Vizita de lucru a ministrului culturii, D-na Raluca Turcan, pe șantierul de restaurare al clădirii Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova

Lucrările de restaurare la clădirea monument istoric a Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova se apropie de final. Ministrul Culturii, D-na Raluca Turcan, s-a aflat pe 10 octombrie 2024 la Craiova, într-o vizită de lucru (pentru a doua oară în acest an - prima vizită de lucru fiind pe 23 mai 2024), la șantierul de restaurare al monumentului istoric Biblioteca Franceză Omnia, vizită la finalul căreia a susținut o declarație de presă. D-l Flavio Finta, manager general al RASUB Construct, Dl. Arhitect Mihai Eftenie (BAUMARC Proiect) - membrii UNRMI - și echipa de restauratori a proiectului au fost gazdele și ghizii delegației conduse de ministrul culturii pe șantierul de restaurare.

Ministrul Culturii, D-na Raluca Turcan, la declarația de presă susținută la finalul vizitei de lucru din data de 10.10.2024 pe șantierul de restaurare al Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova.

D-na Raluca Turcan a declarat: “Pentru că investiția în Biblioteca Franceză Omnia este o investiție de suflet pentru mine, ca ministru, pentru că am avut privilegiul de a veni aici la începutul mandatului, de a vedea o clădire în ruină și iată că, spre final de mandat, clădirea prinde contur și se va transforma într-o adevărată bijuterie arhitecturală, în Craiova. Doresc să transmit un mesaj către mediul economic, și anume, să se concentreze mai mult pe investitțile de patrimoniu. Exemplul de bună practică pe care îl avem aici, la Craiova - mi-aș dori să fie multiplicat, firmele să încerce să se specializeze pe componenta de clădiri de patrimoniu-restaurare, astfel încît să putem, printr-un proiect comun, să salvăm această componentă identitară a României”
Dînsa a fost însoțită în vizita de lucru de președintele PNL Dolj - deputatul Ștefan Stoica, Teodor Sas - președintele PNL Craiova și de Irina Broscaru, Cristian Bușoi, Carmen Ivănescu și Florian Gătejescu, candidați PNL Dolj pentru Parlamentul României.

Ulterior vizitei de lucru din 10 octombrie 2024, D-na Raluca Turcan a scris pe pagina de Facebook:
“Stadiul lucrărilor este de 97%, iar investiția se va încheia înainte de termenul contractual, care este martie 2025, așa cum am anunțat la ultima mea vizită aici, la Craiova. În decursul următoarelor două săptămâni se va finaliza amenajarea curții interioare, precum și o serie de finisaje la nivelul parterului. Investiția de peste 3,7 milioane de euro, realizată de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, nu doar că va conserva acest monument istoric, ci va transforma Biblioteca Franceză Omnia într-un centru cultural vibrant pentru comunitatea locală. Munca echipei de restauratori și constructori este cu adevărat admirabilă, iar energia și dedicarea lor se reflectă în fiecare detaliu al clădirii. Este încurajator să vedem cum această bijuterie arhitecturală prinde viață din nou. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect pentru eforturile depuse”.
(Raluca Turcan, Ministru al Culturii - 10.10.2024)

Vizita de lucru a Ministrului Culturii, D-na Raluca Turcan,
din data de 23 mai 2024.
Foto: RASUB Construct

Ministrul Culturii, D-na Raluca Turcan, la finalul vizitei de lucru din 23 mai 2024 pe șantierul de restaurare al Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova, alături de o parte din echipa proiectului de restaurare. FOTO: RASUB Construct.

Proiectul “Consolidarea și restaurarea clădirii
Bibliotecii Franceze “Omnia” Craiova - fosta Casă Ionel Pleșia

Etapele proiectului de restaurare

2009 -  Documentația tehnico-economică inițială privind lucrările de Consolidare și restaurare a clădirii Bibliotecii Franceze “Omnia” Craiova a fost elaborată de S.C. Impex Romcatel Cercetare Proiectare S.A. și a fost finalizată și avizată în anul 2009. Această documentație prevedea soluții pentru executarea lucrărilor de structură, de restaurare arhitectură și restaurare componente artistice interioare și exterioare, de structură și de instalații (electrice, sanitare, termo-ventilații, curenți slabi etc.).
DALI a fost actualizat tot de către S.C. Impex Romcatel Cercetare Proiectare S.A. în 2016 și ulterior avizat de către Comisia Națională a Monumentelor Istorice în 2017 și de către Consiliul tehnico-economic al MC în 2018.

