Participarea membrilor UNRMI la Bienala Națională de Arhitectură 2023

O serie de membri (persoane fizice și juridice) ai Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România au participat - și de această dată cu succes - la BNA 2023 - Ediția XV cu proiecte la secțiunile "Restaurare" și "Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității", precum și la Secțiunea "Publicații de arhitectură".

FOTO: Biserica Evanghelică C.A. Bistrița după restaurare

Bienala Națională de Arhitectură 2023, Ediția XV –"ÎMPREUNĂ!”

Bienala Națională de Arhitectură – România 2023 (BNA) este cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecților, organizat constant, din doi în doi ani, din anul 1994, de Uniunea Arhitecților din România. Denumirea de "Bienala Națională de Arhitectură” este marcă înregistrată de UAR și reflectă amploarea națională a manifestării și reprezentarea teritorială la nivelul întregii țări.
Bienala are câte un concept nou pentru fiecare ediție, propus de conducerea Uniunii Arhitecților din România. Conceptul este structurat ca program cultural, având un conținut complex și de interes atât pentru breasla arhitecților creatori, cât și pentru publicul larg - cel căruia i se adresează producția de arhitectură.

Tema ediției din acest an a Bienalei a fost: "Arhitectura se face ÎMPREUNĂ!

Comitetul de Organizare al Uniunii Arhitecților din România pentru ediția Bienalei Naționale de Arhitectură 2023 a fost format din:

  • Președinte UAR - arh. Ileana Tureanu;

  • Președinte de Onoare al Bienalei - arh. Vladimir Arsene;

  • Comisar - arh. Lorin Niculae;

  • Director - arh. Ioana Alexe;

  • Art director - arh. Andra Panait

  • Comitetul a avut sprijinul a numeroase echipe de voluntari, în București și în celelalte orașe ale țării unde au avut loc evenimentele programate în cadrul BNA 2023: Baia-Mare, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu, Târgoviște și Târgu-Mureș.

Evenimentele din cadrul BNA 2023 au început la București luni 2 octombrie cu vernisarea expoziției celor 230 de proiecte finaliste și a celor premiate la secțiunile “Locuințe Individuale”, “Locuințe Colective” 
și “Arhitectură de Interior” în spațiul expozițional al Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu”, în prezența conducerii UAR, UAUIM și a membrilor juriilor celor 3 secțiuni.

Evenimentele din cadrul Bienalei au continuat tot în București, la Teatrul Odeon – Majestic, cu Gala de deschidere în data de marți, 3 octombrie 2023, de la ora 18:00. Au participat Ministrul Culturii Dna. Raluca Turcan, consilierului prezidențial prof. Sergiu Nistor, personalități ale arhitecturii și culturii, studenți la arhitectură, jurnaliști, foto-reporteri, voluntari, precum și un numeros public pasionat de arhitectură. Gala a durat până spre miezul nopții și a avut o participare de peste 800 de persoane. Programul Galei a cuprins decernarea premiilor secțiunilor BNA “Locuințe individuale”, “Locuințe colective” și “Arhitectură de interior”, prezentarea proiectelor nominalizate și premiate (în prezența autorilor acestora în echipe complete), justificarea opțiunilor de selectare și premiere de către membrii juriilor, precum și înmânarea premiilor.

Participanții au putut viziona și expozițiile speciale "Henri Coandă - Înapoi in viitor” (revista Arhitectura); “Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția” (Emil Ivănescu, Simina Filat); “Scufița Magenta” (instalație de Dumitru Gorzo).

Expoziția “București, orașul în matricea otoman-orientală"

Pe 8 octombrie, tot în cadrul programului de evenimente BNA 2023, în sălile de expoziție de la sediul ARCUB din strada Lipscani, a avut loc vernisarea expoziției “București, orașul în matricea otoman-orientală" realizată de Dl. arh. Dan Lăcătuș, expert în restaurarea monumentelor istorice (membru UNRMI).

Expoziția-simpozion “In Memoriam Călin Hoinărescu - Arhitect dedicat comunității și patrimoniului"

În data de 25 octombrie 2023 la Muzeul Județean de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești s-a vernisat expoziția și a avut loc simpozionul “In Memoriam Călin Hoinărescu (15 iunie 1944 - 19 mai 2022) - Arhitect dedicat comunității și patrimoniului”. Manifestarea a fost dedicată personalității Arhitectului Călin Hoinărescu, fost Președinte al UNRMI, fiind o amplă prezentare a activităților sale profesionale ca expert în domeniul monumentelor istorice, ca autor de studii, cercetări, inventarieri, precum și ca realizator de proiecte de restaurare și conservare a patrimoniului istoric și cultural. Evenimentul a făcut parte din programul BNA 2023, a fost susținut din Timbrul Arhitecturii și a fost co-organizat de UAR, UAR - Filiala Muntenia, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean de Artă Prahova, Consiliul Județean Prahova, precum și de firmele RESTITUTIO și CONSPROIECT.

Premii ale membrilor UNRMI la BNA 2023

Restaurarea, recuperarea patrimoniului și interpretarea identității

Evenimentele din cadrul Galei secțiunilor "Restaurare" și "Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității" au avut loc la Craiova în data de 17.10.2023 la Centrul “Constantin Brâncuși”, de Ziua Patrimoniului Cultural.

Programul a cuprins vernisarea expoziției proiectelor finaliste la cele două secțiuni, decernarea și înmânarea premiilor, precum și vernisarea expoziției Arh. Dorin Ștefan “Auto Denunț”, conferința arh. Dorin Ștefan - prezentarea proiectului Centrului Cultural Brâncuși, Simpozionul “Educația de arhitectură și spațiu construit” și Simpozionul “Inteligența artificială în arhitectură” - B.I.M., Cyber Security.

Juriul Secțiunilor "Restaurare” și "Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității” a fost compus din următoarele personalități:

  • Arh. Ștefan Mănciulescu - Absolvent al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu” din București și al Centrului de Studii Superioare și de Conservare a Monumentelor Istorice - École de Chaillot (1990).

  • Arh. Sergiu Nistor - Absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu”, doctor în Arhitectură, specializarea restaurarea monumentelor istorice şi autor a numeroase proiecte, documentaţii, studii, cercetări, articole, conferinţe şi cărţi în acest domeniu. Are atestarea de expert în domeniul restaurării monumentelor istorice.

  • Arh. Ștefan Bâlici - Președintele Ordinului Arhitecților din România din iulie 2022. În perioada ianuarie 2016 - februarie 2022 a fost Manager - Director General al Institutului Național al Patrimoniului din București.

  • Curator secțiune: Arh. Anca Filip - Arhitect și urbanist, specializat în cercetarea și protejarea patrimoniului construit, atestat al Ministerului Culturii; autor de studii de istorie urbană, de documentații de înscriere în Lista Monumentelor Istorice, de studii istorico-arhitecturale pentru fundamentarea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului construit; cercetător și promotor al activității înaintașilor arhitecți, care au activat în Comisiunea Monumentelor Istorice și în Direcția Monumentelor Istorice.

La Secțiunea "Restaurare" juriul a acordat următoarele premii și nominalizări:

  • Premiul secțiunii (ex aequo): Baia Turcească (Iași)
    Autori: șef proiect arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, arh. Nicoleta Caba

  • Premiul secțiunii (ex aequo): Reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a Bisericii Reformate Dej
    Autori: arh. Éva Eke, arh. Zsuzsanna Szilágyi-Bartha, arh. Cristina Tuță-Filip, prof. dr. ing. Bálint Szabó, dr. ing. Imola Kirizsán

