“Palatele Statusului Romano Catolic” din Cluj Napoca

Cod LMI CJ-II-a-A-07383.01 / Cluj-Napoca, Județul Cluj

Proiect finalist la  Bienala Națională de Arhitectură - Ediția XV, 2023 la secțiunea “Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității” și la Bienala de Arhitectură Transilvania 2023 la secțiunea “Arhitectura patrimoniului cultural”.

Istoric obiectiv

În anul 1898 au avut loc schimbări urbanistice importante în centrul orasului Cluj-Napoca, cu precădere în jurul bisericii Sf. Mihail și pe latura estică a Pieței Mari, cunoscută sub numele de Piața Unirii. Aceste schimbări au presupus demolarea clădirilor proprietate a bisericii Sf. Mihail, aflate în jurul acesteia, drept urmare administrația locală a despăgubit biserica cumpărându-i două case, cunoscute astăzi drept “casele Radak”.

În vecinătatea acestor case, biserica definea o proprietate denumită casa “Tivoli’, fapt ce a generat cumpărarea celei de-a patra case, situate imediat lângă aceasta de la urmașii familiei Frank Kis. Pentru o mai bună folosință a proprietăților, administratorul de atunci al bisericii, Groisz Gustav a propus prelungirea străzii luliu Maniu (pe atunci această stradă mergea până în str. Trivoli - Bolyai Janos de astăzi - și se numea Szentegyhaz utca) până la piață, urmând ca pe noua stradă să construiască un ansamblu de locuințe de raport, conform cerințelor timpului. Astfel, după deschiderea străzii respective s-au construit “Palatele Statusului”.

Cu toate că oraăul a pierdut în urma acestor demolări de case valoroase din renaștere, a câștigat noua stradă, ca fiind cea mai “urbană” a Clujului, cu o configurare unică a fațadelor, simetrică raportat la axul străzii.

Astfel, ansamblul creat este compus din șase unităti (case de scări), fiecare cu o intrare proprie, în stil eclectic - neobaroc si renaștere - caracteristic arhitectului Alpar Ignac. În 16 septembrie 1899, clădirile au fost predate spre execuție firmei constructoare Hauszmann es Tarsa. După finalizarea construcției, s-au deschis la parterul acestor clădiri sub vitrine elegante unele dintre spațiile comerciale și de alimentație publică cele mai pretențioase din oraș, iar la etajul ansamblului s-a mutat cercul de lectură Nemzeti Kaszino (Cazinoul Național), etc.

Etajele au fost destinate locuințelor, însă multe din apartamente au fost închiriate de birouri de avocatură, atrase de poziția privilegiată a celor două palate, considerate cele mai selecte imobile de raport ale orașului.

Scurt istoric al ansamblului “clădirilor în oglindă”

  • Surse info + foto - Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Ed. Tortoma, Baraolt, Cluj-Napoca, 2014  - Vais, Gheorghe – Clujul eclectic, UT Press, Cluj-Napoca, 2009 - Asociația Clujul de Altădată.

Pe latura estică a Pieței Unirii, în vecinătatea palatului Bánffy atrag atenția două clădiri gemene cu coifuri neo-baroce care conferă peisajului urban o alură luxoasă. Palatele Statusului (Státus Házak), construite între anii 1898-1899 au fost la vremea ridicării lor, cele mai luxoase clădiri cu apartamente, spații comerciale și birouri din oraș.

Sistematizarea pieței centrale a presupus la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea modificări de substanță a imaginii Clujului. Pentru demolarea clădirilor din jurul Bisericii Sf. Mihail, orașul a despăgubit Biserica cu casele Rádák, apoi Parohia Clujului a achiziționat și casa Frankkis, astfel că o importantă parcelă situată în inima urbei a devenit disponibilă pentru un proiect imobiliar nou și deosebit. Arhitectul Alpár Ignác a luat în considerare în momentul întocmirii planurilor indicațiile profesorului Groisz Gusztáv care propunea realizarea unei artere care să lege Piața Unirii (Főtér) de Piața Avram Iancu (Bocskai tér).

Parterul palatelor neobaroce cu loggie închisă, proiectate de Ignác Alpár, a fost folosit pentru a deschide magazine elegante, în stil metropolitan, cu porticuri elegante. Pe acoperișurile celor două palate de colț, trei motive de clopot decorate cu trei cruci - făcând referire la Sfânta Treime - marcau caracterul și apartenența clădirilor. În colțul principal al aripii nordice au fost deschise birourile Companiei de Asigurări Generale Triesti, în timp ce la parter, magazinul de condimente al lui Jenő Haraszthy a atras gurmanzii. Până la lichidarea sa, fostul magazin a găzduit Banca de Economii de Stat (CEC). În această aripă a palatului a avut loc o expoziție numită “Panorama lumii”. Clădirea din sud a găzduit una dintre cele mai faimoase cafenele din oraș, Kikaker, ai cărei pereți erau decorați cu picturi Art Nouveau.

