Restaurarea Palatului Administrativ din Craiova

Palatul Administrativ din Craiova este monument istoric, reabilitarea sa fiind făcută cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul a fost semnat în octombrie 2022. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat de către prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, alături de reprezentantul grupului de firme care a câștigat licitația, în septembrie 2023. De implementarea proiectului complex se ocupă Asocierea de firme Construcții Erbașu (lider asociere) – RASUB Construct – SPA Inovations (membri UNRMI).

Palatul Administrativ din Craiova în timpul lucrărilor de restaurare (consolidare și reabilitare)

Palatul Administrativ din Craiova este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Craiova

Istoric
Proiectat și construit între anii 1907-1913 de către arhitectul Petre Antonescu, Palatul Administrativ este cea mai reprezentativă clădire a orașului.
Construcția s-a realizat pe fosta proprietate a familiei Hagiade, o familie de boieri din regiunea Olteniei.
Lucrările de construcție au fost făcute de către inginerul italian Giovanni Battista Peressutti, prieten și coleg de școală cu Petre Antonescu.
În anul 1915, Palatul Administrativ a găzduit Muzeul de Antichități și Etnografie al Olteniei și între anii 1916 -1919, în interior, își avea sediul Direcția de Căi Ferate Germane (în perioada ocupației germane). Astăzi, Palatul găzduiește cele mai importante instituții din județul Dolj: Prefectura și Consiliul Județean.

Arhitectură
Clădirea este construită în stil neo-românesc, din cărămidă și beton armat. Planul clădirii, în formă de "E", dispune de două intrări, una principală, în est și una secundară, spre vest. Intrările sunt așezate pe cele două fațade ale clădirii, decorate în stil vechi arhitectural românesc. Clădirea este acoperită cu țiglă de culoare verde, cu accesorii și decorațiuni din tablă zincată. La interior, poziționată centrală, se află scara de onoare ce face accesul la încăperile principale ale clădirii. Deasupra acestei scări se află o cupolă uriașă, decorată în stilul reprezentativ palatului.

Palatul Administrativ Craiova
Cod LMI DJ-II-m-A-08140
(Wikipedia)

Palatul Administrativ din Craiova înainte de lucrările de restaurare (consolidare și reabilitare).

La începutul anului 2025 lucrările de consolidare, reabilitare și restaurare erau în grafic

La jumătatea lunii ianuarie 2025 lucrările de reabilitare și consolidare a Palatului Administrativ din Craiova se aflau la un stadiu general de execuție de 26%, se arăta într-un comunicat emis de Instituția Prefectului Județului Dolj în urma vizitei de lucru a Prefectului județului Dolj, Dan Diaconu, pe șantierul Palatului Administrativ, alături de o comisie a Direcției de Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Vizita a avut ca scop evaluarea stadiului lucrărilor de reabilitare a clădirii monument istoric. 
Alături de prefect și de membrii comisiei, pe șantier au fost și proiectantul (SPA Inovations), reprezentanții firmei câștigătoare a contractului de execuție (Construcții ERBAȘU, RASUB Construct) și echipa de implementare din cadrul Instituției Prefectului Dolj. Potrivit sursei citate, lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ din Craiova sunt în grafic.

Vizita de lucru a Prefectului județului Dolj, Dan Diaconu, pe șantierul Palatului Administrativ, alături de o comisie a Direcției de Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Foto: Euro24Info

“În ceea ce privește structura de rezistență, partea de infrastructură este finalizată, iar suprastructura a ajuns la un procent de 70% de execuție. Se lucrează la consolidarea planșeelor de lemn de la nivelul podului, consolidarea aticelor de cărămidă cu fibră de sticlă, consolidarea bolților din beton cu fibră de carbon și centuri la nivelul podului”, a anunțat Prefectura Dolj.

În ceea ce privește arhitectura, sunt în desfășurare următoarele lucrări:

  • Montare termoizolație din vată minerală bazaltică în planșeele de lemn;

  • Reparații la tencuieli le menținute;

  • Tencuieli noi la pereții ce au fost decopertați – realizat 50 %.

În ceea ce privește instalațiile, a fost finalizată canalizarea exterioară. Se lucrează la traseele pentru cablurile electrice, voce-date, detecție incendiu, cât și la instalațiile sanitare interioare. Lucrările sunt efectuate în proporție de 26% în acest moment, iar termenul de finalizare este anul 2026.

Palatul Administrativ din Craiova este monument istoric, reabilitarea sa fiind făcută cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul a fost semnat în octombrie 2022 și a avut o valoare totală de 99.996.062,76 lei, din care 41.447.668,02 lei contribuție comunitară.

Implementarea proiectului complex este realizată de Asocierea Construcții Erbașu – Rasub Construct –  SPA Inovations, având lider de asociere Construcții Erbașu.
Conform contractului, lucrările trebuie finalizate în termen de 33 de luni de la data începerii execuției, dar fără a depăși data de 30.06.2026.

(sursa: Euro24Info)

Previous
Previous

O nouă viață pentru Cazinoul din Constanța: povestea proiectului de restaurare

Next
Next

AEDIFICIA Carpați și RECON, membri UNRMI, premiați la Trofeul Calității ARACO 2024