Reabilitarea și promovarea identității culturale și istorice a Pieței Cetății și a Turnului Ștefan din Baia Mare
Reabilitarea şi promovarea identităţii culturale a Pieţei Cetăţii şi a Turnului Stefan este un proiect implementat între anii 2011-2015 prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa prioritară 1- Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor. Obiectul principal al pieţii îl reprezentă Biserica Sf. Stefan a cărei edificare se leagă de primul secol de existentă al aşezării medievale “Rivulus Dominarum” (Cetatea Râul Doamnelor – 1329 ), azi Baia Mare.
Premiul secțiunii (ex aequo) la Bienala Națională de Arhitectură Ediția XV, 2018 - Secțiunea "Spațiul public incluziv”
OBIECTIVE
- Ansamblul Turnul Ștefan (sec. al XIV-lea), monument istoric
MM-II-m-A-04436 compus din:
- Turnul Ștefan (sec. al XV-lea), monument istoric MM-II-m- A-04436.01
- Fundațiile bisericii gotice (1347), monument istoric MM-II-m-A-04436.02
- Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”a fostei mănăstiri iezuite (1717-1719), monument istoric MM-II-m-A-04437.01
- Casa Degenfeld (sec. XVI-XVII ), monument istoric MM-II-m-B-04450.
Piața Cetății și a Turnului Ștefan din Baia Mare după restaurare
Echipa proiectului
Proiectant general, arhitectură: 9OPTIUNE
Autori: Ildiko Mitru, Ștefan Paskucz
Colaboratori:
- RUSTIC (membru UNRMI)
- CONCEPT INVEST (rezistență)
- PROCONCEPT (instalații electrice)
- ELECTROTREND (instalații curenți slabi)
- NORD CLIMA (instalații sanitare, termice)
- DIKO (expertiză tehnică)
- GREEN PARTNERS (expertiză biologică)
- TEHNIK PROSPECT
- GROUP TRADE (studiu topografic)
- MOODY (studiu geotehnic)
- drd. WEISZ ATTILA, (studiu preliminar de istoria artei)
- Muzeul Județean de Istorie și Arheologie baia Mare (cercetare arheologică)
Finalizare proiect: 2015
Amplasament: Baia Mare, jud. Maramureș, România
Turnul Ștefan din Baia Mare după restaurare
Comentariul autorului
Reabilitarea şi promovarea identităţii culturale a Pieţei Cetăţii şi a Turnului Stefan a constituit un proiect implementat între anii 2011-2015 prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa prioritară 1- Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor .
Obiectul principal al pieţii îl reprezentă Biserica Sf. Stefan a cărei edificare se leagă de primul secol de existentă al aşezării medievale Rivulus Dominarum” (Cetatea Râul Doamnelor – 1329 ) , azi Baia Mare.
Prima menţiune a parohiei apare in 1332 , ca după 15 ani să se vorbească deja de existenta Bisericii „Sfântul Stefan”, clădire ecleziastică gotică cu două nave, tipologie deosebit de rară, cu dimensiuni impresionante , care timp de cinci secole a ocupat Piaţa Cetăţii .
Fiind vorba de un ansamblu declarat monument istoric de categoria A – datorită valorii sale istorice şi arhitecturale, orice intervenţie se supunea rigorilor şi constrângerilor pe care le implică protejarea patrimoniului. Biserica „Sfântul Stefan” a fost demantelată în anul 1847, păstrându-se doar turnul .Locul bisericii a fost luat de o plantaţie de arbori care au evoluat în armonie cu monumentele istorice din piaţă, fapt ce a şi determinat clasarea zonei în categoria de scuar public cu arbori seculari. Lucrările de restaurare şi punere în valoare a vestigiilor prezente în zonă după investigarea arheologică au ţinut seama şi de prezenţa plantaţiei protejate , excluzându-se orice soluţie care ar fi determinat tăierea copacilor.
În urma săpăturilor arheologice desfăşurate în Piaţa Cetăţii cu ocazia lucrărilor de reabilitare, s-a putut reconstitui amprenta bisericii, care a fost marcată în pardoseală. Materialul deosebit de valoros descoperit de arheologi este vizibil în cinci zone, ce permit vizitatorilor să ia cunoştinţă de anvergura, substanţa, şi ornamentica clădirii, pană mai ieri ascunsă.Totodată pe latura vestică s-a dezvelit zona de acces principal în Biserica „Sfântul Stefan” precum şi latura nordică a portalului. Interiorul turnului a fost consolidat şi conservat, scara de acces a fost reabilitată, clopotele şi ceasul au fost restaurate, spaţiile interioare au devenit simeze pentru diferite expoziţii.
Cu ocazia lucrărilor de reabilitare au mai fost descoperite alte două clădiri ecleziastice despre care existau informaţii sumare, Biserica „Sfânta Ecaterina” şi Biserica „Sfântul Martin”, a căror prezenţă a fost evidenţiată.Alături de reabilitarea şi parcurgerea diurnă a spaţiului, valorizarea nocturnă a constituit un obiectiv propus prin proiect . Turnul este evidenţiat printr-un iluminat ornamental direcţionat pe elementele de arhitectură, pentru piaţă s-a ales o lumină generală discretă de ansamblu, copacii , băncile vestigiile au primit un iluminat cald în contrast cu corpurile noi ridicate peste ruinele Bisericii „Sfântul Martin” şi punctul de informare trecute în registrul rece.
Descrierea lucrărilor de execuții
Fiind vorba de un ansamblu declarat monument istoric de categoria A – datorită valorii sale istorice şi arhitecturale, orice intervenţie se supune rigorilor şi constrângerilor pe care le implică protejarea patrimoniului.
Obiect 1 – PIAŢA CETĂŢII
Ca şi concept pentru reabilitarea Pieţii Cetăţii obiectivul a fost tratat integral ca un monument, o veritabilă scenă în care toate bisericile medievale distruse inexplicabil să reînvie şi să participe alături de celelalte două clădiri ecleziastice în cult la viaţa comunităţii.
Pe direcţia est-vest, piaţa este divizată în două zone:
- Cea nordică are ca piesă principală Turnul alături de Biserica Sfântul Ştefan, marcată pe baza informaţiilor date de săpăturile arheologice – marcare contur şi punere în valoare vestigii arheologice.
- Latura sudică a pieţii, alocată manifestărilor religioase, asigură circulaţia facilă şi confortabilă a pietonilor, persoanelor cu dizabilităţi, a bicicletelor şi cărucioarelor. Elementul principal al acestei zone îl constituie punerea în valoare a celor două biserici medievale descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice din anul 2012 - Biserica Sfântul Martin şi Biserica Sfânta Ecaterina.
Toate accesele în piaţă au fost menţinute, asigurându-se de pe ambele artere de circulaţie, strada Crişan şi str. 1 Mai, accesibilitatea prin rampe. Arborii protejaţi, plantaţi aici în 1857 au fost păstraţi atât datorită valorii acestora cât şi datorită cadrului şi atmosferei pe care o conferă spaţiului.
Obiect 2 - TURNUL ŞTEFAN
Intervenţia asupra clădirii monument istoric Turn Ştefan a urmărit două aspecte: în primul rând conservarea şi restaurarea clădirii şi în al doilea rând, reabilitarea ei tehnică şi funcţională. A fost reabilitat spaţiul interior al Turnului Ştefan, lucrările exterioare fiind realizate în 2006-2007. Pe baza expertizelor şi studiilor elaborate s-au executat lucrările de conservare şi restaurare obligatorii pentru a asigura siguranţa clădirii, înănătoşirea ei în substanţă.
Obiect 3 - PUNCTUL DE INFORMARE
În partea vestică, încadrat de rampa şi treptele de acces în piaţă a fost amplasat punctul de informare (cu grup sanitar) care asigură serviciile de ghidare a vizitatorilor zonei istorice în general şi a Turnului Ştefan şi a vestigiilor prezentate în special.
(Primăria Baia Mare)
CONEXIUNI
Bienala Națională de Arhitectură Ediția XV, 2018 - Secțiunea "Spațiul public incluziv”
https://www.uar-bna.ro/2018/proiecte/413/
RUSTIC - proiecte de restaurare
https://rustic.ro/projects/restaurari/
Piața Cetății și a Turnului Ștefan din Baia Mare după restaurare - film de prezentare
https://www.youtube.com/watch?v=FQa-2ZQjSbY
Primăria Municipiului Baia Mare
https://www.baiamare.ro/ro/Proiecte/Social-culturale/Reabilitarea-Pietii-Cetatii-si-a-Turnului-Stefan/
Revista ARHITECTURA
https://arhitectura-1906.ro/2015/10/reabilitarea-pietei-cetatii-turnul-stefan-din-baia-mare/
Turnul Ștefan din Baia Mare - WIKIPEDIA
https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Ștefan_din_Baia_Mare