Arh. Călin Hoinărescu: Tradiție și actualitate

Restaurarea monumentelor istorice reprezintă în aparenţă o componentă 
a domeniului realizării construcţiilor din categoria reparaţiilor clădirilor existente, dar în realitate constituie un domeniu distinct, complex şi elevat. Organizarea procesului de restaurare
a monumentelor istorice are la bază interdisciplinaritatea specialiştilor care participă la lucrările respective. Arhitecţi
şi ingineri instruiţi pe de o parte de marii restauratori care au salvat edificiile reprezentative ale patrimoniului arhitectural din ţara noastră şi familiarizaţi cu meşteşugurile de restaurare de la meşterii echipelor care deprinseseră meşteşugurile (de zidar, dulgher, pietrar, tâmplar, ipsosar, şiţar, etc.) din tată în fiu, au acumultat cunoştinţele necesare elaborării documentaţiilor şi a conducerii lucrărilor pe şantier.


A fost salvator acest proces pentru desfăşurarea cu succes a restaurării monumentelor o bună bucată de vreme. Tinerii de acum o jumătate de secol, ajunşi astăzi la vârsta senectuţii patroni ai puţinelor firme de proiectare şi de execuţie, au salvat de la disoluţie structura operativă a activităţii de restaurare a monumentelor şi în consecinţă au evitat dispariţia lor.
 După 1990, aceşti tineri de acum 50 de ani ajunşi la vârsta maturităţii, au simţit nevoia
de a se organiza într-o structură operativă, care să ofere posibilitatea răspândirii informaţiilor din domeniul restaurării monumentelor, constituind Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, care include firme şi specialişti din toate domeniile implicate în demersul restaurării, arhitecţi, ingineri, pictori restauratori, chimişti, fizicieni, consultanţi ştiinţifici, economişti.

Această structură a reprezentat pe parcursul a trei decenii, eşafodajul operativ al procesului de restaurare şi a oferit profesionişti cu înaltă calificare în domeniu, care s-au implicat în Comisiile Naţionale, Regionale şi Judeţene, care înfăptuiesc protecţia şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din ţara noastră.
 O contribuţie importantă a firmelor afiliate Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice este aceea de a forma tineri restauratori care să continue activitatea de proiectare şi executare a lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice.


Mărturia convingătoare a eficienţei activităţii membrilor Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice o oferă sutele de monumente restaurate în toate regiunile ţării noastre, incluzând o gamă variată de edificii, de la micile biserici de lemn şi de zid, de locuinţe răspândite în satele noastre, la marile ansambluri aulice, curţi domneşti, castele şi conace, la mănăstiri, clădiri orăşeneşti administrative de mare anvergură, obiective datând din antichitate până în vremurile noastre.

Competenţa şi profesionalismul care se reliefează în calitatea lucrărilor de restaurare este probată şi de numeroasele distincţii conferite de principalele instituţii din ţara noastră şi din străinătate:

  • Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler


  • Ordinul Meritul Cultural al României
în grad de Ofiţer şi Comandor acordat de Preşedinţia României

  • Premii ale Academiei Române


  • Distincţii oferite de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române: Crucea Patriarhală; - Crucea Sfinţilor martiri Brâncoveni


  • Premii oferite de Ministerul Culturii
• Statutul de Cetăţean de Onoare al localităţii de reşedinţă


  • Numeroase premii ale structurilor profesionale din domeniul arhitecturii: Uniunea Arhitecţilor, Ordinul Arhitecţilor

  • Premii şi distincţii acordate de juriile Trienalei de Restaurare a Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice
Sunt grăitoare şi distincţiile conferite de instituţiile europene: Comisia Europeană şi instituţii de profil din străinătate.

Pentru activitatea susţinută cu perseverenţă, abnegaţie şi devotament, Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice a acordat în adunarea generală din noiembrie 2019, pentru 14 membri ai săi, ingineri, arhitecţi, pictori restauratori care au împlinit vârsta de 70 ani, înalta distincţie de onoare pentru întreaga lor activitate. 
Prin această distincţie a fost răsplătită şi activitatea de popularizare a informaţiilor vizând patrimoniul arhitectural prin articole, comunicări ştiinţifice în cadrul unor simpozioane din ţară şi de peste hotare şi a numeroase expoziţii ilustrând obiectivele restaurate.

Susţinând formarea tinerilor specialişti în domeniul restaurării formaţi în cadrul firmelor de restaurare, Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice a acordat "Diploma pentru merite profesionale în domeniul protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a monumentelor istorice" unui număr de 42 de profesionişti în domeniu care s-au remarcat prin devotament, seriozitate şi competenţă.
 Este relevant faptul că o parte din aceştia au dobândit statutul de specialist şi expert în domeniul restaurării conferit de Ministerul Culturii.


Transmiterea învăţăturii de la specialiştii consacraţi către tinerii aspiranţi s-a făcut în cadrul complex al fenomenului de restaurare atât la nivelul elaborării documentaţiei cât şi pe şantiere în situaţii concrete, acolo unde s-a reuşit recompunerea structurii operative a echipelor complexe interdisciplinare. Numărul important de tineri restauratori distinşi cu diploma pentru merite profesionale şi recunoscuţi în cea mai mare parte prin atestate de Ministerul Culturii, face dovada eficienţei procesului de pregătire în domeniu.

Până când la nivel instituţional se vor redeschide şcolile de meserii cu profil specific lucrărilor de restaurare, pregătirea viitorilor restauratori, proiectanţi, executanţi, pictori, consultanţi ştiinţifici este posibilă numai în cadrul firmelor de restaurare.


Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, prin revista de profil, a iniţiat în prima etapă prezentarea activităţii specialiştilor cu mare experienţă, precum şi
a tinerilor restauratori distinşi cu Diploma pentru merite profesionale. 
În numerele următoare iniţiativa va continua cu articole care să înfăţişeze rezultatele valoroase ale activităţii şi a celorlalţi membri, cu scopul de a face cunoscută activitatea prodigioasă a acestei structuri profesionale. Structurile administrative care gestionează protecţia patrimoniului vor constata eficienţa aportului Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice în domeniul protecţiei şi punerii în valoare a patrimoniului cultural şi vor implica consistent specialiştii din cadrul Uniunii în formularea cadrului legislativ şi operativ din ţara noastră, care are nevoie urgentă de eficientizare.

- Arhitect Călin Hoinărescu (1944 - 2022)

Previous
Previous

Cum se restaurează un monument?