Palatul C.E.C. - Scanare laser 3D, relevee 2D și model 3D BIM
Palatul Casei de Depuneri, Consemnaţiuni şi Economii – C.E.C. este un simbol arhitectural şi un reper pentru identitatea Bucureştiului aflat pe lista monumentelor istorice cu codul Cod LMI B-II-m-A-19845.
Ca instituţie financiară, C.E.C. a luat fiinţă în anul 1864 sub denumirea iniţială de Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni (C.D.C.).
În 1897 a început construcţia cladirii, iar în 1900 i s-a facut recepţia.
Planurile construcţiei de pe Calea Victoriei nr. 13 îi aparţin arhitectului francez Paul Gottereau, iar execuţia a fost realizată sub îndrumarea arhitectului român Ion Socolescu. Clădirea în stil eclectic îmbină armonios numeroase elemente specifice stilului arhitectural francez de la sfârşitul secolului XIX. Faţada clădirii este dominată de o impunătoare intrare încununată de un fronton în semicerc, sprijinit de câte două coloane în stil compozit. Colţurile acoperişului sunt marcate prin cupole în stil renascentist, decorate cu frontoane şi steme, iar ansamblul se termină cu o cupolă centrală de sticlă şi metal.
Pe lângă frumuseţea monumentală a acestei clădiri, acesta este şi o construcţie rezistentă. Nu a fost afectată de nici un cutremur, la cel din 1977 doar cupola principală a suferit mici daune, şi nici nu a fost atinsă de bombaramentele la care a fost supus Bucureştiul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În anul 2019 colectivul RĂDOI Engineering coordonat de Dl. Ing. Dipl. Marian Rădoi şi dna. Ing. Dipl. Liliana Rădoi a elaborat scanarea laser 3D, releveele 2D şi modelul 3D BIM pentru a sta la baza DALI (Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii) şi PT (Proiectul Tehnic).
Scanarea laser 3D este tehnologia prin care se captează dimeniunea şi forma exactă a unui obiect şi se reprezintă în format digital tridimensional. Scannerele 3D măsoară detalii fine şi captează forme neregulate folosind semnale cu fascicul laser reflectat de obiectele sau suprafeţele scanate pentru a genera rapid “nori de puncte” de înaltă precizie. Scanarea laser 3D este non-invazivă şi este ideală pentru măsurarea şi inspecţia suprafeţelor şi geometriilor complexe care necesită volume masive de date pentru descrierea lor precisă.
Avantajele scanării laser 3D
Timp redus de achiziţie a datelor comparativ cu metodele clasice
Metodă non-invazivă de colectare a datelor; Copie 3D autentică, completă şi precisă a realităţii ce nu poate fi executată cu un alt mijloc sau metodă de măsurare
Acces rapid la informaţiile obţinute prin scanare laser 3D de la obiectivul scanat
Documentaţii 2D şi 3D la indemâna inginerilor, proiectanţilor de structură, arhitecţilor, specialiştilor în componente artistice şi restauratorilor
Conversie în planuri 2D şi modele 3D compatibile cu toate software-urile de tip CAD; Cartografierea în detaliu a degradărilor – permite proiectarea lucrărilor de restaurare, conservare şi monitorizarea în timp a rezultatelor intervenţiei
Detalii de structură – documentare complexă pe baza acurateţei şi volumului mare de date achiziţionate;
Reconstituirea elementelor complexe de arhitectură
Conversia scanărilor laser în imagini ortorectificate
Accesul la date se poate face în timp real sau în urma aplicării tehnicilor de procesare
În urma prelucrării norilor de puncte se pot extrage şi livra o serie de produse precum: nori de puncte 3D, relevee 2D, modele 3D, imagini ortorectificate, Scene2Go.
Norul de puncte este o colecţie de puncte în care fiecare punct este definit printr-un un set de coordonate carteziene (X,Y,Z).
În imaginea nr. 2, este reprezentat un nor de puncte rezultat în urma scanării laser 3D. Deşi aspectul este asemănător unei fotografii, în realitate este o colecţie de miliarde de puncte cu coordonate tridimensionale şi informaţii despre culoare.
Norii de puncte 3D rezultaţi în urma procesării scanărilor laser 3D sunt compatibili cu o multitudine de software şi pot fi exportaţi ca fişiere cu format: *rcp, *rcs, *xyz, *e57, *pts, *ptx, *pcg, *ascii etc., în funcţie de nevoile beneficiarilor, şi pot fi utilizate cu orice software tip CAD.
Norii de puncte pot fi în nuanţe de gri sau color, în funcţie de cerinţele proiectului.
Avantajele norilor de puncte obţinuţi din scanarea laser 3D
Norii de puncte sunt o copie tridimensională autentică, completă şi precisă a realităţii, ce nu poate fi executată cu alt mijloc sau metodă de măsurare
Norii de puncte stau la baza executării produselor 2D şi 3D, obţinându-se astfel relevee 2D şi 3D ale obiectivului scanat
Asigură specialiştilor suportul pentru o cercetare amănunţită a stadiului unui monument sau sit istoric protejat, la data scanării laser 3D
Permit măsurarea exactă de distanţe şi suprafeţe astfel încât nu mai este nevoie să se revină în teren pentru măsurători suplimentare
Oferă posibilitatea de a realiza diverse animaţii 3D sau simulări fotorealiste cu inserarea unei intervenţii noi într-un context existent
Relevee 2D
Prin prelucrarea norilor de puncte se pot obţine în mod eficient relevee 2D complete ale unei construcţii.
Documentaţia 2D care se poate livra cuprinde: planuri de nivel, de şarpanta şi învelitoare, planuri de plafon, elevaţii faţade, elevaţii pereţi interiori, secţiuni verticale etc.
Produsele 2D sunt obţinute pe baza scanarii laser 3D şi sunt compatibile cu software CAD, fiind exportate ca fişiere în diverse formate: .*dwg, *dxf, *dgn, *pln, *rvt, *pdf etc.
În urma scanării laser 3D a Palatului C.E.C. au fost elaborate releveele 2D complete: elevaţii ale faţadelor, planuri pentru toate nivelurile (subsol, parter, etaj 1, mansardă, pod), plan învelitoare, elevaţii ale pereţilor din holul principal şi din sala de consiliu, plan împrejmuire, secţiuni longitudinale şi transversale, planuri de detaliu ale tavanelor şi pardoselilor din holul principal şi din sala de consiliu. Având în vedere detaliile arhitecturale şi bogăţia decoraţiunilor, produsele rezultate sunt spectaculoase. Deoarece dispunem de un spaţiu limitat vă putem împărtăși o mică parte din rezultatul muncii colectivului nostru.
Model 3D BIM
Modelul 3D permite măsurarea şi vizualizarea tuturor elementelor arhitecturale, chiar dacă nu sunt incluse în releveele 2D. Modelul 3D poate fi folosit pentru deteminarea volumelor, calculul suprafeţelor curbe, pentru extragerea suprafeţelor curbe şi poate fi utilizat pentru vizualizări exterioare şi interioare realiste. Atunci când modelul 3D este conectat la o bază de date care poate fi interogată pentru a avea acces la diferite informaţii despre proiect vom obţine un 3D BIM (Building Information Modeling).
În urma scanării laser 3D a Palatului C.E.C. am realizat un model 3D parametrizat al clădirii, pregătit pentru BIM. Am creat componenta 3D care poate fi conectată la o bază de date cu informaţii variate: suprafeţe, materiale utilizate, degradări apărute, restaurări, liste cu specialişti care pot fi contactaţi în legătură cu diferite nevoi ale clădirii (proiectanţi, arhitecţi, restauratori, constructori, electricieni, instalatori etc).
Imagini ortorectificate
Imaginile ortorectificate sunt produse complete şi complexe care rezultă din combinarea mai multor tehnologii şi procese. Acestea nu sunt simple suprapuneri de fotografii şi desene de linie 2D, ci sunt imagini ortorectificate deoarece sunt obţinute din norul de puncte 3D şi sunt la scara desenului de linie.
Avantajele utilizării imaginilor ortorectificate:
• Imaginile ortorectificate realizate din norii de puncte 3D obţinuţi din scanarea laser 3D permit vizualizarea tuturor tipurilor de finisaje de pe faţadă sau interior, degradări, decoraţiuni, goluri, vitralii, picturi, mozaicuri, iconostasuri etc;
• Pe imaginile ortorectificate se pot efectua măsurători precise pentru orice element, chiar dacă acesta nu este inclus în desenul de linie al faţadei sau secţiunii;
• Permit proiectarea de faţade propuse (la scară) pentru inserţii în site existent şi extinderi ale clădirilor existente.
Platforma Scene2Go este un sistem webshare online sau/şi offline care asigură vizualizarea scanărilor prin imagini panoramice cu posibilitatea de a efectua măsurători de distanţe, suprafeţe şi navigare de la o scanare la alta.
Prin intermediul platformei webshare se obţine acces la:
• Măsurători 3D – scanările sunt transmise utilizând platforma web şi pot fi analizate direct pe internet sau local. Harta generală oferă posibilitatea măsurării de distanţe şi suprafeţe, iar în vederea panoramică se pot măsura cu uşurinţă distanţele dintre puncte;
• Afişare panoramică detaliată – fiecare poziţie de scanare oferă o vedere panoramică 360, care include toate detaliile înregistrate.
Platforma Scene 2Go este un mijloc de comunicare şi management al proiectului.
Datorită acestui sistem echipele multidisciplinare pot comunica şi pot avea acces permanent la informaţii fără deplasări repetate în teren.
RĂDOI Engineering / 2021
Lideri consacrați în domeniul științelor și tehnologiilor geospațiale, suntem o companie specializată în achiziția, analiza, înțelegerea și procesarea datelor geospațiale, livrând produse care maximizează beneficiile acestora. Credem în începuturile bune iar experiența acumulată în cele mai diverse industrii ne-a convins că orice proiect remarcabil, indiferent de anvergura sa, pornește de la o bază construită impecabil.
Cu o experiență de peste 15 ani în industria de proiectare și restaurare, eforturile noastre sunt canalizate constant către a dezvolta o companie ghidată de profesionalism, inovație și încredere. Echipa noastră de experți se află într-un proces continuu de specializare, iar tehnologiile pe care le folosim țin pasul cu inovațiile din industrie. Toate acestea sunt garanția obținerii unor rezultate remarcabile pentru clienții noștri.
Dipl.- Ing. Marian Rădoi CEO -
Inginer Geodezie & Date Geospațiale
+40 722 998 663 / office@radoi.com.