Biserica "Sfântul Ilie" - Județul Suceava
CONCEPT ȘI ȘANTIER
Biserica Sfântul Ilie a fost construită în anul 1488 de către domnitorul Ștefan cel Mare. Construcția acestei biserici face parte din prima etapă a programului de construcții bisericești al domnitorului, cele patru biserici realizate de Ștefan cel Mare în această perioadă fiind: 1487 - Pătrăuți, Milișăuți (dispărută), 1488 - Sf. Ilie și Voroneț.
Proiectul a propus înlăturarea intervențiilor parazite, fără valoare istorică sau arhitectural constructivă (ușile de acces în biserică și clopotniță , scară exterioară la clopotniță , glafurile zidului de incintă, streașina înfundată, jgheabul și burlanele de la turlă etc.) și preluarea principiilor constructive și compoziționale ale porții de lemn existente, realizată în anii 1980 la accesul în incintă, în conceperea detaliilor ușii principale a bisericii, ușii clopotniței și a ușii secundare de acces în incintă pentru realizarea unei unități și coerențe formale privind această etapă de intervenție.
A fost păstrată forma acoperișului dată de restaurarea din perioada austriacă care poate fi considerată un moment intermediar al evoluției istoriei restaurării clădirilor de cult din Moldova, înaintea restaurărilor după principiul dezvoltat la aproape toate bisericile din epoca medievală a Moldovei, principiul acoperirii distincte a pronaosului și altarului și punerii în evidență a bazei turlei, inițiat și pus în practică începând cu activitatea lui K.A. Romstorfer.
S-a avut învedere în intervențiile propuse (rezolvări de streașină, trotuare, etc) ca acestea să permită, cu modificări minime, aplicarea în viitor a unei restaurări integrale de remodelare a șarpantei , intervenția actuală putându-se constitui într-o etapă a acesteia.
Întreaga suprafață exterioară a bisericii Sf. Ilie este un adevărat palimpsest în care “scriiturile“ inițiale au fost șterse sau doar acoperite de altele, în perioade succesive, punerea în evidență și în valoare a acestor etape și materiale diferite constituindu-se într-o rescriere a istoriei monumentului. Intervențiile asupra suprafețelor murale extrem de complexe ale acestui monument care îmbină suprafețe de pictură murală, de piatră, cărămidă și ceramică smălțuită, implică operațiuni și tratamentele specifice de conservare și restaurare, executate sub îndrumarea și supravegherea specialiștilor atestați pentru execuție pentru fiecare tip de material, chiar pe zone care nu pot fi încadrate în categoria de componente artistice. Cu atât mai mult, în situația paramentului exterior al bisericii Sf. Ilie, în care, după cum spunea profesorul Oliviu Boldura “arhitectura și componentele artistice definesc caracterul interdiscipinar al acestor tipuri de intervenții, conform principiilor de restaurare”.
Denumire proiect
Consolidarea, restaurarea și conservarea ansamblului Bisericii “Sfântul Ilie” - biserica, clopotnița, zid de incintă (Sat Sf. Ilie, Comuna Șcheia, Județul Suceava)
Cod LMI SV-II-a-A-05638
Antreprenor-constructor: Asocierea GENERAL CONSTRUCT și ARHITECTURĂ GRAFICĂ DESIGN
Proiectant general și restaurare arhitectură
ARHITECTURĂ GRAFICĂ DESIGN Șef proiect restaurare arhitectură: Arh. Constantin
Gorcea Colectiv: arh. Carmen Mariana Zorin, arh. Viorica Sârghi, arh. Constantin Stroescu, ing. Ursachi Iustin
Restaurator lemn: Gelu Țiculeanu
Șef proiect complex: arh. Constanța Cerna Carp
Restaurare pictură murală: expert Oliviu Boldura - CERECS ART
Restaurare piatră: expert Iulian Olteanu, DUCT
Restaurare lemn policrom: expert Dana Postolache - D&P RESTAURĂRI
ing. Colomon Szalontay,
ing. Daniel Alupoaie - RECONS INJECT
Instalații electrice: ing. Bogdan Corcinschi,
ing. Cristinel Știrbu,
ing. Sebastian Bordeianu - ACSA PROIECT
Scanare 3D - ing. Marian Rădoi - RĂDOI Engineering
Rezistență și arhitectură: GENERAL CONSTRUCT
Instalații: LOIAL IMPEX
Pictură murală: CERECS ART,
prof. dr. Oliviu Boldura - expert restaurare pictură murală ATELIER REMONZA
dr. Georgiana Zaharia - expert restaurare pictură murală MOLDRESTCOM,
Gheorghiță Dănilă - specialist restaurare pictură murală Restaurare piatră: MOLDRESTCOM,
Ionel Gemănar - specialist restaurare piatră Restaurare lemn: P.F.A. ȚICULEANU,
Gelu Țiculeanu - expert restaurare lemn; P.F.A. CUȚUI
ALEXANDRINA, Alexandrina Mustea - specialist restaurare lemn policrom