European Cultural Heritage Summit 2024 - București, 05/06-08/09 octombrie 2024

Pentru prima oară Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 (European Cultural Heritage Summit 2024) - întâlnirea anuală a celor interesați de domeniul patrimoniului cultural din Europa - a avut loc în România la București în perioada 5-9 octombrie. Summitul a oferit o oportunitate nouă și potrivită de a promova valoarea politică, de mediu și socială a patrimoniului cultural pentru Europa.

Organizat de Europa Nostra și cofinanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Summitul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa Klaus Iohannis.

Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024 din cadrul European Cultural Heritage Summit 2024 - București, Ateneul Român, 7 octombrie 2024. Sursă imagine: Europa Nostra

Sursă imagine: Europa Nostra

Programul Europa Creativă

Europa Creativă este programul Uniunii Europene care sprijină sectoarele culturale și creative, permițându-le să își sporească contribuția la societatea, economia și mediul de viață din Europa. Cu un buget de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, sprijină organizații din domeniile patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editurilor, filmului, televiziunii, muzicii și jocurilor video, precum și zeci de mii de artiști, profesioniști din domeniul cultural și audiovizual.

Europa Nostra

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile care se angajează să protejeze și să promoveze patrimoniul cultural și natural. Este o federație pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, acoperind peste 40 de țări. Este cea mai mare și cea mai reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa, menținând relații strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO și alte organisme internaționale. Fondată în 1963, Europa Nostra și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 60-a aniversare.

Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor și peisajelor europene aflate în pericol de dispariție, în special prin intermediul Programului “7 Most Endangered”. Rețeaua celebrează și diseminează excelența prin intermediul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra. Europa Nostra contribuie, în mod activ, la definirea și punerea în aplicare a strategiilor și politicilor europene legate de patrimoniu printr-un dialog participativ cu instituțiile europene și prin coordonarea Alianței Europene a Patrimoniului.

Europa Nostra conduce consorțiul european selectat de Comisia Europeană pentru a gestiona proiectul pilot European Heritage Hub (2023-2025). Este, de asemenea, partener oficial al inițiativei Noul Bauhaus European, dezvoltată de Comisia Europeană și este unul dintre principalii membri și susținători europeni ai Rețelei Patrimoniului Climatic.

Decizia ca această ediție a Summit-ului European al Patrimoniului Cultural să se organizeze în România a fost luată având în vedere angajamentul și creativitatea remarcabile ale țării în protejarea și promovarea patrimoniului cultural european comun.

În acest an, proiectele remarcabile de reabilitare a Bisericii săsești din Alma Vii din Transilvania și a Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca s-au numărat printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024, care au fost anunțate încă din luna mai 2024.

Sursă imagine: Europa Nostra

Programul European Cultural Heritage Summit 2024 - București
s-a desfășurat astfel:

Sîmbătă, 5 octombrie 2024 (Centrul Cultural ARCUB)
- Evenimente partenere și conexe, premergătoare Summit-ului

- Masă Rotundă (organizatori Fundația ProPatrimonio și Ordinul Arhitecților) pentru elaborarea “Manifestului pentru protejarea patrimoniului cultural din România” (participanți - reprezentanții a peste 70 de instituții, asociații și organizații private și publice ce activează în domeniul protejării patrimoniului cultural) - eveniment partener și conex al European Cultural Heritage Summit 2024.
În cadrul consultării au fost conturate cel puțin cinci acțiuni imediate care să ghideze modul în care autoritățile române ar trebui să-și schimbe abordarea, pentru a asigura cu adevărat protejarea și conservarea patrimoniului cultural din România:
a) adoptarea și implementarea standardelor de calitate de la nivel european pentru toate intervențiile în domeniul patrimoniului, fie că e vorba de investiții publice sau private; 
b) includerea obligatorie a unor evaluări de impact asupra mediului în cazul demolării unor clădiri istorice;
c) crearea de grupuri de lucru interdisciplinare pentru a revizui și actualiza reglementările cu privire la riscul seismic al clădirilor istorice;
d) inițierea de proiecte pilot pentru regenerările urbane de succes a unor situri de patrimoniu, pentru a fi scalate la nivel național;
e) înființarea de școli profesionale pentru specialiștii în construcții de patrimoniu, în colaborare cu actori internaționali recunoscuți.
A fost pentru prima oară când societatea civilă din România, implicată în protejarea patrimoniului, mediul universitar și specialiști în domeniu s-au unit pentru a lua o poziție comună cu privire la politicile publice pe care România ar trebui să le adopte.

