In Memoriam: Ion Caramitru
Am ales pentru spaţiul dedicat cinstirii memoriei ministrului Ion Caramitru denumirea de MEMORIAL. Este conceput ca un loc de reculegere şi meditaţie, este un loc în care te oprești înaintea luării unei decizii importante. Pentru d-l Caramitru are semnificația unui ultim popas înaintea plecării definitive dintre noi.
Pentru noi toţi, adunaţi fără să ştim la ultima noastră întâlnire cu Domnul Caramitru, cu ocazia Trienalei restauratorilor din 2019, a fost prilejul să retrăim momentul în care ne cunoscusem, când rememorând anii de început ne-a transmis tuturor că mai avem multe de făcut în continuare pentru a ne putea considera cu adevarat în slujba monumentelor.
Atunci, cu numai doi ani în urmă, aminteam despre rolul avut de Domnul Caramitru (în primul mandat al domniei sale ca ministru al culturii) în punerea bazelor domeniului nostru de activitate, despre gândul vizionar prin care a dat îndeletnicirii noastre dimensiunea pe care nu a mai avut-o până în acele zile și nici mai târziu, fiind fără îndoială singurul care a înțeles și a realizat într-un singur mandat de ministru că domeniul pluridisciplinar ce face distincție față de toate celelalte activități din domeniul construcțiilor, stabilind pentru prima dată prin mărimea investițiilor atrase complexitatea și componentele efortului nostru la scară națională.
Am conceput, așadar, acest Memorial la scara omului care ne-a călăuzit prin dimensiunea năzuințelor sale cu mult peste nivelul societății de atunci - trebuind, astfel, să realizăm, nu doar proiectele de restaurare pentru o mulțime de obiective importante, dar și cadrul legislativ și normativ- metodologic necesar finalizării acestora. Chiar dacă locul ce se va alege pentru incinta imaginată de mine pentru acest Memorial se va dovedi neîncăpător, cei ce vor dori să-și îndrepte gândul spre Domnul Caramitru vor găsi cu siguranță loc în spațiul virtual existent întotdeauna împrejurul unei astfel de idei, dar vor avea cu siguranță o plăcută surpriză: aceea de a se întâlni acolo cu alți cunoscuți bolnavi de aceeași boală incurabilă - dragostea pentru toate monumentele noastre.
Caracteristicile ansamblului “Memorial Ion Caramitru”
Dezvoltat împrejurul unui patio de formă pătrată, memorialul este orientat pe axele cardinale având accesul pe latura vestică şi troiţa pe cea estică; pe cele două laturi , de nord şi sud fiind prevazute bănci. Întreaga structură este prevazută a se realiza din lemn de stejar cioplit şi finisat manual, având decorate toate elementele structurale - stâlpi, grinzi ,console cu decoraţii incizate de inspiraţie maramureşană. Cripta este plasată în centrul compoziţiei; urmând a se realiza după dorinţa beneficiarilor cu o structură din beton armat placată cu lespezi din piatră naturală finisată și incizată.
Am prezentat apoi câteva vederi exterioare cu perspective asupra incintei memorialului. Întrucât am realizat cu mulţi ani în urmă un portal de acces într-un lăcaş de cult, realizat asemănător ca volumetrie cu acesta, voi prezenta exemplificativ câteva din decorațiile realizate cu acel prilej.
Voi încheia această prezentare amintind din nou dimensiunea efortului realizat de D-l Ministru Ion Caramitru în primul său mandat, exemplificânu-l cu cele 50 de biserici de lemn restaurate de echipele de lemnari ce și-au început activitatea de restauratori în aceeași perioadă de patru ani, ca şi mandatul dumnealui.
Ar mai fi de spus ceva foarte important: trebuie să accentuez că atat eu cât şi meşterii din echipele ce au facut posibilă o asemenea performanţă nu mai restauraserăm niciodată vreun monument de asemenea importanţă, constituindu-ne cu toții în adevărați pionieri ai acestei nobile îndeletniciri, punându-se în acea perioadă bazele dezvoltării ei viitoare.
Închei prezentarea cu cele 48 de biserici de lemn restaurate în acel prim mandat al D-lui Ministru Ion Caramitru.
- Arh. Niels Auner / 2021