Trienala Națională de Restaurare 2022

Gala de premiere și expoziția

În perioada 29 octombrie - 21 noiembrie 2022, foaierul Sălii Media de la Teatrul Național "I.L. Caragiale" a fost gazda expoziției de proiecte a Trienalei Naționale de Restaurare.

Joi,3 Noiembrie 2022, în cadrul expoziției a avut loc Gala de decernare a premiilor pentru cele 15 proiecte selecționate de Juriu dintre cele 72 de proiecte expuse.

Evenimentul s-a constituit într-o ocazie de celebrare a activității complexe depuse de breasla restauratorilor români, membri ai UNRMI.

Cuvântul de deschidere al Galei Trienalei Naționale de Restaurare adresat de Președintele UNRMI, Doamna Ing. Gabriela Carpov

Stimați invitați, stimați sponsori, stimați colegi,

Mă bucur că ați răspuns invitației de a fi alături de noi azi, la finele lucrărilor Trienalei de Restaurare 2022, Ediția a IX-a.
Am mai strâns pe umeri trei ani, grei dar fructuoși, în plin proces de derulare financiară POR 2014-2022, axa 5.1. Acesta este motivul pentru care avem în expoziție atat de multe panouri, cu lucrări finalizate, în marea lor majoritate.
Am fost triști, am pierdut oameni valoroși:
Dl. Ion Caramitru - gazda noastră dragă de acum 3 ani și sprijinul nostru permanent în ale monumentelor; Dl. Ioan Loghin, dragul nostru coleg și constructor, din Ploiești; Dl. Mircea Mironescu, un eminent inginer structurist;
Dl. Călin Hoinărescu, dragul nostru coleg, un impecabil arhitect, cu experiență de peste 50 de ani în proiecte de restaurare și un obstacol de netrecut în săvârșirea abuzurilor de distrugere sau mutilare a siturilor arhitecturale protejate, din Prahova. Pentru Domniile lor și pentru toti cei care ne-au fost alături și nu mai sunt printre noi, se cuvine să ținem un moment de reculegere.

Au fost trei ani in care ne-am luptat cu boli, cu autorități, cu situatii absurde, cu legi schimbate peste noapte, cu fărădelegi și iată că nu suntem mai liniștiți, ci dimpotrivă. Avem un nou dușman: războiul. Este un război în care nu luptăm direct, dar este și al nostru și tinde să transforme fața lumii, cea schimonosită deja.

Sunt multe schimbări pe care le percepem și pe care, dragii mei, va trebui să știm cum să le folosim în avantajul vieții noastre, în avantajul activității noastre, pentru că menirea noastră este de a păstra și conserva trecutul. Nici nu ne putem gândi la viitor fără să știm ce am fost în trecut. Continuați să trăiți, continuați să gândiți, continuați să munciți, continuați să sperați.
Mai bine nu va fi, nu prea curând.... Organizația noastră a împlinit anul trecut 30 de ani și vom mai implini cel puțin 30, dar depinde de noi, de cât de bine ne pregătim viitorul, pe cei tineri, pe cei care vor merge mai departe, din convingere... Noi trebuie și putem să-i formăm și să-i atragem lângă noi și lângă preocuparile noastre și în munca noastră de voluntariat.
Suntem singura entitate pluridisciplinară din domeniul restaurării care-și sărbătorește astăzi colegii premiați la a IX-a Ediție a Trienalei de Restaurare.
Jurizarea a avut loc în perioada 24-26 octombrie la București, iar juriul a fost compus din: Dl. Arh. Șerban Sturdza președinte; Dna. Prof. dr. Tereza Sinigalia; Dl. ing. Dan Sava Ionescu și subsemnata.
Juriul a ales din cele 72 de lucrări prezentate 15 lucrări, premiate pe următoarele categorii:

A. Ansambluri arhitecturale
B. Monumente din mediul urban și rural – biserici
C. Monumente din mediul urban și rural – construcții civile
D. Componente artistice și cercetări de specialitate
E. Premiul Președintelui UNRMI - premiu acordat uneia dintre lucrările selecționate, dar nu și premiate de juriu.
Premiile nu constau în sume de bani, ci sunt acordate diplome, fără a exista vreo diferență de importanță între premiile acordate. Cu alte cuvinte, nu există premiul I, II, III.
Vreau să-i felicit pe cei premiați și să le mulțumesc tuturor colegilor pentru munca depusă, căci nu e puțin lucru să participi la un proiect de restaurare, să-l finalizezi și să-l mai și prezinti într-o expozitie de anvergură națională.

