ABRAL Art Product la “Birouri de Arhitectură in Spotlight” din seria CONSOFT Compass

Cum se poate interveni pe un monument istoric fără a-i altera autenticitatea? Răspunsul stă în echilibrul dintre cunoștințele arhitectului și puterea tehnologiei. Prin BIM și soluții digitale avansate, ABRAL Art Product optimizează procesul de restaurare, păstrând în același timp valorile arhitecturale. Restaurarea patrimoniului nu înseamnă doar conservare, ci și integrarea soluțiilor digitale pentru mai multă precizie și eficiență. Cu ajutorul tehnologiei, ABRAL Art Product îmbină măiestria tradițională cu precizia digitală, redefinind modul în care restaurăm clădirile istorice.

Primul episod din seria CONSOFT Compass - Birouri de Arhitectură in Spotlight: ABRAL Art Product

În acest prim episod din seria CONSOFT Compass - Birouri de Arhitectură in Spotlight, descoperim cum ABRAL Art Product reușește să îmbine măiestria tradițională cu tehnologiile BIM și soluțiile software de ultimă generație. Vezi cum digitalizarea revoluționează restaurarea clădirilor istorice și contribuie la protejarea moștenirii arhitecturale!

ABRAL ART PRODUCT este o firmă de proiectare înființată în anul 1992,  specializată în domeniul protejării, conservării și restaurării monumentelor istorice. Principalele activități desfășurate sunt proiectarea de arhitectură și inginerie, precum și servicii de consultanță tehnică conexe: proiectare, cercetare, expertizare, consultanță și asistență tehnică pentru construcții civile și industriale, conservare-restaurare monumente istorice, arhitectură peisagistică și ambientală.

Din anul 1993 ABRAL Art Product este membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI) - organizație profesională, neguvernamentală, ce are ca scop să participe și să contribuie la ocrotirea și restaurarea monumentelor istorice din România.

Din martie 2008 ABRAL Art Product a implementat și menține:
- Sistem de management al calității ISO 9001
- Sistem de management de mediu ISO 14001
- Sistem de management al sănătății și securității ocupaționale OHSAS 18001

Activitatea ABRAL Art Product a fost apreciată și recunoscută prin distincții și premii acordate de:
- Ministerul Culturii și Cultelor: Premiul Stefan Balș / 2002; Premiul Gheorghe Vartic / 2003 și Premiul Stefan Balș / 2005
- premii acordate de către organizații profesionale precum UNRMI, UAR, OAR și Arhitect Design.

Politica firmei este să ofere clienților servicii de calitate superioară, în conformitate cu așteptările acestora, cu reglementările legale aflate în vigoare și standardele profesionale aplicabile, la un preț competitiv.
Personalul angajat al firmei dispune de specialiști și experți atestați MC, RUR, OAR,.
Firma colaborează și cu specialiști atestați care pot executa lucrări de expertizare a construcțiilor existente și de verificare a lucrărilor de proiectare în conformitate cu prevederile legale.
Coordonarea și conducerea activității de proiectare din cadrul firmei este întreprinsă de specialiști atestați MC, OAR, RUR.

Servicii
- Lucrări de studii, investigații, expertize
- Studii preliminare, teme de proiectare, relevee de arhitectură și avarii, investigații complexe, analize, încercări pe materiale, expertize tehnice, studii istorice și arhitecturale, studii de teren (geo, topo)
- cercetare arheologică
- expertize preliminare componente artistice

Proiectare
- documentații tehnice specialitățile arhitectură, structură, instalații, componente artistice, amenajare peisagistică, sistematizare verticală etc. pentru toate fazele de proiectare
- intervenție urgentă (I.U.)
- documentație de avizare a lucrărilor de intervenții
- studii de fezabilitate (D.A.L.I. / S.F.)
- proiect tehnic (P.T.)
- documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire / desființare (D.T.A.C./D.T.A.D.)
- documentație tehnică pentru organizarea de șantier (D.T.O.E.)
- documentații necesare pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism - detalii de execuție (D.E.)

Lucrări de evidență
- studii istorice și de arhitectură, documentații în vederea clasării / declasării / reclasării în Lista Monumentelor Istorice (LMI).

Lucrări de consultanță și asistență tehnică
- consultanță în privința serviciilor de proiectare
- consultanță de specialitate privind accesarea fondurilor europene
- asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor de execuție.

