Biserica “Sf. Nicolae”- Județul Gorj
Biserica s-a ridicat între anii 1730-1762 de către Matei Glogoveanu, unul dintre cei 3 fii ai lui Constantin Glogoveanu, consilier imperial.
Pictura inițială a bisericii realizată în 1762-1764 se presupune că a fost executată de către Dimitrie diaconul (cel ce a repictat Mânăstirea Tismana), iar cea de-a doua pictură s-a realizat între 1914-1915, în zilele Majestății Sale Ferdinand I de către Ștefan Năchescu Belgum și Iliescu Vela din Craiova. Construcția sfântului locaș este de dimensiuni reduse (18 m lungime x 8 m lățime) și a fost realizată sub formă de navă împărțită în pridvor, pronaos, naos și altar.
Biserica prezintă la exterior o turlă-clopotniță pătrată, înălțată peste pronaos (fiind relativ nouă).
Biserica este înconjurată pe mijlocul fațadelor de un brâu decorativ, format dintr- un tor încadrat de două șiruri de zimți de cărămidă, iar pridvorul este deschis, susținut de o arcatură ce se sprijină pe 12 coloane de 1.65 m.
În urma cercetărilor s-a constatat că pictura originală, a fresco, era mai valoroasă, iar repictările din anul 1914-1915 au afectat vechea pictură. Pictura lui Ștefan Năchescu Belgum și a lui Iliescu prezentă, imita originalul, respectând atât forma cât și gama cromatică, tehnica fiind a secco.
Repictările de la interior erau în proporție de 90% prezente pe suprafața stratului pictural original. Deoarece pe anumite zone de la interior pictura originală s-a pierdut, păstrându-se doar fragmente, sau pus în valoare ambele picturi, atât repictările din perioada 1914-1915 cât și pictura originală descoperită.
Umiditatea de capilaritate, dar și infiltrațiile au friabilizat zonele, acestea necesitând fixări prin injectare cu diverși consolidanți.
Sub repictări au fost identificate depuneri ancrasate, săruri, cruste de eflorescențe saline care au fost curățate prin operații specifice.
Toată zona inferioară de la interior era acoperită de mortare și pictură nouă (1915), aceasta a fost pusă în valoare pe zonele unde nu se mai afla originalul. La exterior s-au aplicat mortare de asanare, iar pe mulura de pe fațada de sud, s-a păstrat un martor cu tencuiala originală. În pridvor s-a identificat pictură originală pe tot peretele de est, iar în rest pe boltă și pe arce este prezentă pictura din perioada 1914-1915.
Denumire proiect
Consolidare, restaurare și valorificare turistică Biserica “Sfântul Nicolae”- Glogova
Tipologie: arhitectură de cult Cod LMI GJ-II-m-A-09306
Amplasament: Sat Glogova, Com. Glogova, Jud. Gorj
Proiectant general: Cardum 7 - Arh. Iulian Cămui
Antreprenor-constructor: Carolin
Restaurator componente artistice: HESTER ART - Specialist dr. Irina Sava