Trienala Națională de Restaurare

  • UNRMI organizează, odată la trei ani, Trienala Națională de Restaurare, eveniment cultural național ce reunește, expune, promovează și premiază cele mai bune proiecte de restaurare finalizate (în perioada de trei ani de la o ediție a Trienalei la alta), precum și activitatea Membrilor UNRMI.

    Astfel, de la înființarea UNRMI în 1991, Trienala Națională de Restaurare a ajuns la ediția cu nr. IX în 2022 și va avea ediția cu nr. X în 2025.

    Organizarea Trienalei Naționale de Restaurare, a expoziției de proiecte și a evenimentului vernisajului expoziției și al Galei de premiere

    La Trienala Națională de Restaurare pot participa cu proiecte numai membrii activi ai UNRMI.

    Membri UNRMI pot înscrie la Trienală doar proiecte de restaurare finalizate și recepționate la data desfășurării Trienalei.

    Expoziția de Proiecte a Trienalei durează între 14 și 30 de zile, în funcție de locul de desfășurare.

    Vernisajul expoziției și Gala de Premiere a Trienalei au loc la aceeași dată anunțată din timp de UNRMI, consecutiv, în intervalul orar al evenimentului.

    Conducerea UNRMI (Președintele și Comitetul Director Național) sunt responsabili de organizarea expoziției de proiecte și a Galei de premiere.

    Astfel, conducerea UNRMI are următoarele atribuții:

    • comunică din timp tuturor membrilor UNRMI etapele și datele de desfășurare ale Trienalei și transmite anunțurile și invitațiile de participare

    • stabilește locul și durata expoziției, precum și data vernisajului expoziției de proiecte și a Galei de premiere

    • constituie un juriu independent, format din personalități recunoscute ale arhitecturii și domeniului restaurării monumentelor istorice și protejării patrimoniului din România și care nu sunt membre UNRMI

    • recepționează și pune la dispoziția juriului, la termenele stabilite, panourile expoziționale cu proiectele de restaurare finalizate ale membrilor UNRMI participanți la Trienală

    • asigură Juriului condițiile optime de jurizare

    • organizează expoziția de proiecte (cu panourile înscrise și transmise de către membri UNRMI și după încheierea jurizării), vernisajul expoziției și Gala de decernare a premiilor stabilite de Juriu și a diplomelor aferente

    • asigură materialele promoționale necesare Trienalei (postere, afișe, bannere, invitații, panouri grafice, diplome pentru premii etc)

    • asigură, prin canalele sale de comunicare, prin social media și prin mass-media, promovarea eficientă a Trienalei în spațiul public

    • trimite invitațiile de participare la vernisajul expoziției și la Gala de premiere tuturor membrilor UNRMI, unor personalități ale vieții culturale, artistice, politice și sociale din România, precum și reprezentanților mass-media

    • asigură buna desfășurare a vernisajului expoziției și a Galei de premiere, sub toate aspectele

    • se asigură de concordanța dintre lista de premii stabilite de Juriu și diplomele aferente emise de UNRMI, precum și de validarea acestora

    Președintele UNRMI face parte de facto din Juriul Trienalei doar pentru a selecta dintre proiectele finaliste - dar care nu au fost premiate - un proiect care va primi “Premiul Președintelui UNRMI”. Președintele UNRMI nu are drept de vot și nu se implică în procesul de jurizare la celelalte categorii de premii.

    La vernisajul expoziției de proiecte și la Gala de Premiere, membri juriului vor fi prezenți și, împreună cu Președintele UNRMI și membri ai comitetului Național Director al UNRMI, vor acorda premiile Trienalei și diplomele aferente în cadul Galei de premiere.

    Accesul publicului la Expoziția de proiecte a Trienalei este liber și gratuit în condițiile comunicate de UNRMI, pe toată durata anunțată a expoziției, cu excepția datei vernisajului expoziției și a Galei de premiere.

    Accesul la vernisajul expoziției și la Gala de Premiere se face numai pe baza invitației primite de la UNRMI.

    Accesul reprezentanților mass-media la vernisajul expoziției și la Gala de Premiere este liber, fără invitație din partea UNRMI.

Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Trienala Națională de Restaurare 2022

În perioada 29 octombrie - 21 noiembrie 2022, foaierul Sălii Media de la Teatrul Național "I.L. Caragiale" a fost gazda expoziției de proiecte a Trienalei Naționale de Restaurare.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Trienala Națională de Restaurare 2019

Evenimentul - gală de excelență a breslei restauratorilor în care au fost expuse și premiate cele mai bune proiecte de restaurare ale membrilor UNRMI - a fost organizat de UNRMI în parteneriat cu Teatrul Naţional București în cadrul programului TNB - PARATEATRAL - Arte Vizuale în spațiul expozițional al foaierului Media al TNB, în perioada 13-30 septembrie 2019.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Trienala Națională de Restaurare 2016

UNRMI, în parteneriat cu “Muzeul Național al Unirii” și Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia au organizat în perioada 16-17.09 2016, în Cetatea Bastionară de tip vauban “Alba Carolina”, Expoziția și Gala de premiere a Trienalei Naționale de Restaurare 2016, precum și lucrările Simpozionului “Restaurarea monumentelor istorice - realizări actuale și premise pentru viitor”.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Trienala Națională de Restaurare 2010

Peste 100 de arhitecţi şi restauratori din ţară, membri ai UNRMI - au expus la Sala Unirii sute de imagini și planșe despre restaurarea unor ansambluri arhitectonice din ţară.

Read More