Revista Construcțiilor: prezentarea proiectului de restaurare finalizat al Așezămintelor Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa

Revista Construcțiilor prezintă în numărul 222 pe luna martie 2025 (paginile 10-11) proiectul "Restaurarea, conservarea si punerea in valoare a monumentului istoric Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa” implementat și finalizat de AEDIFICIA Carpați, DANART Import Export și METAMORFOZYS - membrii UNRMI.

Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa după restaurare.
FOTO: Ziarul LUMINA

AEDIFICIA CARPATI - Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa”

Proiectul a fost distins cu premiul Trofeul Calității ARACO 2024.

Antreprenor general: AEDIFICIA CARPAȚI (membru UNRMI)
Proiectant general: ROMCATEL IMPEX
Proiectant de specialitate componente artistice: DANART IMPORT EXPORT
(membru UNRMI)
Restaurare: METAMORFOZYS - Valentin Ștefan (membru UNRMI)

Descrierea proiectului

Biserica “Domnița Bălașa” a fost ctitorită în anul 1743, în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu. In 1842, după un cutremur care afectase grav biserica, Safta Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc, a construit un alt lăcaș. Ulterior, în perioada 1881-1885, acesta a fost rectitorit dupa planurile arhitectului Alexandru Orăscu în stil eclectic, în forma în care o cunoaștem astăzi.
Este o biserică în stil bizantin cu pridvor deschis, pronaos și naos și este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ca monument de importanță deosebită.
In timp, biserica a suferit degradări atât la structură cât și în ceea ce privește bogăția ornamentalș a componentelor artistice.

Proiectul complex de restaurare a cuprins:

- lucrări de consolidare a structurii
- arhitectura interioară și exterioară: reparații și completări ale învelitorilor din tablă de cupru, cu completarea ornamentelor din cupru; izolarea podului; restaurarea fațadelor și a componentelor artistice exterioare; restaurarea pardoselilor din marmură; restaurarea tâmplariei ornamentale din lemn de stejar; componente artistice din metal, vitralii, piatră, marmură, ipsos și lemn
- lucrări de instalații interioare: modificarea în totalitate a sistemului de incălzire, ventilare și de alimentare cu apă; instalații de sonorizare
- clădire anexă cu rol tehnic și administrativ
- instalații exterioare de iluminat
- lucrări de împrejmuire; refacerea aleilor pietonale și carosabile
- lucrări de peisagistică

Deoarece în urma expertizei tehnice s-a stabilit necesitatea îmbunătățirii capacității portante a fundațiilor clădirii prin injecții de umplere a eventualelor cavități prezente în straturile de sub fundație, s-au executat lucrșri de injecții verticale și înclinate sub talpa de fundare până sub stratul de argilă al terenului. De asemenea, s-au executat lucrări de cămășuire prin interior a pereților celor 4 turnuri cu beton armat în grosime de 8 cm.
La interior au fost executate lucrări de arhitectură și pictură, ipsosărie și vitralii, precum și decorații în stucomarmură și metal.
Un rol important l-a ocupat restaurarea picturii murale, a finisajelor din stucomarmură la interior și completarea și restaurarea stucaturii policrome la fațadș. Restaurarea vitraliilor și completarea acestora cu părți lipsă, restaurarea componentelor metalice, atât la interior cât și la exterior, restaurarea clopotelor și montarea tâmplăriei metalice din oțel cu geam termopan pentru protejarea vitraliilor au completat lista lucrarilor.
Iluminatul arhitectural, atât la interior cât și la exterior, pune în valoare acest ansamblu de o frumusețe deosebită.
Proiectul a mai inclus refacerea trotuarelor, a scărilor exterioare, a aleilor pietonale și carosabile și a spațiilor verzi. Lucrările de peisagistică și sistematizare verticală au fost adaptate zonei pietonale și auto la o pardoseală din granit fiamat.
In completare s-a construit o clădire anexă, necesară pentru montarea echipamentelor centralei termice și tablourilor electrice, care urmează a fi amenajată ca muzeu.

Revista Construcțiilor - nr. 222 /martie 2025 - pagina 10

Revista Construcțiilor - nr. 222 /martie 2025 - pagina 11

Revista Construcțiilor este o publicație lunară care cuprinde prezentări de materiale și tehnologii noi, studii tehnice de specialitate, prezentări de firme, informații de la patronate și asociații profesionale etc.
Revista se distribuie gratuit, în tot sectorul construcțiilor, celor mai importante societăți de proiectare, construcții, instalații, producție, import, distribuție și comercializare de materiale, scule și utilaje pentru construcții, beneficiarilor de investiții etc.

Revista Constructiilor este partener media al:
Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC)
Patronatului Societatilor din Constructii (PSC)
Casei Sociale a Constructorilor (CSC)
Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO)
Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (SRGF)
Organismului National de Standardizare (ASRO)
Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS).

Revista Construcțiilor - nr. 222 /martie 2025

Previous
Previous

ABRAL Art Product la “Birouri de Arhitectură in Spotlight” din seria CONSOFT Compass

Next
Next

Carte: Monumente medievale din Bucovina