Ziua Națională a Constructorului 2024

14 septembrie, Ziua Constructorului, instituită prin Legea 350/2018, este în primul rând o zi de recunoștință pentru munca intensă depusă de toți lucrătorii din sector, muncă ce a făcut ca în acest moment constructorii români să fie cei ce au contribuit decisiv la marile obiective naționale de dezvoltare. Bilanțul ultimului an este cu atât mai onorant cu cât recordurile din construcții s-au realizat pe fondul multiplelor crize din economia românească.

Foto: pxhere.com

Un moment de bilanț și optimism

Printre marile obiective naționale de creștere economică și dezvoltare realizate cu aportul direct al constructorilor sunt de evidențiat:

• Conform datelor statistice, constructorii români au pus în operă în anul 2023 cel mai mare volum de investiții publice din istoria României, de peste 100 mld. lei, semnificativ fiind și că prin acest efort constructiv s-a reușit un record de absorbție a fondurilor europene nerambursabile de 97,2%; în primele 6 luni din acest an s-au pus în operă investiții cu 41% mai mari decât în primele 6 luni din 2023.

• De peste doi ani de zile, construcțiile au devenit motorul creșterii economice, contribuind semnificativ la crearea produsului intern brut; au fost perioade când acest sector a reușit să compenseze declinul producției industriale; în anul 2023, când produsul intern brut s-a majorat cu 2,1%, valoarea adăugată brută din construcții s-a majorat cu 11%, în condițiile nefavorabile ale creșterii prețurilor totale cu 13,8%; ritmul de creștere a construcțiilor a fost cel mai ridicat comparativ cu dinamica tuturor celorlalte ramuri și sectoare de activitate.

• Contribuția constructorilor la crearea produsului intern brut a ajuns, în anul 2023, la 8%, față de 7,3% în anul 2022 și 6,4% în anul 2021. Acesta este rezultatul cel mai important al muncii intense și eficiente a celor peste 460.000 de angajați din cele peste 77.000 de societăți.

• Mult așteptata dezvoltare a rețelei moderne de transport rutier: în ultimii doi ani, constructorii au reușit să finalizeze peste 190 km de autostrăzi și drumuri expres; în prezent, există în lucru circa 780 km de autostrăzi care solicită o mobilizare exemplară a resursei umane (deficitară în continuare), precum și a materialelor de construcții.

Începutul de an 2024 a fost la fel de dificil ca și începuturile anilor precedenți, dovadă că unele dintre crizele structurale din economia românească se mențin.

• În primele 5 luni, volumul lucrărilor de construcții s-a redus cu 1,1% față de aceeași perioadă din 2023, din cauza scăderii cu peste 20% a lucrărilor din sectorul imobiliar. Explicațiile sunt multiple, dar în principiu putem vorbi de o cerere mai redusă pe segmentul imobiliar, generată de înăsprirea condițiilor de creditare, scăderea atractivității programului Prima Casă/Noua Casă, precum și de o penurie de forță de muncă în celelalte sectoare din construcții. Chiar dacă fluxul de specialiști către alte țări e tot mai redus, iar firmele pot apela și la muncitori din spațiul extracomunitar, totuși criza de forță de muncă va persista.

• Efectivul de personal rămâne relativ stabil, la 450-460.000 de salariați, chiar dacă punctele de lucru se multiplică vizibil.

Dar, de Ziua Constructorului, optimismul trebuie să rămână: că importanța acestui sector este recunoscută la adevărata sa valoare și facilitățile acordate angajaților vor fi menținute, pentru ca tot mai mulți tineri să se orienteze către acest sector.
Sperăm, de asemenea, ca dificultățile temporare, precum plățile întârziate care au afectat puternic sectorul la sfărșitul anului trecut, se vor diminua, iar firmele vor rămâne viabile și concentrate pe calitatea lucrărilor de construcții și pe respectarea termenelor contractuale.
Din partea autorităților așteptăm ca programele guvernamentale de sprijin să fie un real susținător pentru ca firmele de construcții și de materiale de construcții să-și sporească contribuția la dezvoltarea și modernizarea economică.
De Ziua Națională a Constructorului, echipa FPSC adresează breslei un sincer “La mulți ani, constructori!”

Adriana Iftime
Director General Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC)

******

Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI) este membru în Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).
Astfel, din Consiliul Director al FPSC fac parte:
- Ing. Gabriela Carpov - prim vice-președinte (președinte al UNRMI)
- Ec. Ionuț Stoica - vicepreședinte (membru în Comitetul Director Național al UNRMI).

