Prima Conferință Internațională “ICOMOS - ISCARSAH Romania 2024” de la București

România a fost pentru prima dată gazdă a prestigioasei conferințe ISCARSAH privind Structurile Istorice la nivel mondial (Historical Structures Worldwide Conference - Romania 2024), eveniment care a avut loc la București joi, 26.09.2024, la Camera de Comerț și Industrie București, Aula Carol I.

ICOMOS - ISCARSAH International Conference "Historical Structures Worldwide" - Bucharest, Romania 2024

Acest eveniment important a reunit aproximativ 120 de participanți și 30 de experți din 21 de țări (România, Germania, Polonia, Portugalia, Croația, SUA, Austria, Marea Britanie, Canada, Australia, Japonia, Suedia, Coreea de Sud, Israel, Italia, Turcia, Finlanda, Norvegia, Iran, Nigeria, Bosnia-Herțegovina) marcând o oportunitate unică pentru profesioniștii din domeniul patrimoniului cultural.

ISCARSAH - The International Scientific Committee on the Analysis and Restoration of Structures of Arhitectural Heritage (Comitetul Științific Internațional pentru Analiza și Restaurarea Structurilor Patrimoniului Arhitectural) este un comitet tehnic al ICOMOS și un forum internațional proeminent dedicat promovării cunoștințelor și bunelor practici în analiza și restaurarea structurilor istorice.

Conferința ISCARSAH reprezintă o ocazie internațională de mare prestigiu în care au fost discutate subiecte esențiale legate de restaurarea structurilor de patrimoniu cultural. Conferința experților ICOMOS-ISCARSAH a evidențiat importanța acestui eveniment în conturarea viitorului moștenirii noastre culturale și în dezvoltarea specialității conservării patrimoniului.

La conferință au participat din partea UNRMI: D-l Ing. Daniel Purdea (MIRO Grup - membru CDN al UNRMI), Dl. Arh. Bogdan Theodorescu (SPA INOVATIONS),
D-l. Ing. Radu Comănescu (MIRO Grup) și D-l Ing. Flavio Finta (RASUB Construct).

Imagine de la lucrările conferinței. FOTO: Ing. Flavio Finta (RASUB Construct)

Programul conferinței
26 septembrie 2024 - Camera de Comerț și Industrie București, Aula Carol I

09:00 - 09:30 Înregistrare participanți

09:30-09:40 Bun venit și scurtă introducere - Radu CAZAMIR, Vicepreședinte al ISCARSAH

09:40-09:50 Paulo LOURENÇO - Președintele ISCARSAH

09.50-10.00 Rodica CRISAN - Președinte al ICOMOS România

10.00-10.10 Iuliu STOCKLOSA - Președintele CCIB (Camera de Comert si Industrie
București)

10.10-10.35 Prof. Ramiro Sofronie

10.35-10.50 Alexandru NEACSU - Directorul executiv al SET SET (Inginerie Structurală și
Tehnologie) Companie - Sponsor

10.50-11.20 Pauză de cafea

11.20-13.20 Prezentări (partea 1) - Moderator Tom Morrison, Canada

11.20-11.35 “The Construction System of Heritage Structures in SE Turkey” - Gorun Arun (Turkey)

11.35-11.50 “Strategies for the reconstruction of the heritage buildings of Antakya” - Stephen Kelley (USA)

11.50-12.05 “The Importance of Periodical Documentation in Intervention Decision-Making; Restoration of Two of the 19th Century Historical Buildings in North-Eastern Iran - Mehrdad Hejazi (Iran)

12.05-12.20 “Daemokjang and Somokjang, Major - and Minor - Carpentry in Korea”
- In-Souk CHO (Republic of Korea )

12.20-12.35 “Design for repair of the cracked portico of the traditional Husejnija Mosque in Gradacac, Bosnia Herțegovina” - Mustafa Humo (Bosnia and Herzegovina)

12.35-12.50 “The blooming Trianon Cinema” - Liviu Gruia  (Romania)

12.50-13.05 “The design challenge for the replacement of a column at the Convent of Christ in Tomar, Portugalia” - Alexandre Costa (Portugal)

13.05-13.20 “Renovation of the City of Ilok Citadel Ramparts” -  Davor Uglesic (Croatia)

13.20-14.30 Pauză de prânz

14.30-17.00 Prezentări (partea 2) - Moderator Stephen Kelley, SUA

14.30-14.45 “Re-thinking of rapid visual assessment - protecting cultural rubble” - Meltem Vatan (Turkey)

14.45-15.00 “Experimental testing of mechanical material properties of URM buildings after earthquakes in Croatia” - Mislav Stepinac (Croatia)

15.00-15.15 “600 years old roof structure intervention” - Marko Huttunen (Finland)

15.15-15.30 “Developing a value system for restoration work in the West African context” - Sola Akintunde (Nigeria)

15.30-15.45 “WMF evaluation of Old Bucharest” - Pal Anders Stensson (Sweden)

15.45-16.00 “Gothic St. Martha Church, Nuremberg; Rebuilding after fire destruction” - Bernd Mittnacht (Germany)

16.00-16.15 “Historic load-bearing structures (based on empirical-intuitive concepts); Between the expectations of conservators and standardization requirements in Romania” - Imola Kiriszan and Dorottya Makay (Romania - ICOMOS)

16.15-16.30 “Importance of multidisciplinary teams in protection of heritage structures; Examples of masonry viaducts, tunnels and fortress” - Arkadiusz Kwiecien (Poland)

16.30-16.45 “Historic masonry churches exposed to slow-moving landslides; Damage assessment and identification of damage mechanisms” - Chiara Ferrero (Italy)

16.45-17.00 “ISCARSAH Principles versus demolition. Why the ISCARSAH Principles are important for all existing buildings” - Tom Morrison (Canada)

17.00-17.30 Concluzii finale / Închidere

17.30-18.30 Cafea și socializare

18.30 Cina oficială a evenimentului la parterul Palatului CCIB

Vineri, 27.09.2024, o delegație de 55 de persoane - participante la Conferința Internațională a ICOMOS-ISCARSAH de la București și aflate pentru prima oară în România - a vizitat Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.

Sursa foto: Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București / Facebook

Ce este ISCARSAH

Comitetul Științific Internațional pentru Analiza și Restaurarea Structurilor Patrimoniului Arhitectural (ISCARSAH) a fost fondat de ICOMOS în 1996 ca forum și rețea pentru inginerii și arhitecții implicați în restaurarea și conservarea patrimoniului clădirilor.
Prima întâlnire a ISCARSAH a avut loc la Universitatea de Inginerie din Roma în martie 1997, iar de atunci comitetul s-a întrunit de două ori pe an în diferite locuri din întreaga lume.
Membrii ISCARSAH sunt formați din ingineri, arhitecți, oameni de știință, specialiști și educatori de renume internațional, cu reprezentare a celor cinci continente.
Comitetul a fost autorul “Cartei ICOMOS – Principii pentru analiza, conservarea și restaurarea structurală a patrimoniului arhitectural” (Principiile ISCARSAH), care a fost ratificată de cea de-a 14-a Adunare Generală a ICOMOS din Victoria Falls, Zimbabwe, în octombrie 2003.
ISCARSAH continuă să lucreze la Ghidurile de bune practici care urmează să fie utilizate în tandem cu Principiile pentru cei implicați în aspectele tehnice ale conservării.

Membrii BIROULUI ISCARSAH

Președinte: Paulo Lourenço (Portugalia)
Secretar general: Tom Morrison (Canada)
Trezorier: Tim Michiels (Belgia)

Vicepresedinți: Meltem Vatan ((Turcia), Rebecca Napolitano (SUA), Arun Menon (India), Mehrdad Hejazi (Iran), Radu Cazamir (România)

Ce este ICOMOS

ICOMOS lucrează pentru conservarea și protecția locurilor de patrimoniu cultural. Este singura organizație neguvernamentală globală de acest fel, care este dedicată promovării aplicării teoriei, metodologiei și tehnicilor științifice la conservarea patrimoniului arhitectural și arheologic.
ICOMOS este o rețea de experți care beneficiază de schimburile interdisciplinare de cunoștințe ale membrilor săi, printre care se numără arhitecți, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri și urbaniști.
Membrii ICOMOS contribuie la îmbunătățirea conservării patrimoniului, a standardelor și a tehnicilor pentru fiecare tip de proprietate de patrimoniu cultural: clădiri, orașe istorice, peisaje culturale și situri arheologice.

ICOMOS în date și cifre (decembrie 2023)
- 11379 de membri în 132 de țări și teritorii (România este membru al ICOMOS)
- 253 de membri instituționali
- 113 Comitete Naționale
- 31 Comitete științifice internaționale

Rolul ICOMOS: conservarea și protejarea patrimoniului de clădiri și situri

ICOMOS, Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri, este o organizație neguvernamentală globală asociată cu UNESCO.

Misiunea sa este de a promova conservarea, protecția, utilizarea și punerea în valoare a monumentelor, ansamblurilor de clădiri și siturilor. Organizația participă la dezvoltarea doctrinei și la evoluția și distribuirea ideilor și desfășoară activități de advocacy.

ICOMOS este un organism consultativ al Comitetului Patrimoniului Mondial pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial a UNESCO. Ca atare, revizuiește nominalizările de patrimoniu cultural mondial și asigură starea de conservare a proprietăților.