Frumoasele construcţii în oglindă, realizate în stil eclectic, de factură neobarocă, au faţadele principale simetrice, se compun din două blocuri de clădiri imense de plan dreptunghiular, plasate cu fronturile lungi paralele cu aliniamentul străzii Iuliu Maniu, având trei porţi de intrare.

Cele două blocuri sunt aproape în întregime simetrice, cu excepţia faţadelor de est şi de vest, blocul de sud fiind mult mai lat, având curţi interioare cu foişoare elegante, cu arcade susţinute de stâlpi şi coloane zvelte.

Colţurile imobilelor de la intersecţia străzii Iuliu Maniu cu piaţa centrală sunt rotunjite şi sunt accentuate ce câte o turlă acoperită cu coifuri bogat decorate. Faţadele clădirilor de factură neobarocă, sunt decorate cu măşti groteşti, ghirlande de flori şi de frunze.

Volumele celor două clădiri sunt diferite datorită parcelelor inegale (cea sudică este mai amplă). Arhitectura monumentală, bogat decorată și cupolele generoase dinspre piață, purtând crucea latină în vârf, reflectau puterea simbolică a comanditarului, Biserica Romano-Catolică, iar poziționarea ultracentrală a făcut ca parterul să fie ocupat de cele mai rafinate magazine, în timp ce la etaje erau birouri luxoase și apartamente exclusiviste.

Celebre erau magazinul de produse coloniale “Haraszti Jenö”, magazinul de pălării al surorilor Sári, croitoria pentru domni “Demjén & Lucs” specializată în confecționarea îmbrăcămintei pentru militari și angajați ai Căilor Ferate, un mare magazin de pantofi, o cofetărie (deținută de Sebök István), restaurantul Márton Varga, dar și frumoasa cafenea Kikaker, cu pereții decorați cu fresce Art Nouveau.

Societatea Generală de Asigurări “Trieste” închiriase spații vaste din palatul nordic, în timp ce în alte apartamente funcționau marile cabinete de avocatură ale urbei.

Simetria celor două clădiri care flanchează strada au atras în limbajul comun denumirea de “Strada în Oglindă”, Alpár Ignác aplicând la Cluj soluții arhitecturale frecvente în marile orașe ale Europei, unde astfel de artere conferă un farmec aparte peisajului urban. La fel și la Cluj clădirile Statusului Romano-Catolic au devenit simboluri ale orașului, iar strada Iuliu Maniu (Szentegyház utca), una dintre principalele atracții turistice ale centrului.

Descriere proiect

Imobilul de pe str. luliu Maniu nr. 1 / Piața Unirii nr. 30 este în proprietatea Statului Român și în administrarea Consiliului Local Cluj-Napoca.

Ansamblul de palate, unul dintre simbolurile arhitecturale ale orașului, se ridică in vecinătatea unor monumente istorice de mare valoare precum Palatul Bánffy, Biserica Sr. Mihail, Primăria Veche și o serie de palate urbane din Piața Unirii și de pe străzile adiacente. Spre vest se învecinează cu Piața Unirii, find parte din frontul estic al acestuia, înspre nord se învecinează cu Palatul Bánffy, spre est cu imobilul de la nr. 3, iar spre sud cu str. luliu Maniu.

Intervențiile propuse au vizat protecția, conservarea și restaurarea tuturor elementelor monumentului, componente care țin de structură, subansamblurile nestructurale, organizarea spațială, ierarhia spațiilor, materialele folosite, componentele artistice valoroase.

Amplasamentul studiat este situat în municipiului Cluj-Napoca, în subzona central suprapusă peste nucleul istoric al orașului Cluj-Napoca, făcând parte din incinta fortificată.

Denumire proiect

Palatele Statusului Romano-Catolic / Amplasament: Str. luliu Maniu nr. 1, Cluj-Napoca, Jud. Cluj

  • Cod LMI CJ-II-a-A-07383.01

  • Beneficiar / Investitor: Municipiul Cluj-Napoca

  • Proiectant general: K&K Studio de proiectare

  • Șef proiect: Arh. Kulcsár András

  • Proiectant arhitectură: KGK Studio de proiectare / Guttmann & Comp - Arh.Service

  • Colectiv proiectare arhitectură: arh. Kulcsár András, arh. Guttmann Szabolcs, arh, Vezentan Dan, arh. stag. Dan loana, arh. stag. Kolozsi Tibor, arh. stag. Poară Laura

  • Proiectant structură: Moebius Online - ing. Kis Alpár, ing. Hadi Szabolcs, ing. Biró Csongor

  • Proiectant instalații: CSP Proiect Line - ing. Pop Silviu, ing. Pleș Cristian, ing. Jakab Csilla

  • Executant construcții: EURAS și ADDCONCEPT

  • Exp. tehnic: Cîmpean Augustin

  • St. biologic: Bioharcom

  • St. geotehnic: Geognozis

  • St. parament: Rauca Adrian

  • Restaurator picturi murale: Grapini Sabin Pompei

© Foto proiect: K&K Studio de proiectare

Perioada proiectării / finalizării: 2018-2023

Previous
Previous

“Biserica Sf. Treime Gherman” din Măgurele, Județul Ilfov

Next
Next

“Palatul Principilor” din Alba Iulia