de mozaic aflată în holul central
- la nivelul șarpantei: înlocuirea totală a structurii vechi cu una nouă cu învelitoare din țiglă ceramică de tip solzi
- refacerea finisajelor interioare și exterioare
- refacerea instalațiilor electrice și termice
Imagini din proiectul de arhitectură. Autor: BE HOME CONCEPT
Despre finanțare
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Despre proiect
Consiliul Judeţean Dâmboviţa administrează prin intermediul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte obiective de patrimoniu de valoare inestimabilă precum Ansamblul Monumental “Curtea Domnească”, Turnul Chindiei, Ruine Biserica Paraclis, dar şi Fosta Şcoală de Cavalerie.
Clădirea fostei Şcoală de Cavalerie are însemnate valenţe istorice, aici funcţionând iniţial Şcoala de ofițeri de cavalerie din Târgovişte, înfiinţată ca urmare a unui act de cesiune semnat de primarul oraşului Târgovişte, Dimitrie Athanasiu, şi delegatul Ministerului de Război, maiorul D. Dragotescu, în baza căruia o suprafaţă de 102 hectare şi 8198 metri pătraţi, “situată în partea de sus a oraşului”, era cedată de municipalitate Administraţiei Războiului, în vederea construirii clădirilor Şcolii de Cavalerie şi realizării unui câmp de instrucţie şi de alergări. Ulterior, la 20 octombrie 1907, aici era aşezată piatra de temelie pentru clădirea care din 1910 va găzdui Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte.
Evenimentele din decembrie 1989 au marcat ireversibil istoria acestui loc în contextul în care în clădirea fostei Şcoli de Cavalerie unde funcţiona pe atunci unitatea militară UM 01417 au avut loc atât procesul soţilor Ceauşescu, cât şi execuţia acestora.
Ca urmare a preluării în administrare a clădirii fostei Şcoli de Cavalerie de către Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, aici a fost organizată expoziţia “Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”. Prin urmare, având în vedere importanţa istorică deosebită a acestei clădiri care este reprezentativă pentru mai multe epoci şi momente ce au marcat istoria poporului român, precum şi atribuţiile ce revin Consiliului Judeţean Dâmboviţa în conformitate cu prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, în vederea asigurării cadrului necesar pentru protejarea şi conservarea obiectivelor de patrimoniu, s-a impus realizarea de lucrări de restaurare și reabilitare care să contribuie la valorificarea sa durabilă.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă conservarea, restaurarea și valorificarea Clădirii Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița într-un mod inovativ prin intermediul unei abordări integrate.
Clădirea “Fosta Școală de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I” din Târgoviște după restaurare. Foto: CJ Dâmbovița
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Conservarea și restaurarea clădirii Fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște, astfel încât să fie păstrată unicitatea și semnificația istorică prin realizarea de lucrări de intervenție asupra structurii, arhitecturii și instalațiilor clădirii.
2. Valorificarea obiectivului de patrimoniu Fosta Școală de Cavalerie prin utilizarea funcționalităților acestuia pentru desfășurarea de evenimente de tip “Cafenea culturală” care să stimuleze dezvoltarea economică și socială.
3. Promovarea Fostei Școli de Cavalerie prin organizarea de evenimente culturale naționale și internaționale și realizarea unui film de animație cu tema “Cavaleria română în istorie”.
Principalele activități ale proiectului:
- Conservarea și restaurarea monumentului istoric, Fosta Școală de Cavalerie
- Punerea în valoare a monumentului istoric restaurat.
Rezultatele vizate ale proiectului:
- O clădire monument istoric restaurată și valorificată cultural și economic
- 35% creștere a numărului anual de vizitatori la obiectivul de patrimoniu și/sau a numărului de participanți la activitățile culturale
- 6,5 locuri de muncă create
- 1 plan de valorificare a patrimoniului cultural construit implementat
- 16 profesioniști cu competențe/expertize dezvoltate la locul de muncă
Această clădire de patrimoniu cu o istorie bogată, va deveni un spațiu important atât pentru activități culturale, cât și pentru administrația județeană.
Lucrările de restaurare și modernizare la fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște sunt aproape finalizate.
