AGENDA
Evenimente din activitatea Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice, precum și din domeniul complex al studiului, cercetării, protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a patrimoniului istoric, cultural și arhitectural național și universal.
FPSC: Gala STAR CONSTRUCT Ediția V - 2024
Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) a organizat cel mai mare eveniment anual al breslei constructorilor din România joi, 12 decembrie 2024, la Hotel J.W. Marriott din București, Sala Grand Ballroom. Au participat reprezentanți ai organizațiilor și companiilor afiliate federației - ingineri, proiectanți, designeri, arhitecți, producători-distribuitori materiale și utilaje de construcții, restauratori de monumente istorice, specialiști, experți, asiguratori, consultanți, patroni ai companiilor ce desfășoară activități conexe sectorului, oameni de afaceri, invitați speciali, precum și reprezentanți ai guvernului.
Catedrala Notre Dame își dezvăluie interiorul restaurat la 5 ani după incendiul devastator
După mai bine de cinci ani de ample și complexe lucrări de reconstrucție Catedrala Notre Dame s-a dezvăluit în fața lumii, cu tavane înalte reconstruite și minunate texturi de piatră finisată mătăsos, ștergând amintirile sumbre ale incendiului devastator din 2019.
UNRMI: Forumul Cultural “Epoca Marilor Restaurări” - Vatra Dornei, 08-10.11.2024
Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice în parteneriat cu Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor" din Vatra Dornei, organizează în perioada 08-10 noiembrie 2024 Forumul cultural "Epoca Marilor Restaurări". Evenimentul se va desfășura în monumentala clădire a fostului "Palat al Dornelor" sau "Cazinoul din Vatra Dornei", azi Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor". Clădirea, inclusă în Lista monumentelor istorice (Cod LMI SV-II-m-A-05670) a fost restaurată complet și inaugurată la finele anului 2023.
Premii și nominalizări pentru membrii UNRMI la Ediția 2024 a Anualei de Arhitectură București
Biroul de proiectare POLARH Design si antreprenorul-constructor RESTACO (membri UNRMI) au cîștigat Premiul (ex-aequo) Secțiunii "Arhitectură construită / Arhitectură și patrimoniu" pentru Proiectul "Restaurarea Bisericii din Pătrăuți (Patrimoniu UNESCO)". POLARH Design a primit și o nominalizare la aceeași secțiune pentru Proiectul "Restaurarea Mănăstirii Secu". De asemenea, în selecția finală din cadrul Secțiunii "Arhitectură construită / Arhitectură și patrimoniu" a intrat și proiectul “Recuperarea ansamblului arhitectural din str. Plantelor nr. 4, București”.
Din colectivul proiectului au făcut parte și următorii membri UNRMI:
- dr. arh. Ruxandra Nemțeanu - șef proiect complex, arhitect atestat MC - restaurare
- Dirigenție de șantier: ing. Dan Lăcătuș (Lacaton Consulting)
- Sergiu Luchian (componente artistice)
- Alexandru Siminic (Sim’Art construct- restaurare metal)
Vizita de lucru a ministrului culturii, D-na Raluca Turcan, pe șantierul de restaurare al clădirii Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova
Lucrările de restaurare la clădirea monument istoric a Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova se apropie de final. Ministrul Culturii, D-na Raluca Turcan, s-a aflat pe 10 octombrie 2024 la Craiova, într-o vizită de lucru (pentru a doua oară în acest an - prima vizită de lucru fiind pe 23 mai 2024), la șantierul de restaurare al monumentului istoric Biblioteca Franceză Omnia, vizită la finalul căreia a susținut o declarație de presă. D-l Flavio Finta, manager general al RASUB Construct, Dl. Arhitect Mihai Eftenie (BAUMARC Proiect) - membrii UNRMI - și echipa de restauratori a proiectului au fost gazdele și ghizii delegației conduse de ministrul culturii pe șantierul de restaurare.
European Cultural Heritage Summit 2024 - București, 05/06-08/09 octombrie 2024
Pentru prima oară Summitul European al Patrimoniului Cultural 2024 (European Cultural Heritage Summit 2024) - întâlnirea anuală a celor interesați de domeniul patrimoniului cultural din Europa - a avut loc în România la București în perioada 5-9 octombrie. Summitul a oferit o oportunitate nouă și potrivită de a promova valoarea politică, de mediu și socială a patrimoniului cultural pentru Europa. Organizat de Europa Nostra și cofinanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Summitul
s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa Klaus Iohannis.
UNRMI la Conferința ANEVAR “Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric”
UNRMI, reprezentată de D-na Gabriela Carpov (Președinte) a participat la Conferința ANEVAR "Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric” organizată la Iași în data de 5 octombrie 2024
Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România
Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România.
Specialiștii și activiștii din domeniu s-au reunit pe 5 octombrie pentru a stabili prioritățile comune pentru protejarea patrimoniului și au adoptat “Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România” în avanpremiera European Cultural Heritage Summit 2024 (București 6-8.10.2024)