UNRMI: fonduri europene de peste 102 milioane de Euro implementate în proiecte de restaurare finalizate între 2007 și 2020

Proiectul “Restaurarea si valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al Municipiului Făgăras - Cetatea Făgărasului”. Sursa de finantare: POR 2014-2020. Valoare investitie: 4.950.000 Euro (cu TVA). Proiectant: Cardum 7 / Patrimoniu; Constructor: ProConstruct / Troia Premium Construct (membri UNRMI).

UNRMI, reprezentată de D-na Gabriela Carpov (Președinte) a participat la Conferința ANEVAR "Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric” organizată la Iași în data de 5 octombrie 2024. Sub titlul “Evaluarea clădirilor de patrimoniu - misiune imposibilă?” D-na Gabriela Carpov a prezentat un material despre mecanismele evaluării clădirilor de patrimoniu (monumente istorice) în vederea atragerii de finanțări prin fonduri europene pentru restaurarea și punerea în valoare a acestora.

Scopul evaluării

- Garantare bancară - se tinde spre valoare estimată mare
- Impozitare - se tinde spre valoare estimată mică
- Raportare financiară - se estimează valoarea în funcție
de scopul raportării
- Tranzacționare - se dorește valoarea corectă a pieței

Care este valoarea justă și cum poate fi determinată?

Valoarea justă
În cazul imobilelor de patrimoniu o evaluare justă s-ar putea determina pornind de la costurile de restaurare.
Aceste costuri pot fi:
- costuri ale unor restaurări parțiale, pe mai multe etape de intervenții.
- costuri ale unei restaurări integrale.
- costuri de punere în siguranță sau în conservare.

Cum obținem informațiile referitoare la aceste costuri?
Pentru oricare dintre situațiile enumerate anterior, fie că este o restaurare parțială sau o restaurare totală, intervențiile pe imobilele de patrimoniu se demarează după o procedură bine reglementată, în care pașii principali ar fi:
- Obținerea avizului specific, menționat în certificatul de urbanism și emis de direcția de cultură zonală sau centrală (în funcție de categoria / complexitatea intervenției).
- Realizarea proiectului faza DALI (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) - similar SF (Studiul de Fezabilitate) - dar extrem de complet și de complex (include toate categoriile de intervenții, cu studii specifice intervențiilor și desigur partea economică).
- Finanțarea.

Finanțarea poate fi:
- surse private proprii.
- finanțare de la stat (Ministerul Culturii, CNI, altele).
- fonduri europene (cofinanțare din surse proprii 2%).
- PNRR (cofinanțare din surse proprii 60%).

În continuare vă oferim o situație cu date centralizate de UNRMI.
Pentru exemplificarea rezultatelor implementării de proiecte de restaurare cu finanțare prin fonduri europene, materialul conține o situație a obiectivelor de patrimoniu (monumente istorice) restaurate de către membrii ai UNRMI în cadrul a două programe de finanțare REGIO POR: 2007-2013 și 2014-2020.

Astfel, valoarea totală a acestor 32 de proiecte de restaurare (implementate și finalizate) pentru întreaga perioadă cumulată 2007-2020 a fost de
102.828.000 milioane Euro (TVA inclus).

Menționăm că această situație este doar o parte din activitatea membrilor UNRMI (restauratori specialiști și profesioniști atestați, persoane fizice și juridice) - aceasta referindu-se doar la proiectele implementate prin finanțare cu fonduri europene (Programele REGIO POR). Activitatea membrilor UNRMI cuprinde multe alte proiecte de restaurare finanțate prin fonduri private, fonduri de la stat (Ministerul Culturii, INP, CNI etc), fonduri PNNR sau fonduri ale autorităților locale.

Puteți consulta în galeria de imagini cele 32 de proiecte de restaurare finalizate.

Proiectul “Restaurarea și punerea în valoare a Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Vărbila” din Județul Prahova.

Conexiuni

Pentru mai multe informații despre proiecte de restaurare finanțate cu fonduri europene prin programele REGIO POR, vă invităm să consultați website-ul: https://3dvirtual.ro/

Next
Next

INTERVIU Canicula schimbă din temelii munca pe marile șantiere: vara se lucrează la interior și structurile de rezistență se construiesc toamna și iarna