AGENDA
Evenimente din activitatea Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice, precum și din domeniul complex al studiului, cercetării, protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a patrimoniului istoric, cultural și arhitectural național și universal.
Finalizarea implementării proiectului de restaurare a Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova
Așa cum au promis, colegii de la RASUB Construct și echipa de implementare a proiectului de restaurare a clădirii monument istoric Biblioteca Franceză Omnia din Craiova, au finalizat proiectul înainte de termen la jumătatea lunii martie 2025. În curînd va avea loc recepția lucrărilor și predarea clădirii către beneficiar.
O nouă viață pentru Cazinoul din Constanța: povestea proiectului de restaurare
Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România, fiind un simbol al orașului și o amintire inedită pentru fiecare turist de la malul mării din ultimii 110 ani. Astăzi ne aflăm într-un moment important al istoriei sale – finalul proiectului ce i-a redat demnitatea și strălucirea pe care le-a avut în trecut, și revenirea sa în viața publicului. Înțelegând că există un atașament real al publicului față de Cazinoul din Constanța, în cele ce urmează vom prezenta care au fost intențiile proiectului.Datorită activității de lobby și consultanță a membrilor asociației ARCHÉ, în anul 2018 Cazinoul din Constanța a fost înscris în lista “7 Most Endangered” a Europa Nostra. Acela a fost momentul ce a declanșat procedurile necesare pentru demararea proiectului de consolidare și restaurare.
Restaurarea Palatului Administrativ din Craiova
Palatul Administrativ din Craiova este monument istoric, reabilitarea sa fiind făcută cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul a fost semnat în octombrie 2022. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat de către prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, alături de reprezentantul grupului de firme care a câștigat licitația, în septembrie 2023. De implementarea proiectului complex se ocupă Asocierea de firme Construcții Erbașu (lider asociere) – RASUB Construct – SPA Inovations (membri UNRMI).
AEDIFICIA Carpați și RECON, membri UNRMI, premiați la Trofeul Calității ARACO 2024
În data de 22 noiembrie 2024 a avut loc evenimentul de decernare a Trofeului Calității ARACO - Ediția a XXVI-a, eveniment organizat de Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO). Gala de premiere s-a desfășurat la Hub UTCN - Universitatea Tehnică din Cluj - Napoca (Str. Gheorghe Barițiu nr. 4 -6, Sala de Conferințe, orele 12.00). AEDIFICIA Carpați și RECON, membri ai UNRMI, s-au numărat printre premianții Galei Trofeul Calității ARACO 2024.
Buletinul Informativ al UAR nr. 4/2024 despre Forumul Cultural “Epoca marilor restaurări” de la Vatra Dornei organizat de UNRMI
Buletinul Informativ al Uniunii Arhitecților din România (nr.4/2024 pe octombrie-decembrie) alocă un generos spațiu editorial (6 pagini) evenimentului organizat de UNRMI la Vatra Dornei în noiembrie 2024 - Forumul Cultural "Epoca Marilor Restaurări" - la Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor", monument istoric de importanță națională recent restaurat de o echipă de membri ai UNRMI.
Foster + Partners va transforma terenul dezafectat din centrul orașului Constanța într-un nou cartier
Studioul britanic de arhitectură Foster + Partners a dezvăluit planurile de revitalizare a unei foste zone industriale din orașul de coastă al României, Constanța - inclusiv transformarea silozurilor existente în teatre și pavilioane. Foster + Partners a colaborat cu autoritățile locale și cu dezvoltatorul imobiliar român Iulius la realizarea masterplanului zonei de 38 de hectare. Intenția a fost de a proiecta un cartier de care să beneficieze tot orașul și care să includă clădiri educaționale, zone de retail, facilități de divertisment, sport și agrement, parcuri și grădini botanice.
ZIUA NAȚIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI
“Ziua Națională Constantin Brâncuși” este marcată în fiecare an la data de 19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român. Astfel, data de 19 februarie este un prilej deosebit de a sărbători nu doar ziua de naștere a marelui artist, ci și contribuția acestuia în sculptura modernă. Această zi este un prilej de a conștientiza valorile și importanța operei lui Brâncuși, care a modificat gândirea plastică și a facilitat transformarea sculpturii tradiționale în sculptură modernă.
Marea Moschee din Constanța, “Moscheea Carol I”, va intra în restaurare prin finanțare cu fonduri europene
Pe baza Certificatului de Urbanism emis de Primăria Constanța Biroul de Arhitectură Abral Art, membru UNRMI, a finalizat studiile D.A.L.I și D.T.A.C. pentru acest monument istoric. Finanțarea se va face prin fonduri europene. Primăria Municipiului Constanța a eliberat deja la începutul anului 2024 un nou certificat de urbanism pentru consolidarea și punerea în valoarea a celui mai mare lăcaș de cult musulman din România, “Moscheea Carol I”, situată pe strada Crângului nr.1, din Zona Peninsulară din oraș.