Atelier de aplicații ale iluminatului arhitectural pentru clădiri de patrimoniu
Iluminatul arhitectural este un subiect tot mai actual și mai discutat în zilele noastre și acest lucru aduce de la sine tot mai multe evenimente de specialitate, cu scopul de a testa noi tehnologii, de a crea medii de învățare pentru specialiști și arhitecți, cât și pentru a aduce la un loc experți din domeniu.
În data de 20 octombrie 2023, în orașul Dumbrăveni (Județul Sibiu), compania ERCO - lider mondial în iluminatul arhitectural - și Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI) au organizat un “Atelier de aplicații ale iluminatului arhitectural pentru clădiri de patrimoniu”.
Pentru a crea însa un proiect de succes în iluminatul arhitectural este importantă stabilirea celor mai importante elemente care duc la implementarea acestuia.
Când ne referim la iluminatul architectural, în special cel destinat monumentelor istorice, proba de iluminat este una dintre cele mai importante etape, atât în faza de realizare a conceptului, cât și în fazele de execuție. Pe lângă studiile profesionale de iluminat, simulările realizate prin randări, este important ca arhitecții, beneficiarii dar și specialistul sau designerul în iluminat să probeze efectele pentru a înțelege modul în care lumina interacționează cu suprafețele. Textura, tipul, execuția dar și culoarea materialelor iluminate reflectă și absorb diferit lumina, iar efectele pot fi mult diferite față de ceea ce se simulează.
De asemenea, se verifică și se determină soluții și modalități de montaj, trasee de alimentare și de comunicații, dar și cât de invaziv devine sistemul de iluminat în ansamblul sau pentru clădirea/monumentul pentru care se fac probe. Întrucât putem spune că modul în care privim iluminatul este subiectiv și din perspective profesionale diferite, prin probe se mai creează și un limbaj comun între arhitect și specialist, între ceea ce așteaptă arhitectul proiectului și posibilitățile pe care le recomandă specialistul în iluminat.
Pentru o soluție de iluminat arhitectural profesională sunt la fel de importante și echipamentele. Calitatea luminii, indicele de redare a culorilor (CRI – color rendering indicator), sisteme optice performante, flexibilitate de control în intensitate și nuanțe de alb, constanța temperaturii de culoare, integrarea echipamentelor în designul obiectivului și posibilitatea de a se fabrica echipamente dedicate, proporția, calitatea și durabilitatea materialelor, sunt doar câteva aspecte care sunt foarte serios luate în calcul.
Toate aceste aspecte au stat la baza realizării acestui workshop de iluminat arhitectural pentru clădiri de patrimoniu. Astfel, UNRMI în colaborare cu Compania ERCO (Germania), lider international în soluții de iluminat arhitectural sustenabil, împreună cu Reflect Design, partenerul ERCO pentru dezvoltarea afacerii în România, au organizat acest atelier teoretico-practic cu scopul ca arhitecții şi inginerii specializați în restaurare să interacționeze cu lumina printr-o aplicaţie practică realizată în cadrul ansamblului monument-istoric al Castelului Apaffy din Dumbrăveni.
Atelierul a avut două părți importante: teoretică și practică
În prima parte a zilei, în cadrul sesiunii teoretice, s-au prezentat aplicațiile profesionale ale iluminatului arhitectural. Reprezentanții ERCO au comunicat cele mai bune practici, în special pentru clădirile de patrimoniu, cu studii de caz - cum ar fi Domul din Milano sau Ansamblul Acropole din Atena.
S-a discutat despre principii de abordare a designului de iluminat, precum "ambient luminescence, focal glow and play of brilliants” cele trei modalități de iluminare în designul de iluminat orientat spre percepție, așa cum au fost dezvoltate de designerul de iluminat american Richard Kelly (1910-1977), pionier în designul de iluminat calitativ. Richard Kelly a împrumutat ideile existente din psihologia percepției și din iluminatul teatral și le-a combinat într-un concept uniform. Kelly s-a desprins de constrângerile rigide ale utilizării iluminării uniforme ca criteriu central al proiectării iluminatului. El a înlocuit problema cantității de iluminat cu problema calităților individuale ale luminii. Acestea au fost proiectate în funcție de o serie de funcții de iluminare, care au fost la rândul lor orientate către observatorul care percepe.
În anii 1950, Kelly a făcut o distincție aici între trei funcții de bază: luminescența ambientală, strălucirea focală și jocul de străluciri, principii care stau și la baza dezvoltării echipamentelor de iluminat realizate de ERCO.
Percepția vizuală este un proces psihologic prin care oamenii se informează despre obiectele din mediul lor prin intermediul luminii și care este influențat în mod fundamental de cei trei factori: lumină, obiect și subiectul perceptor.
Designul de iluminat orientat spre percepție, încă din anii 1960, nu mai consideră omul și nevoile sale ca un simplu destinatar al mediului său vizual, ci ca un factor activ în procesul de percepție. Designerii au analizat care a fost semnificația zonelor și funcțiilor individuale. Folosind modelul de semnificație astfel stabilit, a fost apoi posibil să se planifice iluminatul ca un al treilea factor și să se dezvolte un design adecvat de iluminat. Acest lucru a necesitat criterii calitative și un vocabular corespunzător, care la rândul lor a permis să fie descrise atât cerințele impuse unui sistem de iluminat, cât și funcțiile luminii.
Oamenii absorb majoritatea informațiilor despre mediul lor prin ochi. Lumina aici nu este doar o condiție prealabilă și un mediu pentru a vedea, dar prin intensitatea, distribuția și proprietățile sale creează condiții specifice care ne influențează percepția.
