Restaurarea corpului de clădire al fostului Palat Regal din ansamblul Spitalului Orășenesc din Segarcea
Proiectul de “Consolidare, reabilitare, modernizare și dotare Spitalul Orășenesc din Segarcea - Corp clădire fostul Palat Regal - construit în perioada 1889 - 1905 după planurile arh. Alexandru Baucher. Proiect finalist la Bienala Națională de Arhitectură Ediția 2023 la secțiunea "4. Clădiri socio-culturale (educație, sănătate, cult)". Proiect distins cu premiul Trofeul Calității ARACO 2024, ediția XXVI.
Ansamblul Spitalului Orășenesc din Segarcea după restaurare.
Foto: Trif Adela / GETRIX.
Echipa proiectului
Arhitectură: Getrix SA Craiova - arh. Trif Mihai Radu, arh. Trif Nicolae, arh. Trif Mariana, arh.urb. Trif Adela, c.arh. Nica Ilona, arh. Ghiță Vlad Mihai, arh. Ruxanda Bogdan
Antreprenor-constructor: RECON - membru UNRMI
Colaboratori: ing. Cojocaru Constantin, ing. Oacheș Valentin, ing. Măroiu Daniel, ing. Miertescu Nicușor, ing. Jerdoiu Cătălin, ing. Sîrbu Alina Georgiana,Tudor Verginica, Petrache Ionelia Ștefăniță, ing. Hrelia Adrian
Amplasament: Segarcea, Județul Dolj
Durată implementare proiect: 2015-2023
Foto: Trif Adela
Beneficiar: Orașul Segarcea
Justificarea intervenției
Ansamblul spitalului din Segarcea a fost propus pentru refuncționalizare și reabilitare ca urmare a unui incendiu grav. Studiul corpurilor de clădire existente a evidențiat necesitatea extinderii corpului C4 pe latura de sud și pe toată lungimea laturii nordice, în scopul măririi saloanelor şi cabinetelor medicilor, dar și crearea unui nod de circulaţie pe verticală nou, care va îndeplini condiţiile de dimensiuni corecte.
În prezent, în incinta Spitalului Orăşenesc Segarcea există următoarele construcţii:
• corp C1 - Ambulatoriu Sp+D+P+1p
• corp C4 - Spital P+2
• corp C2 - Secţie Pediatrie P
• corp C3 - Bloc alimentar şi spălătorie S+P
• corpuri C5 – C10 – corpuri anexă
De asemenea, s-a propus reorganizarea Centrului de primire urgențe (C.P.U.) prin dezvoltarea sa la parterul unui corp nou, S+P, extindere a clădirii C4 a Spitalului (pe latura de est), iar la subsol amplasarea spațiilor pentru depozitul de medicamente si vestiarele cadrelor medicale, în cadrul încaperilor adăpostului ALA, precum și grupuri sanitare pentru personal.
Istoric
Clădirea Palatului Regal a fost construită în perioada 1889 - 1905 după planurile arh. Alexandru Baucher, având structura de rezistenţă din zidărie portantă de cărămidă plină, cu planşeu din bolțișoare de cărămidă peste demisol şi de lemn cu tencuială pe şipci peste parter. Fotografiile de epocă, dar şi cele actuale, evidenţiază valoarea arhitecturală deosebită a acestei construcţii care, deşi nu figurează în Lista de Monumente Istorice, este o adevărată clădire de patrimoniu, prin frumuseţe şi unicitate, inspirându-se din arhitectura Palatului Peleş.
După mutarea Spitalului Orăşenesc în incinta domeniului Regal, fostul Palat Regal a devenit corp spitalicesc, în prezent Pavilion Ambulatoriu. La înfiinţare, în februarie 1956, avea o capacitate de 40 paturi, prin schimbarea locaţiei într-o clădire a Domeniului Regal, capacitatea sa a crescut la 65 paturi.
În anul 1968, Spitalul schimbă din nou locaţia în clădirile Complexului Palatului Regal, capacitatea sa crescând la 163 de paturi.
Anul 1974 marchează construirea unei extinderi, alipită clădirii Palatului Regal, o construcţie parter, cu funcţiunea bloc alimentar.
În 1986 se construieşte în incinta Palatului Regal, noua clădire a Spitalului cu mai multe secţii, cu regim de înălţime P+2 şi Postul trafo alipit pe latura de vest a noii construcţii a spitalului, precum şi gospodăria de apă şi celelalte utilităţi necesare.
La data de 01.01.2015 a avut loc un incendiu la clădirea Ambulatoriului Spitalului Orăşenesc Segarcea, în urma căruia a fost distrusă clădirea si bunurile din ea dupa cum urmeaza: șarpanta de lemn, învelitoarea din tablă, finisajele interioare și exterioare au fost distruse aproape integral; s-a distrus o bună parte din tâmplăria interioara și exterioară- în proporție de 40%; s-au distrus toate instalaţiile interioare iar mobilierul, precum şi aparatura medicală - în proporție de 75%.
Ca urmare a intervenţiei pompierilor pentru stingerea incendiului cu apă, s-a inundat parterul şi demisolul şi s-au deteriorat în plus materialele existente din cauza umidităţii.
Intervenția arhitecturală a ținut cont de relația dintre spațiile existente, eficientizarea în raport cu normele și standardele de funcționare actuale și expresia estetică a ansamblului. Principala atenție s-a concentrat asupra clădirii Palatului Regal cu valoare istorică și arhitecturală incontestabile.
