UNRMI: Forumul Cultural “Epoca Marilor Restaurări” - Vatra Dornei, 08-10.11.2024

Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice în parteneriat cu Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor" din Vatra Dornei, organizează în perioada 08-10 noiembrie 2024 Forumul cultural "Epoca Marilor Restaurări". Evenimentul se va desfășura în monumentala clădire a fostului "Palat al Dornelor" sau "Cazinoul din Vatra Dornei", azi Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor". Clădirea, inclusă în Lista monumentelor istorice (Cod LMI SV-II-m-A-05670) a fost restaurată complet și inaugurată la finele anului 2023.

UNRMI mulțumește sponsorilor și gazdei evenimentului - Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor" din Vatra Dornei și Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Programul evenimentului cuprinde:

- Prezentarea proiectului: “Consolidarea și restaurarea clădirii monument istoric "CAZINOUL BĂILOR" cu schimbarea destinației în centrul muzeal "CAZINOUL BĂILOR”; Lectori: Dr. arh. Inna Ostrovsca, Arh. Cristian Ranja, Dr. ing. Daniel Purdea (membru CDN al UNRMI)

- Prezentarea proiectului: “Restaurarea Bisericii Căușeni” din Republica Moldova; Lector: Arh. Boris Gangal

- Prezentare: “Calitatea CREATON - Țigla ceramică pentru mai multe generații”; Lector: Ing. Mihai Sararu

De asemenea, vor fi vernisate și prezentate 3 expoziții:

- Expoziția proiectelor de restaurare finaliste și premiate la Trienala Națională de Restaurare a UNRMI, ediția IX - 2022.

- Expoziția U.A.R: “Arh. Ioana Grigorescu - Calea sincerității. Povestea unei arhitecte vizionare”; Lector: Arh. Dragoș Ciolacu

- Expoziția: “Monumentele istorice restaurate și fotografia de arhitectură” (monumente restaurate din portofoliul RASUB Construct); Lector: Ing. Flavio Finta (RASUB Construct Engineering - membru UNRMI)

Moderatorul evenimentului va fi Arh. Mircea Căpățână (membru CDN al UNRMI) de la Polarh Design (membru UNRMI).

Sîmbătă, 9 noiembrie, participanții la eveniment vor vizita o serie de monumente istorice restaurate din Județul Suceava: Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Dragomirna, Centrul de arhitectură, cultură urbană și peisaj "Uzina de apă" Suceava și Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

------

UNRMI mulțumește sponsorilor:

- Can & Power Lighting
- CREATON
- ExproSov
- Polarh Design (membru UNRMI)
- RASUB Construct Engineering (membru UNRMI)
- RUSTIC (membru UNRMI)
- SPA Architecture (membru UNRMI)
- THEDA MAR (membru UNRMI)

UNRMI mulțumește gazdei evenimentului - Centrul Muzeal "Cazinoul Băilor" din Vatra Dornei și Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Vedere panoramică Vatra Dornei cu Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor”.
Foto: Ing. Ciprian Muscă

Proiectul de restaurare

Lucrările de reabilitare au început în data de 15 aprilie 2019 și au fost finalizate în data de 15 noiembrie 2023. Consolidarea și restaurarea clădirii monument “Cazinoul Băilor” cu schimbarea destinației în Centrul muzeal “Cazinoul Băilor”, cod SMIS 120362, al Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, este un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de investiții 5.1”.

Beneficiarul proiectului este Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, iar lucrările au fost realizate de asocierea firmelor SC IASICON SA și SC POLARH DESIGN SRL (membri UNRMI).

Restaurarea a presupus o serie de intervenții tehnice complexe.

Arhitectul Cristian Ranja a fost coordonatorul proiectul de renovare. Artistul plastic Alexandru Siminic (membru UNRMI) a restaurat ornamentele clădirii. Ciprian Dumitru Muscă managerul proiectului și responsabilul financiar din partea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. Ornamentele din tablă ale acoperișului au fost confecționate de o echipă de meșteri din Chișinău.
Detaliile cele mai fine au fost realizate de opt doamne, meșteri populari, încondeietoare de ouă din comuna suceveană Ciocănești, care au făcut echipă și au pictat cu talent, răbdare și pensule mici-mici tot ce vedem frumos pe pereții Cazinoului Băilor din Vatra Dornei.
Întreaga echipă a proiectului a avut un partener deschis și implicat în Ilie Boncheș, primarul din Vatra Dornei, și în colegii săi.

Obiectivul a fost inaugurat la finalul anului 2023.

Echipa proiectului:

Manager de proiect: Ing. Ciprian Dumitru Muscă
Șef proiect arhitectură: arh. Cristian Rânja
Birou de arhitectură: POLARH Design (membru UNRMI)
Componente artistice: Alexandru Siminic (membru UNRMI)
Antreprenor-constructor: IASICON (membru UNRMI)
- coordonator proiect ing. Gheorghe Băean
- manager de proiect ing. Sebastian Todică
Dirigenție de șantier: prof. univ. dr. ing. Cătălin Onuțu
Instalații: ing. Sandu Arcăleanu
Finalizare proiect: 2023

Vedere panoramică Vatra Dornei cu Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor”.
Foto: Ing. Ciprian Muscă

FONDUL BISERICESC ORTODOX ROMÂN AL BUCOVINEI (Municipiul Suceava, str. Ion Voda Viteazul, nr. 2, Judeţul Suceava) a semnat în luna decembrie 2017, Contractul de Finanţare pentru proiectul CONSOLIDAREA ȘI RESTAURAREA CLĂDIRII MONUMENT “CAZINOUL BĂILOR” CU SCHIMBAREA DESTINAȚIEI ÎN CENTRUL MUZEAL “CAZINOUL BĂILOR”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5- Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, iar Organismul Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.

Obiectivul general al proiectului a urmarit creşterea interesului vizitatorilor pentru patrimoniul istoric şi cultural din staţiunea balneoclimaterică Vatra Dornei prin promovarea resurselor şi tradiţiilor locale în ideea valorificării superioare a potenţialului turistic, prin acţiuni care să contribuie la dezvoltarea economică şi socială a zonei şi implicit a calităţii individuale a locuitorilor săi.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

1. Consolidare si restaurare a cladirii monument istoric ”Cazinoul Bailor”;

2. Schimbarea destinatiei initiale intr-un centru muzeal si cultural de exceptie;

3. Atragerea unui numar de 16.867 vizitatori/an/dupa anul 5 de la punere in functiune, prin actiuni de promovare si prin angrenarea factorilor de interes de la nivel local;

4. Dezvoltarea unor parteneriate locale pentru valorificarea in mod unitar a obiectivelor turistice si cresterea atractivitatii zonei;

Proiectul a urmărit realizarea următoarelor categorii de lucrări:

Obiectul 1 – Cladire Cazinoul Bailor (Lucrari de reparatii si refaceri acoperis, Lucrari de protectie a cladirii, Lucrari de restaurare exterioare, Lucrari de restaurare interioare, Lucrari pentru implementarea functiunii de centru muzeistic), Obiectul 2 – Retele si amenajari exterioare,

Obiectul 3 – Iluminat arhitectural – obiect conex.

Proiectul finalizat, este un proiect de importanţă regională pentru regiunea Nord Est datorita importanţei monumentului şi unicităţii monumentului la nivel regional.

Clădirea Cazinoului este o clădire emblematică pentru judeţul Suceava şi municipiul Vatra Dornei şi o atracţie deosebita pentru vizitatorii regiunii Nord Est.

Grupul ţinta principal vizat este alcatuit în cea mai mare măsură, de turiști şi vizitatori și orice alte persoane interesate care vor poposi anual în staţiunea balneoclimaterică Vatra Dornei.

Conexiuni

Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor” - Vatra Dornei
https://cazinoul-bailor.ro

Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor” - Vatra Dornei - Tur virtual
https://cazinoul-bailor.ro/tur-virtual/

Cazinoul din Vatra Dornei - Wikipedia
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cazinoul_din_Vatra_Dornei

Previous
Previous

Catedrala Notre Dame își dezvăluie interiorul restaurat la 5 ani după incendiul devastator

Next
Next

Premii și nominalizări pentru membrii UNRMI la Ediția 2024 a Anualei de Arhitectură București