- “Forumul tinerilor profesioniști ai patrimoniului” (European Heritage Youth Forum). Tinerii profesioniști și interesați de patrimoniu din Europa și din România s-au reunit în acest eveniment premergător Summit-ului european pentru a discuta problemele și tendințele în domeniu. (Eveniment partener și conex al European Cultural Heritage Summit 2024)

Masă Rotundă (organizatori Fundația ProPatrimonio și Ordinul Arhitecților din România) pentru elaborarea “Manifestului pentru protejarea patrimoniului cultural din România”. Sursă imagine: Europa Nostra

Programul European Cultural Heritage Summit 2024 - București, România
(06-08.10.2024)

Duminică, 6 octombrie 2024

- Tur ghidat “O plimbare prin unul dintre cartierele istorice ale Bucureștiului”

- Ziua Excelenței în Patrimoniul European (European Excellence Heritage Day - Palatul Regal, Muzeul Național de Artă, Auditorium)

Simpozionul a prezentat cele mai bune practici în domeniul patrimoniului care contribuie la construirea unei Europe mai frumoase, durabile și favorabile incluziunii. Fiecare dintre cei 26 de câștigători ai “Premiilor patrimoniului european / Premiile Europa Nostra 2024” și-a prezentat proiectele și provocările întîmpinate în realizarea acestora și a avut oportunitatea unui schimb de experiență colegial cu privire la succesul proiectelor premiate.
Evenimentul, organizat în comun de Europa Nostra și Comisia Europeană, a fost împărțit în cinci sesiuni dedicate celor cinci categorii ale Premiilor: 1) conservare și reutilizare adaptivă; 2) cercetare; 3) educație, formare și competențe; 4) implicarea cetățenilor și sensibilizare; 5) campionii patrimoniului.

Sursă imagine: Europa Nostra

European Excellence Heritage Day - Palatul Regal, Muzeul Național de Artă, Auditorium. Sursă imagine: Europa Nostra

- Recepție de bun venit la “European Cultural Heritage Summit 2024” găzduită de Primarul General al Municipiului București, domnul Nicușor Dan
(Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu)

Recepția de bun venit găzduită de Primarul General al Municipiului București, domnul Nicușor Dan la Muzeul Municipiului București - Palatul Șuțu. 
Sursă imagine: Europa Nostra

Luni, 7 octombrie 2024 (Palatul Regal, Muzeul Național de Artă, Sala Tronului)

- Forumul European Heritage Hub “Promovarea unei tranziții digitale responsabile pentru și cu patrimoniul cultural” (European Heritage Hub Forum “Championing a Responsible Digital Transition for and with Cultural Heritage”).
Având în vedere evoluțiile tehnologice rapide, în special în ceea ce privește Inteligența Artificială, cea de-a doua ediție a European Heritage Hub Forum, organizată de Fundația Europeana, s-a axat pe patrimoniul cultural și transformarea digitală a societății noastre. Cu multe oportunități și provocări la orizont, s-a explorat modul în care putem profita la maximum de tehnologiile digitale pentru a consolida angajamentul nostru comun de a ne proteja patrimoniul comun și de a-l transmite noilor generații.

Sursă imagine: Europa Nostra

European Heritage Hub - Palatul Regal, Muzeul Național de Artă, Sala Tronului. 
Sursă imagine: Europa Nostra

- Ceremonia decernării Premiilor Patrimoniului European 2024 - Ateneul Român (monument istoric laureat al Mărcii Patrimoniului European pe anul 2023 )

Sursă imagine: Europa Nostra

Premiile Europa Nostra

Premiile patrimoniului european / Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană și, de atunci, au fost organizate de Europa Nostra. Anul 2024 marchează cea de-a 22-a aniversare a celor mai prestigioase premii europene în domeniul patrimoniului.
Premiile identifică și promovează cele mai bune practici în conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural material și imaterial, stimulează schimbul transfrontalier de cunoștințe în întreaga Europă, sporesc sensibilizarea publicului și aprecierea patrimoniului cultural al Europei și încurajează alte inițiative excelente prin puterea exemplului.
Premiile recompensează în fiecare an până la 30 de realizări remarcabile din 5 categorii în domeniul patrimoniului - premii dintre care se selectează până la cinci premii Grand Prix.
În plus, Premiul Publicului este acordat unuia dintre câștigătorii selectați în urma unui vot online organizat de Europa Nostra.

