Renovarea clădirii monument istoric a hotelului Athénée Palace

Denumire proiect: “Reamenajarea spațiilor de cazare
din Hotelul InterContinental Athénée Palace”
Proiect finalist și distins cu Distincția ALLBIM NET la Anuala de Arhitectură București Ediția 2022 - Secțiunea Arhitectura amenajărilor interioare / Amenajări HoReCa

Hotelul InterContinental Athénée Palace - București

Diploma de Excelență acordată de conducerea ANA Hotels companiei THEDA MAR

O nouă confirmare a determinarii și efortului depus de întreaga echipă THEDA MAR o reprezintă Diploma de Excelență acordată de conducerea ANA Hotels, pentru contribuția adusă la renovarea istorică a clădirii simbol InterContinental Athénée Palace.

Este o formă de recunoaștere a meritelor și a pasiunii noastre pentru piatra naturală, a tuturor celor care contribuim zilnic cu entuziasm și determinare la un parcurs de succes, început cu 26 de ani în urmă.

(THEDA MAR, membru UNRMI - 05.07.2021)

Reamenajarea spațiilor de cazare din Hotelul InterContinental Athénée Palace

Cod LMI B-II-m-B-18703
Arhitectura originală: Theophile Bradeau (1912-1914), Duiliu Marcu (1935-1937) și Nicolae Pruncu (1965)

Colectivul proiectului de reamenajare

Autori: arh. Radu Grosu, arh. Mihaela Mircea
Co-autori: arh. Geoge Boștenaru, arh. Ersin Bactișa
Colectiv de proiectare: arh. Maria Munteanu, arh. Matei Ene, arh. Maria Bălănescu
Șef proiect specialitate, atestat MC pentru restaurare: arh. Cătălina Dana Preda
Birou de proiectare: Inegal Design

Colaboratori

Concept amenajare interioară: Alexander James LTD
Structura: Dr. ing. Mădălin Coman, Lect dr. ing. Dragoș Marcu (Popp & Asociații)
Instalații - curenți tari, sanitare, HVAC: ing. Scutaru Valerică (HIC Design Instal)
Instalații - curenți slabi: ing. Marian Morcovescu (Electrical Integration Systems)
Iluminat exterior: arh. Adrian Bălășoiu (Interiors Data Trade)
Consultant izolare fonică: Conf. Dr. ing. Mariana Cristina Stan (Sonobel)
Manager proiect: ing. Radu Balaban (Optim P.M.)
Executanți: Bog’Art, Interexpo Construct Instal, Brenneka Install,
Theda Mar SA (Membru UNRMI), Agricin, Princeps Deco & Home, Doris Art.
Beneficiar: Ana Hotels
Foto: arh. Vlad Pătru
Desene: Inegal Design

Foaier-ul Hotelului InterContinental Athénée Palace - București

Reamenajarea spațiilor de cazare din Hotelul InterContinental Athénée Palace

Comentariul autorului proiectului

Clădire simbol a capitalei, Hotelul InterContinental Athénée Palace a trecut pragul centenarului, dar și-a păstrat de-a lungul timpului eleganța și rafinamentul. A fost realizată de trei arhitecți – Theophile Bradeau, Duiliu Marcu și Nicolae Pruncu, în trei etape, păstrându-se aceeasi funcțiune. Pare a fi una din clădirile cu mai multe vieți: a trecut prin două războaie mondiale, a fost bombardată, a făcut față unor cutremure catastrofale, a fost țintă la Revoluția din 1989 și doar pandemia din 2020 a reusit să-i oprească activitatea. Această stopare a reprezentat o oportunitate pentru Ana Hotels, proprietarul clădirii, pentru reamenajarea zonei de cazare, conform unui concept de amenajare interioară propus de Alexander James LTD, adaptat însa situației existente și detaliat de echipa noastră, într-un proiect realizat in sistem BIM.

Fragment fațadă

Plan general etajul 2

Plan plafon pentru grinzile de consolidare existente la rostul dintre cele 2 aripi ale clădirii

Aripa nouă (1965) a reprezentat prima etapa a reamenajării. 132 de camere au fost gata în șase luni. S-au reamenajat apoi și cele 149 de camere din aripa istorică (1914, 1935), în alte șase luni. Acestea, din cauza intervențiilor anterioare și conformărilor variate, au avut aproape toate statut de unicat, proiectul având un grad de dificultate mare. Astfel, în această aripă au putut fi realizate mai multe tipuri de apartamente, perspectivele spre Piața George Enescu fiind exploatate la maxim. Deși reamenajarea a fost rapidă, grija fața de adaptarea la fiecare configurație de cameră, față de detalii, de calitatea materialelor și a punerii acestora în operă a fost maximă.

Stilul art deco, pe care Duiliu Marcu l-a suprapus clădirii art nouveau existente, a fost elementul generator al actualei reamenajări, într-o interpretare modernă. Surprinzătoare au fost o serie de elemente structurale descoperite deasupra plafoanelor existente care, deși la început părea că vor afecta negativ noile soluții, ne-au stârnit imaginația și ne-au provocat până la a realiza un design unicat cu variații impuse de particularitățile fiecărui etaj în parte. Pereții, dublați deseori de membrane fonoizolante, au primit profile decorative de lemn și au fost finisați apoi într-o nuanță elegantă de beige, pe care se profilează articole de mobilier furniruite cu nuc sau tapițate. Culorile de accent fac parte din familia culorilor clasice: verde și portocaliu. Mobilierul a fost standardizat prin realizarea unor module, alăturate apoi în funcție de planimetria fiecărui tip de cameră.

Tavanele au fost realizate cu scafe luminoase, fiind bordate de profile decorative de lemn, devenind corpul principal de iluminat și având puterea de a structura și decora în același timp spațiul camerei. Tablouri, special realizate pentru această amenajare, și obiecte decorative din sticlă viu colorată echilibrează atmosfera și adaugă detaliu. Coridoarele au fost și ele renovate în aceeași manieră. Acordul primit de la Ministerul Culturii pentru repararea și curățarea fațadelor a făcut posibilă împrospătarea imaginii exterioare, vizibil afectată de poluare, ocazie cu care a fost realizat un nou iluminat arhitectural la exterior, pentru a pune în evidența arcadele monumentale prin care Duiliu Marcu a generat o volumetrie unică.

Un proiect complex, dificil de executat, care a ținut cont de exigentele beneficiarului, tehnologiei actuale și sustenabilității, va oferi confort și lux viitorilor clienți, garantând o nouă viață acestui edificiu.

 (Sursa: Inegal Design)

Istoric

InterContinental Athénée Palace Bucharest este un hotel istoric de lux din București, România, deschis inițial în 1914. A fost, fără îndoială, cel mai notoriu club de spioni din Europa în anii care au precedat cel de-al Doilea Război Mondial, și doar puțin mai puțin în timpul Războiului Rece.

Situat in inima Bucureștiului pe Str. Episcopiei de la colțul Căii Victoriei pe fostul amplasament al Hanului Gherasi, hotelul este orientat spre parcul din fața Ateneului Român din Piata Revoluției. Inițial nu dădea spre o piață: la momentul construirii hotelului, spațiul care acum este un mic parc era ocupat de Hotelul Splendid, distrus de bombardamentele din 24 august 1944, și existau un număr considerabil de alte clădiri pe zona unde este acum piața.

Palatul Athénée a fost proiectat de arhitectul francez Théophile Bradeau. A fost construit între 1912 și 1914, în stil Art Nouveau și a fost una dintre ultimele clădiri construite în acest stil. A fost prima clădire din București care a folosit betonul armat la construcție. A fost construit pe locul hanului Gherasi din secolul al XIX-lea. Hotelul a fost complet modernizat între anii 1935 și 1937, după proiecte ale arhitectului Duiliu Marcu, cu exteriorul reproiectat în stil Art Deco.

Descriind hotelul așa cum arăta în 1938, A. L. Easterman de la Daily Express din Londra și, mai târziu, de la Daily Herald, s-a referit la “mobilierul puternic ornamentat, stâlpii din marmură și aur, candelabrele strălucitoare grozave și canapelele adânci plasate bine plasate în adâncurile sale. relaxează-te ca și cum ar fi invitat la conspirație”.

R. G. Waldeck a scris despre hotel în aceeași epocă că “Aici era inima Bucureștiului, din punct de vedere topografic, artistic, intelectual, politic și, dacă doriți, moral.” A fost, de asemenea, la acea vreme, “ o casă” atât spionii britanici, cât și pentru agenții Gestapo-ului Germaniei naziste.

A. L. Easterman l-a numit “cel mai cunoscut caravanserai din toată Europa. … locul de întâlnire al spionilor continentali, al conspiratorilor politici, al aventurierilor, al vânătorilor de concesiuni și al manipulatorilor financiari.” Avariat grav de raidurile aeriene americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în aprilie 1944, hotelul a fost complet renovat în 1945.

Restaurare și epoca modernă

Athénée Palace a suferit o renovare de 42 de milioane de dolari din 1995 până în 1997, finanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a fost redeschis în octombrie 1997, administrat de Hilton International, sub numele de Athénée Palace Hilton Bucharest.

În 2005, omul de afaceri român George Copos, prin entitatea sa Ana Hotels, a achiziționat de la BERD o participație de control în compania proprietară a hotelului, Athénée Palace SA.

În 2021, camerele de hotel din “aripa nouă” din 1965 au fost complet renovate. Hotelul a încetat să mai fie operat de Hilton începând cu 31 decembrie 2022, și s-a alăturat lanțului internațional InterContinental Hotels sub numele de InterContinental Athénée Palace Bucharest la 1 ianuarie 2023.

(Wikipedia)

CONEXIUNI

https://thedamar.ro/reamenajarea-spatiilor-de-cazare-din-hotelul-intercontinental-athenee-palace/

https://thedamar.ro/athenee-palace-hilton/

https://www.anuala.ro/proiecte/2022/230/

https://www.ihg.com/intercontinental/hotels/us/en/bucharest/buhap/hoteldetail

https://atheneepalace.intercontinental.com/our-hotel/our-history/

https://en.wikipedia.org/wiki/InterContinental_Athenee_Palace_Bucharest

https://b365.ro/hotel-de-cinci-stele-si-furnicarul-spionilor-si-lumii-mondene-din-bucurestiul-secolului-trecut-povestea-athenee-palace-470643/

Previous
Previous

Restaurarea Teatrului Național “Ștefan Iordache” din Caracal

Next
Next

Muzeul de Istorie “Teodor Cincu” din Tecuci