Va doresc multă sănătate, să nu vă lasați învinși de nimic, nici măcar de IGNORANȚĂ. Știu că nu suntem interesanți pentru nimeni, dar munca noastră CONTEAZĂ și va RĂMÂNE, pentru țara noastră și pentru copiii noștri!

Ing. Gabriela Carpov, Președinte UNRMI - 3 Noiembrie 2022, București

Catalogul Galei STAR CONSTRUCT 2022 - publicat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții

Juriul și Premiile Trienalei Naționale de Restaurare 2022
Membrii UNRMI au prezentat pentru evaluare 72 de lucrări de restaurare finalizate in ultimii 3 ani.

Juriul ediției IX al Trienalei a fost alcătuit din:

Șerban Sturdza, Arhitect - Președinte al Juriului

Șerban Sturdza - vicepreședinte (2010-2021) şi președinte din 2021 al Pro Patrimonio România, arhitect și restaurator reputat, președintele Ordinului Arhitecților din România (2002-2008), membru corespondent al Academiei Române - Secțiunea "Arte, Arhitectură și Audiovizual" (din 2010), promotor al învățării prin ateliere experimentale, interesat de meșteșuguri, trasee culturale, regenerare urbană și reabilitarea spațiului public. De-a lungul timpului a coagulat în jurul său comunități interdisciplinare, în spiritul noțiunii de peisaj cultural.

Tereza Sinigalia, Profesor Doctor în Istoria Artei

Cercetător principal gradul I, doctor în istoria artei şi conducător de doctorat; Absolvent (1968) al Institutului de Arte Plastice "N. Grigorescu", Secţia Istoria si Teoria Artei; redactor, istoric de artă şi muzeograf la instituţii de profil din București; Cursurile de vară ale Universităţii din Poitiers (1974); Institutul de Istoria Artei "G. Oprescu" - 1981; Director al Direcţiei Patrimoniu Imobil (1993-1994), Director la Direcţia Monumentelor Istorice (2001-2002) şi consilier personal al ministrului culturii (2002-2003); Membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istoria Artei şi conducător sectorul "Arte vizuale şi arhitectură - perioada medievală" până în aprilie 2011; Expert atestat de Ministerul Culturii; Membru de onoare al "Art Conservation Support" (din 2010).

Distincții și premii: Premiul "G. Oprescu” al Academiei Române pentru lucrarea ”Arhitectura civilă de zid din Ţara Românească.s Sec. XIV - XVIII”, 2000; Marele Premiu al Ministerului Culturii şi Cultelor (2000) pentru Proiectul Internaţional "Conservarea şi restaurarea Mănăstirii Probota”; Ordinul "Meritul Cultural” în grad de Comandor, 2004; "Profesor Emerit” (2018) și "Doctor Honoris Causa" - Universitatea Națională de Arte "G. Enescu”, Iași (2020)

Dan-Sava Ionescu, Inginer constructor

Titularul cursului de "Mecanica structurilor” la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism
"Ion Mincu” (1978 - 2000); Membru (temporar) al Comisiei Naţionale a Monumentelor
Istorice; Expert tehnic atestat de Ministerul Culturii (din 2000); Directorul firmei de proiectare ANAROM, specializată în lucrări de restaurare (din 1993); Autor a numeroase lucrări de restaurare (case, biserici, palate, cetăţi) în calitate de şef de proiect de rezistenţă (din 1976).