Pentru un design de iluminat și o lumină de calitate superioară, sistemul optic este unul dintre componentele esențiale în distribuție, control, efect, dar și constanța cromaticii pentru un aparat de iluminat. Lentila este elementul optic care ghidează lumina. Raza, curbura și textura suprafeței lentilei determină proprietățile sale optice.
O altă componentă importantă în obținerea unui iluminat calitativ sunt filtrele care transmit doar o parte din radiația incidentă, pentru a produce fie lumină colorată, fie prin filtrarea radiațiilor invizibile, cum ar fi ultravioletele sau infraroșul, importante în special pentru iluminarea exponatelor din muzee sau a oricărei suprafețe considerate sensibile la expunerea pentru o perioadă îndelungată la radiații ultraviolete sau infraroșu.
Pentru eficiență optimă în obținerea confortului vizual maxim ERCO a dezvoltat tehnologia "Darklight” care permite reflectorului aparatelor de iluminat ca observatorul să nu fie supus strălucirii atât timp cât lampa rămâne deasupra unghiului de tăiere.
Unghiul de tăiere (cut-off angle) al lămpii și unghiul de tăiere (cut-off angle) al reflectorului sunt identice.
Practic distribuția luminii cu o acuratețe precisă, fără "despicarea” fasciculului de lumină (precise distributions for pinpoint accuracy, with no spill light). Această tehnologie se regăsește atât pentru aparatele de iluminat pentru aplicații de interior, cât și pentru exterior.
Acestea au fost doar câteva dintre temele abordate la sesiunea de discuții aplicate despre tehnologii și aplicații profesionale în soluții de iluminat ERCO.
În partea a doua a atelierului, în cadrul sesiunii practice de noapte, reprezentanții ERCO au efectuat o demonstrație printr-o aplicație în sit de iluminat arhitectural în cadrul ansamblului Castelului Apaffy.
În cadrul demonstrației participanții au avut posibilitatea de a interacționa în mod direct şi aplicat cu lumina și efectele sale.
În incinta castelului Apaffy specialiștii ERCO au pregătit o serie de aplicații bazându-se pe diferite moduri de abordare atât pentru iluminatul interior, cât mai ales pentru iluminatul arhitectural exterior.
Au fost experimentate pentru aceeași aplicație mai multe concepte de iluminat, pentru a vedea diferențele în efecte dar și în percepțiile subiective ale participanților.
Unul dintre conceptele pregătite și dezbătute este "foreground and background”. Impresia de proximitate și adâncime poate fi, astfel, fie intensificată, fie redusă cu ajutorul luminii. Obiectele luminoase atrag atenția și prin urmare par mai aproape decât obiectele neluminate. Aceasta înseamnă că impresia de perspectivă într-o cameră sau spațiu poate fi modelată prin distribuția luminozității între prim-plan, mijloc și fundal.
De la textură la cromatică, la intensități și la temperaturi de culoare diferite, până la observarea diferențelor dintre sistemele optice diferite și până la importanța unui indice de redare a culorilor cât mai ridicat pentru aparatele de iluminat, participanții au avut ocazia de a interacționa, de a pune întrebări și a dezbate toate aceste particularități care fac diferențe majore în rezultatul final al unui proiect de iluminat arhitectural dedicat pentru monumente.
Concluziile generale, atât ale organizatorilor cât și cele rezultate din opiniile exprimate de către participanți, sunt că pentru orice proiect de arhitectură iluminatul poartă un rol important în exprimarea identității arhitecturii și că probele sunt una dintre cele mai importante etape încă din faza de concept în cadrul dezvoltării unui proiect alături de specialiști. În cazul particular al monumentelor istorice, lumina arhitecturală ajută la crearea de forme spectaculoase de lumini pe fațadele clădirilor și la evidențierea detaliilor arhitecturale, având potențial mare în atragerea turiștilor, dar și pentru înfrumusețarea orașului pe timp de noapte.
În mod particular, arhitecţii au apreciat calitatea produselor ERCO, cu următoarele puncte forte ale acestora în ceea ce priveşte utilizarea în domeniul restaurării:
o distribuţie a fluxului luminos deosebită care relizează o imagine uniformă a obiectului de arhitectură fără zone de imagine "arse” şi fără umbre nedorite;
o redare fidelă a culorilor şi texturilor obiectului de arhitectură expus;
o optică flexibilă şi ajustabilă a proiectoarelor care permite reglarea unghiurilor fascicolelor luminoase în teren şi adaptarea la situaţii diverse de iluminat specifice monumentelor istorice: iluminat de accent, iluminat de contur, "floodlight”, "wall- washing” şi "wall-grazing”;
o intensitate crescută a fluxului luminos al proiectoarelor care permite iluminarea monumentelor istorice cu un număr de corpuri de iluminat semnificativ mai redus faţă de alţi producători similari ceea ce scade semnificativ impactul vizual al prezenţei în context a obiectelor străine monumentului istoric.
Evenimentul a fost prezentat și susținut de către:
Müller László - Director regional Europa de Sud-Est - ERCO
Debreczeni Peter - Arhitect, Designer de iluminat - ERCO
Schuster Thomas - Director de proiectare de iluminat - ERCO
Bogdan Ursa - Consultant iluminare arhitecturală - Reflect Design
Mircea Căpățână - Arhitect POLARH Design și membru în CDN al UNRMI
Text Bogdan Ursa și Mircea Căpățână
Foto Cristian Crisbășan/PERSONA; Mircea Căpățână; Diana Oancea