Revitalizarea “Cercului Militar”: clădire-reper a orașului Târgu Jiu

Proiectul concretizează o inițiativă a Centrului Militar Județean “Constantin Brâncuși” Gorj, care și-a propus revitalizarea unei zone urbane, făcând referire la istoria construită a locului. Aria studiată a sitului, cu o suprafață de cca 2.129 mp, se află în zona centrală a municipiului Târgu Jiu, în imediata vecinătate a Axei Brâncuși.

Clădirea ce face obiectul studiului găzduiește Cercul Militar și este mărginită pe o latură de Muzeul Județean Gorj. Având în vedere perioada în care a fost construită, și anume între anii 1918‒1920, precum și poziția sa centrală, aceasta se numără printre edificiile-reper ale orașului.

Dată fiind valoarea culturală deosebită a orașu- lui Târgu Jiu, se urmărește stimularea curiozității și interesului locuitorilor față de istoria construită a urbei prin reintroducerea clădirii în circuitul local. Pe lângă funcțiunea principală de cerc militar, clădirea găzduiește ocazional evenimente publice, precum serbări școlare sau spectacole, și cuprinde o sală de lectură deschisă publicului.

Edificiul se remarcă prin valoarea sa arhitecturală deosebită, care s-a păstrat până în prezent. Aspectul monumental este datorat simetriei fațadei principale, evidențiată de accesul principal în clădire, situat central.

Acesta este marcat de scara monumentală, definită de patru coloane din piatră, care încadrează un arc trilobat și două arce în plin cintru.

Soclul realizat din piatră de râu reprezintă un element specific zonei și perioadei în care clădirea a fost construită.

Învelitoarea, realizată din țiglă ceramică tip solzi, prezintă coșurile de fum și lucarnele inițiale.

Proiectul de intervenție elaborat de RUGBY CONSTRUCT vizează, în primul rând, valorificarea elementelor arhitecturale deosebite existente. Se vor păstra elementele decorative originale, precum tencuiala de tip calcio-vecchio, brâul împletit, ancadramentele ferestrelor și cornișa.

Prin proiectare, s-a urmărit ca toate măsurile impuse pentru consolidare și reabilitare să fie rezolvate în așa fel încât aspectul exterior al clădirii să fie păstrat. Se vor reface finisajele interioare, cu finisaje similare clădirii existente în prezent, pentru a menține ambianța interioară.

Toate aceste elemente demonstrează valoarea istorică a clădirii, precum și importanța conservării autenticității istorice pentru generațiile viitoare. Se caută, așadar, reintroducerea edificiului în circuitul urban și comunitar, ceea ce va conduce spre o redescoperire a „identității istorice” a acestuia și reafirmarea calității sale ca reper al orașului.

Așadar, aflați la Târgu Jiu, pe urmele lui Brâncuși, vom putea descoperi Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” (recent înscris pe Lista UNESCO), dedicat „eroilor de pe Jiu” și, în proximitate, vom putea vizita și Cercul Militar, readus la gloria de odinioară.


Denumire proiect

Consolidarea și reabilitarea Pavilioanelor A și B din Cazarma 520 - Târgu Jiu

  • Beneficiar: Centrul Militar Judeţean Gorj “Constantin Brâncuşi”

  • Amplasament: Judeţul Gorj, Municipiul Târgu Jiu, str. Parâng, nr. 1

  • Autor: RUGBY CONSTRUCT: şef proiect – arh. Iulian Cămui (membru UNRMI), arh. Diana Marin, arh. Alina Păducel, arh. Cornelia Popescu, arh. Dorian Cârlig, arh. Bogdan Bucșă, ing. Gabriel Sima, ing. Cosmin Grozdea, ing. Eduard Zaharov

  • Revista Construcțiilor / Nr. 2016 - August 2024

  • Ilustrații: RUGBY Construct

Articol publicat în REVISTA Construcțiilor / Nr. 216 - August 2024

Previous
Previous

Premiul World Monuments Fund 2024 - Knoll Modernism: Restaurarea clădirii “Casa del Puente” - Mar Del Plata, Argentina

Next
Next

Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”de la Târgu-Jiu, realizat de Constantin Brâncuși, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO