“Palatul Principilor” din Alba Iulia
Palatului Principilor din Alba-Iulia - Centru expozițional corp principal E / Cod LMI AB-II-m-A-00133 / Alba-Iulia, Județul Alba
Proiect nominalizat la Bienala Națională de Arhitectură - Ediția XV, 2023 la secțiunea “Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității”
Descrierea proiectului
Palatul Principilor este un complex arhitectonic important, situat în ansamblul mai larg al cetății Alba lulia. Istoria evoluției palatului cuprinde foarte multe etape de construcție - epoca romană, medievală, Renastere, Baroc, sec. al XIX.- lea și sec. al XX.- lea - refaceri, distrugeri și refuncționalizări, racordându-se concomitent la vecinătățile urbanistice. Aici se află o bună parte din istoria fortificațiilor (romane și medievale) din Alba lulia și istoria mai multor instituții de importanță majoră în istoria Transilvaniei.
Proiectul pune în evidență vestigiile din perioada Principatului (perioada în care Alba lulia a fost capitala Transilvaniei), dar ține seama și de etapele de construcție și de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci și stiluri: romană, medievală, renascentistă, barocă și rococo.
La sfârșitul secolului al XVI-lea, clșdirile medievale deja existente, cu diferite grade de conservare, au fost unite într-un ansamblu cu trei curți, pe care în epocile lui Bethlen Gábor si l. Rákoczi György se vor suprapune noi etape, care vor duce la apogeu ansamblul.
La începutul secolului al XVIII-lea, palatul a intrat în atenția autorităților militare austriece, care au hotărât ca partea vestică să revină Episcopiei romano-catolice, iar restul - cuprinzând curtea de mijloc și cea estică - să fie destinat Arsenalului și Cazarmei Artileriei.
A debutat atunci o perioadă lungă pentru edificiu, în slujba armatelor, care a adus multe modificări vechilor construcții și palatului din vremea principilor Transilvaniei. Separarea palatului de partea sa vestică a avut loc la începutul sec. XVIII. Atunci s-au demolat, la sud de catedrala romano-catolică, capetele de sud și de nord ale aripilor care asigurau legătura cu actualul Palat arhiepiscopal romano-catolic.
Denumire proiect
Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E
Cod LMI AB-II-m-A-00133
Amplasament: Cetatea Alba Carolina, Str. Militari nr.4, Alba-lulia, Județul Alba
Beneficiar: Parteneriatul dintre Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Alba Iulia, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale
Finanțator: Program Operaţional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 5
Autor principal: arh. Guttmann Szabolcs, arh. Kulcsár András, arh. Nemes Andreea
Echipa de proiectare: arh. Kulcsár lulia, arh. Imecs Katalin, arh. Lukács Emese, arh. Lukács Jonathán, arh. stag. loana Dan, arh. Oana Opre, arh. Elek Zsolt
Birou de arhitectură: K&k studio de proiectare
Proiectant de rezistență: MOEBIUS Engineering, ing. Kis Alpár, ing. Hadi Szabolcs
Proiectant instalații: CSP proiect line - ing. Silviu Pop, ing. Claudiu lechei, ing. Jakab Csilla, ing. Waldraf Lóránd
Colaboratori
Restaurare: Kolozsi Tiberiu, Kiss Lórand
Istoric de artă: Kovács Zsolt, Weisz Attila, Ileana Burnichioiu
Executant antreprenor constructor: EURAS - Ing. Mircea Lețiu
Fotografii: K&k studio de proiectare - Alexandra Bendea
Durata proiectului: 2015 - 2023