UNRMI se implică în formarea viitoarelor generații de specialiști în restaurare
Una dintre cele mai grave probleme actuale ale industriei construcțiilor în general și, în special, a activității de restaurare a monumentelor istorice, este lipsa personalului calificat în meseriile esențiale de înaltă calificare și specializare pentru implementarea proiectelor de restaurare. Specialiștii în meseriile esențiale în domeniul restaurării sunt tot mai puțini și aceia care mai activează sunt suprasolicitați prin implicare în mai multe proiecte, concomitent.
Pentru ca un proiect de restaurare finanțat să fie pus în operă este nevoie de un birou de arhitectură și de o firmă de construcții, specializate în restaurare, care să-l implementeze.
Migrația forței de muncă, desființarea școlilor de meserii, dispariția unor meserii din Codul COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) precum și lipsa unei viziuni coerente, eficiente și pe termen lung de orientare profesională a viitoarelor generații - studenți la arhitectură, construcții și arte plastice - către domeniul restaurării, conservării, protejării și punerii în valoare a patrimoniului istoric - sunt principalele motive care au condus la o gravă lipsă de personal calificat și specializat, la toate nivelurile domeniului complex al restaurării.
Iar pentru o meserie care a fost scoasă din Codul COR nu se pot organiza cursuri de specializare autorizate care să certifice pe piața muncii o specializare într-o meserie de calificare specială.
Pe de o parte, viitorii arhitecți, ingineri și artiști plastici nu sunt interesați de domeniul restaurării (arhitecții, inginerii și pictorii au nevoie de specializări, calificări și atestări speciale în restaurare), iar pe de alta, breasla meșteșugarilor - sculptori în piatră, metal și lemn, pietrari, ipsosari și zidari, meșteri în metal și dulgheri, lemnari și tâmplari etc se împuținează de la an la an și nu vine nimeni din urmă să moștenească și să continue tradiția acestor meserii tradiționale, mai ales cu specializare în restaurare. Pornind de la realitatea că un expert în restaurare are nevoie de 7 până la 10 ani pentru a se forma complet, noul Comitet Director Național al UNRMI (ales în luna mai 2023 pentru un mandat de 4 ani) a început implementarea unui program-pilot de formare a viitoarelor generații de specialiști în restaurare. Aceasta a fost una dintre principalele teme de dezbatere a Adunării Generale anuale a UNRMI din 5-7 aprilie 2024 unde, în unanimitate, membrii UNRMI au fost de acord cu implementarea acestui program complex.
O primă fază a proiectului prevede organizarea unor stagii de practică pentru studenții de la arhitectură în atelierele de proiectare și pe șantierele de restaurare unde activează membri UNRMI. Programul prevede astfel o colaborare mai bună a UNRMI cu universitățile de profil din țară. Astfel, la inițiativa Comitetului Director Național al UNRMI (D-na Ing. Gabriela Carpov - președinte și Dl. arh. Mircea Căpățână, membru CDN) în data de 23 aprilie 2024, un grup de studenți din anul III ai universității de arhitectură (UAIUM) a efectuat, în cadrul practicii la cursul "materiale de construcții", vizite ghidate pe șantiere de restaurare din București. Cu sprijinul membrilor UNRMI Construcții Erbașu, Polarh Design și Theda Mar, studenții au vizitat șantierele de la Universitatea din București, clădirea Fostului Azil "Elena Doamna" (a Universității din București) și clădirea Bibliotecii Academiei Române. UNRMI și membrii săi au început astfel demersul de formare a viitorilor specialiști în restaurarea monumentelor istorice prin implicarea studenților universităților și facultăților de profil. Vizitele pe șantierele de restaurare unde activează membri ai UNRMI sunt o parte foarte importantă a acestui demers și vor continua. Astfel, persoanele interesante de acest program-pilot pot cere informații suplimentare la adresa de email secretariat@unrmi.com sau prin mesaje pe pagina de Facebook a UNRMI.