FOCUS
Articole și studii de specialitate, interviuri, eseuri, opinii, apariții editoriale, expoziții, simpozioane, cărți și publicații de arhitectură, evocări, cercetări istorice, expertize - texte pe teme specifice din domeniul complex al restaurării monumentelor istorice și al domeniilor conexe.
"PIATRA în patrimoniul românesc. Degradări specifice și tratamente adecvate"
"PIATRA în patrimoniul românesc. Degradări specifice și tratamente adecvate"
Autor: Iulian Olteanu (DUCT srl. - membru UNRMI) / Editura ACS 2015
În cele 336 de pagini color ale cărții „Piatra în patrimoniul românesc. Degradări specifice și tratamente adecvate”, Iulian Olteanu prezintă monumente emblematice ale patrimoniului românesc: Poarta Sărutului - Constantin Brâncuși, Banca Națională a României, Palatul Elisabeta, Palatul de Justiție, Portalul Muzeului Brukenthal, Mănăstirea Stavropoleos, Biserica Episcopală din Curtea de Argeș, dar și opere de patrimoniu mobil din cadrul Muzeului Național de Artă al României. Este analizată structura petrografică a operei de artă, starea de conservare a materiei litice, sunt prezentate tratamente adecvate tipurilor de degradare identificate, toate fiind exemplificate prin studii de caz.
Forumul Cultural Epoca Marilor Restaurări organizat de UNRMI la Vatra Dornei
UNRMI a organizat între 8 și 10 noiembrie 2024 la Vatra Dornei - în parteneriat cu Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor" și Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei - Forumul Cultural "Epoca Marilor Restaurări" - a doua reuniune generală a membrilor Uniunii pe anul în curs.Evenimentul a marcat recenta finalizare (noiembrie 2023) a proiectului de restaurare a monumentului istoric "Cazinoul Băilor". La eveniment au participat peste 200 de persoane, membri ai UNRMI, invitați speciali, precum și reprezentanți ai partenerilor și sponsorilor.
UNRMI: fonduri europene de peste 102 milioane de Euro implementate în proiecte de restaurare finalizate între 2007 și 2020
Pentru exemplificarea rezultatelor implementării de proiecte de restaurare cu finanțare prin fonduri europene, materialul conține o situație a obiectivelor de patrimoniu (monumente istorice) restaurate de către membrii ai UNRMI în cadrul a două programe de finanțare REGIO POR: 2007-2013 și 2014-2020. Astfel, valoarea totală a acestor 32 de proiecte de restaurare (implementate și finalizate) pentru întreaga perioadă cumulată 2007-2020 a fost de
102.828.000 milioane Euro (TVA inclus).
INTERVIU Canicula schimbă din temelii munca pe marile șantiere: vara se lucrează la interior și structurile de rezistență se construiesc toamna și iarna
Canicula prelungită din ultimii ani din România a afectat major sectorul construcțiilor și a schimbat din temelii modul de lucru al constructorilor.
Platforma ARCHES pentru domeniul patrimoniului cultural universal
Arches este o platformă open-source, flexibilă, personalizabilă, care oferă o gamă largă de utilizări bazate pe cerințe individuale.
UNESCO: Atlasul orașelor și așezărilor istorice
Un atlas al orașelor și așezărilor istorice ale lumii
UNRMI inițiază un proiect-pilot pentru pregătirea studenților arhitecți în activități de restaurare
Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI) este un ONG înființat în 1991 și are ca principal obiectiv restaurarea și conservarea patrimoniului.
Restauratorii și constructorii își apără împreună interesele
Ca să poată interveni și să propună modificări legislative, restauratorii și constructorii își apară împreună interesele.
Trebuie să fim uniți cu organizații mai mari decât noi, care au dreptul reglementat prin lege de a face acest lucru”, subliniază Gabriela Carpov, președinta Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI).