Catedrala Notre Dame își dezvăluie interiorul restaurat la 5 ani după incendiul devastator
După mai bine de cinci ani de ample și complexe lucrări de reconstrucție Catedrala Notre Dame s-a dezvăluit în fața lumii, cu tavane înalte reconstruite și minunate texturi de piatră finisată mătăsos, ștergând amintirile sumbre ale incendiului devastator din 2019.
Renașterea Catedralei Notre Dame
Resturile care au căzut din acoperișul în flăcări la 15 aprilie 2019 într-un fel aproape miraculos au lăsat intactă crucea de aur a altarului.
Exteriorul catedralei este încă un șantier, cu schele și macarale. Dar interiorul este din nou imaculat. Găurile imense pe care infernul le-a făcut în tavane au dispărut.
Imaginile transmise în direct de la vizita la fața locului a președintelui francez Emmanuel Macron (29.11.2024) au arătat interiorul catedralei emblematice așa cum ar fi putut să o vadă credincioșii în secolele trecute, spațiile sale largi și deschise fiind pline de lumină puternică într-o zi de iarnă răcoroasă și însorită care a iluminat culorile vibrante ale vitraliilor.
Interiorul restaurat - prezentat în toată splendoarea sa vineri 29 noiembrie (înainte ca publicul să poată intra din nou pe 8 decembrie la inaugurarea oficială) - s-a dovedit a fi uluitor.
Pietrarii au reparat tavanele distruse
Au dispărut găurile uriașe pe care incendiul le făcuse în tavanele boltite, lăsând grămezi de resturi carbonizate pe podelele catedralei. Piatra nouă a fost restaurată și re-asamblată cu grijă pentru a repara și umple rănile care au lăsat interiorul catedralei expus intemperiilor. Delicați îngeri aurii privesc acum din centrul unuia dintre tavanele reconstruite, părând să zboare din nou deasupra transeptului.
Pereții de calcar ai catedralei, strălucitori, de culoare crem, par noi, au fost curățați nu numai de praful incendiului, ci și de depunerile acumulate de-a lungul secolelor.
Catedrala atrăgea anual milioane de credincioși și vizitatori înainte ca incendiul din 15 aprilie 2019 să forțeze închiderea ei și să transforme monumentul din inima Parisului într-o zonă interzisă, cu excepția artizanilor, arhitecților și a altor persoane mobilizate pentru reconstrucție - din Franța și din întreaga Europă.
Tehnici noi și vechi utilizate
Au fost folosite aspiratoare puternice pentru a îndepărta mai întâi praful toxic degajat de incendiu în urma topirii acoperișurilor de plumb ale catedralei.
Apoi au fost pulverizate straturi fine de latex pe suprafețe, care au fost extrase câteva zile mai târziu, îndepărtând murdăria din porii, colțurile și crăpăturile pietrelor. În total, au fost curățați și decontaminați peste 42.000 de metri pătrați de piatră - o suprafață echivalentă cu aproximativ șase terenuri de fotbal.
“Parcă a fost construită ieri, de parcă abia s-a născut, chiar dacă Notre Dame este foarte veche”, a declarat pietrarul Adrien Willeme, care a lucrat la reconstrucție. “Pentru că a fost restaurată și curățată cu atâta grijă, arată cu adevărat extraordinar”.
Gelurile de curățare au fost folosite și pe unii pereți care fuseseră pictați, îndepărtând murdăria acumulată de mulți ani și dezvăluind din nou culorile lor strălucitoare.
Tâmplarii au lucrat manual, la fel ca omologii lor medievali, în timp ce tăiau grinzi uriașe de stejar pentru a reconstrui acoperișul și turla care se prăbușise în 2019 ca o suliță în flăcări în infern. Grinzile prezintă urmele muncii tâmplarilor, cu cioplituri făcute pe lemn cu topoarele și bardele speciale.
Aproximativ 2.000 de stejari au fost tăiați pentru a reconstrui grinzile șarpantei acoperișului - elemente de lemn atât de dense și complicate încât podul de sub acoperiș a fost botezat “pădurea”.
Vizita președintelui francez din 29 noiembrie 2024 a dat startul unei serii de evenimente care marchează redeschiderea capodoperei gotice din secolul al XII-lea. La sfârșitul turului său, președintele s-a adresat sutelor de muncitori adunați în interiorul catedralei și le-a mulțumit pentru munca depusă pe ceea ce el a numit “șantierul secolului”.
“Șocul redeschiderii va fi, vreau să cred, la fel de puternic precum cel al incendiului. Dar va fi un șoc al speranței”, a spus el. “Infernul de la Notre Dame a fost o rană pentru națiune. Iar voi ați fost remediul ei”.