2024 Awards Magazine - Publicația specială dedicată Premiilor Patrimoniului European / Premiile Europa Nostra 2024. Sursă imagine: Europa Nostra

Câștigătorii Premiilor au fost sărbătoriți în cadrul unui eveniment de înaltă ținută găzduit de Iliana Ivanova, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Prof. Dr. Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra. În cadrul ceremoniei, au fost anunțați laureații Grand Prix (Marele Premiu) și câștigătorul Public Choice Award (Premiul Publicului) laureați aleși dintre câștigătorii din acest an și recompensați cu cîte 10 000 EUR.
În acest an, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu au fost acordate unui număr de 26 de proiecte și echipelor acestora din 18 țări din Europa.
Premiile 2024 includ o gamă impresionantă de câștigători la cele cinci categorii prestabilite. De la un proiect unic de renovare condus de foști mineri din Polonia, la un proiect inovator de cercetare în domeniul inteligenței artificiale pentru îmbunătățirea accesului la patrimoniul ziarelor din Europa; de la un program de formare de succes care revitalizează meșteșugurile tradiționale pentru nevoile contemporane în domeniul construcțiilor din Grecia, la un efort vizionar al comunității care revendică patrimoniul urban din Ghent, Belgia; o asociație a societății civile care a sensibilizat opinia publică cu privire la importanța patrimoniului cultural al orașului Dubrovnik, din Croația, aflat în patrimoniul mondial, timp de peste 70 de ani. Câștigătorii din acest an exemplifică dinamismul, diversitatea și inovarea demonstrate în întreaga Europă în eforturile de protejare și promovare a patrimoniului nostru bogat.
Câștigătorii au fost selectați de juriul premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor de către comitetele de selecție de la fiecare categorie. Un total de 206 candidaturi eligibile pentru premiile din acest an au fost depuse de organizații și persoane din 38 de țări europene.
Cecilia Bartoli, mezzo-soprana de renume mondial și președinte al Europa Nostra, a declarat la anunțarea premiilor: “Felicit călduros câștigătorii din acest an ai Premiilor patrimoniului european / Premiilor Europa Nostra pentru recunoașterea bine meritată. Prin onorarea acestor proiecte creative fantastice, demonstrăm, de asemenea, angajamentul nostru ferm față de protejarea patrimoniului nostru cultural comun, care este vital pentru construirea unei Europe mai unite, mai durabile și mai frumoase. Fie ca exemplele lor inspiratoare să fie urmate de mulți cetățeni - profesioniști, voluntari și iubitori ai patrimoniului - organizații publice și companii private de pe continentul nostru și nu numai.”

Cele 26 de premii ale ediției 2024 a Premiilor patrimoniului european / Premiile Europa Nostra. Sursă imagine: Europa Nostra

Premiile au fost acordate pentru 5 categorii: 1) conservare și reutilizare adaptivă; 2) cercetare; 3) educație, formare și competențe; 4) implicarea cetățenilor și sensibilizarea opiniei publice; 5) campionii patrimoniului.
La categoria “Conservare și reutilizare adaptivă”, 2 dintre cele 6 premii au fost cîștigate de proiecte din România, după cum urmează:

- Biserica săsească din Alma Vii, România
Acest proiect a restaurat un reper cultural care simbolizează secole de istorie și măiestrie în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu numai că a păstrat integritatea arhitecturală și istorică a bisericii, dar a și responsabilizat comunitatea locală și a promovat dezvoltarea durabilă a turismului.
Proiectul Bisericii Săsești din Alma Vii a obținut și un Mare Premiu (Grand Prix) și Premiul Publicului (Public Choice Award).

- Biserica Sfântul Mihail, Cluj-Napoca, România
Situată în centrul vibrant al orașului Cluj, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a angajat într-o amplă călătorie de restaurare din 2016 până în 2022. Dincolo de simple consolidări structurale și revitalizări ale fațadelor, proiectul a cuprins, de asemenea, renovarea interioarelor și îmbunătățiri moderne.

Cei cinci laureați ai Marelui Premiu (Grand Prix) 2024 - selectați din cele 26 de premii la 5 categorii - au fost:

1. Proiectul Mina Istorică Ignacy, Rybnik, Polonia  
-  Grand Prix la categoria Conservare și Reutilizare Adaptivă

2. Proiectul Biserica Saxonă din Alma Vii, România 
- Grand Prix la categoria Conservare și Reutilizare Adaptivă și Premiul Publicului (Public Choice Award 2024)

3. Proiectul Schema clădirilor agricole tradiționale, Irlanda
- Grand Prix la categoria Educație, Formare și Competențe

4. Proiectul Reabilitarea Cetății Tsiskarauli de către Cetățeni, Akhieli, Georgia
- Grand Prix la categoria Implicarea și Conștientizarea Cetățenilor 

5. Proiectul Societatea Prietenilor Antichităților din Dubrovnik, Croația
- Grand Prix la categoria Campioni ai Patrimoniului 

Ceremonia de decernare a Premiilor Patrimoniului European a avut loc la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concerte din București, care a primit recent Marca Patrimoniului European în semn de recunoaștere a importanței sale europene. La ceremonie au participat Prof. Dr. Sergiu Nistor - consilier prezidențial, Raluca Turcan - ministrul Culturii din România și Dr. Nicușor Dan - primarul general al Bucureștiului.
Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a declarat: “Patrimoniul cultural este fundamentul identității și diversității Europei. Felicit călduros câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024 pentru realizările lor extraordinare. Acestea sunt o dovadă a puterii patrimoniului de a inspira inovația, de a promova implicarea comunității și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă pe continentul nostru. Aceste proiecte evidențiază importanța protejării moștenirii noastre culturale comune, adaptând-o în același timp la provocările viitorului, în beneficiul generațiilor viitoare”.
Prof. dr. Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra, a spus: “Sunt încântat să fiu la București pentru această seară de celebrare a celor mai bune proiecte de patrimoniu și a celor mai inspirați campioni ai patrimoniului – atât persoane, cât și organizații – din întreaga Europă. Câștigătorii Premiilor Europene ale Patrimoniului / Premiile Europa Nostra 2024 evidențiază valorile multiple ale patrimoniului pentru societatea, mediul și economia Europei. Patrimoniul cultural este o resursă prețioasă care trebuie gestionată cu atenție, astfel încât să putem beneficia de numeroasele sale avantaje, atât pentru generațiile prezente, cât și pentru cele viitoare. Felicit din toată inima toți câștigătorii, în special laureații Grand Prix și câștigătorul Premiului Publicului”.
Ceremonia, organizată în comun de Europa Nostra și Comisia Europeană, a fost însoțită de un program muzical, cu interpretări live ale ansamblului simfonic românesc Violoncellissimo, condus de profesorul Marin Cazacu.
Ceremonia de premiere a fost urmată de o recepție festivă.

Sursă imagine: Europa Nostra

Sursă imagine: Europa Nostra

Marți, 8 octombrie 2024

- Tur ghidat al siturilor de patrimoniu armean din București

- Reuniunea Consiliului Europa Nostra (Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București)

- Adunarea Generală a membrilor și asociaților Europa Nostra (Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București)

- European Heritage Policy Agora  (Agora  politicii europene în domeniul patrimoniului) cu tema “Susținerea principiilor calității în conservarea patrimoniului” (Palatul Regal, Muzeul Național de Artă, Sala Tronului)

Calitatea a fost una dintre temele centrale ale ediției din acest an a Agorei. Profesioniști din domeniul patrimoniului, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, cercetători universitari și factori de decizie politică s-au reunit pentru a discuta despre conceptul de calitate, care ar trebui să fie o forță motrice în spatele strategiilor politice și al intervențiilor specifice legate de patrimoniu, cu accent pe găsirea unor răspunsuri adecvate la criza climatică, inclusiv adaptarea, atenuarea și pregătirea pentru riscuri, precum și pe investițiile în competențe adecvate și în consolidarea capacităților.
Din partea României, în cadrul Agorei a fost prezentat “Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România” - document agreat de comun acord la Masa Rotundă din 5 octombrie 2024 (la Centrul Cultural ARCUB) de către reprezentanții a peste 70 de instituții, asociații și organizații private și publice ce activează în domeniul protejării patrimoniului cultural - dezbatere care a avut loc la inițiativa Fundației ProPatrimonio și a Ordinului Arhitecților din România ca eveniment conex și partener al European Cultural Heritage Summit 2024.
De asemenea, la Agora a participat și o delegație din republica Moldova, condusă de Secretarul de Stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, compusă din reprezentanți ai ministerului și ai societății civile.

