Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”de la Târgu-Jiu, realizat de Constantin Brâncuși, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO recunoaște prin decizia sa (din data de 26 iulie 2024) Valoarea Universală Excepțională a “Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu”, o onoare pentru România și pentru orașul de pe malul Jiului. ICOMOS, organism consultativ al UNESCO, a apreciat ansamblul realizat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu ca fiind “o lucrare excepțională, o fuziune între sculptura monumentală abstractă, arhitectura peisajului, inginerie și instalație urbană ce oferă o experiență comemorativă secvențială, la scară urbană, având o puternică încărcătură simbolică și marcând o expresie artistică de mare forță și puritate în plan multiplu: artistic, simbolic și spiritual.”

Este acum de datoria noastră de a păstra această creație fundamentală, singura lucrare de artă monumentală publică a sculptorului român Constantin Brâncuși. Avem responsabilitatea de a o transmite generațiilor următoare prin conservarea corespunzătoare a tuturor componentelor sale și a contextului urban în care acestea se regăsesc, precum și prin punerea lor în valoare cu și pentru comunitatea locală și pentru toți acei care îndrăgesc opera marelui artist Constantin Brâncuși.

Succesul acestei nominalizări se datorează perseverenței cu care autoritățile centrale, județene și locale au asigurat cercetarea, conservarea și monitorizarea operelor lui Constantin Brâncuși, precum și încercărilor continue de gestionare, într-o manieră asumată și sensibilă la Valoarea Excepțională Universală a Ansamblului monumental, a contextului urbanistic complex în care acesta se găsește. Prin demersul de nominalizare România și-a asumat la nivel internațional responsabilitatea de a proteja și gestiona durabil “Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu”, în concordanță cu cele mai bune practici

promovate de UNESCO și cu recomandările ce însoțesc decizia de înscriere - 46 COM 8B.24. 

Institutul Național al Patrimoniului, prin echipa sa multidisciplinară și cu sprijinul consultanților internaționali, a avut onoarea de a elabora dosarul și de a coordona procesul de nominalizare.

Le mulțumim tuturor celor fără de care acest rezultat nu ar fi fost posibil: Primăria Municipiului Târgu-Jiu și Centrul de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși”; Consiliul Județean și Prefectura Gorj; Direcția Județeană pentru Cultură Gorj;  Muzeul Național “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu; Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000; Muzeul de Artă din Craiova - Centrul “Constantin Brâncuși”.

Alese mulțumiri se cuvin doamnelor Doina Lemny și regretatei Sorana Georgescu-Gorjan.

Mulțumim pentru sprijinul constant Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO . 

- Institutul Național al Patrimoniului

Proiectul de restaurare din 2003

În anul 2003, biroul de arhitectură ABRAL ART (membru UNRMI) a finalizat proiectul “Restaurare-conservare Ansamblul Sculptural Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor din Târgu-Jiu”:

  • Arhitectura: arh. Aurel I.Botez (șef proiect complex), arh. Iulian Cămui;

  • Expertiza tehnică și evaluarea stării de siguranță: ing. Laurențiu Spoială, prof. dr. ing. Tudor Postelnicu;

  • Conservare-restaurare piatră: sculptor restaurator Ion Oprescu, ing. chimist Dalvina Licsandru, fizician Gheorghe Niculescu;

  • Studiu de istoria artelor: conf. dr. Dragos Gheorghiu;

  • Investigații termografice, ultrasonice, calcule statice scaune, raport geofizic, studiu climatic: cercet. pr. fizician Gh. Rodan, ing. Florin Boian, dr. ing. C. Privighitorița, ing. I. Borsaru, dr. ing.  D.M. Ștefănescu;

  • Analize fizice, chimice, stratigrafice, biologice si mineralogice: dr. biolog Emilia Inacu, ing. biolog Anca Constantinescu, chimist Magdalena Banu, chimist Ana Antonescu, chimist M. Boraru, geolog Rodica Vasile;

