Ședință de lucru între conducerea UNRMI și reprezentanți ai Ministerului Culturii din Republica Moldova

În data de 26 Iunie 2024, de la orele 15.00, la sediul UNRMI din București a avut loc o primă întâlnire de lucru între conducerea Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România și o delegație de la Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Delegația din Republica Moldova a fost compusă din D-na Arh. Alina Ostapov - Directorul Direcției de Patrimoniu și Dl. Arh. Ion Budeci  - secretar de stat la Ministerul Culturii,  D-l. Roman Guneavîi - consilier de stat al Ministrului Culturii, precum și D-l. Dr. Arhg. Ion Ursu - Director al Institutului Patrimoniului Cultural din Republica Moldova.

UNRMI a fost reprezentată de D-na Ing. Gabriela Carpov - Președinte, D-l Arh. Mircea Căpățână (membru în Comitetul Director Național), D-l Ing. Marian Rădoi (membru UNRMI), precum și D-l Ing. Șerban Câmpeanu, secretar al UNRMI.

Pe parcursul celor peste 2 ore de discuții, colegii din Republica Moldova au dorit să afle de la reprezentanții UNRMI (ca organizație de breaslă a specialiștilor în restaurare din România cu peste 33 de ani de activitate), care este infrastructura și cum funcționează mecanismele sistemului și proceselor restaurării monumentelor istorice din România în ceea ce privește componentele sale esențiale: proiectarea, avizarea, finanțarea, implementarea, digitalizarea și recepția unui proiect de restaurare de monument istoric; cadrul legislativ; structura și organizarea pe verticală și orizontală a domeniului pe diferitele sale componente (cum ar fi Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Compania Națională de Investiții, Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România, comisiile de cultură și comisiile de avizare pe specialități, autoritățile centrale și locale, unitățile administrativ teritoriale, ordonatorii de credite, uniunile de breaslă ale profesioniștilor etc); relațiile între diferitele instituții publice și private cu atribuții în domeniul de interes, la nivel național și local; componentele învățământului superior de specialitate (arhitectură, construcții, inginerie, arte plastice și componente artistice) și procesul de formare a specialiștilor în restaurarea de monumente istorice; sistemele, procedurile și ghidurile de finanțare națională și prin fonduri europene în domeniul restaurării monumentelor istorice.

La final, UNRMI și-a oferit întreaga disponibilitate de a-i consilia pe colegii din Republica Moldova în aspectele esențiale ale domeniului restaurării monumentelor istorice, prin menținerea permanentă a contactelor de colaborare și prin organizarea de vizite și întâlniri de lucru la București și Chișinău.

Previous
Previous

Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”de la Târgu-Jiu, realizat de Constantin Brâncuși, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Next
Next

UNRMI se implică în formarea viitoarelor generații de specialiști în restaurare