UNRMI la 30 de ani
Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, fondată în 1991, a împlinit 30 de ani de existență în anul 2021. Cu această ocazie câțiva dintre membrii UNRMI au răspuns la 3 întrebări legate de existența și activitatea Uniunii.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră UNRMI ?
Ce sfaturi, îndrumări, ați da mai tinerilor membri și colegi din UNRMI ?
Cum vedeți dumneavoastră UNRMI peste 30 de ani ?
Andrei Atanasiu - Arhitect, vice-președinte al UNRMI
1. UNRMI este singura entitate care unește și alătură toate domeniile care concură la protejarea patrimoniului construit. Este o asociere profesională interdisciplinară ai cărei membri sunt uniți de scopul comun de a prelua o moștenire, a o proteja și de a o transmite mai departe generațiilor următoare.
2. Având în vedere faptul că la rândul meu fac parte din categoria "mai tinerii colegi" din UNRMI, îmi dau și mie aceste sfaturi. Să ducem mai departe cu plăcere dar și cu responsabilitate meseria pe care am învățat-o de la colegii noștri seniori. Să fim uniți și să ne susținem reciproc în cadrul uniunii, având în vedere faptul că în esență, avem cu toții un scop comun. Nu în ultimul rând, să transmitem mai departe generațiilor care vor urma ceea ce am învățat și acumulat în anii de practică profesională, așa cum au făcut-o și colegii noștri seniori cu noi.
3. Văd UNRMI peste 30 de ani ca fiind o uniune mai unită și mai puternică, îmbogățită cu mai mulți membrii și recunoscută ca fiind un exemplu de breaslă.
Niels Auner - Arhitect
1. U.N.R.M.I. a însemnat începutul; începutul angajării noastre totale într-o luptă fără sfărşit. O luptă cu autorităţile care au fost doar rareori de partea noastră.
2. Dacă colegii noştri mai tineri, mulţi din ei aflaţi la început de drum, se simt în stare, ar fi bine să răsfoiască numerele de început ale revistei noastre. În paginile acestora se găseşte răspunsul la această întrebare; adică luaţi din tot ce ne înconjoară în acest domeniu doar ce vă reprezintă, prin complexitate, prin profesionalism, prin noutate şi nu va lăsaţi antrenaţi de “ambulanțe”; sunt cele mai facile modalităţi de a nu realiza nimic serios in viaţă.
3. Ar fi interesant să treceţi în revistă activităţile AEERPA şi ICOMOS din rândurile cărora am făcut şi eu cândva parte. Concluzia pe care am tras-o eu atunci în această privinţă a fost că organisme ca UNRMI pot servi doar dacă rămân alături prin preocupări de marea masă a restauratorilor evitând excesul de ELITISM, ce a pătruns în ultima vreme în majoritatea structurilor aparute sub conducerea ministerului nostru. Revista noastră este interesantă tocmai prin faptul că se adresează practicienilor, a celor ce funcţionează nemijlocit pe şantierele noastre.
Dumitru Bahamat - Inginer
1. UNRMI este certitudinea profesionalismului în restaurarea monumentelor istorice.
2. Le doresc tinerilor colegi să înțeleagă că respectând cadrul legislativ, lucrând numai cu specialiști în domeniu, nefacând rabat la calitatea lucrărilor de restaurare și punând suflet în tot ceea ce înseamnă activitatea aceasta cu un specific aparte, vor obține performanțe și vor avea împlinire profesională.
3. Hmm, frumos exercițiu de imaginație... Sper să fie un partener dinamic în elaborarea cadrului legislativ referitor la monumentele istorice, să rămână o certitudine a calității în activitatea specifică și să păstreze colaborarea cu asociațiile internaționale de profil (pentru un benefic schimb de experiență și perfecționare).
Oliviu Boldura - Restaurator
1. Acum, nu mai înseamnă decât expoziții cu o singură finalitate, premieri. Domeniul este un tot unitar, multidisciplinar nu sectorial.
2. Uniunea ar trebui să fie mai critică față de noi înșine, mai combativă față de cei care administrează restaurarea monumentelor istorice(Ministerul Culturii, INP). Va trebui perfecționată legislația în zona finanțărilor, a metodologiilor incluzând mai consistent și Componentele Artistice. Recomand o conversie evidentă a tinerilor constructori(ingineri) spre domeniul conservării monumentelor respectând principiile de conservare- restaurare.