  • Studiu si releveu plantație: biolog Carmen Neguleasa; Studiu topografic: ing. Dan Toma; Constructor: LITHOS s.n.c. (Veneția-Italia) -  prof. restaurator Paolo Pagnin - responsabil sef lucrări, sculptor Paul Popescu, restaurator Jonathan Hoite, restaurator Michele Rigoni, restaurator Lancelot Ferand;

  • Subcontractor: DUCT Bucuresti, restaurator Iulian Olteanu - responsabil lucrări, restaurator Iulius Apostol, restaurator Călin Bârzu, restaurator Dumitru Gorea, Restaurator Daniel Codrescu

Proiectul de scanare 3D a ansamblului realizat în 2013

În anul 2013 RĂDOI Engineering (membru UNRMI) a furnizat scanarea laser 3D, ortofotoplanul, planul topografic 2D si modelul 3D pentru ansamblul Calea Eroilor și a zonei de protecție a acestuia pentru demersul introducerii ansamblului monumental în patrimoniul mondial UNESCO.

În iulie 2024, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial care s-a desfășurat în India, la New Delhi Ansamblul monumental “Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu a primit acceptul de a fi introdus în patrimoniul mondial UNESCO.

Felicitări tuturor celor care au fost implicați în decursul timpului pentru efortul care a dus la acest rezultat remarcabil.

- RĂDOI Engineering

Ansamblul monumental “Calea Eroilor” de la Târgu Jiu

Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental “Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale - Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana infinitului — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m. Ansamblul sculptural a fost inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Realizarea ansamblului monumentului „Calea Eroilor“ se datorează în bună parte soției primului ministru Gheorghe Tătărescu, Arethia Tătărescu.

Componente

Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere (Cod LMI GJ-III-m-A-09465.03).
Aleea scaunelor, compusă din două bănci de piatră (Cod LMI GJ-III-m-A-09465.04) și 30 scaune din piatră (cod LMI GJ-III-m-A-09465.05), pătrate (în formă de clepsidră) dispuse de o parte și de alta a aleii în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii și Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc. Realizată între 1937-1938.
Poarta sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii care privesc spre interior (Cod LMI GJ-III-m-A-09465.02).

Coloana fără sfârșit sau a “sacrificiului infinit”, considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat “testament spiritual” al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 16 module (potrivit specialiștilor, sunt 15 module întregi și încă unul amplasat jumătate jos, respectiv jumătate sus) romboidale din fontă (Cod LMI GJ-III-m-A-09465.01).

Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938.

Din “Calea Eroilor”, în afară de sculpturile lui Brâncuși, face parte și biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, inaugurată pe data de 7 noiembrie 1937, la aceeași dată cu Poarta Sărutului.

Biserica se află pe axul Căii Eroilor, realizând o legătură între elementele ansamblului sculptural. A fost ridicată între 1927 și 1938 pe locul unei alte biserici ce data din anul 1777. Arhitecți au fost Ion Antonescu, Anghel Păunescu și Iulius Doppellreiter, iar pictura în stil neobizantin a fost executata în frescă de pictorul Iosif Keber. Este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Gorj cu Cod LMI GJ-II-m-B-09171.

În epoca așa-zisă a realismului socialist, Brâncuși a fost contestat ca unul din reprezentanții formalismului burghez cosmopolit. Abia în 1964 a fost “redescoperit” în România ca un geniu național și în consecință, ansamblul de la Târgu-Jiu a putut fi amenajat și îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac.

Monument istoric

Ansamblul monumental "Calea Eroilor" realizat de Constantin Brâncuși, - între Grădina Publică și Parcul Coloanei a fost înscris în Lista monumentelor istorice din județul Gorj cu Cod LMI GJ-III-a-A-09465.

- (Wikipedia)

 

Sculptorul Constatin Brâncuși

Previous
Previous

Revitalizarea “Cercului Militar”: clădire-reper a orașului Târgu Jiu

Next
Next

Ședință de lucru între conducerea UNRMI și reprezentanți ai Ministerului Culturii din Republica Moldova