UNRMI se alătură campaniei "Rafinăria la prezent" pentru urgentarea clasării ansamblului industrial al Rafinăriei “Steaua Română” din Câmpina

Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI) se alătură inițiativei civice și campaniei "Rafinăria la prezent" - inițiată de Grupul de Inițiativă “Rafinăria la prezent” și sprijinită de Fundația Pro Patrimonio, precum și de Ordinul Arhitecților din România, OAR Prahova, OAR Argeș, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Bienala OM, Revista Arhitectura și Primăria Municipiului Câmpina.

Astfel, UNRMI și membrii săi semnează petiția și scrisoarea deschisă adresată Ministerului Culturii de către Fundația Pro Patrimonio pentru urgentarea clasării ansamblului industrial al Rafinăriei “Steaua Română” din Câmpina.

UNRMI invită toți colegii și specialiștii care activează în domeniul restaurării, conservării și protejării monumentelor istorice din patrimoniul cultural național să se alăture acestei inițiative și să semneze petiția.

De asemenea, petiția și scrisoarea pot fi semnate de orice persoană care este interesată și apreciază valoarea protejării monumentelor istorice din România.

Campania "Rafinăria la prezent" are loc în contextul apariției unor cereri recente de avizare pentru demolarea unor clădiri din ansamblul complexului rafinăriei “Steaua Română”, în ciuda transmiterii spre analiză la Ministerului Culturii a documentației pentru clasarea întergului ansamblu al rafinăriei.

Finalizarea procedurii de clasare ar permite evaluarea coerentă și completă a resursei culturale, identitare și de dezvoltare durabilă și ar evita distrugerea iremediabilă a unor valori culturale și memoriale relevante atât local cât și pentru istoria națională și europeană.

Fundația Pro Patrimonio - Scrisoare deschisă către Ministerul Culturii

Solicităm Ministrului Culturii, Raluca Turcan, clasarea ansamblului industrial al fostei Rafinării „Steaua Română” Câmpina. Situl industrial este un unicat național și chiar european, iar pentru Câmpina o importantă resursă culturală și identitară, dar și o resursă socio-economică pentru dezvoltarea orașului. Fiind o „insulă” centrală de dimensiuni importante, ansamblul rafinăriei „Steaua Română” are un potențial de reconfigurare urbanistică și conversie arhitecturală unic, datorită bogăției formelor arhitecturale și dimensiunii lor, pretându-se la operații urbane majore, realizabile etapizat în folosul locuitorilor și al dezvoltării turismului.

În 15 iulie 2024 a avut loc la Câmpina o masă rotundă profesională pe subiectul patrimoniului industrial și al cazului Rafinăriei din Câmpina, organizată de Primăria Municipiului Câmpina și  Ordinul Arhitecților din România, Filiala Prahova, în cadrul Bienalei de arhitectură Oltenia – Muntenia 2024. Participanții, specialiști în domeniile arhitectură, urbanism, patrimoniu mobil și imobil, peisagistică, istorie, inginerie petrolieră, muzeografie, au agreat un

Memorandum comun care conține principiile de acţiune în vederea conservării şi punerii în valoare a resursei culturale a sitului industrial al fostei Rafinării „Steaua Română” Câmpina.

În prezent există în analiză la Ministerul Culturii o documentație pentru clasarea ansamblului Rafinăriei „Steaua Română” şi un „Studiu istorico-arhitectural de fundamentare pentru evaluarea eesursei culturale, cu referinţe specifice la Turnul de Răcire” depuse de Fundaţia Pro Patrimonio. 

Dat fiind că în paralel există o cerere de avizare pentru desființarea unor construcții din ansamblu, vă solicităm finalizarea de urgență a procedurii de clasare, pentru a permite întâi evaluarea coerentă și completă a resursei culturale, identitare și de dezvoltare durabilă. Avizarea pripită a demolărilor poate distruge iremediabil valori culturale și memoriale importante atât pentru identitatea locală cât și pentru istoria națională și europeană.

De ce este important?

România în ultimii 20 de ani a pierdut prin demolare prea multe situri industriale care ar fi putut fi reconvertite și păstrate pentru memoria locală și valoarea culturală. Este o prioritate națională ca patrimoniul industrial să fie studiat și valorificat mai atent. Pentru aceasta este necesară implicarea activă a Ministerului Culturii - cazul Rafinăriei „Steaua Română” fiind reprezentativ pentru valoarea și potențialul patrimoniului industrial.

Răspunsul Direcţiei Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii privitoare referitor la situația ansamblului Rafinăriei “Steaua Română” din Câmpina

Fundația Pro Patrimonio a făcut publică înștiințarea Direcţiei Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii privitoare la concluziile specialiștilor din comisiile care au avut în analiză ansamblul Rafinăriei “Steaua Română” din punct de vedere al patrimoniului mobil și imobil.

