Biserica “Sfânta Vineri” - Ploiești

DESCRIEREA LUCRĂRII

Obiectivul este înscris în cadrul complexului clasat în L.M.I. din 2015 cu codul PH-II-a-B-20992.
Actuala clădire a bisericii "Sf. Vineri” a fost construită între anii 1875 şi 1880, după planurile arhitectului Toma N. Socolescu. Pentru momentul la care arhitectul Toma N. Socolescu a proiectat şi executat actualul edificiu, concepţia arhitectonică propusă de autor a reprezentat prima breşă stilistică în orizontul arhitecturii religioase ploieştene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Totodată dimensiunile impresionante ale edificiului, depăşeau cu mult gabaritul modest al bisericilor existente la acea dată în localitate, rămânând până astăzi unul dintre cele mai impresionante monumente de cult ale municipiului Ploieşti.
Turnul clopotniță a fost amplasat demolându- se parțial, probabil, o cuhnie dispusă pe hotarul de vest al proprietății bisericii. În fotografia respectivă, pe colțul de sud vest apare imaginea unei clădiri de dimensiuni apreciabile la vremea respectivă. Turnul are o modenatură de factură clasicizantă, cu un gabarit impozant, cu detalii rafinate, având frontoane semicirculare pe toate cele patru laturi.

Lucrările de intervenție asupra acestui obiectiv au adunat sub aceeași umbrelă o paletă largă de specialități, care prin interdisciplinaritate și o colaborare continuă au condus la salvarea monumentului și la recăpătarea imagini consacrate a acestuia. La clădirea bisericii s-au executat reparații la nivelul fațadelor care au inclus completarea ornamentelor și profilelor căzute, dizlocate, deterioarate, precum și realizarea de nuturi în tencuiala de pe frontonul intrării de vest și a casetelor din dreptul ferestrelor.

S-a restaurat tâmplăria de lemn salvându-se componentele originale, iar grilajele metalice ale ferestrelor s-au completat cu elemente ornamentale după modelul atestat fotografic.

Soclului din piatră i s-au înlocuit elementele deteriorate dispuse taselat și completări cu materiale compatibile.

La interior s-a executat încălzirea prin pardoseală și refacerea pardoselii cu dale din granit urmărind stereotomia originală a pavimentului. Fâșia de mozaic cu model multicolor de pe mijlocul edificiului a fost restaurată in situ. La nivelul stratului de pictură murală s-au realizat lucrări de îndepărtarea depunerilor superficiale și ancrasate, fixarea și consolidarea stratului de culoare, curățarea și buciardarea, chituirea sub nivel și la nivel a fisurilor și lacunelor, integrare cromatică și vernisare.

Lucrările de restaurare la turnul clopotniță au propus refacerea siluetei și modenaturii originale a acestuia, deoarece, de-a lungul timpului, clădirea a suferit transformări consistente. Turnul apare într-o fotografie realizată în anul 1871, unde alături de înălțimea impresionantă originală, s-au identificat detaliile ornamentelor de pe fațade pe baza cărora s-a făcut propunerea de restaurare a modenaturii și a formei acoperișului.

Propunerea de arhitectură a prevăzut lucrări de recuperare a imaginii originare a turnului, prin înălțarea cu aproximativ 2.00m a cornișei existente și realizarea frontoanelor semicirculare pe toate cele patru laturi ale acestuia, precum și a readucerii formei acoperișului pe baza imaginii din fotografia de la 1871.

Denumire proiect

Restaurare pictură, finisaje interioare și exterioare la Biserica "Sfânta Vineri" și restaurare Turn-clopotniță.

  • Amplasament: Str. Neagoe Basarab nr. 12, Ploiești, Jud. Prahova

  • Cod LMI PH-II-a-B-20992

  • Finanțator: Programul Operațional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 5

  • Proiectant general: RESTITUTIO

  • Șef proiect: arh Călin Hoinărescu

  • Arhitectură: arh. Elena Iordache - specialist atestat MC

  • Proiectant de specialitate: ing. Zoltan Sandor - expert atestat MC,

  • ing. Mihai Savu ing. Sebastian Alexiu - specialist atestat MC,

  • ing. Ruxandra Staicu - specialist atestat MC

  • Restaurare pictură: HESTER ART - pictor restaurator Irina Sava, specialist atestat MC
Antreprenor-constructor: SCUT - ing. Arian Anghel

  • Diriginte: ing. Cornel Condurache

  • Consultant: DUOPART CONSULTING

Previous
Previous

Biserica "Sfântul Ilie" - Județul Suceava

Next
Next

Biserica “Sf. Nicolae”- Județul Gorj