PROIECTE DE RESTAURARE

Arhiva cu proiecte de restaurare finalizate de către membrii UNRMI.

Utilizați bara de căutare pentru a găsi un proiect specific (după nume monument istoric, Cod LMI, tipologie, amplasare, județ, localitate, an sau nume membri UNRMI - persoane fizice și juridice etc)

Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Biserica “Sfântul Nicolae” din Densuș - restaurare, consolidare și punere în valoare

Biserica "Sfântul Nicolae” este un lăcaș de cult ortodox din localitatea Densuş, Judeţul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimonial UNESCO. Nicolae Iorga a numit biserica "fără pereche în toată românimea". Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea).

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Restaurare Cinematograful “Flacăra” din orașul Turnu Măgurele

Restaurarea, reabilitarea si modernizarea cinematografului "Flacăra" din Turnu Măgurele, monument istoric de importanță locală. Construit în 1930 și amplasat în grădina publică a orașului, imobilul și-a păstrat utilizarea istorică de-a lungul timpului, una dublă - de teatru si cinematograf. Exteriorul clădirii exprimă stilul pitoresc modern, cu elemente de factură vernaculară: prezența turnului foișor, a colonadei din fațada principală, a decorațiilor - brâie cu motive românești, ocnițe și firide. Pe lângă reabilitarea clădirii aflată in stare de degradare, proiectul a urmărit reamenajarea și dotarea spațiilor interioare, astfel încât ele să răspundă funcțiunii de cinematograf modern și sală de spectacole. Proiectul a primit Premiul Asociației Culturale "Patrimoniu pentru viitor" și o nominalizare la secțiunea “05. Restaurare”, în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură - 2023

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Restaurarea Vilei Șipot - "Casa Arhitecților" - parte a Domeniului Regal Peleș

După mai bine de 2 ani de lucrări de consolidare și restaurare, în noiembrie 2024, Vila Șipot, cunoscută și sub numele de “Casa Arhitecților” - parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia - a reintrat oficial în circuitul cultural și turistic al României. Principala atracție a monumentului istoric este “Galeria Arhitecților Peleșului”, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat Castelul Peleș precum și domeniul regal. Din echipa proiectului de restaurare au făcut parte și membrii UNRMI Arh. Smaranda Baciu și ing. Marilena Mălai.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Seliștat

Proiectul de reabilitare al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Seliștat finanțat cu fonduri europene a fost finalizat cu succes în 2023. Monumentul istoric și de arhitectură de la Seliștat devine acum un obiectiv de neratat pe harta turismului românesc. Antreprenor-constructor în implementarea proiectului de restaurare a fost firma PROCONSTRUCT (Ploiești), membru al UNRMI.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Consolidarea și restaurarea clădirii monument istoric “Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei

Implementarea proiectului “Consolidarea şi restaurarea clădirii monument “Cazinoul Băilor” cu schimbarea de destinaţie în “Centrul Muzeal Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei a avut ca scop atît salvarea unui monument de valoare națională aflat în stadiu avansat de degradare, cît și redarea acestuia circuitului turismului cultural într-o zonă cu un patrimoniu deosebit.
Clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice 2015 (la poziţia 459, cod SV-II-m-A-05670) și este inclusă în zona de protecţie a monumentelor şi în zona naturală protejată de interes local a orașului Vatra Dornei.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Restaurarea Foișorului de Foc, sediul Muzeului Național al Pompierilor - București

Foișorul de Foc se află în partea de est a zonei centrale a Bucureștiului, pe traseul uneia dintre cele două ramuri ale axei est-vest a orașului, respectiv Bulevardul Ferdinand I. Construcția edificiului a început la data de 1 iulie 1890 și a fost finalizată un an mai târziu, fiind denumită curent de bucureșteni - dată fiind utilitatea ei - “Rezervorul de la Iancu”.

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Conservarea și restaurarea Mormântului Hypogeu din Constanța

Mormântul Hypogeu ”cu banchet” face parte din zona necropolară a orașului antic Tomis, actualul municipiu Constanța. Stratigrafia istorică este compusă din necropola elenistică, suprapusă peste epoca romană târzie, plasată la sfârșitul secolului IV-lea. În această zonă a fost descoperit în 1988 o construcție funerară cu pictură murală. Cavoul cu dromos a fost utilizat pentru o perioadă de aproximativ 50 de ani ca lăcaș sepulcral familial, împodobit cu pictură a fresco cu reprezentări antropomorfe, zoomorfe, fitomorfe și geometrice. (1. Livia Buzoianu și Maria Bărbulescu, Tomis, comentariu istoric și arheologic, MINAC, 2012, Constanța, p.102)

Read More
Toate articolele din secțiune Toate articolele din secțiune

Restaurare și consolidare Biserica “Sfântul Nicolae” - Bălinești, Județul Suceava

Recepția lucrărilor de restaurare și consolidare a Bisericii „Sfântul Nicolae” Bălinești ne dezvăluie un monument medieval unicat, de o excepțională valoare artistică și documentar-iconografică, deoarece atât arhitectura sa în ansamblu, cât și picturile sale interioare s-au păstrat aproape intacte până în vremea noastră, constituind una dintre cele mai autentice mărturii ale culmilor pe care le-au atins aceste arte în epoca domnului Ștefan Cel Mare și Sfânt. De asemenea, plastica adoptată pentru decorarea fațadelor exterioare, cu arcaturi și discuri ceramice smălțuite, sistemul și măiestria de realizare a elementelor din piatră, precum și pictarea ulterioară a întregii fațade conferă calitatea de unicat întregului edificiu.

Read More