Au fost accentuate caracteristicile spațiale și estetice ale volumului neo-românesc al fostului Palat Regal prin alegerea unor finisaje simple, în culori neutre și prin contraste accentuate între elementele componente. Soclul și treptele de acces din piatră naturală contrastează cu albul imaculat al tencuielilor lavabile ritmate, la rândul lor, de tâmplăria maro închis și învelitoarea gri antracit.
Clădirea corpului C4 a fost extinsă și finisată cu placaj din fibrociment alb, tratarea în plăci favorizand aspectul arhitectural datorită ritmării fațadelor. Contrastele puternice au fost din nou folosite ca expresie estetică, corpul de primire urgențe fiind finisat în gri antracit. Intenția compozițională a fost de a crea un dialog echilibrat cu clădirea istorică și o senzație generală de eleganță și sobrietate. Textura finisajelor aduce un nou tip de contrast între nou și vechi, între granulația tencuielii clădirii neo-românești și ritmul placajului clădirilor adiacente.
Spitalul are o capacitate de 128 paturi şi 10 secţii dispuse în corpul P+2: primire urgență, radiologie, laboratoare analize medicale, medicinș internă (la parter), obstetrică-ginecologie, maternitate, neonatologie (la etajul 1), chirurgie generală şi ortopedie (la etajul 2), iar separat, în corpul parter alipit corpului Ambulatoriu, cea de-a zecea secţie - pediatria.
Cea mai importantă cerință, pe lângă repunerea în funcțiune a clădirii Ambulatoriului, a fost asigurarea spațiilor pentru Centrul de primire urgențe (C.P.U.). Serviciul de urgență care răspunde solicitărilor pacienților din Segarcea, dar și din comunele arondate, neavând în trecut, spații suficiente și bine structurate pentru prestarea serviciilor de urgență, era obligat, în multe situații, să redirecționeze pacienții în stare mai gravă către Spitalul Județean de Urgență din Craiova.
Pe de altă parte, mărirea numărului de secții, în volumul aceluiași corp C4, a condus la refuncționalizarea spațiilor care inițial deserveau personalul medical, ca spații destinate acestor secții.
Descrierea proiectului
Volumul zvelt, decorat elegant cu motive neo-românești din centrul ansamblului Spitalului Orășenesc din Segarcea amintește de legătura localității cu cramele regale. Monolitul alb ce se evazează subtil spre cer acoperă însă moștenirea perioadei comuniste și anunță modernitate, eficiență și igienă. Acest proiect a însemnat recuperarea unei clădiri de patrimoniu avariată de un grav incendiu, și a fost o ocazie de transformare a imaginii spitalului orășenesc, în mare nevoie de aducere în secolul XXI. Provocarea intervenției a fost armonizarea întregului ansamblu atât din punct de vedere funcțional cât și estetic. Din punct de vedere istoric și arhitectural, cea mai valoroasă piesă a ansamblului medical este Palatului Regal, construit la sfârșitul secolului XIX după planurile arhitectului Alexandru Baucher. Fotografiile de epocă, dar și cele actuale, evidențiază valoarea arhitecturală deosebită a acestei construcții care, deși nu figurează în Lista de Monumente Istorice, este o adevărată clădire de patrimoniu, prin frumusețe și unicitate. În 1956, după mutarea Spitalului Orășenesc în incinta Domeniului Regal, fostul Palat Regal a devenit corp spitalicesc, iar în prezent el este Pavilionul Ambulatoriu. Incendiul de la 1 ianuarie 2015 a distrus clădirea istorică și bunurile din ea, dar a fost și un prilej de reorganizare, eficientizare și igienizare a întregului ansamblu spitalicesc. Cea mai importantă cerință, pe lângă repunerea în funcțiune a clădirii Ambulatoriului, a fost asigurarea spațiilor pentru Centrul de Primire Urgențe pentru ca solicitările pacienților în stare gravă din Segarcea și din comunele arondate să nu mai fie redirecționeze către Spitalul Județean de Urgență din Craiova. Pe de o parte, a fost reabilitată clădirea Palatul Regal cu considerație pentru caracterul său dat de volumetria, ornamentația și materialitatea specifice. Pe de cealaltă parte, principala clădire medicală, construită în 1984, fost extinsă și finisată într-o manieră contemporană. Păstrarea cromaticii istorice și introducerea unei noi volumetrii și materialități au ajutat în a media alăturea arhitecturii neo-românești de o arhitectură recentă, apărută din motive strict funcționale. Dincolo de câștigul cultural obținut prin resuscitarea patrimoniului local, această intervenție este valoroasă și prin crearea unui dialog arhitectural echilibrat care păstrează atât eleganța Palatului Regal de la Segarcea cât și solemnitatea programului medical al Spitalul Orășenesc.
(Text GETRIX - birou de arhitectură)
Panoul expozițional de la Bienala Națională de Arhitectură 2023
Panoul expozițional de la Bienala Națională de Arhitectură 2023
Panoul proiectului la BETA - Bienala de Arhitectură din Timișoara 2024
CONEXIUNI
Bienala Națională de Arhitectură 2023
https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/582/
BETA - Bienala de Arhitectură din Timișoara 2024
https://betacity.eu/ro/premiile-beta/rezultate/reabilitare-și-modernizare-spital-orășenesc-segarcea/
GETRIX SA
https://www.getrix.ro/portfolio/spitalul-orasenesc-segarcea/
RECON SA
https://www.reconsa.ro
Premiile Trofeul Calității ARACO 2024
https://araco.org/comunicat-de-presa-referitor-la-activitatile-desfasurate-la-cluj-napoca-in-22-11-2024/
Revista Agenda Construcțiilor - nr.222/martie 2025
https://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/araco-a-laureat-11-constructori-cu-trofeul-calitatii-2024-pentru-proiecte-complexe.html