  • Premiul secțiunii (ex aequo): Restructurare, restaurare și refuncționalizare Casa Hintz (Cluj - Napoca).
    Autori: Planwerk Arhitectură și Urbanism - Proiectant general, arhitectură; Progir Structural - Rezistență; Progir Proiectare Construcții - Instalații; Klara Veér - BIA - Arhitectură de interior

  • Nominalizare: Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița în vederea introducerii sale in circuitul turistic internațional (Bistrița)
    Autori: arh. Zsuzsanna Szilágyi-Bartha, arh. Éva Eke prof. dr. ing. Bálint Szabó, dr. ing. Imola Kirizsán - Biroul UTILITAS CCPDRPC. 
Din colectivul extins al proiectului au făcut parte membrii UNRMI prof. dr. Dana Postolache, prof. dr. Ioan Darida, experți atestați și specialiști în restaurarea de componente artistice (pictură, piatră, lemn, metal).Antreprenor - constructor: M.I.S Grup și IASICON (membri UNRMI).

  • Nominalizare și Premiul Asociației Culturale "Patrimoniu pentru viitor”: Restaurarea Cinematografulului “Flacăra” (Turnu Măgurele)
    Colectiv: arh. Șerban Antoniu, arh. Adela Antoniu, arh. Maria Cristea, arh. Alina Boșneag și Arh. Andrei Atanasiu, expert atestat în restaurare de monumente istorice, vice-președinte al UNRMI.  

  • Diploma Specială a Juriului secțiunii: Restaurare “Casa Dianu - Muzeu al Cărții și Exilului Românesc” (Craiova)
    Colectiv: arh. Mihai Radu Trif, arh. Iulian Cămui (membru al UNRMI), arh. Vlad Mihai Ghiță, arh. Bogdan Ruxanda, c. arh. Ilona Nica Antreprenor; Antreprenor-constructor RASUB Construct Engineering (membru UNRMI)

La Secțiunea "Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității” juriul a acordat următoarele premii și nominalizări:

  • Premiul secțiunii (ex aequo): Revitalizarea Turnului Pompierilor (Cluj-Napoca).
    Autori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu

  • Premiul secțiunii (ex aequo): ȘURA - Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă (Archita, Mureș).

    Autori: Cosmin Pavel, Cristina Constantin, Ionuț Nedelcu

  • Nominalizare: Muzeul etnografic Panet (Panet, Mureș)
    Autori: arh. Robert Farczadi, arh. Laurențiu Pavel

  • Nominalizare: Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a ansamblului Palatului Principilor din Alba-Iulia - Centru expozițional corp principal E
    Autori: Proiectant general: K&K Studio de Proiectare; 
Șef proiect specialitate arhitectură: arh. Kulcsár András Levente; Proiectant specialitate arhitectură: Arh Service Guttmann & Comp; Șef proiect complex: dr. arh. Guttmann Szabolcs, expert MC; 
Proiectanți de specialitatea arhitectură: arh. Nemes Andrea, arh. Iosip Veronica, arh. Oprea Oana, arh. Pântea Ioana, arh. Elek Zsolt, stud. arh. Brădățeanu Ioana; 
Antreprenor - constructor: firma EURAS, membru al UNRMI.

Cartea de arhitectură

Premiile Secțiunii "Publicații de arhitectură" au fost acordate la Gala de la Târgoviște din data de 23.10.2023.


Gala secțiunii “Publicații de arhitectură” a avut loc în Târgoviște la Muzeul de Istorie a Județului Dâmbovița cuprinzând vernisajul expoziției cu proiectele finaliste de la cele 
2 secțiuni.

La eveniment au avut loc lansarea cărții “In memoriam: arh. Dumitru Cristian - Călătorind cu pretext architectural prin ținuturile biblice” și lansarea unui nou număr al revistei ARHITECTURA.

