FOCUS
Articole și studii de specialitate, interviuri, eseuri, opinii, apariții editoriale, expoziții, simpozioane, cărți și publicații de arhitectură, evocări, cercetări istorice, expertize - texte pe teme specifice din domeniul complex al restaurării monumentelor istorice și al domeniilor conexe.
Scanarea 3D - de importanță vitală în protecția Patrimoniului Național
Clădirile vechi, cu valoare istorică, susţin prin existenţa lor înţelegerea trecutului naţional și aprecierea propriei moșteniri culturale. În România, din fericire, lista oficială însumează peste 30.000 de monumente istorice.
Expoziţia “Microscopul pictează” - fotografie la microscop
“Microscopul pictează” şi ne poartă într-o călătorie plină de mister în microcosmosul din interiorul patrimoniului cultural naţional, într-o lume mirifică în care descoperi forme şi culori care te uimesc şi îţi încălzesc sufletul.
In Memoriam: Inginer Laurențiu-Tudor Spoială
MOTTO: "Ingineria structurilor este arta de a modela materiale a căror comportare nu o înțelegem pe deplin, în forme pe care nu le putem analiza cu precizie, astfel încât să reziste unor solicitări pe care le putem evalua doar aproximativ, într-un mod în care publicul larg să nu-și poată da seama de amploarea neștiinței noastre". (Prof. J. Dykes)
In Memoriam: Inginer Mircea Mironescu
S-a stins de curând inginerul Mircea Mironescu. O grea pierdere pentru comunitatea inginerilor structuriști din România, o pierdere și mai mare pentru rude, prieteni și pentru noi, cei care vom rămâne mereu familia Miro Grup.
In Memoriam: Inginer Ioan Loghin
Inginerul Ioan Loghin a înţeles şi a aderat cu toată convingerea şi energia la marea familie a restauratorilor UNRMI, participând la toate evenimentele organizate – expoziţii, simpozioane, dezbateri – care au consolidat Uniunea noastră. A susţinut implicarea UNRMI în domeniul pregătirii tinerilor restauratori pe şantiere.
UNRMI la 30 de ani
Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, fondată în 1991, a împlinit 30 de ani de existență în anul 2021. Cu această ocazie câțiva dintre membrii UNRMI au răspuns la 3 întrebări legate de existența și activitatea Uniunii.
Cum se restaurează un monument?
Pentru conservarea și restaurarea unui monument istoric trebuie avută în vedere respectarea unor principii elementare pornind de la cunoașterea diferitelor carte cum este Carta de la Atena (1931), completată cu carta de la Veneţia (1974) etc.
Arh. Călin Hoinărescu: Tradiție și actualitate
Restaurarea monumentelor istorice reprezintă în aparenţă o componentă a domeniului realizării construcţiilor din categoria reparaţiilor clădirilor existente, dar în realitate constituie un domeniu distinct, complex şi elevat.