******

Mesajul Echipei FPSC cu ocazia Zilei Constructorului 2024

Cu ocazia Zilei Naționale a Constructorului din acest an, 14 septembrie 2024, dorim să transmitem recunoștință profundă tuturor celor care, prin munca și dedicarea lor, contribuie la susținerea și dezvoltarea industriei construcțiilor: inginerilor, arhitecților, muncitorilor calificați, meșterilor, managerilor de proiect și tuturor profesioniștilor care activează în acest domeniu.
Partenerii din diverse sectoare economice joacă un rol esențial în colaborarea și integrarea proiectelor de construcții, asigurând resursele și expertiza necesare pentru succesul acestora. De asemenea, presa, prin prezentarea și promovarea obiectivă a realităților din domeniul construcțiilor, aduce în atenția publicului importanța acestui sector și a realizărilor sale, facilitând o mai bună înțelegere a impactului pe care îl are asupra economiei și vieții de zi cu zi.
Nu în ultimul rând, recunoștința noastră se îndreaptă către profesorii și mentorii care, prin eforturile lor constante, au format generații întregi de profesioniști în construcții, transmițându-le atât cunoștințele tehnice, cât și valorile fundamentale ale acestei meserii nobile. Aceștia au contribuit la crearea unei forțe de muncă bine pregătite, capabile să își aducă aportul la dezvoltarea infrastructurii naționale și la progresul economic al României.
În final, mulțumirile noastre se îndreaptă către toți cei care, prin înțelegerea și aprecierea lor, sprijină această industrie vitală pentru economia României. Fără implicarea și susținerea lor, industria construcțiilor nu ar putea atinge nivelul de excelență și inovație pe care îl cunoaștem astăzi.
La mulți ani de Ziua Constructorului, 14 septembrie 2024!

Mesajul D-lui Dr. Ing. Cristian Romeo Erbașu
Președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții

Astăzi, 14 septembrie 2024, de Ziua Națională a Constructorului, în calitate de om al cărui întreg parcurs profesional este legat de domeniul construcțiilor - domeniu atât de important, fundație  a unei societăți dezvoltate și motor al economiei actuale - urez, cu recunoștință și recunoaștere  "La mulți ani !” tututor constructorilor, indiferent de profesia sau meseria pe care și-au ales-o!
Noi constructorii putem doar împreună să continuăm să dezvoltăm România ca pe o construcție trainică. Avem această datorie în fața predecesorilor noștri și în fața copiilor noștri cărora construcția trebuie să le rămână mărturie a eforturilor noastre comune.
Pe 14 septembrie, de Ziua Națională a Constructorului, îi sărbătorim pe toți cei fără de care realizarea și exploatarea unor construcții de calitate nu ar fi posibile: executanți, de la muncitorul necalificat la inginer, consultanți, supervizori, cercetători, specialiști, proiectanți, arhitecți, producători și distribuitori de materiale de construcții, laboranți, cadre didactice.
Față de alte profesii sau meserii cu o răspundere la fel de mare, noi constructorii am ales să facem ca școlile copiilor noștri să fie sigure, am ales să descoperim tainele hazardului seismic, am ales să aducem aproape de oricine confortul anilor în care trăim - apă, gaz, curent electric - am ales să construim poduri peste cele mai învolburate ape și să unim destinații îndepărtate prin lucrări de infrastructură de orice tip – terestră, aeroportuară, maritimă, feroviară. Toate aceste alegeri atrag răspunderi morale, sociale, economice sau legale. Din primul moment în care alegem, devenim răspunzători pentru acțiunile noastre. Și de Ziua Constructorului, de ziua noastră, nu pot să nu susțin că am făcut, toți constructorii, una dintre cele mai bune alegeri profesionale și să subliniez, încă o dată, că alegerea facută trebuie mereu luată în serios.
De Ziua Națională a Constructorului îmi doresc să alegem bine și pentru viitor, să avem în continuare capacitățile intelectuale, fizice și emoționale care să ne permită o privire sinceră în oglindă la care să răspundem mereu afirmativ: "Da, sunt acel specialist dedicat care contribuie la durabilitatea acestei construcții”.
Și să nu uităm niciodată că omul sfințește locul!
La mulți, productivi, inovatori și calitativi ani, tuturor celor care construiesc caractere, construcții și societăți dezvoltate!

Mesajul D-lui Arh. Ștefan Bâlici
Președinte Ordinul Arhitecților din România

“Pentru oricine este activ în domeniul construcțiilor sau este, ca cetățean, sensibil la acesta și la impactul său asupra mediului nostru de viață, ziua de 14 septembrie este, de câțiva ani încoace, prilej de a-i sărbători pe cei care dau viață șantierelor de construcții, dar și, poate mai ales, prilej pentru reflecție cu privire la nevoile acestui domeniu dinamic și încercat.
Ziua aleasă pentru a le fi dedicată constructorilor, 14 septembrie, este ziua inaugurării în anul 1895 a Podului Regele Carol I de la Cernavodă, un monument care exprimă într-o formă exemplară relația dintre decidenți politici capabili sau chiar vizionari, profesioniști pregătiți să gândească și să pună în practică viziunile de dezvoltare și sistemul administrativ și instituțional bine conformat, care are capacitatea să desfășoare în bune condiții întregul proces.
Această relație subîntinde fiecare proiect public de succes, iar referirea, prin alegerea datei Zilei Naționale a Constructorului, la acest monument exemplar este o alegere plină de semnificație. Este cu atât mai important să ne inspirăm din astfel de exemple astăzi, când în țară se desfășoară programe ample de investiții publice – unul dintre ele purtând chiar numele lui Anghel Saligny! – iar rezultatele de înaltă calitate nu apar suficient de frecvent.
Provocările pe care trebuie să le înfrunte sectorul construcțiilor astăzi nu se rezumă la cele de proces, pe care le-am menționat mai sus sau la cele deja cunoscute de mai multă vreme, cum este emigrarea forței de muncă cu înaltă calificare.
În condițiile schimbărilor structurale pe care le suferă societatea noastră în cursul tranziției climatice și al celei digitale, sectorul construcțiilor trebuie astăzi să se reinventeze, și trebuie să o facă împreună cu sectorul serviciilor intelectuale, în care proiectarea este o piesă cheie. Suntem împreună deci în această nouă etapă dificilă.
Reflectând asupra acestor probleme, nu facem decât să urmăm chiar intenția care stă la baza legii prin care a fost instituită Ziua Națională a Constructorului, în 2018. Dar această zi este, așa cum am afirmat din primele rânduri, și prilej de apreciere, de sărbătorire. Astfel, fie că vorbim despre investiții publice sau despre investiții private, indiferent de scara acestora, noi arhitecții suntem conștienți că viziunea noastră nu poate prinde formă fără contribuția directă și esențială a constructorilor. Ei sunt cei care transformă proiectele noastre în clădiri funcționale și durabile.
Acum, când aniversăm Ziua națională a constructorului, vă invit pe toți să vă opriți o clipă pentru a admira acele locuri și clădiri care ne modelează în mod fericit mediul de viață și să vă gândiți la constructorii lor, de la muncitori, la artizani, la meșteri, la tehnicieni, la ingineri, la personalul administrativ.
Noi, arhitecții, le suntem alături pe parcursul tuturor proiectelor, le suntem astăzi alături pentru a-i prețui și știm că doar împreună vom reuși să dirijăm spre mai bine modul în care se construiește în România”.

Mesaje de Ziua Națională a Constructorului 2024

Klaus Werner Iohannis, Președintele României
“Astăzi, 14 septembrie 2024, celebrăm a cincea ediție a Zilei Naționale a Constructorului, cel mai potrivit prilej pentru a sublinia contribuția deosebit de importantă a sectorului construcțiilor la dezvoltarea României. Recunoaștem astfel eforturile zecilor de mii de profesioniști care fac posibilă transformarea proiectelor în realitate.
Într-o eră în care ne confruntăm la scară extinsă cu fenomenul migrației forței de muncă, consolidarea resurselor interne este o prioritate. Trebuie să creăm un mediu care să atragă și să mențină talentul autohton, iar sectorul construcțiilor este un adevărat motor al economiei naționale.
Angajamentele statului român sunt clare și fără echivoc: vom continua să investim în dezvoltarea infrastructurii și să susținem inovația. Sectorul construcțiilor a reprezentat în anul 2023 aproximativ 7% din economia României, susținând peste 400.000 de locuri de muncă și influențând pozitiv industrii conexe, precum cele de servicii sau producție.
Deși provocările nu lipsesc, de la deficitul de forță de muncă specializată la scumpirea materialelor de construcție, investițiile în tehnologie și sustenabilitate deschid noi orizonturi, sporind competitivitatea și eficiența.
Fondurile europene reprezintă un sprijin crucial în această direcție. România beneficiază de aproximativ 27 de miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în perioada 2021-2027, din care 15 miliarde sunt alocate direct sectorului construcțiilor. Aceste fonduri sunt esențiale pentru realizarea proiectelor de infrastructură de transport și de utilități publice, precum și pentru promovarea inovării și digitalizării în construcții.
Transmit felicitări, cu ocazia Zilei Naționale a Constructorului, tuturor celor care își desfășoară activitatea în sectorul construcțiilor din România, pentru profesionalismul demonstrat și performanțele obținute!”

Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României
Președinte Partidul Social Democrat
“Marcarea Zilei Naționale a Constructorului reprezintă un gest de firească recunoaștere a importanței unui sector devenit pilon strategic pentru dezvoltarea țării, prin volumul de investiții pe care le atrage și prin contribuția în creștere la PIB-ul economiei românești.
Din poziția de prim-ministru, dar și ca simplu cetățean al acestei țări, nu pot decât să mă bucur văzând numărul în creștere al șantierelor de construcții, în toate zonele de infrastructură, mai ales că vorbim și despre capacitatea de care dau dovadă constructorii români de a lucra la nivelul de exigență al celor mai noi standarde în domeniu și de a-și asuma finalizarea la termen a unor obiective uneori extrem de complexe. V-am transmis și cu alte ocazii, ori de câte ori am avut prilejul de a interacționa cu reprezentanți ai acestui sector, faptul că sunt mândru de tot ceea ce ați reușit în ultimul timp, spulberând practic prejudecățile celor care susțineau că firmele românești nu ar fi capabile să construiască autostrăzi, școli, spitale, stadioane sau alte infrastructuri de utilitate publică.
Iată că ați dovedit că se poate! Și, foarte important, prin această implicare ați reușit să contribuiți cu 8% la PIB-ul anual al României, o pondere care a crescut de la an la an, ceea ce a făcut ca acest sector al construcțiilor să se transforme treptat într-un veritabil motor al economiei românești. Avem la ora actuală un ritm fără precedent al investițiilor, iar în ultimii doi ani România a avut, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, o creștere economică bazată pe investiții, iar lucrul acesta se datorează în mare parte sectorului construcțiilor.
Avem perspective reale de a continua în ritmul acesta prin marile obiective de investiții incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență și prin alte programe de finanțare nerambursabile, orientate spre dezvoltarea și modernizarea rețelei naționale de infrastructură rutieră și feroviară, eficientizarea energetică a clădirilor și consolidare seismică – lucrări care țin de sectorul construcțiilor și pe care Guvernul este ferm angajat să le susțină asigurând cofinanțările de care este nevoie de la bugetul de stat. Provocarea este să atragem și să folosim transparent și eficient finanțarea pe care România o are alocată în exercițiul financiar european actual și prin PNRR.
Să construim înseamnă dezvoltare și locuri de muncă, mai ales dacă ținem cont că sectorul construcțiilor este la ora actuală cel mai mare angajator din România, de la forță de muncă necalificată, până la specialiști pregătiți la cel mai înalt nivel din punct de vedere al progresului tehnologic. Și din punctul acesta aveți un sprijin ferm din partea mea și a întregului Guvern, prin măsurile pe care le-am luat și finanțările însumând circa 1 mld. de euro pe care le-am alocat pentru dezvoltarea învățământului dual – soluția prin care putem contribui inclusiv în zona de construcții cu pregătirea de personal calificat.
Munca dumneavoastră, a celor care vă desfășurați activitatea în acest sector al economiei românești, este una plină de responsabilitate, foarte complexă și chiar foarte dificilă, dacă ne gândim la condițiile de muncă de șantier.
Vă admir pentru ceea ce faceți și mă bucur să mă alătur celor care vă adresează felicitări, cu prilejul Zilei Naționale a Constructorului!
La mulți ani, tuturor, și succes în activitatea dumneavoastră!”

Prof. Dr. Ing. Radu Văcăreanu, rector
Universitatea Tehnică de Construcții București
“Marcăm cu ocazia Zilei Constructorului un moment deosebit în care recunoaștem și omagiem eforturile și realizările celor care contribuie la dezvoltarea construcțiilor din România.
Aportul inginerilor constructori este esențial pentru edificarea unei societăți moderne și sustenabile, dedicarea, profesionalismul și ingeniozitatea acestora reprezentând cheia pentru construirea unei fundații solide a societății, a progresului și a stabilității.
În calitate de centru național de formare a noilor generații de specialiști și de cercetare științifică performantă în domeniul construcțiilor, Universitatea Tehnică de Construcții București își exprimă aprecierea profundă și recunoștința față de toți inginerii constructori care, cu pasiune și responsabilitate, au depus și depun eforturi constante și inovatoare pentru a asigura siguranța, durabilitatea și funcționalitatea proiectelor din domeniul construcțiilor din România. Suntem mândri să putem contribui la acest efort prin pregătirea temeinică a generațiilor viitoare de ingineri constructori.
Le mulțumim inginerilor constructori români pentru contribuțiile lor valoroase și pentru profesionalismul de care dau dovadă în fiecare zi. Le dorim mult succes în continuare și îi încurajăm să continue să inoveze și să construiască pentru România.
La mulți ani tuturor inginerilor constructori!”

Dintre personalitățile care au transmis mesaje oficiale de Ziua Constructorului amintim:

- Vasile-Daniel Suciu, președinte Camera Deputaților
- Kelemen Hunor, președinte Uniunea Democrată a Maghiarilor din România
- Roxana Mînzatu, europarlamentar Parlamentul European
- Mircea Abrudean, Secretar General al Guvernului României, cu rang de ministru
- Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
- Teodora-Elena Preoteasa, secretar de stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Dr. Ing. Ilie Vlaicu, președinte Asociația Română a Apei
- Prof. Ing. Nicolae Șt. Noica, membru de onoare al Academiei Române, Director general al Bibliotecii Academiei Române
- Victorița Dumitrașcu, inspector general, Inspectoratul de Stat în Construcții
- Cristian Pistol, președinte Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
- Prof. Univ. Dr. Tudorel Andrei, președinte Institutul Național de Statistică
- Manuela Irina Pătrășcoiu, director general Compania Națională de Investiții
- Domenico Campogrande, director general FIEC (Federația Europeană a Industriei Construcțiilor)
- Piero Petrucco, președinte FIEC (Federația Europeană a Industriei Construcțiilor)
- Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical
- Cristian Ștefănescu, director general Casa Socială a Constructorilor

Ziua Națională a Constructorului

La 14 septembrie în fiecare an (începînd cu 2019) este marcată Ziua Naţională a Constructorului, care a fost instituită prin Legea nr. 350/2018.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senatul României la data de 10 octombrie 2018 şi de Camera Deputaţilor la data de 28 noiembrie 2018.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat la data de 27 decembrie 2018 decretul pentru promulgarea acestei legi.
La 3 ianuarie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare la 6 ianuarie 2019, potrivit www.cdep.ro şi www.ziuaconstructorului.casoc.ro.
Potrivit legii, "autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi zilei".
Activitatea din construcţii cuprinde peste 50 de meserii cu niveluri de pregătire diferite.

14 Septembrie
Data a fost aleasă pentru a aminti de ziua în care, în 1895, a fost inaugurat Podul “Regele Carol I”, redenumit ulterior “Anghel Saligny”, după numele proiectantului şi executantului celei mai mari construcţii de profil la acea dată din Europa şi a treia din lume, conform www.cdep.ro.
Podul, construit la o înălţime de 30 de metri deasupra Dunării, a permis legătura dintre Bucureşti şi Constanţa.
A fost construit între anii 1890 şi 1895, iar costurile s-au ridicat la 35 milioane lei aur.
Podul “Anghel Saligny" se află înscris în Lista Monumentelor Istorice.

CONEXIUNI

https://www.ziuaconstructorului.ro

https://www.ziuaconstructorului.casoc.ro

https://federatiaconstructorilor.ro

https://federatiaconstructorilor.ro/federatia-fpsc/consiliul-director

Previous
Previous

Prima Conferință Internațională “ICOMOS - ISCARSAH Romania 2024” de la București

Next
Next

UNRMI se alătură campaniei "Rafinăria la prezent" pentru urgentarea clasării ansamblului industrial al Rafinăriei “Steaua Română” din Câmpina