Adunarea Generala Ordinară a membrilor UNRMI pentru anul 2024
Ca în fiecare an, majoritatea membrilor Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România s-au întîlnit, conform statutului Uniunii, la Adunarea Generala Ordinară (AGO) anuală. De această dată adunarea a avut loc între 5 și 7 aprilie a.c. la Complexul Turistic “Casa Lăzăroiu” din Comuna Corbeni - Județul Argeș. Evenimentul a fost organizat de Comitetul Director Național al UNRMI.
Începând de vineri 05.04.2024 membrii UNRMI și invitații lor au sosit și s-au cazat în complexul turistic “Casa Lăzăroiu” și la pensiunea Heaven Guesthouse Corbeni aflată în imediata apropiere.
Seara, participanții la adunarea generală au luat parte la o cină comună, de grup, unde au avut ocazia să socializeze și să-i cunoască pe reprezentanții noilor membri înscriși recent în UNRMI prezenți: arh. Emil Calotă, ing. Liliana Rădoi și ing. Marian Rădoi (firma RĂDOI Engineering), Dl. Teodor Bate (firma DESIGN Studio), Dl. ing. Dragoș Zahariea (firma ORTOGONAL), Dl. Bogdan Ursa (firma REFLECT Design).
Lucrările ședinței AGO s-au desfășurat sîmbătă 6 aprilie, cu începere de la ora 10.00, în generosul salon al Restaurantului Pescăresc al complexului turistic. Au fost prezenți majoritatea membrilor UNRMI (persoane fizice și reprezentanți cu delegație ai persoanelor juridice).
Adunarea a fost prezidată și condusă de membrii Comitetului Director Național al UNRMI prezenți, după cum urmează:
Ing. Gabriela Carpov - președinte UNRMI
Av. Alina Stoica - membru CDN
Arh. Andrei Atanasiu - vice-președinte UNRMI
Arh. Mircea Căpățână - membru CDN
Ing. Ionuţ Stoica - membru CDN
Ing. Daniel Purdea - membru CDN
Secretariatul Adunării Generale a fost asigurat de Ing. Șerban Câmpeanu - Secretar UNRMI.
Ordinea de zi a ședinței a cuprins
• Înscrierea membrilor la secretariatul AGO (inclusiv cu prezentarea, validarea și înregistrarea delegațiilor împuterniciților pentru membrii UNRMI care nu au putut fi prezenți din motive obiective).
• Prezentarea bilanțului UNRMI pe anul financiar încheiat (2023) și a raportului de activitate al UNRMI - susținută de președintele UNRMI, D-na ing. Gabriela Carpov.
• Prezentarea de către președintele UNRMI și membrii Comitetului Director Național a proiectelor UNRMI pentru anul 2024.
• Luări de cuvânt, dezbateri și discuții libere pe diverse teme ale activității UNRMI și a domeniului restaurării, conservării și protejării patrimoniului istoric din România
• Prezentare specială: "Cum să trăim și să interacționăm cu sunetul / acustica mediului de locuit sau de afaceri - cum influențează incintele audio acustica unei încăperi”.
• Prezentare susținută de dl. Florin Georgescu de la firma “Bose Profesional”.
Secretariatul AGO a constatat că adunarea are cvorum, înregistrîndu-se la secretariat un număr de 69 de entități membre ale UNRMI prezente (prezență fizică sau prin delegați împuterniciți) din totalul de 132 de entități membre și apoi s-a trecut la deschiderea propriu-zisă a lucrărilor adunării.
Dânsa a adresat mulțumiri celor prezenți, membri UNRMI și invitați, precum și celor care - din diverse motive obiective - nu au putut fi prezenți dar au împuternicit, prin delegații, alți membri UNRMI să îi reprezinte.
Mulțumiri au fost adresate și sponsorilor UNRMI ce au făcut posibilă desfășurarea evenimentului și consolidarea bugetului.
• LASCU Dorel Victor I.I. (D-l. Lascu Dorel Victor - întreprindere individuală)
• RUSTIC (D-l. Cornel Cușner)
• DATASOFT (D-l. Florin Georgescu)
• INNOVO GRAPH / fosta GRAPHEIN Topoiași (D-l. Ionuț Borta)
A urmat prezentarea bilanțului UNRMI pe anul 2023. Președintele UNRMI a cerut adunării aprobarea bilanțului, prin supunere la vot, urmînd ca documentul să fie depus conform legii la la ANAF. Bilanțul a fost votat în unanimitate - nu au existat voturi contra sau abțineri.
Următorul punct de pe ordinea de zi suspus atenției AGO a fost mărirea taxei de înscriere în UNRMI și cotizațiilor anuale ale membrilor, având în vedere că actualizarea cuantumului acestora nu a mai fost efectuată de aproape 10 ani.
Cei prezenți au votat în unanimitate noile valori propuse ale taxei de înscriere în UNRMI și ale cotizațiilor anuale (firme de arhitectură, firme de construcții, persoane fizice și persoane juridice. Nu au existat voturi contra sau abțineri.
În continuare s-au prezentat principalele proiecte UNRMI pe partea de comunicare pentru anul 2024:
• comunicarea adecvată, consistentă, săptămînală, prin social-media (postări cu conținut relevant) pe pagina de Facebook a UNRMI
• realizarea și publicarea noului website al Uniunii - unrmi.com
• editarea și publicarea revistei STATUS QUO nr. 15/2024 (strângere de materiale - texte și imagini)
• pregătirea pentru organizarea Trienalei Naționale de Restaurare a UNRMI, ediția X, care va avea loc în a doua jumătate a anului 2025.
Programul adunării a continuat cu partea de discuții libere și dezbateri.
Astfel, D-l. Prof. Dr. Arh. Virgiliu Polizu (președinte-fondator la UNRMI) a subliniat faptul că UNRMI și membrii săi au o mare “concurență” la nivel național reprezentată de Asociația “Monumentul” cu programul “Ambulanța pentru Monumente”, asociație ce a prezentat, la bilanțul pe 2023, 18 intervenții la monumente istorice în diferite zone ale țării. Motto-ul acestei organizații este “Nu scoatem doar din pericol, ci facem și restaurare”.
Membrii UNRMI au discutat intens acest subiect - problema concurenței neloiale - avînd în vedere faptul că intervențiile făcute de “Ambulanța pentru Monumente” nu beneficiază în totalitate de avize de specialitate și responsabili de lucrări atestați, intervențiile la monumente făcându-se în regim de voluntariat.
Opiniile au fost unanim critice referitor la faptul că acest program promovează și practică o abordare eronată, deoarece pe șantierele de restaurare este obligatoriu să acționeze oameni atestați, specialiști, experți - lipsa acestora contravenind legiilor în vigoare.
S-a concluzionat ca momentan să nu se întreprindă nicio acțiune ostilă la adresa “Ambulanței Monumentelor” lăsând-se posibilitatea unei medieri și comunicări în vederea unei posibile colaborări viitoare, pe baze corecte.
Referitor la domeniul restaurării monumentelor istorice din România s-a adus în discuție și faptul că în Transilvania există “Asociația Restauratorilor de Monumente Istorice din Transilvania” (ARMIT).
În continuarea dezbaterilor s-a ridicat și problema identității imaginii UNRMI pe care unii membri o văd pusă în pericol prin aderarea și statutul de membru al Uniunii în Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).
Președintele UNRMI, D-na ing.Gabriela Carpov, a subliniat că nu există niciun pericol de diminuare a identității organizației ci, dimpotrivă, există avantaje în domeniile legislativ și fiscal, precum și posibilitatea ca alături de un aliat puternic, precum FPSC, vocea UNRMI să fie auzită și luată în considerare.
Mai departe, D-l. Vasile Soare a pus în discuție subiectul școlilor profesionale pentru restaurare și, mai ales, aducerea de studenți de la facultățile de profil (arhitectură, construcții, arte plastice-restaurare, design etc) pe șantierele de restaurare în stagii de practică, evocînd că altă dată existau școli post-universitare în care se putea învăța despre restaurare - unități de învățămînt care, din păcate, azi nu mai există.
În acest sens, D-l. Arh. Mircea Căpățână a propus - iar D-l Arh. Andrei Atanasiu a susținut această propunere - o deschidere mai mare a UNRMI și a membrilor săi către universitățile de profil și a confirmat valoarea aducerii în stagii de practică a studenților - atât în atelierele de proiectare, cât și pe șantierele de restaurare.
D-l Ing. Ionuț Stoica a amintit de cuvintele regretatului arhitect Călin Hoinărescu (1944-2022), fost președinte al UNRMI, care spunea că este nevoie de “Școala meseriilor pierdute” și că “adevărata restaurare se învață în firmele mici de proiectare, căci meseria de restaurator este o meserie care se fură”.
D-na Arh. Ruxandra Nemțeanu a subliniat faptul că trebuie neapărat să se creeze o legătură strînsă cu Ministerul Învățământului, pentru că altfel se vor pierde foarte multe cunoștințe teoretice și practice, ceea ce va conduce, din păcate, la o situație deja resimțită acut în prezent - lipsa de lucrători specializați în domeniile de care restaurarea are nevoie.
Legat de acest subiect, D-na Ing. Gabriela Carpov a amintit faptul că, din păcate, din codul COR (nomenclatorul meseriilor) au fost șterse în mod greșit unele meserii care sunt necesare domeniului restaurării. Lipsa acestor meserii din codul COR face imposibilă înființarea de școli de meserii în domeniul restaurării. Și chiar dacă astfel se școli ar fi create ca inițiative private, rezultatele pregătirii absolvenților nu vor putea fi recunoscute și autorizate pe piața muncii.
D-l arh. Sorin Minghiat a propus – și foarte mulți din cei prezenți au fost de acord – elaborarea unui “Ghid consultativ de bune practici în domeniul restaurării”, care să poarte girul de autoritate al UNRMI.
Programul primei părți a Adunării Generale s-a încheiat cu expunerea pe tema “Cum să trăim și să interacționăm cu sunetul / acustica mediului de locuit sau de afaceri - cum influențează incintele audio acustica unei încăperi” susținută de D-l. Florin Georgescu, reprezentant al firmei “Bose Profesional”.
Lista membrilor participanți la Adunarea Generală Ordinară UNRMI:
Prof. Dr. Arh. Virgiliu Polizu, Președinte-fondator al UNRMI (POLARH Design)
Arh. Ruxandra Căpățână (POLARH Design)
Arh. Luzia Atanasiu (ABRAL ART Product)
D-l. Vasile Soare (NS CONSART)
Arh. Cămui Iulian
Restaurator Marian Dăbuleanu
Ing. Ioan Paul (PROFESIONAL CONSTRUCT)
Arh. Ruxandra Nemțeanu
Arh. Irina Teodora Nemțeanu
Arh. Alexandru Tiberiu Nits
Ing. Rădoi Liliana (RĂDOI Engineering)
Ing. Rădoi Marian (RĂDOI Engineering)
Ing. Ionuț Borta (INNOVO GRAPH fosta GRAPHEIN TOPOIAȘI)
Ing. Petruș Adrian (ADDCONCEPT)
Ing. Albu Anca (ADDCONCEPT)
Ing. Adrian Loghin (PROCONSTRUCT)
Ing. Ioan Mihalcea (PROCONSTRUCT)
Ing. Flavio Finta (RASUB CONSTRUCT)
Manager proiect Carmen Diaconu (RASUB CONSTRUCT)
Ing. Anghel Adrian (SCUT)
Ing. Mihai Savu (TERRA CONSTRUCT)
Ing. Dragos Zahariea (ORTOGONAL)
Ing. Alexandru Tucaliuc (ORTOGONAL)
Restaurator Nicolae Dumitru Moga
Ing. Dumitru Stoian (STOIAN CONSTRUCȚII)
D-l. Bate Teodor - (DESIGN Studio)
Arh. Pîrvu Claudia (RESTITUTIO)
Pictor restaurator Irina Sava (HESTER ART)
Restaurator Eduard Stoenică (HESTER ART)
Ing. Ion Stătică (CAROLIN)
Ing. Mihai Flondor
Ing. Doru Gheaţă
Ing. Florin Axânte (GENERAL CONSTRUCT)
D-l. Bogdan Ursa (REFLECT DESIGN)
Restaurator Valentin Ștefan - (METAMORFOZYS)
Restauratori Monica Chiriac și Ion Chiriac - (PATRIMONIU)
Arh. Bogdan Teodorescu (S.P.A. INOVATIONS)
Arh. Tudor Mitrea Miron (S.P.A. INOVATIONS)
Arh. Mihai Octavian Filer (S.P.A. INOVATIONS)
Arh. Sorin Minghiat
Arh. Emil Calotă
Ing. Cornel Cușner (RUSTIC)
Ing. Virgil Baciu (VALCON ROOFS)
Conform statutului, membrii UNRMI care nu au putut fi prezenți la Adunarea Generală au delegat prin împuterniciri alți membri ai UNRMI să-i reprezinte.
Vizita la Curtea de Argeș
După masa de prînz, în a doua parte a programului zilei, la inițiativa D-lui Ing. Cornel Cușner (firma RUSTIC), membrii UNRMI prezenți au efectuat o vizită cu tururi ghidate la obiectivele de patrimoniu istoric “Ansamblul Mănăstirii și Palatului Episcopal Curtea de Argeș” și “Ansamblul Medieval Curtea Domnească” din cadrul Muzeului Municipal Curtea de Argeș.
Menționăm că la proiectul de “Restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a zidului de incintă, a rețelelor exterioare și construire punct de informare” (finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1.), derulat între anii 2017-2022, au colaborat mai mulți membri ai UNRMI, după cum urmează:
RESTITUTIO - Proiectant general (membru UNRMI)
Arh. Călin Hoinărescu † (fost președinte al UNRMI)
Arh. Marcian George Nica (membru UNRMI)
Arh. Elena Iordache
Arh. Claudia Pîrvu (membru UNRMI)
Proiectant Mădălina Dinu
Structură - Ing. Zoltan Sandor (membru UNRMI), Ing. Mihai Savu
Instalații termice și sanitare - TIVAC SERVICII - Ing. Ruxandra Staicu (membru UNRMI)
Antreprenor general - PROCONSTRUCT (membru UNRMI), Ing. Ioan Loghin † (fost membru al UNRMI)
Diriginte Ing. Cornel Condurache
Consultanță pentru accesarea de fonduri europene și management de proiect: DUOPART CONSULTING - Av. Alina Stoica și Ing. Ionuț Stoica (membri CDN al UNRMI), Ing. Răzvan Ion, Ec. Diana Ion
De asemenea, la proiectul de restaurare a Ansamblului Mănăstirii Curtea de Argeș au colaborat următorii membri ai UNRMI:
Proiectant general de arhitectură - REMON PROIECT (membru UNRMI), Șef Proiect Arh. Constanţa Carp (membru CDN al UNRMI)
Restaurare piatră: DUCT (membru UNRMI)
Constructor: GUGU NOV CONSTRUCT (fost membru al UNRMI la data realizării proiectului)