CONSOFT - Desktop Computing Software Products
Sunteți în căutarea unei soluții BIM?
Noi vă ajutăm să găsiți alegerea optimă. Ca partener de software, misiunea noastră este să vă ajutăm să fiți mai productivi și nu în ultimul rând mai eficienți ca proiectant. Vă sprijinim cu programe de proiectare special dezvoltate, servicii personalizate și cunoștințe acumulate pe termen lung. Avem tehnologii care oferă unui birou de proiectare participarea într-un flux de lucru OPEN BIM fără bătăi de cap și fără compromisuri.
CONSOFT oferă soluții de proiectare BIM (Building Information Modeling) pentru industria construcțiilor. Până în prezent a furnizat în România peste 4000 de licențe comerciale ale programelor de proiectare Archicad, Tekla Structures, Solibri și AxisVM.
Având o echipă cu experiență de peste 30 de ani, firma noastră este distribuitor unic autorizat al programelor oferite şi în prezent își desfășoară activitatea în birourile din București, Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc.
Datorită sprijinului firmei noastre acordat instituţiilor de învăţământ superior din toată ţara, studenţii Facultăţilor de Arhitectură şi Construcţii din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj pot studia pe licenţe legale de Archicad şi AxisVM.
CONSOFT acordă o atenţie deosebită partenerilor săi:
- oferind cursuri de iniţiere și perfecţionare în centrele de training din Bucureşti şi Cluj-Napoca și Online
- oferind acces la Abonamentul BIMup, o inițiativă unică în România
-  asigurând service şi suport tehnic de un înalt profesionalism, pentru toate produsele distribuite.
Calitatea programelor comercializate şi a serviciilor oferite recomandă firma CONSOFT
ca partener ideal pentru toţi specialiştii din domeniul construcţiilor.

Arhitectul Andrei Atanasiu - ABRAL Art Product

“Noi ne ocupăm de restaurat monumente istorice - o nișă în proiectarea de arhitectură în sensul că, față de un arhitect obișnuit, ar trebui să ai niște cunoștințe în plus despre cum se intervine pe construcții existente care, pe lângă faptul că sunt “existente”, mai au și calități în sensul de monument istoric - adică valori arhitecturale, artistice, istorice și așa mai departe. Tot timpul avem provocări pentru că asta presupune să lucrezi cu oameni - oameni care sunt diferiți cu toții. Dar sper eu că ne descurcăm bine pentru că în general avem rezultate bune la proiecte.
Deci e o provocare, cum am zis, pentru că lucrăm cu oameni dar, în general, atât din punct de vedere tehnologic cât și uman ne-am rodat în sensul ăsta, ne-am obișnuit - cu unii dintre ei lucrăm de foarte mulți ani împreună și zic eu că ne descurcăm bine.
Eu am început cu o licență Arhicad de tip EDU (education) de când eram student și, după ce am terminat facultatea, am avut o perioadă în care n-am lucrat într-un birou care folosea Arhicad și atunci am suferit destul de mult. Am încercat să-i conving să adopte Arhicad, dar a fost greu pentru unii să facă pasul ăsta, deși le-am demonstrat că un 3D la un bloc poate fi făcut în două zile față de trei săptămâni cât le lua lor să-l facă în mod obișnuit.
Și, mă rog, după aia am plecat din biroul ăla și, când am devenit asociat și am avut alte puteri decizionale, am revenit evident la “prima dragoste” din facultate și de atunci, deci de circa 20 de ani, tot în relația asta am rămas. Relație pe care evident că am apreciat-o și tot timpul am avut sprijin pe toate părțile. Adică și noi am crescut progresiv, n-am început direct cu nu știu câte licențe și nici cu nu știu câți angajați, dar tot timpul am avut un sprijin și ne-am bazat pe chestiunea asta, inclusiv cu oferte avantajoase cu membership-ul în Arhiclub care tot așa ne-a folosit foarte mulți ani, ne-a ajutat să ajungem tot timpul la ultima versiune și ne-a oferit și alte facilități. Deci o relație foarte bună. Impactul e tot timpul relativ, adică are și părți bune și părți mai puțin bune, în sensul că programul vine mereu cu îmbunătățiri, dar de cele mai multe ori însă vine și cu nevoia de a te adapta la ceea ce este nou și atunci poate deveni o provocare uneori.
Însă ăsta e cel mai bun lucru, totuși, să te adaptezi, să fii tot timpul la curent cu ce e nou și să încerci să-ți eficientizezi cât mai bine munca pe care o faci. Și trecerea de la licență permanentă la abonament - care da, sigur, a avut un impact și financiar - ne-a oferit și aici înțelegere și o ofertă care consider că ne-a avantajat pe termen lung și e bine că am avut posibilitatea să mergem pe calea asta.
Pe de altă parte, am avut și beneficiul să trecem de la un BIM server standard la BIM Cloud care oferă mult mai multe facilități.
Încă nu cred că le folosim pe toate pentru că le învățăm deocamdată, dar sunt convins că or să ne ajute și o să ne eficientizeze foarte mult munca în viitor”.

(Arh. Andrei Atanasiu - text adaptat din transcript-ul video)

CONEXIUNI

ABRAL Art Product
http://www.abral.ro

CONSOFT
https://www.consoft.ro

Primul episod din seria CONSOFT Compass - Birouri de Arhitectură in Spotlight: ABRAL Art Product - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=6CIQI3iU0hg

Previous
Previous

CARTE Johann Schlatter: Cultura occidentală și arhitectura românească (1831-1866)

Next
Next

Revista Construcțiilor: prezentarea proiectului de restaurare finalizat al Așezămintelor Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa