Ziua Națională a Constructorului - 14 Septembrie 2021

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) împreună cu partenerii sociali Federația Generală a Sindicatelor (FGS) și Casa Socială a Constructorilor (CSC) în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române au organizat în ziua de 14 septembrie 2021 un eveniment pentru omagierea Breslei Constructorilor, cu ocazia zilei dedicată celor ce proiectează, cercetează, construiesc și contribuie la realizarea construcțiilor. Grație demersurilor FPSC și a unui grup de parlamentari care au înțeles importanța sectorului construcțiilor în economia românească, ziua de 14 septembrie a fost declarată prin Legea 350/2018 “Ziua Națională a Constructorului”.

Ediția de anul acesta a avut loc la Biblioteca Academiei Române din București, în Amfiteatrul “Ion Heliade Rădulescu”.

Au participat: Acad. Ioan-Aurel Pop - Președintele Academiei Române ; Ing.Cristian Pistol – Consilier de
Stat la Departamentul pentru Dezvoltare, Promovare și Monitorizare proiecte de investiții în infrastructură; Prof. Ing. Nicolae Noica – Membru de Onoare al Academiei Române, Directorul Bibliotecii Academiei Române; Dr. Ing. Cristian-Romeo Erbașu - Președintele FPSC; Ing. Radu Văcăreanu – Rectorul Universității Tehnice de Construcții București; Arh. Corina Marinescu – Reprezentant Technology Enable Construction - TEC; D-na Ing. Gabriela Carpov, Președinte al UNRMI.

Ziua de 14 septembrie are o semnificație deosebită pentru constructorii din România: este ziua în care în anul 1895 au fost recepționate lucrările de execuție a “Podului Anghel Saligny” sau “Podul Carol” la Fetești, lucrare emblematică pentru acele vremuri, cu o lungime totală (inclusiv viaductele) de 4.087,95 m, fiind cel mai lung pod din Europa și al doilea ca lungime din lume la acea vreme. Podul a fost inaugurat la 26 septembrie /14 septembrie 1895, iar ca test pe deschidere un convoi de 15 locomotive a accelerat la 60 km/h, urmat de un tren rezervat "oaspeților”, la 80 km/h. În anii 1960, după asanarea Bălții Ialomiței, viaductul original a fost înlocuit cu un terasament. Complexul Podului Anghel Saligny a fost utilizat exclusiv aproape un secol, până în 1987, când a fost inaugurat noul complex Pod Cernavodă construit lângă el.

Evenimentul dedicat constructorilor a fost sărbătorit prima dată la 14 Septembrie 2019 la Palatul Știrbey din Buftea.
Din cauza condițiilor impuse de situația specială generată de pandemie în anul 2020 evenimentul nu a fost marcat, iar ediția de anul acesta a avut loc într-un cadru mai restrâns la Biblioteca Academiei Române din București, în Amfiteatrul “Ion Heliade Rădulescu”, între orele 12.00-14.00.

În prezența reprezentanților breslei, a unor personalități din domeniu și a mediului universitar, în cadrul evenimentului am omagiat breasla constructorilor români, parcurgând o istorie ilustrată a realizărilor din ultimul secol și jumătate, dar și privind optimist către tehnologii sofisticate de proiectare, execuție și mentenanță a construcțiilor viitorului. În cuvântul lor, invitații au făcut o retrospectivă a construcțiilor din România începând cu primele construcții din secolul al 17-lea și până în zilele noastre - clădiri civile, drumuri și poduri, clădiri administrative, clădiri restaurate, clădiri moderne sau istorice etc. - în final făcându-se o prezentare a construcțiilor viitorului prin prisma conceptului BIM (Building Information Modeling) .

Cei circa 120 de participanți constructori din sală au primit în final mesajul tinerei generații reprezentată de studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții din București care si-au arătat entuziasmul și disponibilitatea de a continua frumoasa tradiție a breslei.

Pe tot parcursul evenimentului realizările constructorilor români mai vechi și mai noi au fost prezentate într-o succesiune de fotografii ce au rulat pe ecranul sălii. Evenimentul s-a bucurat de o unanimă apreciere din partea participanților dar și a presei care și-a manifestat interesul printr-o prezență considerabilă.

Previous
Previous

Expoziția “București - orașul în matricea otoman-orientală”

Next
Next

FPSC - Gala STAR CONSTRUCT 2019