In Memoriam: Inginer Ioan Loghin

“După 1990 am avut şansa să lucrez la restaurarea bisericii fostei mănăstiri Vărbila, intervenţie complexă şi dificilă.
 Atunci am colaborat pe şantier cu tânărul inginer Ioan Loghin şi echipa lui de meşteri. Am fost surprins de dorinţa de a lucra bine a acestui colectiv de constructori condusă de Ioan Loghin.


Un an mai târziu am reîntâlnit colectivul de la Vărbila pe un alt şantier, anume la Târgşoru Vechi, în cadrul lucrărilor de restaurare a bisericii lui Antonie Vodă.
 Legătura cu meşterii echipei s-a întărit şi diversificat. Interesul pe care Ioan Loghin l-a arătat lucrărilor de restaurare foarte complexe m-a mobilizat, iar relaţiile mele cu meşterii restauratori m-au întărit şi încurajat. Am simţit că fusesem integrat într-o familie profesională de înaltă calificare.

Au urmat multe momente de colaborare pentru restaurarea a numeroase monumente din Prahova şi din alte zone din ţară. Şantiere dificile, de mare anvergură – Palatul Culturii din Ploieşti, mănăstirile Apostolache și Târgşoru Vechi din judeţul Prahova, mănăstirea Negoeşti-Şoldanu din judeţul Călăraşi - precum şi clădiri modeste ca dimensiuni, dar cu intervenţii complexe – biserica Sfântul Nicolae Tabaci din Vălenii de Munte, Muzeul Ceasului din Ploieşti - au probat de la an la an performanţele la care ajunseseră echipele de muncitori restauratori ale firmei PROCONSTRUCT conduse de inginer Ioan Loghin.


Personalitatea complexă şi capacitatea de a armoniza cerinţele tehnico-economice ale şantierelor cu legislaţia stufoasă din domeniul restaurării monumentelor istorice de la noi, a constituit premisa reuşitei finalizării intervenţiilor pe şantierele abordate.

Am fost adoptat ca membru cu drepturi depline în familia firmei PROCONSTRUCT, în cadrul căreia m-am împlinit ca restaurator.

Acest proces a fost posibil prin climatul exemplar de colaborare proiectant-constructor, ipostază definitorie pentru reuşita lucrărilor de restaurare, climat în care în cea mai mare măsură s-a datorat patronului firmei.

Inginerul Ioan Loghin a înţeles şi a aderat cu toată convingerea şi energia la marea familie a restauratorilor UNRMI, participând la toate evenimentele organizate – expoziţii, simpozioane, dezbateri – care au consolidat Uniunea noastră.

A susţinut implicarea UNRMI în domeniul pregătirii tinerilor restauratori pe şantiere.

A fost şi va rămâne în amintirea noastră modelul de profesionist restaurator, patron de firmă şi coleg de nădejde”.

- Arh. Călin Hoinărescu / 2021

Previous
Previous

In Memoriam: Inginer Mircea Mironescu

Next
Next

UNRMI la 30 de ani