Gabriela Carpov, Inginer - Președinte UNRMI

Gabriela Simona Carpov - Inginer (Universitatea Tehnică de Construcții - București, 1993),
cu un Master in Managementul Proiectelor (2009), absolvent al numeroase cursuri tehnice postuniversitare între 1999 și 2008 (Remmers - Germania și SCHÜCO - Germania și Ungaria; JANSEN - Elveția; AMADEUS - București) este expert în produse, tehnici, soluții și sisteme de reabilitare și restaurare a clădirilor vechi și a monumentelor istorice; antreprenor și consultant specializat în domeniul produselor specializate de restaurare și managementul utilizării acestora (reprezentant Remmers); Membru (2008) și Președinte ales (2018) al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI); Membru (2015) și apoi Prim- vicepreședinte ales (2020) al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

Juriul a evaluat și a ales pentru premiere 15 lucrări reprezentative pe următoarele categorii:

A. Categoria “Ansambluri arhitecturale”

  • 1. REMON PROIECT - Ansamblul Mănăstirii Negru-Vodă, Biserica Domnească “Adormirea Maicii Domnului” (Câmpulung-Muscel, Argeș)

  • 2. GENERAL CONSTRUCT - Ansamblul Bisericii “Sfântul Ilie” (Sat Sf. Ilie, Com. Șcheia, Suceava)

B. Categoria “Monumente din mediul urban și rural - biserici”

  • 3. SCUT - Biserica “Sfânta Vineri” și Turn Clopotniță (Ploiești, Prahova)

  • 4. ABRAL ART PRODUCT și CAROLIN - Ansamblul Schitul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” - fosta Mănăstire Berca (Sat Berca, Comuna Berca, Buzău)

  • 5. EURAS - Biserica Evanghelică C.A. Sibiu (Piața Huet, Sibiu, Sibiu)

  • 6. EURAS - Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” Geogel (Sat Geogel, Comuna Ponor, Alba)

C. Categoria “Monumente din mediul urban și rural – construcții civile”

  • 7. RASUB - Clădirea “Școala Veche” - centrul multicultural Bolintin-Vale (Bolintin-Vale, Giurgiu)

  • 8. ABRAL ART PRODUCT și CORAL - “Farul Vechi din Sulina” (Sulina, Tulcea)

  • 9. CELLA COSIMEX - Imobil de locuit (București)

  • 10. RUSTIC - “Școala Petre Dulfu” - Primăria Baia Mare (Baia Mare, Maramureș)
11. Arh. Sever Mitrache- “Cula Izvoranu-Geblescu” (Sat Brabova, Comuna Brabova, Dolj)

D. Categoria “Componente artistice și cercetări de specialitate”

  • 12. CERECS ART - Mănăstirea Bogdana (Rădăuți, Suceava)

  • 13. HESTER ART - Biserica “Sf. Nicolae” (Glogova, Gorj)

  • 14. DANART - Clădirea Catedralei Romano-Catolice (Timișoara, Timiș)

E. Categoria “Premiul Președintelui Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice”

  • 15. MILCONSTRUCT TOTAL - Biserica “Adormirea Maicii Domnului - Icoanei” (București)

Proiectele finaliste la Trienala Națională de Restaurare 2022 au fost:

ABRAL ART PRODUCT

1. Ansamblul Mănăstirii Arnota - Bistrița, Costești, Vâlcea

2. Ansamblul Bisericii “Sf. Dumitru, “Sf. Împărați” - Stâlpu, Buzău

3. Casa Panaghia - Babadag, Tulcea

4. Muzeul de Etnografie - Tulcea
5. Cetatea Capidava, Punct INFO - Topalu, Constanța

ADD CONCEPT

6. Biserica “Învierea Domnului” BOB - Cluj
7. Palatele "Status-ului Romano-Catolic” - Cluj

ARS FERRUM

8. "Școala Latină" de la Cincu - Brașov

9. Candelabrele Bisericii "Sf. Nicolae Andronești"
- Târgoviște, Dâmbovița

10. Vitrină de protecție pentru cuptor din secolul IV - Sighișoara, Mureș

AXEL IMPECO

11. Biserica “Toți Sfinții" Hagi Enuș
- Craiova, Dolj

12. Biserica “Sf. Dumitru” și turn clopotniță Mănăstirea Jitianu - Braniște, Podari, Dolj

13. Biserica “Sf. Nicolae” Ungureni - Craiova, Dolj 

CELLA COSIMEX

14. Imobil de locuit Str. Costache Negri nr. 12 - București

15. Imobil de locuit Str. Londra nr. 48 - București

CERECS ART

16. Pictură murală Biserica Mănăstirii "Sf. Ilie" - Suceava.

CREȚOIU IOLANDA

17. Ansamblul arhitectural medieval al Fostului schit Lespezi, biserica "Sf. Treime" - Podul lui Neag, Comarnic, Prahova

EURAS

18. Biserica Ortodoxă - Dipșa, Bistrița-Năsăud

19. Biserica Evanghelică Fortificată- Miercurea Sibiului, Sibiu

20. Biserica Ortodoxă - Cepari, Bistrița-Năsăud

21. Biserica Reformată din Văleni - Cluj

22. Reabilitare Castelul Teleki - Posmuș, Bistrița Năsăud

23. Cetatea Medievală - Bologa, Cluj

24. Hanul de la Șerbești - Ștefan cel Mare, Neamț

25. Mănăstirea Sihăstria - Vânători-Neamț, Neamț

26. Muzeul Francmasoneriei - Oradea, Bihor

27. Palatul "Centrul pastoral-cultural Sf. Iosif Mărturisitorul” - Sighetul-Marmației, Maramureș

28. Zidul cetății, turnurile de apărare, turnurile Dulgherilor, Olarilor, Archebuzierilor, turn de poartă, curtine - Sibiu, Sibiu

29. Clădirea Primăriei - Oradea, Bihor


30. Clădirea Primăriei - Sebeș, Alba

GENERAL CONSTRUCT

31. Mănăstirea Bogdana - Rădăuți, Suceava

32. Mănăstirea Probota - Rădăuți, Suceava

HARPA NICU ȘTEFAN

33. Iluminat architectural de fațadă, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” - Iași

HESTER ART 164-165

34. Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Strâmbeanu - Pitaru, Dâmbovița

MILCONSTRUCT TOTAL

35. Biserica “Înălțarea Domnului" - Manasia, Ialomița

NECULA TEODORA

36. Iconostasul Bisericii “Sf. Dimitrie”, Mănăstirea Căldărușani - Ilfov

37. Iconostasul Bisericii “Sf. Ioan Evanghelistul” - Mănăstirea Căldărușani, Ilfov
38. Iconostasul Bisericii “Sf. Nicolae”, Mănăstirea Sitaru (Balamuci) - Ilfov

NEMȚEANU RUXANDRA

39. Biserica de lemn “Sf. Nicolae” - Slobozia, Ialomița

40. Înlocuire acoperiș la Hotelul Triumf - București

POLARH DESIGN

41. Clădire administrativă - Corp B din Grădina Botanică - București

42. Biserica "Adormirea Maicii Domnului” - Ilișești, Suceava

43. Mănăstirea Secu - Vânători-Neamț, Neamț

44. Turnul Lăpușneanu - Suceava

PRO STRATEGY

45. Mănăstirea Viforâta - Aninoasa, Dâmbovița

RASUB CONSTRUCT

46. “Casa Dianu - Muzeu al cărții și exilului românesc" - Craiova, Dolj

47. Catedrala “Sf. Haralambie”, - Turnu-Măgurele, Teleorman

REMON PROIECT

48. Mănăstirea Aninoasa - Argeș

RESTACO

49. Ansamblul Bisericii “Înălțarea Sfintei Cruci” - Pătrăuți, Rădăuți, Suceava

RUSTIC 220-225

50. Biserica "Sf. Nicolae” - Bocșa, Caraș-Severin

51. Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului” - Ersig, Vermeș, Caraș-Severin

Arh. SEVER MITRACHE

52. Biserica "Sfânta Treime - Slatina, Olt

53. Cula Cernăteștilor - Cernătești, Dolj

SPA INOVATIONS 230-237

54. Ansamblul Monumental Curtea Domnească, Turnul Chindiei - Târgoviște, Dâmbovița

55. Muzeul Vrancei, Clădirea "Tribunalul Județean” - Focșani, Vrancea

SPONSORII Galei TNR 2022 - Ediția IX au fost:

ART PROTECT

CORAL

MILCONSTRUCT TOTAL

IASICON

PRO STRATEGY CONSTRUCTION

TEATRUL NAȚIONAL "I.L. Caragiale".

Mulțumim!

Next
Next

Trienala Națională de Restaurare 2019