Istoric “Școala de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I”
La 20 octombrie 1907 era așezată piatra de temelie pentru clădirea care, din anul 1910, va găzdui Școala de Ofițeri de Cavalerie de la Târgoviște, în prezența a două figuri emblematice ale istoriei României: moștenitorul tronului, principele Ferdinand, viitorul rege Ferdinand I Întregitorul (1914-1927) și ministrul de Război, generalul Alexandru Averescu (1859-1938), erou al Primului Război Mondial, mareșal al României (din anul 1930), președinte al Consiliului de Miniștri.
Școala de Ofițeri de Cavalerie a fost inaugurată ceremonial abia în 1919 în prezența regelui Ferdinand I și este una dintre instituțiile reprezentative ale învățământului militar românesc, care a funcționat la Târgoviște între 1910 și 1948. Aici s-a format o parte din elita cadrelor militare ale țării, precum: generalul Radu Korne (comandant militar foarte apreciat care și-a condus trupele în timpul celui de al Doilea Război Mondial până în Caucaz și în Stepa Calmucă), generalul Marin Manafu (cel care în timpul bătăliei de la Odessa a atins primul cu unitatea sa, Brigada 1 Cavalerie, litoralul Mării Negre), viitorul mareșal Ion Antonescu și mulți alții. Tot Ion Antonescu a fost cel care a condus această unitate în perioada neutralității României din timpul Primului Război Mondial.
Pe frontispiciul clădirii a fost inscripționată deviza acestei școli: “Ofițerul de cavalerie trebuie să fie călăreț și cavaler”, deviză care este vizibilă până în prezent.
După 1948 spațiul fostei Școli de Cavalerie va rămâne legat de activitatea militară, servind drept cazarmă mai multor unități militare.
Istoria avea să îi rezerve un rol esențial în timpul evenimentelor din decembrie 1989, care au dus la sfârșitul regimului totalitar din România, aici fiind adus după arestare și judecat, condamnat și executat liderul de stat comunist, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu.
Pavilionul central al școlii este clasat monument istoric clasa B (Cod LMI DB-II-m-B-17307) și se prezintă ca o clădire monumentală, cu săli înalte și spațioase.
Bustul Voievodului Dan al II-lea realizat în1967 de sculptorul Vasile Blendea, amplasat în fața intrării principale în clădirea fostei Școli de Ofițeri de Cavalerie.
Bustul Voievodului Dan al II-lea
De asemenea, în curtea clădirii, în fața intrării principale, se află sculptura “Bustul Voievodului Dan al II-lea”, operă a artistului vizual, pictorul și sculptorul Vasile Blendea (1895-1988).
Sculptura este monument Istoric (Cod LMI DB-III-m-B-17779) și a fost realizată în anul 1967 - fapt atestat chiar de semnătura autorului incizată pe laterala stângă a bustului.
Dan al II-lea, domn al Țării Românești în două rânduri (1422-1426 și 1427-1431) și duce (herțeg, în germană) al Amlașului și Făgărașului, a fost supranumit “cel viteaz” pentru curajul și competențele militare dovedite în luptele pe care le-a dus cu turcii.
Dan al II-lea a fost fiul lui Dan I, fratele lui Mircea cel Bătrân, aceștia fiind inițiatorii celor două ramuri ale dinastiei Basarabilor care își disputau domnia Țării Românești: ramura Dăneștilor (urmașii lui Dan I) și ramura Drăculeștilor (urmașii lui Mircea cel Bătrân). Această ultimă ramură își trage denumirea de la Vlad al II-lea, fiul lui Mircea cel Bătrân, un cavaler renumit al acelor vremuri, supranumit “Dracul” după ce a fost primit în anul 1431, pentru meritele sale, în Ordinul Dragonului (”Draco”) fondat în 1408 de Sigismund, Împăratul Sfântului Imperiu Roman, pentru lupta împotriva Imperiului Otoman.
CONEXIUNI
Proiectul “Școala de Cavalerie”
https://scoaladecavalerie.ro
https://scoaladecavalerie.ro/despre-proiect/
Programul RO CULTURA - Proiectul “Fosta Școală de Cavalerie Ferdinand I” din Târgoviște
https://www.ro-cultura.ro/proiecte-finantate/proiecte-mp/proiecte-apel-1-1/fosta-scoala-de-cavalerie-db
Artistul vizual Vasile Blendea
https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Blendea
Voievodul Dan al II-lea
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_al_II-lea
PRO STRATEGY Construction
https://pro-strategy.ro/portofoliu/