3. Până peste 30 de ani, s-ar putea ca de la anul sa dispară reprezentanți ai componentelor artistice. Uniunea va rămâne doar cu numele și nu va mai fi reprezentată de specialiști în domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice sau e posibil să nu mai fie deloc ci uniunea altora. Poate a constructorilor. Din păcate și implicarea profesioniștilor este tot mai redusă. Ar fi mai multe de răspuns la fiecare întrebare!
Constantin Budan - Inginer
1. Două lucruri pot așa, rapid, afirma : I) O entitate profesională obligatorie, fără de care NU se poate ! II) Locul în care ar trebui să lucreze firesc, corect , împreună toate categoriile de specialiști pe partea de monumente, fără absurdități și orgolii.
2. Cel mai sănatos pentru situația actuală a monumentelor românești ar fi să nu rămână doar niște teoreticieni. Oligatoriu trebuie să ia și partea aplicativă propriu- zisă. Neapărat să fie lângă cineva care știe și poate face lucrurile așa cum trebuie, altminteri rămân doar niște teoreticieni și atât! Ori așa ceva nu se poate la monumente! La monumente obligatoriu practica propriu-zisă trebuie să fie minim 50%.
3. Totul va depinde de noi, adică "dacă suntem suficienți de deștepți și fără frică” (vorba lui Mitică Popescu) fără discuție UNRMI ar căpăta locul pe care îl merită. Această asociație profesională ar trebui să ”aprindă lumina” în domeniul restaurării de monumente istorice și nu “Direcția de Monumente” - care, din păcate, în Romania este suficient de politizată și acționează la vârf numai pe unele categorii de interese. Deci peste 30 de ani dacă știm să facem prin profesionalism și știință, așa cum trebuie, lucrurile , detașându-ne de interese și orgolii, UNRMI va ”aprinde lumina” pe partea de monumente! Acolo aș vedea eu UNRMI!
Gabriela Carpov - Inginer, Președinte al UNRMI
1. Pentru mine UNRMI reprezintă sin- gura colectivitate pluridisciplinară din România, cu competențe demult dovedite într-un domeniu extrem de complex și de minuțios, dar care din păcate a devenit atât de vulnerabil și fragil. Este o colectivitate nascută dintr-o idee, de oameni entuziaști care-au crezut că pot schimba ceva.
2. Tinerilor colegi din UNRMI le-aș spune să prețuiască ce s-a construit, să se im- plice cu mai mult elan, să dezvolte, să îmbunătățească și să-și creeze un viitor în UNRMI și cu UNRMI. Mi-ar plăcea să cred că vor deveni o uniune mult mai închegată decât suntem noi, azi.
3. Îmi imaginez că peste 30 de ani UNRMI va fi o organizație de utilitate publică, re- cunoscută și apreciată de toți cei implicați în cea mai prețioasă verigă a construcțiilor: RESTAURAREA.
Iulian Cămui - Arhitect
1. O asociație profesională care ar trebui să strângă în jurul ei profesioniștii. Din păcate au început să apară lucruri ciudate care nu mai au tangență cu restaurarea propriu-zisă.
2. Dacă ar fi să dau sfaturi mai întâi ne- aș da nouă, pentru a-i integra, pentru a purta un dialog cu ei vis-a- vis la ceea ce ar avea de făcut, întâlniri on-line ar fi o variantă. Iar pentru ei , ca sfaturi, ar trebui să aibă interes de a studia proiecte mai vechi pentru a vedea concepte, principii, metodologii iar apoi având în vedere că apar materiale noi, să le fie prezentate pentru a fi integrate în activitate.
3. E, în principiu, un lucru pozitiv. Sper să reușească, și e legat de primele două întrebări, să ajungă o asociație recunoscută profesional de toate celelalte entități. Ar trebui să fie puțin mai vocală în relațiile cu instituțiile statului, să încerce să negocieze anumite lucruri fiindcă altfel se poate pierde.
Ion Chiriac - Restaurator
1. E mai complicat .... Este o uniune care se dorește a reprezenta breasla noastră, de restauratori. Este entitatea care trebuie să reprezinte această breaslă în fața celor care sunt răspunzători de patrimoniu.
2. Știți care este cea mai importantă regulă în păstrarea conștiinței profesionale? Să fie invitate comisii de specialitate în locul unde își desfășoară activitatea, respectiv să coopteze și alți colegi de generație la ideea de restaurare pentru a da o putere mai mare, să se implice mai mult prin prezență, prin păreri, la activitatea breslei. Să nu privească cu indiferență Uniunea și să nu aștepte ”să li se dea”, să le dea Uniunea. Uniunea le poate oferi unitate și un schimb valoros de cunoștințe prin aportul celor cu o bogată experieță în activitatea de restaurare. Sfatul meu pentru tineri este să își îmbogățească cunoștințele profesionale , să se atesteze pentru a deveni restauratori de fapt și de drept, școliți în acest domeniu.
3. Peste 30 de ani... datorită vârstei nu știu dacă o voi mai vedea. Ar trebui să fie o breaslă foarte puternică , să poată lua decizii și atitudini față de problemele idicate de restaurarea monumentelor astfel încât să nu permită greșeli de execuție. Nu știu ce va fi peste 30 de ani dar sper să fie mai puternică. Aș vedea o unitate mult mai strânsă între specialiști de diferite generații, pe același domeniu. Astăzi, din păcate, ne confruntăm cu probleme de investiții, de legislatură, de profesionalism care, toate, conduc la efectuarea după bunul plac al unora sau altora a unor lucrări specifice de restaurare ce converg către un mare eșec al însăși obiectului restaurat. Uniunea ar trebui să ajungă la un acord cu autoritățile astfel ca indiferent de unde ar proveni fondurile specialiștii atestați să fie mai implicați, legal, în relația cu constructorii pe probleme de restaurare.
Marian Dăbuleanu - Restaurator
1. Este o întrebare bună... Eu consider că este o asociație ce ar trebui să facă cât mai mult pentru restauratori.
2. Să coopteze și alți colegi de generație la ideea de restaurare pentru a da o putere mai mare, să se implice mai mult prin prezență, prin păreri, la activitatea breslei . Să nu privească cu indiferență Uniunea și să nu aștepte ”să li se dea” , să le dea Uniunea. Uniunea le poate oferi unitate și un schimb valoros de cunoștințe prin aportul celor cu o bogată experiență în activitatea de restaurare. Sfatul meu pentru tineri este să își îmbogățească cunoștințele profesionale , să se atesteze pentru a deveni restauratori de fapt și de drept, școliți în acest domeniu.
3. Peste 30 de ani... datorită vârstei nu știu dacă o voi mai vedea. Ar trebui să fie o breaslă foarte puternică , să poată lua decizii și atitudini față de problemele ridicate de restaurarea monumentelor astfel încât să nu permită greșeli de execuție. Nu știu ce va fi peste 30 de ani dar sper să fie mai puternică. Aș vedea o unitate mult mai strânsă între specialiști de diferite generații, pe același domeniu. Astăzi, din păcate, ne confruntăm cu probleme de investiții, de
legislatură, de profesionalism care, toate, conduc la efectuarea după bunul plac al unora sau altora a unor lucrări specifice de restaurare ce converg către un mare eșec al însăși obiectului restaurat. Uniunea ar trebui să ajungă la un acord cu autoritățile astfel ca indiferent de unde ar proveni fondurile specialiștii atestați să fie mai implicați, legal, în relația cu constructorii pe probleme de restaurare.
Călin Hoinărescu (1944—2022) - Arhitect, fost Președinte al UNRMI
1. UNRMI este o familie de familii. Prin apropierea și integrarea activității interdiscipilnare a participanților la restaurare, constructori, proiectanți, analiști, restauratori s-a creat o familie. Un colectiv care acționează așa cum acționau altă dată echipele de meșteri care lucrau monumentele. "O ECHIPĂ” care avea înăuntrul ei, ca specialiști, tot ce era nevoie; aceasta este echipa de proiectare- execuție , într-un cuvânt ”RESTAURARE”. Aceste echipe rămase izolate în multitudinea de firme de construcție, de proiectare, etc. se pierd. Uniunea a coagulat aceste echipe într-o mare ECHIPĂ. Acesta este rostul UNRMI, este o familie de familii de restauratori.
2. Întâi și întâi este foarte important să lucreze, în cadrul acestor echipe constituite, în toate ipostazele : ca investigatori, ca proiectanți și ca participanți activi la derularea procesului de restaurare, să aibă o viziune foarte reală a întregului fenomen și a discuțiilor cu cei ce hotărăsc – din păcate nu întotdeauna în bine – soarta lucrărilor. Să aibă răbdare , să asimileze de la cei din echipă, sau echipe, care sunt în măsură
să dea sfaturi; să aibă stabilitate în acea echipă, până când conducătorul acelei echipe va spune „ați asimilat suficient încât să vă „luați zborul” ...dar să nu uitați de locul de unde ați plecat”. Când aveți nevoie de ceva să vă duceți acolo, la izvorul învățăturii voastre.
