Expoziția “București - orașul în matricea otoman-orientală”

Autor: Arh. Dan Lăcătuș (membru UNRMI)


Curatori: Cătălin D. Constantin și Ionel Motoc

Expoziția itinerantă “București, orașul în matricea otoman-orientală” a domnului Dan Lăcătuș (specialist al Ministerului Culturii în domeniile arhitectură- consolidare structuri, membru UNRMI) 
s-a bucurat de un mare succes în România și Turcia, fiind prezentată în locații prestigioase.

“Am încercat sa fac mai ușoară percepția Bucureștiului ca oraș de influență orientală. Jocul matricial, atât cât mi-a permis tehnica colajului, a schimbat perspectiva vizuală și am vânat în imagine un zbor în timp, ascuns printre amintiri și bucățele rupte de hârtie” a spus Dl. Arh. Dan Lăcătuș.

Expoziția cuprinde 24 de colaje și texte care fac referire la matricea otoman-orientală a orașului București și care exemplifică modul în care s-a format și a evoluat Bucureștiul.

Prima vernisare a expoziției a avut loc la Istanbul, în perioada 18-31 Mai 2019, având ca spațiu de expunere Hamamul Küçük Mustafa Paşa - o capodoperă a unui arhitect, faimos în perioada Imperiului Otoman, Mimar Sinan. Construită în timpul domniei sultanului Mehmet Cuceritorul, în anul 1477, clădirea și-a deschis porțile publicului pentru întâia oară anul acesta, după câteva lucrări de restaurare, pentru a găzdui un București oriental, o călătorie de secole prin istoria și cultura Bucureștiului, începând cu perioada Evului Mediu și până în prezent. Vernisajul a fost realizat cu sprijinul ICR Istanbul, marcând totodata 140 de ani de relații diplomatice și culturale româno-turce.
La eveniment au participat în jur de 100 de persoane, dintre care menționăm personalități din mediul cultural-artistic local, reprezentanți ai Consulatului General al României la Istanbul, reprezentanți ai mediului mediului universitar, studenți de la facultățile de artă din Istanbul, fotografi, critici de artă, curatori, antropologi, cursanți de la cursurile de limbă română, membri ai diasporei.

Ca urmare a succesului de la Istanbul, expoziția a fost vernisată și la Muzeul Național Cotroceni din București cu prilejul aniversării a celor 28 de ani de la înființare. Pentru expunerea colajelor au fost alese spațiile medievale ale muzeului care s-au împletit perfect cu tema expoziției.

La eveniment a particpat un numeros public din mediul academic, arhitecți, artiști plastici, scriitori, studenți. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Dl. Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Dl. Sergiu Nistor, consilier prezidențial, precum și autorul expoziției, Dl. Arh. Dan Lăcătuș.

La 14 octombrie 2021, Ambasada României în Republica Turcia, în parteneriat cu Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul și cu sprijinul Municipalității Metropolitane Ankara, a organizat expoziția de colaje a arhitectului Dan Lăcătuș, intitulată “București, oraș în matricea otoman-orientală”, la Muzeul de Arheologie și artă Erimtan din Ankara.
Evenimentul a fost deschis prin discursurile susținute de către ambasadorul României în Republica Turcia, domnul Ștefan Tinca, directorul Institutului Cultural Român “Dimitrie Cantemir”, doamna Nadia Tunsu, secretarul general adjunct al Municipalității Metropolitane Ankara, domnul Baki Kerimoğlu, curatorul expoziției, și autorul expoziției, domnul Arh. Dan Lăcătuș.

La 9 noiembrie 2021, Ambasada României în Republica Turcia și Consulatul Onorific al României la Eskișehir, în parteneriat cu Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul și cu sprijinul Municipalității Metropolitane Eskișehir, au vernisat expoziția de colaje a arhitectului Dan Lăcătuș, intitulată “București, oraș în matricea otoman-orientală”, la Salonul de Expoziție al Complexului Muzeal Urban - Şarkiye Mahallesi Türkmen Hoca Sokak No:28 Odunpazari, Eskişehir. La eveniment au participat oficialități și reprezentanți ai instituțiilor din Eskișehir și reprezentanți ai mediului universitar și de afaceri din zonă, precum și reprezentanți ai comunității de tătari din Eskișehir care provin din Dobrogea.
Vernisajul a fost marcat prin discursurile susținute de către ambasadorul României în Republica Turcia, domnul Ștefan Tinca, primarul Municipalității Eskișehir Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, consulul onorific al României la Eskișehir, domnul Ahmet Firuzhan KANATLI și autorul expoziției, domnul Dan Lăcătuș.

Previous
Previous

FPSC - Ziua Națională a Constructorului 2022

Next
Next

Ziua Națională a Constructorului - 14 Septembrie 2021