La secțiunea "Publicații de arhitectură” juriul secțiunii a fost compus din următoarele personalități:

  • Arh. Ana Maria Hariton - Arhitect, absolventă a Institutului de Arhitectură “Ion Micu”, profesor de arhitectură, scriitor- traducător (a tradus în limba română cartea lui Pierre von Meiss “De la forma la loc + Tectonica – o introducere în studiul arhitecturii”);


  • Arh. Georgeta Gabrea - Arhitect, restaurator de monumente istorice, editor de carte, absolventă a Institutului de Arhitectură “Ion Micu”, doctorand al Universității Naționale de Arte;

  • Cătălin D. Constantin - Editor de carte și antropolog, predă cursuri de antropologie la Facultatea de Litere a Universității din București și este din 2016 prodecan al facultății;

  • Curator secțiune: Olimpia Sultana - Absolventă a Facultății de Istorie și master în “Gestionarea Informației în Societatea Contemporană” - Ştiinţe ale Informării și Documentării, Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, coordonator de publicații de specialitate, expert în biblioteconomie, curator și manager cultural.

Juriul secțiunii a acordat următoarele premii și nominalizări:

  • Premiul secțiunii: “Ipostaze ale locuirii comunităților evreiești din Moldova (1775-1930)”
    Autor: Irina Nemțeanu (membru UNRMI) / Colaboratori - Prefață: Ana Maria Zahariade / Editor: Sandra Demetrescu / Graphic design: Octavian Carabela / Redactor: Eugenia Petre / Consultant științific: arh. Ruxandra Nemțeanu (membru UNRMI) / Traducere în limba engleză: Simona Drăgan / Traducere în limba germană: Matei Demetrescu; 
Fotografii: Serioja Bocsok

  • Nominalizare: “Curțile Bucureștene. Potențialul ascuns al morfologiei urbane”
    Autor: dr. arh. Andreea Boldojar

  • Nominalizare: “Pe Topolog în sus. O cercetare a arhitecturii tradiționale de pe valea râului Topolog”
    Autori: Cristina Budan, Paul Budan, Rodica Dina, Daniela Gheorghiu, Ruxandra Sacaliș

  • Nominalizare: “Goldstein Maicu. Vilele moderne. Constanța. 1931– 1940”
    Editor: Dorothée Hasnaș, arhitect/ curator.
Autori: dr. arh. Andreea Cel Mare, fotografie. prof. dr. Mihaela Criticos, arh. Radu Cornescu, ist. Ciprian Plăiașu

  • Nominalizare: “Povestea casei mele”
    Autor: Köllő Miklós

  • Nominalizare: “Ferentari incomplet. Volumul 1 - Politici urbane la o margine de oraș (1846-2011)”
    Autori: Andrei Răzvan Voinea, Gergely Pulay, Dana Dolghin / Editor: Irina Calotă (Popescu) / Grafică: Matei Popescu / Cercetare: Cristian Dumitrescu / Foto: Andrei Mărgulescu / Art Design & DTP: Max Gruenwald, Dinu Dumbrăvician (Faber Studio) / Redactor: Mariana Dinu

Premiul secțiunii "Publicații de arhitectură"

Bienala Națională de Arhitectură 2023 este un eveniment organizat de Uniunea Arhitecților din România, în parteneriat cu: Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București; Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”; Muzeul Național al Țăranului Român; Institutul Național al Patrimoniului; Comisia Națională a României pentru UNESCO; Muzeul Municipiului București; Agenția Națională de Presă AGERPRES; Agenda Construcțiilor; Spațiul Construit; Arena Construcțiilor; Modernism; Propagarta; Eventsmax; De-a Arhitectura; Radio France Internationale; Igloo; The Institute; Revista Construcțiilor; Matek.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Previous
Previous

Gala “Regio, pașaport spre dezvoltare în Sud-Muntenia!" a premiat excelența și profesionalismului membrilor UNRMI

Next
Next

UNRMI și-a ales noua conducere pentru un mandat de 4 ani