3. E o întrebare foarte “viitoristă”. Deocamdată UNRMI este vital pentru salvarea monumentelor de la noi din țară și a pornit de o manieră adaptată condițiilor precare din perioada de după desființarea Direcției Monumentelor Istorice . Nu s-au modificat condițiile precare dar s-au închegat aceste familii de restauratori. Nu știu dacă se poate afirma că peste 30 de ani aceste familii de restauratori, proiectanți, investigatori, constructori, diriginți de lucrări se vor „risipi” pe specialități. Nu cred că este de dorit, deși în străinătate sunt structuri profesionale de tip UNRMI, dar calate pe monoprofesii ( de exemplu executanți – structura paneuropeană AEERPA). Toate aceste structuri europene mono-operaționale cu care am luat legătura au fost uimite de cum UNRMI a putut să mențină închegat acest evantai de structuri de specialități atât de diverse. Să dea Dumnezeu ca această calitate să nu se risipească ! Altfel toată activitatea de restaurare se va întoarce la o alăturare de profesii legate de restaurare dar fără impact.
Prof. Dr. Virgiliu Polizu - Arhitect, Președinte-fondator al UNRMI
1. O grupare profesională de care este mare nevoie. A fost și este mare nevoie. O grupare profesională care ar trebui să cuprindă pe toți cei implicați in procesul de cercetare, proiectare, execuție în ceea ce presupune intervenția pe monument.
2. Să adere la UNRMI pentru împlinire profesională în primul rând. Pentru că așa cum a fost gândit UNRMI una din principalele meniri ar fi să crească, pentru fiecare membru al său, abilitățile profesionale.
3. Ca președinte fondator o văd, repet, o grupare profesională de care Ministerul Culturii să nu să poată lipsi, care să participle la tot ce înseamnă decizie în domeniul restaurării , cum nu se întâmplă acum -ba chiar dimpotrivă.
Daniel Purdea - Inginer, membru în CDN al UNRMI
1. Din punctul meu de vedere este o asociație de oameni în primul rând dedicați și în al doilea rând profesioniști care sunt îndrăgostiți de patrimoniu și de ceea ce este mai vechi și valoros, pe care vor să îl dea mai departe .
2. Să reziste și să aibă nervii necesari să învețe ce e de făcut, știind că în final merită tot efortul !
3. 30 de ani ... nu știu, sper ca în 30 de ani să fie Uniunea pe care ne-o dorim cu toții și care să aibă putere , în sensul bun al cuvântului, adică să continue să ajute și să susțină breasla aceasta - ce nu este prea numeroasă , a celor care se ocupă de patrimoniul cultural- și să ajute la formarea noilor specialiști. Din păcate sunt mulți tineri care nu sunt atrași cu nimic spre restaurare ci preferă lucrurile mai simple și cu mai mute avantaje materiale. Ca să concluzionez sper să ajungă o UNIUNE pe care o văd să poate sta la o masa rotunda cu autoritățile si acolo să aibă un cuvânt de spus, să fie o voce care să îndrume și nu să aibă un rol formal.
Bogdan Teodorescu - Arhitect
1. Îmi imaginez că același lucru pe care îl simt toți membrii Uniunii, adică apartenența la un grup de persoane care determină într-o mare masură destinele monumentelor noastre istorice. Astfel, Uniunea facilitează legături între profesioniști din diverse domenii implicate în restaurare, posibilitatea cunoașterii si comunicării cu aceștia, împărtășind diverse experiențe profesionale.
2. Oricât de bogat ar fi bagajul cunoștințelor teoretice dobândite in școală, fară experiența practică, o restaurare nu poate fi încheiată cel puțin onorabil. Iar ceea ce e făcut prost, de multe ori este ireversibil. Din păcate, perioada de maximă efervescență a restaurării monumentelor noastre istorice s-a încheiat in anul 1977, iar dintre practicienii acelor vremuri, puțini au rămas printre noi. Dintre cei care au continuat cu pasiune, transformând restaurarea într-o vocație, într-o datorie, înca îi puteți găsi printre membrii Uniunii. Ar trebui - cred eu - profitat de această oportunitate.
3. Îmi place să cred că peste 30 de ani Uniunea va reprezenta cea mai importantă voce a domeniului restaurării, motiv pentru care cred cu tărie ca la ea trebuie să adere aceia care văd în restaurare o menire personală, o predestinare, pentru că în special aceia nu vor da înapoi la provocările de toate felurile pe care le implică această meserie.