- Petrecerea de închidere a European Cultural Heritage Summit 2024 (Clădirea La Mița Bicilista)

Miercuri, 9 octombrie 2024

- Vizită ghidată “Un tur în Floreasca, primul cartier comunist al Bucureștiului”

Tururi și vizite ghidate post-summit

Summitul European Cultural Heritage Summit 2024 va fi urmat de tururi culturale organizate între 9 și 18 octombrie.
- 6 și 9 octombrie - Vizite scurte în București și împrejurimi
- 9-12 octombrie - Vizite în 2 regiuni ale României: Oltenia (la vest de București) și Transilvania (la nord de București)
- 9-12/13 octombrie - Vizita a 2 regiuni din România: Moldova (nord-est de București), Roșia Montană (vestul Transilvaniei)
- 9-15/18 octombrie - Descoperirea României

Summitul European Cultural Heritage Summit 2024 a fost organizat în cadrul proiectelor European Heritage Hub, European Cultural Heritage Agora și European Heritage Awards, cofinanțate de Uniunea Europeană.

La București, Summit-ul a fost organizat în strânsă colaborare cu Ministerul Culturii din România, Primăria Municipiului București, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Monumentum, Asociația ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Asociația ARCHÉ, precum și alte organizații și parteneri din domeniul patrimoniului cultural, publici și privați.

Identitatea vizuală a Summit-ului București a fost inspirată din operele de artă iconice create de renumitul artist român Constantin Brâncuși. © Radoszek Arts / Europa Nostra.

Fotografii: EUROPA NOSTRA

Partenerii European Cultural Heritage Summit 2024 - București, România

CONEXIUNI

Premiile Patrimoniului European / Premiile Europa Nostra 2024 - lista completă
https://www.europeanheritageawards.eu

Europa Nostra
https://www.europanostra.org

Programul Europa Creativă al Uniunii Europene
https://culture.ec.europa.eu/creative-europe

Programul complet al European Cultural Heritage Summit 2024 - București
https://www.europanostra.org/european-heritage-summit/

Partenerii European Cultural Heritage Summit 2024 - București
https://www.europanostra.org/european-heritage-summit/partners/

Comisia Europeană și Europa Nostra 2024 - câștigătorii celor mai importante premii europene pentru patrimoniu (2024 winners of the European Heritage Awards / Europa Nostra Awards) - Lista Completă a celor 26 de premii
https://www.europanostra.org/2024-winners-of-europe-top-heritage-awards-announced-by-the-european-commission-and-europa-nostra/

2024 Awards Magazine - Publicația specială dedicată Premiilor Patrimoniului European / Premiile Europa Nostra (PDF gratuit)
https://issuu.com/europanostra/docs/2024_awards_magazine

Galerii cu fotografii ale proiectelor premiate la categoriile European Heritage Awards / Europa Nostra Awards
https://www.flickr.com/photos/europanostra/albums/72177720316571340/

Ceremonia de gală a decernării Premiilor Patrimoniului European 2024 - Ateneul Român, București
https://www.europanostra.org/events/european-heritage-awards-ceremony-2024/

Premiul acordat proiectului pentru Biserica săsească din Alma Vii, România
https://www.europeanheritageawards.eu/winners/saxon-church-in-alma-vii/

Premiul acordat proiectului Biserica Sfântul Mihail, Cluj-Napoca, România
https://www.europeanheritageawards.eu/winners/st-michael-church/

Ziua Excelenței în Patrimoniul European (European Excellence Heritage Day)
https://www.europanostra.org/events/european-heritage-excellence-day-2024/

European Heritage Policy Agora (Agora  politicii europene în domeniul patrimoniului)
https://www.europanostra.org/events/european-heritage-policy-agora-2024-upholding-quality-principles-in-heritage-conservation/

European Heritage Hub “Promovarea unei tranziții digitale responsabile
pentru și cu patrimoniul cultural”
(“Championing a responsible digital transition for and with cultural heritage”)
https://www.europeanheritagehub.eu/event/hub-forum-championing-a-responsible-digital-transition-for-and-with-cultural-heritage/

Ateneul Român, pagina de prezentare ca Marcă a Patrimoniului European
https://culture.ec.europa.eu/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/european-heritage-label/european-heritage-label-sites/romanian-athenaeum

ProPatrimonio - Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România
https://www.propatrimonio.org/societatea-civila-cere-statului-sa-si-sa-si-schimbe-radical-abordarea-fata-de-domeniul-patrimoniului-cultural/

Ordinul Arhitecților din România
https://oar.archi

Previous
Previous

Vizita de lucru a ministrului culturii, D-na Raluca Turcan, pe șantierul de restaurare al clădirii Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova

Next
Next

UNRMI la Conferința ANEVAR “Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric”