AGENDA
Evenimente din activitatea Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice, precum și din domeniul complex al studiului, cercetării, protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a patrimoniului istoric, cultural și arhitectural național și universal.
UNRMI: Forumul Cultural “Epoca Marilor Restaurări” - Vatra Dornei, 08-10.11.2024
Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice în parteneriat cu Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor" din Vatra Dornei, organizează în perioada 08-10 noiembrie 2024 Forumul cultural "Epoca Marilor Restaurări". Evenimentul se va desfășura în monumentala clădire a fostului "Palat al Dornelor" sau "Cazinoul din Vatra Dornei", azi Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor". Clădirea, inclusă în Lista monumentelor istorice (Cod LMI SV-II-m-A-05670) a fost restaurată complet și inaugurată la finele anului 2023.
Premii și nominalizări pentru membrii UNRMI la Ediția 2024 a Anualei de Arhitectură București
Biroul de proiectare POLARH Design si antreprenorul-constructor RESTACO (membri UNRMI) au cîștigat Premiul (ex-aequo) Secțiunii "Arhitectură construită / Arhitectură și patrimoniu" pentru Proiectul "Restaurarea Bisericii din Pătrăuți (Patrimoniu UNESCO)". POLARH Design a primit și o nominalizare la aceeași secțiune pentru Proiectul "Restaurarea Mănăstirii Secu". De asemenea, în selecția finală din cadrul Secțiunii "Arhitectură construită / Arhitectură și patrimoniu" a intrat și proiectul “Recuperarea ansamblului arhitectural din str. Plantelor nr. 4, București”.
Din colectivul proiectului au făcut parte și următorii membri UNRMI:
- dr. arh. Ruxandra Nemțeanu - șef proiect complex, arhitect atestat MC - restaurare
- Dirigenție de șantier: ing. Dan Lăcătuș (Lacaton Consulting)
- Sergiu Luchian (componente artistice)
- Alexandru Siminic (Sim’Art construct- restaurare metal)
Vizita de lucru a ministrului culturii, D-na Raluca Turcan, pe șantierul de restaurare al clădirii Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova
Lucrările de restaurare la clădirea monument istoric a Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova se apropie de final. Ministrul Culturii, D-na Raluca Turcan, s-a aflat pe 10 octombrie 2024 la Craiova, într-o vizită de lucru (pentru a doua oară în acest an - prima vizită de lucru fiind pe 23 mai 2024), la șantierul de restaurare al monumentului istoric Biblioteca Franceză Omnia, vizită la finalul căreia a susținut o declarație de presă. D-l Flavio Finta, manager general al RASUB Construct, Dl. Arhitect Mihai Eftenie (BAUMARC Proiect) - membrii UNRMI - și echipa de restauratori a proiectului au fost gazdele și ghizii delegației conduse de ministrul culturii pe șantierul de restaurare.
European Cultural Heritage Summit 2024 - București, 05/06-08/09 octombrie 2024
Pentru prima oară Summitul European al Patrimoniului Cultural 2024 (European Cultural Heritage Summit 2024) - întâlnirea anuală a celor interesați de domeniul patrimoniului cultural din Europa - a avut loc în România la București în perioada 5-9 octombrie. Summitul a oferit o oportunitate nouă și potrivită de a promova valoarea politică, de mediu și socială a patrimoniului cultural pentru Europa. Organizat de Europa Nostra și cofinanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Summitul
s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa Klaus Iohannis.
UNRMI la Conferința ANEVAR “Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric”
UNRMI, reprezentată de D-na Gabriela Carpov (Președinte) a participat la Conferința ANEVAR "Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric” organizată la Iași în data de 5 octombrie 2024
Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România
Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România.
Specialiștii și activiștii din domeniu s-au reunit pe 5 octombrie pentru a stabili prioritățile comune pentru protejarea patrimoniului și au adoptat “Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România” în avanpremiera European Cultural Heritage Summit 2024 (București 6-8.10.2024)
InfoArh 2024: Conectează-te cu Viitorul Arhitecturii la UAUIM București
Prima ediție a unui eveniment de networking unic pentru studenți, profesori și profesioniști din domeniul arhitecturii. În perioada 3-4 octombrie 2024, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București (UAUIM) va găzdui un eveniment pe care îl dorim a fi de referință pentru viitorul arhitecturii din România, realizat de Asociația studențească Tomorrow's Architects: InfoArh.
Prima Conferință Internațională “ICOMOS - ISCARSAH Romania 2024” de la București
Eveniment: Prima Conferință Internațională “ICOMOS - ISCARSAH Romania 2024” de la București.
România a fost pentru prima dată gazdă a prestigioasei conferințe ISCARSAH privind Structurile Istorice la nivel mondial (Historical Structures Worldwide Conference - Romania 2024), eveniment care a avut loc la București joi, 26.09.2024, la Camera de Comerț și Industrie București, Aula Carol I.