Scanarea 3D - de importanță vitală în protecția Patrimoniului Național
Clădirile vechi, cu valoare istorică, susţin prin existenţa lor înţelegerea trecutului naţional și aprecierea propriei moșteniri culturale. În România, din fericire, lista oficială însumează peste 30.000 de monumente istorice. Nu este vorba doar despre construcţii propriu-zise, ci și de ansambluri de clădiri (cum sunt mănăstirile), sau situri în care sunt cuprinse centre de orașe sau chiar sate întregi. Spre exemplu, centrele orașelor Cluj și Sighișoara sunt în sine monumente istorice, la fel și satele Viscri și Sibiel. Totuși, simpla clasare a acestor obiective ca monumente istorice nu este suficientă.
Distrugerea și degradarea patrimoniului naţional dintr-o multitudine de cauze au dus la pierderi inestimabile. Așadar, conservarea acestor comori culturale seculare este extrem de importantă și nu întotdeauna simplă. O soluţie de ultimă generaţie în acest sens este scanarea 3D, proces prin care clădirea este transpusă în format digital. Astfel, indiferent ce se întâmplă în realitate, relicvele culturale sunt conservate digital, și pot fi reabilitate ulterior cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D.
Scanarea 3D - tehnologia care conservă istoria
Prin scanarea 3D cu laser se obține copia fidelă în format digital a patrimoniului construit, fără a pierde niciun detaliu. Astfel, arhitecții și specialiștii din domeniu pot ulterior să restaureze monumentele istorice având ca beneficii precizia foarte mare, cu costuri mult mai mici. Scanarea 3D reprezintă o soluție viabilă și pentru multitudinea de clădiri aflate într-un stadiu avansat de degradare, deoarece astfel se obțin toate informațiile necesare fără a pune în pericol personalul sau a risca producerea de noi daune construcției. Spre exemplu, un caz important în care digitalizarea 3D s-a dovedit utilă este chiar Catedrala Notre- Dame din Paris. În prezent, obiectivul turistic arhicunoscut este restaurat la starea de dinainte de incendiul din aprilie 2019. Asta e posibil doar datorită scanărilor 3D anterioare, reconstruirea bazându-se pe copiile digitale rezultate. Întâmplător, chiar cu câteva zile înainte de incendiul de la catedrala pariziană, 25 de state europene au semnat Declarația de cooperare pentru digitalizarea 3D.
Care sunt pașii scanării 3D
Scanarea 3D se realizează în mai multe etape:
Scanarea 3D a exteriorului clădirii și a spațiilor interioare.
Prelucrarea norilor de puncte.
Importarea norilor de puncte.
Modelarea 3D în format Revit sau în alte software-uri BIM
Realizarea releveului 2D cu fațade în format Autocad (planuri de nivel, șarpantă, învelitoare, fațade, secțiuni longitudinale și transversale, desfășurate stradale și/sau detalii arhitecturale). Datorită vitezei de măsurare și a acurateței datelor colectate, scanarea 3D se dovedește a fi din ce în ce mai populară în întreaga lume.
Avantaje în realizarea releveului
Scanarea 3D prezintă beneficii și pentru realizarea releveului, ”radiografia” exactă a situației din teren, pe baza căruia se pot face bugetări și planificări clare ale proiectelor de intervenție. Deoarece norul de puncte obținut prin scanare 3D permite realizarea unui mulaj real al obiectului de interes, cu precizie milimetrică, listele de cantități se pot extrage cu ușurință.
Specialiști cu experiență în scanarea 3D
Pe plan local, INNOVO GRAPH este unul dintre cei mai importanţi experţi specializaţi în asistenţă topografică pentru infrastructură, cadastru şi intabulare, oferind, de asemenea, servicii de scanare 3D şi măsurători BOMA, pentru urmărirea comportamentului în timp al construcţiilor. Prezentă deja de şapte ani pe o piaţă extrem de dinamică, firma şi-a câştigat reputaţia datorită proiectelor sustenabile atât în România, cât şi pe plan european. Obiectivul său este de a ajunge în poziția de lider european pe segmentul de geodezie, contribuind în mod direct la eficientizarea proceselor şi costurilor din domeniu. În atingerea acestui obiectiv, experţii Graphein se bazează pe servicii precise, relevante şi accesibile, dar şi pe invesiția permanentă în dezvoltarea propriei echipe. Protejarea Patrimoniului în practică Echipa Graphein a susținut continuu protejarea monumentelor istorice prin acțiuni precum scanarea 3D cu ajutorul dronelor și al scannerelor a Palatului Micul Trianon din Florești, Prahova. Modelul 3D rezultat a fost folosit pentru proiectarea de structură. Alte proiecte semnificative realizate sunt în cadrul Geoparcului Ținutul Buzăului, aspirant geoparc UNESCO, unde a realizat scanarea 3D pentru recondiționarea Galeriei Muzeului de Chihlimbar, de la Vulcanii Noroioşi, dar și a Școlii Beșlii, din comuna Mânzăleşti, unde scanarea 3D a structurii a ajutat la reabilitarea şi amenajarea noului centru educaţional. Experții Graphein au realizat digitalizarea Casei Dosoftei din Iași, ajutând astfel la crearea unui muzeu virtual.
De asemenea, aceștia au scanat 3D, cu scopul restaurării, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Conacul Cantacuzino-Pașcanu de la Ceplenița și Bisericile evanghelice fortificate Biertan și Valea Viilor. Mai mult decât atât, în parteneriat cu Ambulanța Pentru Monumente, echipa Graphein a scanat 3D pro bono o serie de monumente istorice, precum Biserica de lemn din localitatea Butoiu de Sus, din județul Dambovița, Castelul Brukenthal, din județul Sibiu, Biserica de lemn hramul “Înălțarea Domnului”, din județul Arad, Mausoleul Csávossy, din județul Timiș, Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, din județul Dolj, dar și statuile de pe zidul de incintă al bisericii satul Hilișeu- Horia, din județul Botoșani.
Contribuții pentru viitor
Nu în ultimul rând, pentru ca noua generație de arhitecți să aibă acces la tehnologie de scanare 3D încă din facultate, echipa INNOVO GRAPH le permite studenților din anul al-V-lea ai Universității de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti să facă practica de releveu. Astfel studenții învață să realizeze scanări 3D, relevee 2D și modele 3D ale clădirilor și se familiarizează cu practicile actuale din toate domeniile construcțiilor: nu doar patrimoniu, ci și domeniile industrial, rezidențial, de clădiri de birouri și infrastructură.
INNOVO GRAPH (membru UNRMI) / 2021