Imobil de locuit P+2E+M - București
Proiectul a propus modificări la nivelul fațadelor, astfel încât casa să revină la aspectul arhitectural propus de arh. Sady Herivan în 1933. S-a revenit la aspectul modernist specific anilor "30, aspect susținut și de folosirea unor materiale și tehnici influențate de perioada respectivă.
Principalele lucrări la nivelul fațadelor au fost
Fațada Justinian - Vlaicu
Zona de bandou de la nivelul ferestrelor
Au fost realizate ferestre oarbe în continuarea celor cu tâmplării din lemn.
Au fost realizate elemente verticale din tencuială trasă, între ferestrele oarbe, pentru a recrea ritmul pe care îl regăsim în proiectul de la 1933. Ferestrele oarbe au fost realizate de un sculptor, pentru a da și mai multă însemnătate gestului arhitectural.
S-a revenit la soclul înălțat propus de arh. Herivan, prin realizarea unei profilaturi triunghiulare din tencuială trasă, cu aceeași materialitate ca bandoul de ferestre oarbe.
Ancadramentul ușii din tencuială profilată a fost refăcut.
Fațada Vlaicu
Ferestre hublou simetrice față de ușa garajului
S-a revenit la proiectul original din 1933, în care erau prezente două ferestre tip hublou, poziționate simetric față de intrarea în garaj, prin realizarea unei ferestre oarbe cu aceeași geometrie ca fereastra existentă, poziționată conform proiectului arh. Herivan.
Fereastra de colț parter
A fost realizată la nivelul parterului o fereastră de colț, conform proiectului din 1933. Această fereastră întregește aspectul modernist al casei, oferă continuitate pe verticală a rezolvării colțului de la etajul 2, rezolvare întâlnită în majoritatea proiectelor din perioada respectivă.Stâlpii de colț ale acestor două ferestre (de la parter și de la etajul 1), sunt îmbrăcați în lemn pentru a susține toate cele enunțate mai sus.
Clădirea (corpul C1) este realizată în jurul anului 1933, fiind amplasată în zona protejată nr. 95 - zona Polonă.
Consolidarea s-a realizat prin cămăși subțiri de aproximativ 3 cm ale pereților interiori din zidărie de cărămidă (înlocuindu-le pe cele existente), armate cu plase din geogrile polimerice tip Tensar SS40, acoperite cu mortare rezistente M10 (rezistență la compresiune la 28 de zile minim 10 MPa) pe bază de var hidraulic, compatibile cu mortarul existent.
La nivelul fundațiilor s-au luat măsuri de reducere a umidității zidăriei amplasate sub cota ±0.00, prin prin etanșarea zidăriei împotriva ascensiunii capilare prin aplicarea de produse de silicatizare în rost și prin aplicarea de mortare de asanare.
După, s-au aplicat la exterior, de la nivelul fundațiilor până la cel puțin 50 cm deasupra cotei trotuarului, stratificații care să hidroizoleze pereții din zidărie. Pentru pardoseala parterului s-a desfacut sistemul de stratificații existent și umed și s-a înlocuit cu un strat de rupere a capilariții și placă de beton armat peste care s-au dispus noile straturi.
S-au introdus 3 sâmburi din beton armat 28 cm x 28 cm la nivelul parterului, având fundații izolate pe cele 3 fațade fără calcan în care s-au înglobat două fâșii de asigurare la exterior, pe două direcții aproximativ ortogonale, folosind plase din oțel Kerakoll GeoSteel G2000 în pat de mortar rezistent M10 (rezistență la compresiune la 28 de zile minim 10 MPa) pe bază de var hidraulic, cu dispunere de conectori din plase GeoSteel 2000 la pas de 50 cm. Acestea s-au închis in zona șarpantei pentru a confina întreaga structură existentă.
Stâlpul de colț s-a asigurat prin dispunerea unei cămăși metalice, din corniere solidarizate prin platbenzi, conectată la partea inferioară și superioară prin sudarea unor bare din oțel rotund ancorat în găuri umplute cu mortar cu mărire de volum.
S-au desfacut și refăcut acoperișul și șarpanta clădirii. Fațada a fost restaurată cât mai subtil și respectând arhitectura originală a casei și a zonei în care se afla integrată urbanistic. Tâmplăriile s-au restaurat conform cu cele originale, iar glafurile, solbancurile și detaliile arhitecturale au fost trase și turnate din praf de piatră conform celor originale ale clădirii.
Denumire proiect
Restaurare și reamenajare imobil de locuit P+2E+M (Strada Aurel Vlaicu nr. 91, București)
Arhitectură: Attila Kim Architects - Attila KIM, Adina Marin, Alexandru Szűz-Pop
Arhitect lucrări consolidare: BIA RALUCA MUNTEANU - Raluca Munteanu, Ruxandra Sacaliș
Rezistență lucări consolidare: Inginerie Creativă - Marius Șoflete, Octavian Timu Expertiza tehnică: Prof. dr. ing. Mircea CRISAN - M.C. Design Construct S.R.L
Antreprenor-constructor: Cella Cosimex