“Casa Prefectului” - Turnu Măgurele

Cod LMI TR-II-m-B-14490, Centrul pentru Tineret, Turnu Măgurele, Teleorman

© Foto de Cristian Crisbășan

Scurt istoric

Casa situată pe Calea Dunării 1, în municipiul Turnu Măgurele, cunoscută cu denumirea istorică de Casa Prefectului, este un monument istoric local construit în anul 1890, concomitent cu Palatul Administrativ, sediul prefecturii județului Teleorman, care nu se mai păstrează.

Clădirea este realizată în maniera eclectismului școlar francez, specific sfârșitului de secol al XIX-lea, în conformitate cu orientarea stilistică a clădirii principale, Palatul Administrativ, pe care o reproduce la scară mai mică. Monumentul istoric a avut funcția inițială de reședință de serviciu pentru prefectul în funcție și reflectă un anumit nivel de trai precum și opțiuni estetice specifice perioadei.

© Foto de Cristian Crisbășan

Lucrări realizate

În ordinea cronologică a desfășurării lucrărilor de execuție, proiectul a urmărit refacerea structurii de rezistență a clădirii pentru asigurarea siguranței și stabilității construcției. La reabilitarea unei structuri istorice, pe lângă exigențele de bază formulate față de orice structură – rezistență, stabilitate, siguranță în exploatare etc., se pune și problema conservării structurii, conservarea conceptelor structurale, a materialelor originale, împreună cu tehnologiile prin care acestea s-au pus în operă, într-un cuvânt a mesajului istoric înglobat în acestea. Au fost executate operațiuni de consolidare prin foraje verticale în zidarie, plombări de zidărie, injectări ale fisurilor cu mortare geostructurale, injectări pentru stabilizarea terenului de fundație.

La nivel arhitectural au fost executate lucrări de restaurare a plasticii fațadelor, aplicare tencuieli de asanare și impermeabilizare a demisolului, injectări cu substanțe hidrifobizante pentru stoparea umidității ascensionale.

Lucrările de refacere ale componentelor artistice ale fațadelor au acoperit o gamă largă de intervenții la nivelul elementelor ornamentale: profile, ancadramente, capiteluri, denticuli și rozete.

Fiecare componentă în stare bună a fost curățată, reîntregită și consolidată.

Elementele lipsă sau cele iremediabil degradate au fost reeditate conform cu originalul și amplasate pentru restabilirea unității stilistice și estetice a fațadelor.

Au fost restaurate elementele de tâmplărie originare, sticla pentru suprafețele vitrate, pentru anumite elemente realizându-se replici din sticlă gravată cu reeditarea modelului originar.

A fost restaurată decorația originară parietală (pictată sau realizată în stuc cu policromie) prin îndepărtarea straturilor de zugrăveli suprapuse care afectau autenticitatea ansamblului. S-a evidențiat astfel pictura realizată în stilul barocului francez, cu detalii în trompe l’oeil, alăturând motive vegetale, florale și geometrice stilizate, repetitive cu scene alegorice.

Au fost refăcute zonele cu stucatură de la nivelul plafoanelor, pereților și ușilor, distorsionate prin revopsiri repetate și cu elemente deteriorate.

Au fost, de asemenea, executate lucrări de revitalizare și retrasare compozițională a incintei cu plantarea de arbuști noi, regenerarea peluzelor de gazon, placarea aleilor cu piatră naturală și crearea de zone pentru joacă amenajate cu dale de cauciuc.

© Foto de Cristian Crisbășan

Denumire proiect

Creare Centru pentru Tineret și Amenajare Grădină Publică adiacentă acestuia în Municipiul Turnu Măgurele  – restaurare imobil “Casa Prefectului”

  • Cod LMI TR-II-m-B-14490

  • Amplasament: Calea Dunării, nr.1,  Turnu Măgurele, Județul Teleorman

  • Proiectant general: IMPEX ROMCATEL CERCETARE-PROIECTARE - Dr.Ing.  Viorica Frunză

  • Şef proiect complex: Arh. Karl Niels Auner

  • Antreprenor: RASUB CONSTRUCT

  • Coordonator lucrări execuție: Ing. Finta Nicolae Flavio

  • Șef șantier: Ing. Marcu Adrian

  • Restaurare componente artistice: Matefi Claudia, Grecu Dorin, Gabriel Antoniu, Laurențiu Dragomir

© Foto de Cristian Crisbășan

Previous
Previous

“Monumentul Independenței” - Turnu Măgurele

Next
Next

Fosta casă “P.P. Negulescu” - București