“Răspuns Direcţia Patrimoniu Cultural referitor la Rafinăria Steaua Română

În urma consultării DTAD depus de D.J.C Prahova nr 732/17.06.2024 şi ulterior a completărilor trimise de către DJC Prahova în data de 19.07.2024 referitoare la studiul întocmit de Fundaţia Pro Patrimonio referitor la Rafinăria Steaua Română, str. Calea Doftanei nr. 15, mun. Câmpina, jud. Prahova, Direcţia Patrimoniu Cultural  din Ministerul Culturii consemnează:

- Secţiunea de Evidenţă în şedinţa din data de 17.07.2024, în urma analizei, constată că un ansamblu industrial care a evoluat coerent timp de 125 de ani nu poate fi obiectul unor demolări punctuale. Prin urmare este necesară clasarea ca ansamblu cu componente identificabile precis și doar apoi poate lua în considerare eliminarea etapizată a componentelor care, dovedite ca fiind lipsite de orice valoare culturală, rămân neclasate.

Plenul CNMI în şedinţa din data de 24.07.2024 recomandă clasarea ca ansamblu cu componente identificate precis și doar apoi se poate lua în considerare eliminarea etapizată a componentelor care, dovedite ca fiind lipsie de orice valoare culturală, rămân neclasate. Este necesară completarea documentaţiei tehnice conform normelor metodologice de clasare și inventariere, astfel încât să poată fi analizată ca subiect de evidenţă în cadrul CZMI, SE-CNMI şi a plenului CNMI”

(extras din document)

Scurt istoric al inițiativei civice “Rafinăria la prezent”

  •  15 Iulie 2024: “Memorandum semnat de specialiști pentru salvarea, conservarea și punerea în valoare a unui sit emblematic pentru orașul Câmpina: fosta Rafinărie Steaua Română”

Filiala teritorială Prahova a Ordinului Arhitecților din România (OAR Prahova) și Primăria Municipiului Câmpina au organizat în data de 15.07.2024 o dezbatere extrem de necesară dedicată patrimoniului industrial din Câmpina.

În dezbaterea profesională s-au implicat specialiști importanți, activi în protejarea și valorificarea patrimoniului construit, racordați deopotrivă la uzanțele europene în ce privește valorificarea fondului construit industrial și la contextul local și național de care depind politicile de management și regenerarea urbană și programele suport.

La masa discuțiilor au fost expuse, așadar, o serie de soluții de planificare urbană durabilă, soluții de regenerare urbană eficientă, dar și numeroase instrumente de salvgardare și valorificare a patrimoniului industrial. 

Printre specialiștii prezenți și semnatari ai Memorandumului au fost:

  • arh. Serban Sturdza - membru al Academiei Române

  • arh. Ștefan Bâlici - președintele Ordinului Arhitecților din România

  • conf. dr. arh. Marius Voica - Prorector UAUIM - infrastructură, administrație și patrimoniu

  • dr. arh. urb Sorin Manea - Facultatea de Urbanism UAUIM

  • dr. arh. Daniel Comșa - Facultatea de Arhitectură UAUIM

  • arh. Alexandru Bondrea - președinte OAR Prahova

  • arh. Alexandru Răuță - președinte @OAR Argeș

  • conf. univ. dr. Bogdan Suditu - CTATU, Mun. București

  • arh. Roxana Pandele - arh. șef Municipiul Câmpina

  • dr. arh. Irina Iamandescu - director adjunct, Monumente istorice INP

  • dr. peisagist Alexandru Mexi - INP

  • dr. arh. Ruxandra Nemțeanu (membru UNRMI) specialist în restaurare, INP

  • dl. Alfred Roth - dir. științific al Muzeului Jud. de Științele Naturii Prahova

  • dr. ing. Cristina Dușescu - Vasile - decan al Univ. Petrol și Gaze Ploiești

  • dr. ing. Loredana Negoiță - Univ. Petrol și Gaze Ploiești

  • ing. chimist Ana Maria Manta - Univ. Petrol și Gaze Ploiești

  • dr. arh. Toader Popescu

  • arh. Veronica Heni

  • arh. Oana Iacob

  • arh. Stefan Cristescu

  • arh. Stefana Pascu

  • arh. Ioana Sinca

  • istoric geograf Mădălin Focșa

Mai multe detalii și resurse accesând următoarele link-uri

  • Petiția “Clasarea ansamblului industrial al Rafinăriei “Steaua Română” din Câmpina” poate fi semnată aici

  • Grupul de Inițiativă “Rafinăria la prezent”

Demersurile Fundației Pro Patrimonio

Previous
Previous

Ziua Națională a Constructorului 2024

Next
Next

Premiul World Monuments Fund 2024 - Knoll Modernism: Restaurarea clădirii “Casa del Puente” - Mar Del Plata, Argentina