2020 - Proiectant general RASUB Construct
Proiectanți Arh. Mihai EFTENIE,  Arh. Andrei LAZAR,  Arh. Daniel ALECU
2022 - Echipa completă a proiectului
Proiectant General: RASUB Construct – arh. Mihai Eftenie
Executant: RASUB Construct
Șef Santier: Expert MC Flavio Finta
Manager Proiect: Carmen Diaconu
Șef punct lucru: Ing. Gabriel Vasarhelean
Componente artistice:
- Fațade: Expert MCIN Marian Dăbuleanu, Claudia Matefi, Maria Călugaru
- Pictura: Expert MCIN Darida Ioan, Grecu Dorin, Teodora Crăciun, Cristina Gheorghe
- Lemn: Specialist MCIN Laurențiu Dragomir, Daniel Brutaru
- Metal: Specialist MCIN Alexandru Siminic, Daniel Brutaru

1. Au fost elaborate  documentațiiIe tehnico-economice de consolidare, pentru toate fazele ulterioare D.A.L.I., în vederea consolidării și restaurării Bibliotecii Franceze Omnia Craiova, monument istoric
2. Execuția de lucrări la clădirea Bibliotecii, în baza proiectului;
3. Asistența tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor.

Adresa imobilului: str. Mihail Kogălniceanu nr. 21, Craiova, județul Dolj
Administrator: Biblioteca Națională a României (Biblioteca Franceză Omnia Craiova)
Datare: aprox. 1890 / 1892 sau 1905 (conform Studiului istoric)
Arhitect: Albert Galleron sau Iohan Goetz (conform Studiului istoric)
Cod LMI: DJ-II-m-B-08029
Categoria: B - monument de interes local
Natura: monument de arhitectură
Terenul aferent are suprafața de: 1.035 mp
Regimul de înălțime al clădirii: S+P+1E+Ms
Suprafața construită: 469 mp
Suprafața desfășurată: 1.665 mp

Imagini din timpul implementării proiectului de restaurare.
FOTO: RASUB Construct.

Istoric proiect de restaurare

Proiectul de restaurare a fost demarat pe 25 noiembrie 2020, cînd a avut loc conferința de presă a Secretarului de stat în cadrul Ministerului Culturii, domnul Mihai Firică, la sediul Bibliotecii Franceze Omnia Craiova, cu privire la implementarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare și restaurare a acestei filiale a Bibliotecii Naționale a României, prin emiterea ordinului administrativ de începere.

Cu această ocazie, Directorul Bibliotecii Naționale a României, doamna Carmen Mihaiu, prezentă la eveniment, a declarat: “Începutul anului 1990 este momentul în care istoria unei clădiri monument istoric al Craiovei se împletește cu cea a recent înființatei Biblioteci Omnia, devenită, prin ordinul Ministrului Culturii de la acea vreme, Andrei Pleșu, filială a Bibliotecii Naționale a României. După 30 de ani, astăzi, aici, trăim un alt moment istoric, intrarea în restaurare și consolidare a Casei Pleșia, această minunată clădire ce a adăpostit colecția Bibliotecii în toți acești ani, a fost gazda unor evenimente culturale și educaționale importante, care spun povestea unei prietenii de secole între Franța și România.”

“Un edificiu reprezentativ pentru istoria Craiovei îşi va recăpăta strălucirea de la începutul secolului trecut şi va fi repus în circuitul manifestărilor culturale de anvergură, printr-o investiţie de peste 3,5 milioane Euro. Semnarea de către domnul Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii (în anul 2020), a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare arată preocuparea constantă a Guvernului Orban pentru sprijinirea culturii, a instituţiilor şi a creatorilor, deopotrivă. Odată cu începerea lucrărilor avem garanţia că, printr-o colaborare strânsă cu firma care și-a asumat realizarea acestui proiect, lucrurile își vor urma cursul firesc. Sunt bucuros că, după eforturi considerabile pentru a debloca un proiect care stagnase, în mandatul meu, încep lucrările prin care redăm craiovenilor Casa Pleșia”, a declarat Mihai Firică, Secretar de stat.

Imagini din timpul implementării proiectului de restaurare.
FOTO: RASUB Construct

Imagini din timpul implementării procesului de restaurare.
FOTO: BAUMARC Proiect.

Istoricul clădirii

Casa Ionel Pleșia a fost construită între anii 1890-1892 în stil eclectic de predominanță neo-clasică la fațadă și cu predominante influențe neo-clasice și neo-baroce la interior, cu vitralii realizate în stilul școlii românești, cu motive geometrice și florale, scară interioară și feronerie în stil baroc, plafoane cu margini aurite, oglinzi venețiene, lambriuri sculptate, lampadare elegante și deosebit de frumoase.

Clădirea Ionel Pleșia din Craiova în 1923.

Autorul proiectului este disputat, dar se presupune că impozanta clădire este opera francezului Albert Galleron, arhitectul care a mai proiectat în România Ateneul Român și Palatul Băncii Naționale a României din București, Casa Constantin Vălimărescu din Craiova, Palatul Dimitrie Ghika din Comănești și numeroase case boierești din București și din provincie.
Din alte surse (Luchian Deaconu - “Craiova 1898-1916. Saltul la urbanismul modern”), casa Ion G. Pleșia ar fi fost construită în 1905 după planurile arhitectului Iohan Goetz.

Casa Ionel Pleșia în centrul imaginii. Fotografie de epocă.

Casa Pleșia are un regim de înălțime pe 4 niveluri (subsol, parter, etaj și mansardă), cu un număr mare de încăperi și holuri dispuse astfel:
- subsol: 8 încăperi + holuri
- parter: 7 încăperi + holuri
- etaj 1: 6 încăperi + Sala Oglinzilor (cea mai spectaculoasă încăpere din clădire) + holuri
- mansarda: 5 încăperi + holuri + pod. 
Decorarea încăperilor, care a rezistat în bună parte până în ziua de astăzi, se datorează meșterilor austrieci și italieni.
Cei ce trec pragul clădirii pot încă să admire pardoselile din parchet lamelar, plafoanele pictate în stil neoclasic cu stucaturi și chenare aurite și lambriurile și ușile din lemn masiv, sculptate.
Vitraliile ferestrelor, realizate în spiritul școlii românești, au motive geometrice și florale, ușile de la intrare au geamuri din cristal, iar scara interioară și feroneria sunt în stil baroc.
Se remarcă holurile decorate cu oglinzi venețiene (oglinzi infinite), sobele din teracotă, seiful englezesc rezistent la foc marca Milner’s Patent și câteva candelabre originale.

Clădirea a fost confiscată în anii ‘50 de statul român. După confiscare, clădirea a avut diferite destinații.
În septembrie 1989, în Sala Oglinzilor din Casa Pleșia a avut loc o conferință prezidată de Zoe Ceaușescu, care, fascinată de frumusețea clădirii, le-ar fi propus lui Nicolae și Elenei Ceaușescu să o transforme în a treia reședință din Craiova (pe lângă Casa Barbu Drugă și Casa Jianu).
Se pare că ar fi fost imediat aprobată o investiție de 2-3 milioane de lei pentru pregătirea casei în vederea începerii reamenajării, care a durat până în decembrie 1989, când lucrările au fost sistate odată cu venirea Revoluției.

Istoria Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova începe imediat după Revoluția din Decembrie 1989, când, din inițiativa unui grup de intelectuali români, cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relaţiilor Culturale cu România din Lyon-Franţa şi cu ajutorul Primăriei din Lyon, au fost puse bazele unei colecții de carte franceză, la Craiova.

Odată cu primirea unui fond de cărți donat de Asociația EquiLibre și în urma a nenumărate adrese din partea unui grup de oameni de cultură din oraș (printre care și scriitorul și poetul Marin Sorescu – redactorul șef al revistei “Ramuri” la Craiova), Primăria Craiova a oferit un spațiu pentru colecția de cărți la parterul Casei Pleșia. S-au pus atunci bazele prestigioasei instituții de cultură care este astăzi Biblioteca Franceză Omnia.

Placa de inaugurare a Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova cu sediul în Casa Ionel Pleșia - 23 iulie 1991

La 25 mai 1990, prin ordinul semnat de ministrul culturii de atunci, Andrei Pleșu, Biblioteca Omnia a devenit filială a Bibliotecii Naționale a României.

La 23 iulie 1991 a avut loc inaugurarea oficială a Bibliotecii în prezența unor prestigioși invitați, personalități ale vieții culturale și politice din Craiova, din țară și străinătate.

Din anul 2000, clădirea a revenit în patrimoniul culturii printr-o hotărâre de guvern.

În prezent, Casa Pleșia se află în proprietatea Statului Român prin Ministerul Culturii și în administrarea Bibliotecii Naționale a României, prin filiala Omnia din Craiova.

CONEXIUNI

BAUMARC Proiect
https://www.baumarcproiect.ro/p/51/consolidarea-si-restaurarea-cladirii-bibliotecii-franceze-omnia-craiova

RASUB Construct
https://rasub-construct.ro

Cronica Olteniei
https://cronicaolteniei.ro/ministrul-culturii-raluca-turcan-la-craiova-investitia-in-biblioteca-franceza-omnia-este-o-investitie-de-suflet-pentru-mine/

Asociația Monumente Oltenia
https://www.monumenteoltenia.ro/casa-ionel-plesia-azi-biblioteca-omnia-filiala-bibliotecii-nationale/

Previous
Previous

Premii și nominalizări pentru membrii UNRMI la Ediția 2024 a Anualei de Arhitectură București

Next
Next

European Cultural Heritage Summit 2024 - București, 05/06-08/09 octombrie 2024