Președintele Macron va reveni pe 7 decembrie pentru a rosti un alt discurs și va participa la sfințirea noului altar în timpul unei slujbe solemne pe 8 decembrie.
Naos: piatră strălucitoare
Naosul, odată întunecat de funingine și moloz, radiază acum iluminat de o strălucire celestă. Vizitatorii pot vedea adevărata culoare a pereților catedralei: un calcar lutețian palid (denumit astfel după numele vechi roman pentru Paris, Lutecia) care strălucește sub lumina soarelui ce trece prin vitraliile restaurate. Nuanțele de crem nou descoperite pun în evidență coloanele gotice înalte și bolțile cu nervuri, creând o atmosferă luminoasă și înălțătoare. Restauratorii spun că este pentru prima dată în secole când adevărata piatră a fost expusă în acest fel.
Pardoseala din marmură șlefuită, care strălucește sub picioare, este atât de netedă încât pare că ai putea aluneca pe ea - comunicând cu grila de separare aurită a zonei corului.
Deasupra, candelabre incandescente atârnă maiestuos de fiecare arc boltit, întinzându-se de la vest la est, aruncând o lumină caldă, aurie, în întregul naos.
Procesul meticulos de restaurare a presupus curățarea a zeci de mii de metri pătrați de piatră - folosindu-se tehnologia inovatoare a aplicării de folii din latex pentru a îndepărta murdăria de secole fără a provoca daune. Restauratorii au descoperit urme de zidărie gravate de constructorii medievali - urme intime ale artizanilor care au modelat Notre Dame în secolele XII și XIII.
Altar: focul s-a topit în mâna lui Hristos
Altarul catedralei poartă un simbol emoționant al devastării provocate de incendiu. Pietà lui Nicolas Coustou, parte a ansamblului Vœu de Louis XIII, a supraviețuit în mare parte nevătămată, dar plumbul topit din incendiu a curs în mâna lui Hristos. Restauratorii au ales să păstreze acest lucru ca o amintire subtilă, dar puternică, a tragediei. În jurul altarului, pardoseala complexă din marmură, ascunsă mult timp sub straturi de murdărie, a fost reconstituită din fragmente recuperate după incendiu - după ce arheologii au investigat pentru prima oară minuțios straturile de sub podeaua istorică.
În apropiere, Crucea Gloriei lustruită, care devenise incandescentă în mijlocul flăcărilor, este acum readusă la strălucirea sa deplină. Încadrată de piatra crem strălucitoare a naosului, crucea servește drept piesa centrală a renașterii catedralei.
Orga: o renaștere complexă
Marea orgă, printre cele mai mari și mai vechi din Franța, a fost supusă unei restaurări complexe. Cruțată de flăcări, dar acoperită cu praf de plumb, cele 8 000 de tuburi ale sale - cu dimensiuni de la cele ale unui stilou pînă la elemente de peste 10 metri înălțime - au fost dezasamblate, curățate și reglate cu minuțiozitate. Timp de doi ani, această muncă a fost efectuată cu precizie în interiorul liniștit al catedralei, unde acordarea și armonizarea sunetelor orgii a fost realizată în întregime după auzul fin al experților.
Acum, grandoarea orgii este inconfundabilă. Carcasa sa de lemn impunătoare, marcată cu sculpturi lăsate de meșterii din trecut, strălucește sub lumina soarelui care pătrunde prin ferestrele restaurate. Chiar și în tăcere, monumentalul ansamblu al orgii inspiră admirație.
Capelele: picturi murale redescoperite
Cele 29 de capele care înconjoară naosul și corul sunt pline de culoare și detalii, care până acum fuseseră estompate și ascunse de murdărie și neglijență. Restauratorii au descoperit picturi murale complexe, stele aurite pe tavane și motive vibrante create inițial sub conducerea lui Eugène Viollet-le-Duc. Fiecare capelă spune o poveste unică prin desenele și temele sale.
Capela Sfântului Marcel iese în evidență ca o capodoperă aparte, cu pictura murală a relicvelor Sfântului restaurată în culori vii. Vizitatorii sunt captivați de culorile sale radiante, care produc un efect comparabil cu cel al Capelei Sixtine din Roma - un foc de artificii vizual. În alte capele, urme ale testelor de culoare ale pictorilor din secolul al XIX-lea, ascunse în colțuri întunecate, dezvăluie acum procesul lor artistic și istoric.
Transeptul: o reconstrucție sub presiune
Traversarea transeptului, unde turla originală s-a prăbușit, a reprezentat una dintre cele mai mari provocări ale reconstrucției și restaurării. Deasupra, noile bolți înalte din calcar lutețian reproduc originalele medievale cu o precizie remarcabilă.
Sub cruce, arheologii au descoperit o comoară de istorie: fragmente din jubé-ul medieval al Notre Dame (sau paravanul corului) îngropate în moloz. Aceste pietre sculptate complicat, unele purtând încă urme slabe de vopsea policromă, oferă o privire rară asupra istoriei decorative vibrante a catedralei din secolul al XIII-lea.
Acoperișul, turla și măsurile de siguranță
Acoperișul recent restaurat atrage privirile spre cer, unde tehnicile medievale de prelucrare a lemnului au fost recreate cu fidelitate. Cunoscută sub numele de “pădure”, structura complexă din lemn a șarpantei rămâne ascunsă sub linia acoperișului, dar vederea căpriorilor dezvăluie ceva din precizia împletirii meșteșugului medieval cu cel modern.
La exterior, turla se înalță la 96 de metri, reproducând fidel proiectul din secolul al XIX-lea al lui Viollet-le-Duc. Îmbrăcată în stejar și tablă de plumb lucrată manual, aceasta este încoronată de un cocoș aurit care conține relicvele Sfântului Denis, Sfintei Genevieve și un fragment din Coroana de Spini, alături de un pergament care enumeră contribuitorii la restaurare.
De asemenea, turla îl onorează pe generalul Jean-Louis Georgelin, care a supravegheat proiectul de restaurare până la moartea sa în 2023. Numele său este acum gravat la baza ei.
Notre Dame dispune acum de sisteme de prevenire a incendiilor de ultimă generație pentru a se proteja împotriva dezastrelor viitoare. Camerele termice monitorizează acoperișul, iar un sistem anti-incendiu cu pulverizare fină, conceput pentru a stinge eventualele flăcări imediat, direct de la sursă, este integrat perfect în structură. Barierele ignifuge împart acoperișul în compartimente, împiedicând propagarea flăcărilor.
Conductele de alimentare cu apă ranforsate pot furniza 600 de metri cubi de apă pe oră, asigurând o protecție mai bună decât oricând a catedralei.
Albumul restaurării Catedralei Notre-Dame
Pentru a coincide cu redeschiderea catedralei, albumul “Rebâtir Notre-Dame de Paris” - o poveste bogat ilustrată a celor cinci ani petrecuți pentru restaurarea catedralei - a apărut în librării pe 21 noiembrie 2024.
Această carte spune povestea unuia dintre cele mai fascinante șantiere de reconstrucție și restaurare ale secolului XXI, o aventură umană extraordinară.
Realizarea albumului a fost în sine, de asemenea, o provocare prodigioasă, asumată cu entuziasm și mândrie, în inima șantierului catedralei și în atelierele din întreaga Franță.
Co-editată de Tallandier și de instituția publică care s-a ocupat de restaurarea catedralei (“Rebâtir Notre-Dame de Paris”), albumul este cartea oficială a acestei formidabile aventuri umane, ilustrată cu peste 250 de fotografii și planuri și îmbogățită cu mărturii exclusive ale specialiștilor, experților, meșteșugarilor, artizanilor, arhitecților, restauratorilor și inginerilor care au lucrat împreună la reconstrucția și restaurarea Notre-Dame de Paris.
Autorul textelor albumului, Mathieu Lours, este doctor în istorie și istoric al arhitecturii, specializat în catedrale și arhitectură religioasă. Este șeful departamentului de istorie a arhitecturii la École de Chaillot și predă la École du Louvre și la Universitatea Paris-Cergy. Cufundat în inima lucrărilor de restaurare, el s-a întâlnit și a discutat îndelung cu actorii-cheie implicați în restaurare pentru a scrie această carte.
Fotografii David Bordes, Romaric Toussaint (instituția “Rebâtir Notre-Dame de Paris”) și Patrick Zachmann (Magnum Photos) au fotografiat șantierul și restauratorii - bărbați și femei - care au lucrat la el în ultimii cinci ani. Fiecare dintre fotografi a surprins fiecare etapă și fiecare aspect al proiectului, fiecare cu perspectiva sa unică. Munca lor oferă acestei cărți o perspectivă vizuală fără precedent asupra proiectului de restaurare a Notre-Dame de Paris.
Data apariției: 21 noiembrie 2024
Preț: 49.9 €
Format : 24 x 32 cm. / 304 pagini
Albumul este disponibil în franceză și engleză.
AP News (Thomas Adamson și John Leicester) / The Guardian (Matt Fidler)
Foto
Stéphane de Sakutin / AFP / Getty Images
Christophe Petit Tesson / Abaca/ rex / Shutterstock
Sarah Meyssonnier / Reuters /
Ludovic Marin / AFP / Getty Images
Geoffroy van der Hasselt / AFP / Getty Images
Rebâtir Notre-Dame de Paris
CONEXIUNI
Rebâtir Notre-Dame de Paris
https://rebatirnotredamedeparis.fr/