Crearea ICOMOS în 1965 este rezultatul logic al dezbaterilor inițiale dintre arhitecții, istoricii și experții internaționali care au avut loc la începutul secolului al XX-lea și care s-au concretizat în adoptarea “Cartei de la Veneția” în 1964. În lumina numeroaselor studii, conferințe, simpozioane și discuții conduse de către comitetele sale naționale și comitetele științifice internaționale, ICOMOS a construit treptat cadrul filozofic și doctrinar al patrimoniului la nivel internațional.

Valorile ICOMOS pentru unirea umanității în jurul moștenirii sale culturale

Diversitate culturală și socială, colegialitate
Din întreaga lume, din medii profesionale diverse și complementare, cercetători, oameni de știință, avocați în domeniul patrimoniului, economiști, ingineri, artizani, profesioniști, academicieni, consultanți privați, aleși și reprezentanți ai statului etc. își pun ideile și expertiza împreună într-un spirit de colegialitate și respect pentru diferențele lor culturale și religioase.

Imparţialitate
În calitate de ONG, ICOMOS este unul dintre cele trei organisme consultative ale Convenției Patrimoniului Mondial. Pentru a oferi Comitetului Patrimoniului Mondial evaluări, ICOMOS se bazează pe o rețea de experți, aleși pentru expertiza și experiența lor, profesioniști ce își oferă expertiza tehnică în mod independent și în conformitate cu regulile etice.

Schimburi între țări, dialog nord-sud, solidaritate
ICOMOS, ca orice organizație legată de misiunea UNESCO, se străduiește să conecteze popoarele și culturile.
În acest scop, “Fondul Victoria Falls” a fost creat în 2003 pentru a facilita mobilitatea membrilor care provin din țări sărace.
În plus, în timpul unor mari dezastre naturale, ICOMOS pune la dispoziție experți și specialiști în elaborarea măsurilor de urgență pentru reabilitarea, conservarea și restaurarea patrimoniului (exemple de caz: Haiti, China, Iran etc).

ICOMOS este, de asemenea, membru fondator al Organizației “Blue Shield”.

Transmiterea e cunoștințe, educarea și implicarea tinerilor
Misiunea ICOMOS este de a crește gradul de conștientizare publică asupra patrimoniului. Organizația participă la activități de formare și implică tinerii cercetători și profesioniști în problemele și acțiunile sale.
“Fondul Internațional Raymond Lemaire” acordă burse tinerilor aspiranți pentru a-și finaliza educația sau pentru a-și dezvolta experiența profesională.

Acces gratuit la informații
ICOMOS sprijină accesul liber gratuit și nerestricționat la publicațiile științifice prin proiectul “ICOMOS Open Archive: EPrints on Cultural Heritage”.

Organizarea ICOMOS

Consiliul (The Board) este organul de conducere al ICOMOS.
Acesta este constituit din 20 de membri aleși de Adunarea Generală: Președintele, Secretarul General, Trezorierul General, 5 Vicepreședinți (formând Biroul) și 12 membri - plus Președintele și Vicepreședintele Comitetului Consultativ format din profesioniști recunoscuți, reprezentiind principalele regiuni ale lumii.

- Consiliul pregătește programul și bugetul și monitorizează implementarea acestora.
- Înregistrează înființarea Comitetelor Naționale și Internaționale.
- În intervalul dintre sesiunile Consiliului, Biroul asigură implementarea programului.

Consiliul ICOMOS 2023-2026

Președinte: Teresa Patricio (Belgia)
Secretar general: Jurn Buisman (Olanda)
Trezorier general: Cyrill von Planta (Austria)

Vicepreședinți: Riin Alatalu (Estonia), Leonardo Castriota (Brazilia), Chilangwa Chaiwa (Zambia), ASR Dana Firas (Iordania), Susan McIntyre-Tamwoy (Australia)

Membrii Consiliului: Olufemi Adetunji (Nigeria), Adriana Careaga (Uruguay),
Doo-Won Cho (Republica Coreea), Andreas Georgopoulos (Grecia),
Zeynep Gül Ünal (Turcia), Marianne Knutsen (Norvegia), Celia Martínez Yáñez (Spania), Takeyuki Okubo (Japonia), Mariana Pereira (Portugalia), Nupur Prothi (India),
Monica Rhodes (Statele Unite ale Americii), Gráinne Shaffrey (Irlanda)

Președintele Comitetului Consultativ: Ishanlosen Odiaua (Nigeria)
Vicepreședinte al Comitetului consultativ: Sheridan Burke (Australia)
Președinți de onoare: Gustavo Araoz (SUA) și Toshiyuki Kono (Japonia)

Previous
Previous

InfoArh 2024: Conectează-te cu Viitorul Arhitecturii la UAUIM București

Next
Next

Ziua Națională a Constructorului 2024