UNESCO: Atlasul orașelor și așezărilor istorice

  • Un atlas al orașelor și așezărilor istorice ale lumii

  • Un ajutor tehnic pentru implementarea Recomandării HUL din 2011

  • O platformă de cartografiere culturală și patrimoniu urban

  • O resursă pentru educație, consolidare a capacităților și participare

Un atlas

Atlasul Patrimoniului Urban este un atlas și o arhivă care documentează și explică, vizual, narativ și cu hărți analitice, diversitatea și unicitatea orașelor și așezărilor istorice ale lumii. Ca atare, servește ca un depozit al practicilor de construire a orașului și al noilor dezvoltări de-a lungul timpului, precum și în diverse regiuni ale lumii. Aceasta include, de asemenea, arhitectura vernaculară și tehnicile tradiționale de construcție. În timp ce multe colecții și publicații despre orașele din Patrimoniul Mondial au fost produse de-a lungul anilor, diversele atribute și dimensiuni ale proprietăților din Patrimoniul Mondial în contexte urbane și moștenirea urbană în general, rămân neînțelese și amenințate de o lume care se urbanizează rapid. Moștenirea urbană este adesea imaginată ca o colecție de monumente și gestionată într-un mod izolat, deconectat de dinamica urbană holistică. Această resursă își propune să umple acest gol.

Un ajutor tehnic

 Atlasul patrimoniului urban este un ajutor tehnic pentru implementarea Recomandării UNESCO din 2011 privind peisajul urban istoric (Recomandarea HUL), un instrument care oferă un cadru și o abordare pentru integrarea conservării patrimoniului cu planurile și procesele de dezvoltare urbană. Deoarece face vizibile diferitele straturi ale patrimoniului, sprijină o mai bună gestionare a zonei urbane istorice, asigurându-se că noile proiecte și intervenții sunt compatibile cu valorile sale de patrimoniu. Abordarea HUL este o modalitate de a înțelege moștenirea urbană ca parte a unui peisaj sau a unui sistem compus din diferite elemente și straturi. Nu este o categorie de peisaj cultural și nici un tip de sit. Atlasul Patrimoniului Urban va fi susținut de Managementul Patrimoniului Urban (în prezent în curs de pregătire), un manual de resurse și un ghid pentru implementarea Recomandării HUL.


O platformă de cartografiere culturală

Atlasul Patrimoniului Urban este, de asemenea, o platformă de cartografiere culturală care sprijină identificarea și documentarea atributelor specifice ale orașelor și așezărilor istorice care au o valoare unică de patrimoniu și ar trebui conservate. Pentru autoritățile locale (și naționale), această platformă ajută la recunoașterea a ceea ce ar trebui protejat într-un oraș sau o așezare istorică și, astfel, ajută la o mai bună gestionare a zonelor urbane istorice. Acesta acceptă cartografierea valorilor patrimoniului urban (UHV) și a atributelor care exprimă valoarea universală excepțională (OUV) a proprietății patrimoniului mondial la diferite scări. Cartografierea culturală este o metodologie care face vizibile relațiile spațiale și formele construite, resursele și practicile culturale și caracteristicile naționale care fac orașele și așezările istorice distincte și semnificative. Acesta sprijină acele orașe și așezări care fac parte sau au proprietăți înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, precum și toate celelalte care nu sunt încă înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial, inclusiv cele de pe Listele Indicative naționale (situri care pot fi eventual luate în considerare pentru nominalizare pe Lista Patrimoniului Mondial).

O resursă de învățare

În cele din urmă, Atlasul patrimoniului urban promovează înțelegerea și conștientizarea patrimoniului urban, precum și educă și construiește capacități. Ea invită și permite participarea tuturor părților interesate pentru a permite luarea deciziilor în cunoștință de cauză în ceea ce privește conservarea, precum și noi intervenții și proiecte pentru o mai bună gestionare a patrimoniului urban.


Care este abordarea Recomandării privind peisajul urban istoric?

Astăzi, peste 70% din siturile culturale ale Patrimoniului Mondial sunt situate în zone urbane, ceea ce le face vulnerabile la presiunea urbanizării. Pentru a sprijini statele părți în conservarea și gestionarea patrimoniului lor urban, statele membre UNESCO au adoptat Recomandarea din 2011 privind peisajul urban istoric (Recomandarea HUL), iar Comitetul Patrimoniului Mondial a stabilit un program tematic, Programul Orașelor din Patrimoniul Mondial.


Adoptată de Conferința Generală a UNESCO la 10 noiembrie 2011, Recomandarea HUL promovează o abordare peisagistică pentru identificarea și gestionarea patrimoniului urban. Este un instrument vital pentru gestionarea patrimoniului în contextul său mai larg.

“Recomandarea HUL” susține o abordare care:

  • Integrează conservarea patrimoniului cu planurile și procesele de dezvoltare urbană.

  • Consideră ca patrimoniul construit, mediul natural și comunitățile locale și practicile lor intangibile să fie integral legate.

  • Vede moștenirea urbană ca o resursă pentru dezvoltare durabilă și reziliență.”


Prin ce diferă conservarea patrimoniului urban de conservarea monumentelor?

Modul în care patrimoniul cultural este identificat, conservat și gestionat a evoluat de-a lungul timpului. De la concentrarea asupra monumentelor și clădirilor remarcabile, conservarea patrimoniului s-a extins la alte tipuri și categorii, cum ar fi peisajele culturale, moștenirea culturală imaterială și așezările vernaculare. Această evoluție este însoțită de o înțelegere tot mai mare a potențialului moștenirii culturale de a contribui la dezvoltarea durabilă și rezistența la schimbările climatice. Abordarea conservării patrimoniului urban nu se referă la conservarea și restaurarea materialelor sau structurale, cât se referă la planificare, politici, legi și reglementări.

Prin ce diferă conservarea patrimoniului urban de conservarea monumentelor?

Modul în care patrimoniul cultural este identificat, conservat și gestionat a evoluat de-a lungul timpului. De la concentrarea asupra monumentelor și clădirilor remarcabile, conservarea patrimoniului s-a extins la alte tipuri și categorii, cum ar fi peisajele culturale, moștenirea culturală imaterială și așezările vernaculare. Această evoluție este însoțită de o înțelegere tot mai mare a potențialului moștenirii culturale de a contribui la dezvoltarea durabilă și rezistența la schimbările climatice. Abordarea conservării patrimoniului urban nu se referă la conservarea și restaurarea materialelor sau structurale, cât se referă la planificare, politici, legi și reglementări.

  • Obiectivul 11: Faceți orașele și așezările umane incluzive, sigure, rezistente și durabile.

  • Ținta 11.4: Consolidarea eforturilor de protejare și salvgardare a patrimoniului cultural și natural al lumii.


Conservarea orașelor din Patrimoniul Mondial

Proprietățile patrimoniului mondial din contexte urbane sunt ușor suprareprezentate în procesele de monitorizare reactivă, ceea ce indică faptul că au fost identificate potențiale amenințări. 55% din orașele din Patrimoniul Mondial (175) au fost supuse monitorizării reactive.

  • 330 de orașe pe 1.199 de proprietăți (Proprietăți înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial)

  • 1.303 de Orașe pe 4.308 rapoarte (Orașele din patrimoniul mondial în stare de conservare - SoC).

  • 830 de Orașe pe 1.303 rapoarte (Amenințări legate de dezvoltare care afectează orașele din Patrimoniul Mondial)

Dezvoltarea urbană în proprietățile Patrimoniului Mondial

Urbanizarea rapidă și necontrolată afectează conservarea diferitelor tipuri de proprietăți ale Patrimoniului Mondial. Factorii legați de clădiri și dezvoltare (dezvoltare comercială, locuințe, zonă industrială și facilități pentru vizitatori, cazare majoră pentru vizitatori și infrastructura asociată) sunt prezenți în aproape jumătate din proprietățile care au trecut la Monitorizare reactivă; sunt prezente în 37,5% din rapoartele SoC prezentate Comitetului Patrimoniului Mondial.

Metodologia pentru Atlasul Patrimoniului Urban și cartografierea

Studiile de patrimoniu urban prezentate aici sunt produsul unui proces colaborativ de cercetare, reflecție și analiză. Cartografierea și narațiunea au fost elaborate în funcție de stratificarea lor urbană și procesele urbane, inclusiv informații despre dimensiunile vieții, urmând abordarea și metodologia Recomandării HUL. Materialul este prezentat într-un mod consecvent și amănunțit prin planuri, desene și fotografii ale fiecărui sit, pentru a oferi o viziune holistică a fiecărei proprietăți.


Informațiile prezentate în această platformă au fost compilate prin 2 metode diferite:

1.Identificarea atributelor valorii universale excepționale și ale valorilor patrimoniului urban

În prima etapă, secretariatul sprijină autoritățile locale în compilarea și analiza Declarației de valoare universală excepțională a fiecăreia dintre proprietăți (deoarece piloții erau proprietăți ale patrimoniului mondial), precum și deciziile relevante ale Comitetului pentru patrimoniul mondial și dosarele de nominalizare a patrimoniului mondial păstrate la arhiva UNESCO.

Atributele care transmit OUV-ul sitului au fost identificate în fiecare dintre scalele aplicând cadrul dezvoltat în Managing Urban Heritage:

  • Atribute istorice ale clădirii: tipologii de clădiri, stiluri arhitecturale, ornamente, detalii de construcție și materiale.

  • Atributele elementelor urbane: modele, infrastructură, zone istorice, densitatea construită, echilibrul spațiilor deschise și construite etc.

  • Atribute ale cadrului mai larg al unui oraș sau al unei așezări: cadru geografic, vederi pitorești, elemente naturale care determină forma și stilul de viață al orașului etc.

  • Valori ale patrimoniului imaterial: tradiții, gastronomie, festivaluri, practici creative.

2. Exerciții de consolidare a capacităților și reflecție a autorităților și comunităților locale

Un alt efort esențial în dezvoltarea acestei lucrări l-au constituit schimburile directe cu părțile interesate naționale și locale, precum administratorii de situri ai proprietăților Patrimoniului Mondial situate în orașele prezentate, experți locali sau Punctele Focale Naționale pentru Patrimoniul Mondial.

Cazurile din această platformă au fost extinse în continuare, adăugând valori locale, straturi și atribute semnificative pentru comunitățile locale și susținând OUV.

Această activitate de cooperare a fost realizată prin:

  • A fost dezvoltat un instrument digital pentru furnizarea de astfel de informații locale.

  • Un scurt chestionar a fost împărtășit cu părțile interesate locale pentru autoanaliză și identificarea valorilor și atributelor patrimoniului local.

  • Informațiile din formulare au fost completate și prin alte modalități.

Disclaimer

Această platformă nu numai că prezintă rezultatele exercițiilor efectuate cu orașele din colecție, dar încurajează și alte orașe să efectueze analize similare pentru a identifica mai bine și a le recunoaște valorile și atributele universale și locale. În consecință, aceasta nu este o colecție închisă de „cele mai bune din”, ci o platformă în creștere. Toate orașele interesate sunt invitate să contacteze echipa Programului Orașe ale Patrimoniului Mondial și să își dezvolte propriile studii de caz.

Cazurile împărtășite în această platformă abordează atât valorile VUE, cât și valorile patrimoniului urban din proprietățile patrimoniului mondial sau din alte orașe sau așezări istorice. Elementele și elementele prezentate pe acest site web nu implică niciun tip de recunoaștere sau includere în Lista Patrimoniului Mondial. Datele și descrierile partajate aici sunt incluse pentru a prezenta Patrimoniul Mondial în contextul său local și pentru a inspira practicile de management integrat al patrimoniului urban în general și nu sunt date oficiale legate de procesele statutare ale Convenției Patrimoniului Mondial.


Pentru a accesa datele oficiale și cartografia proprietăților din Patrimoniul Mondial, vă rugăm să accesați acest link și linkul atlasului orașelor și așezărilor istorice

© UNESCO, 2023.

Echipa de proiect: Jyoti Hosagrahar, Mirna Ashraf Ali, Alba Zamarbide, Carlota Marijuan Rodriguez, Giacomo Martinis, Marta Zerbini.

Previous
Previous

Platforma ARCHES pentru domeniul patrimoniului cultural universal

Next
Next

UNRMI inițiază un proiect-pilot pentru pregătirea studenților arhitecți în activități de restaurare