“Biserica Evanghelică fortificată” din Cisnădie

Cod LMI SB-II-a-A-12355 - Str. Cetății 1-3, Cisnădie

Proiect de restaurare finalist la Anuala de Arhitectură București, Ediția 2023 la Secțiunea “Arhitectură construită / Arhitectură și patrimoniu”

Proiectul finanţat de Comisia Europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi intitulat “Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuit turistic la ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie județul Sibiu” a constat în restaurarea şi punerea în valoare a unui monument istoric de importanţă naţională (categoria A) cu o vechime de aproape 800 de ani.

Istoric

În secolul al XIII-lea, biserica a fost construită iniţial ca o bazilică romanică cu trei nave cu cor şi absidă cu absidiole laterale și turn vestic încorporat navei centrale.

Ulterior, la sfârşitul secolului al XIV-lea, biserica a fost transformată radical în stil gotic, când absida semicirculară a corului a fost modificată poligonal şi au fost adăugate turnuri masive deasupra corului și deasupra traveelor centrale ale navelor laterale.

În a doua jumătate a secolului XV nava centrală a fost boltită cu nervuri gotice din piatră şi o parte a ferestrelor romanice au fost zidite.

În jurul bisericii au fost zidite trei centuri circulare de curtine întărite cu turnuri.

Lucrările de restaurare

Lucrările de restaurare au fost începute în martie 2019 iar recepţia a avut loc în 2023.  Prin proiect s-a încercat punerea în valoare a etapelor de evoluţie care se citesc în volumetria monumentului: etapa 1 (sec. XIV, formă bazilicală de inspiraţie romanică occidentală cu o navă centrală şi două colaterale), etapa 2 (sec. XV, transformări în stil gotic ale sistemului de boltire, a corului şi adaosuri de turnuri de apărare).

La nivelul faţadelor, etapele de evoluţie sunt marcate prin textura finisajului: tencuieli subţiri de epocă pe etapa 1- romanică şi tencuieli pline pe adaosurile din perioada gotică (etapa 2). Ferestrele din etapa romanică au fost marcate la nivelul paramentului exterior.

La interior s-au marcat etapele de evoluţie prin diferenţierea texturii suprafeței de călcare, respectiv a fost desfăcută pardoseala din duşumele existentă şi a fost marcat traseul vechiurilor ziduri romanice prin pardoseli din piatră neregulate, în timp ce pardoseala etapei gotice a fost realizată din cărămidă așezată “în coadă de rândunică”. Anumite zone cu pardoseli originale au fost lăsate vizibile şi integrate în stereotomia de ansamblu.

Șarpanta istorică gotică spectaculoasă păstrată intactă a fost introdusă în circuitul de vizitare prin iluminatul podului şi adăugarea unor pasarele din lemn care permit totodată vizitarea turnurilor de apărare unde au fost amenajate spaţii expoziţionale. Pe nava centrală a fost recuperată şi refolosită ţigla originală confecţionată manual.

Frescele din perioada romanică care au fost acoperite cu tencuieli după reforma religioasă din perioada gotică au fost scoase la lumină şi restaurate.

Biserica a fost pusă în valoare prin iluminatul arhitectural al faţadelor şi al frescelor interioare, mărindu-se vizilitatea monumentului la nivel urban.

Orașul Cisnădie

Cisnădie (denumire veche Cisnădia Mare, denumiri în dialectul săsesc Hielt, Hilt și Helt, în germană Heltau, în maghiară Nagydisznód, Disznód) este un oraș în județul Sibiu format din localitățile componente Cisnădie (reședința) și Cisnădioara. Se află la 10 km sud de Sibiu, pe valea pârâului Argintului (Silberbach) și a pârâului Ursului (Bärenbach), la poalele Măgurii Cisnădiei (Götzenberg). Localitatea a fost fondată de către coloniști de etnie germană, chemați în țară de către regele Géza al II-lea al Ungariei, (1141-1161) pentru a apăra granițele regatului împotriva raidurilor cumanilor, pecenegilor, tătarilor etc. Istoricii presupun că pe teritoriul actual al localității Cisnădie a fost fondată, în 1150, localitatea Ruetel, care a fost distrusă de năvălirile mongolilor.

Prima mențiune documentară despre o așezare pe locul actual al orașului datează din 1204, într-un document al regelui Emeric al Ungariei, sub denumirea de Rivetel.

Localitatea Heltau a fost menționată documentar pentru prima dată în 1323. Cu toate acestea, încă de prin 1300 a fost construită o biserică de piatră în stil romanic (Kreuzkirche), care a fost dedicată Sfintei Walpurga. În anul 1425 în Cisnădie a fost construit primul turn cu ceas din Transilvania. Acesta este înconjurat de 2 ziduri de apărare, cel interior având și încăperi pentru păstrarea proviziilor. În anul 1500, în urma vizitei făcute de regele Vladislav al II-lea al Ungariei, localității i s-a acordat dreptul de a ține târg anual (Marktrecht). În secolele XV-XVII asupra localității s-au abătut atacurile turcilor, care au produs multe distrugeri. Epidemia de ciumă din 1660 a lăsat în urmă 411 de morți.

În anul 1734 în Cisnădie s-au stabilit circa 125 landleri protestanți, care au fost expulzați din regiunea lor natală Salzkammergut din teritoriile ereditare habsburgice deoarece urmau credința lor protestantă după Martin Luther. În 1806 Cisnădia a primit de la împăratul Francisc I reînnoirea vechiului drept de a avea târg.

Din Cisnădie au plecat pe front în Primul Război Mondial 300 de bărbați, din care 66 nu s-au mai întors. După unirea Transilvaniei cu România, Cisnădia a pierdut mare parte din pământurile sale: din 17000 de iugăre au mai rămas aprox. 5000 de iugăre. În Al doilea Război Mondial, au fost chemați sub arme circa 500 de locuitori din Cisnădie. Din aceștia 143 au căzut pe câmpul de luptă.

În 1944 armata sovietică a organizat în Cisnădie un lagăr pentru prizonieri. În anul 1945, 870 bărbați și femei de origine germană din Cisnădie au fost deportați la muncă forțată în Uniunea Sovietică, din care 35 au murit. Majoritatea celor care au supraviețuit s-au întors în 1949 la Cisnădie, ceilați au fost duși în Germania.

Recensământul din 1941 a relevat că localitatea Cisnădie avea 5.385 locuitori, din care 3.691 de origine etnică germană. În anul 1946 localitatea Cisnădie a fost ridicată la rangul de oraș.

În anii 1950 a început exodul sașilor transilvăneni către Republica Federală Germania, mai ales pe motiv de reunificare a familiilor în care bărbații au fost deportați după al doilea război mondial.

După 1989 ritmul emigrării a crescut mult.

Biserica Evanghelică fortificată

Biserica fortificată din Cisnădie a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea ca bazilică romanică cu trei nave. Clădirea a suferit numeroase transformări și a pierdut în parte aspectul ei romanic, baza construcției ramânând nemodificată. Prima atestare documentară este în anul 1349. În a doua jumătate a secolului al XV-lea și în prima jumătate a secolului al XVI-lea biserica a fost transformată în stil gotic. Pe locul absidei nordice se ridică sacristia. Absida de sud se desparte printr-un zid de restul bisericii, absida fiind transformată astfel în trezorerie. Acolo s-a păstrat renumitul “Tezaur de la Cisnădie”, care din anul 1915 se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

După atacul turcesc din 1493 biserica a fost fortificată prin supraînălțarea și dotarea cu metereze a turnului central, supraînălțarea absidei și construirea deasupra portalurilor laterale a altor două bastioane. Biserica a fost înconjurată de trei centuri de ziduri prevăzute cu coridoare de apărare, turnuri și bastioane precum și cu șanțuri ce puteau fi umplute cu apă, astăzi astupate.

În anul 1591 turnul-clopotniță de 59 m. a fost modificat și în 1751 primește forma sa actuală. În vârf a avut un glob aurit.

Turnul a fost lovit de fulgere de mai multe ori și a ars. În 1795, pentru a-l feri de incendii, s-a instalat pe el primul paratrăznet din Transilvania confecționat din cupru, după metoda magistratului Raimarus din Hamburg. O parte din turnuri s-au păstrat până în zilele noastre: “Turnul Paznicului”, “Turnul Primăriei”, “Turnul Slăninei”, “Turnul Faurilor de Seceri”, “Turnul Școlii” și turnul situat în grădina parohială. În biserică se păstrează un clopot din 1664, o cristelniță gotică din bronz și porțile altarului vechi în stil baroc.

Altarul poliptic a fost pictat de către Vincentius Cibiniensis în secolul al XVI-lea, cel care a pictat și altarul poliptic pentru Biserica evanghelică din Cetatea de Baltă (în prezent reformată), posibil și o frescă ce se află în biserica reformată din Ocna Sibiului.

În data de 18 iunie 2017, Biserica Evanghelică fortificată din Cisnădie a fost vizitată de premierul luxemburghez Xavier Bettel, în contextul aniversării a 10 ani de la parteneriatul care a adus orașele Sibiu și Luxemburg în proiectul capitalelor europene ale culturii. Bettel s-a întâlnit aici cu membri ai comunității săsești, care vorbesc un dialect similar limbii luxemburgheze.

Denumire proiect

Restaurarea Bisericii Evanghelice fortificate din Cisnădie

  • Amplasament: Str. Cetății 1-3, Cisnădie, Județul Sibiu

  • Cod LMI SB-II-a-A-12355

    Ansamblul fortificat face parte din lista monumentelor istorice din anul 2010, Cod LMI SB-II-a-A-12355, având în componență următoarele obiective:

    1.Cod LMI SB-II-m-A-12355.01 - Biserica evanghelică fortificată, începutul secolului al XIII-lea, a doua jumătate a secolului al XV-lea, modificări în secolul al XVII-lea

    2.Cod LMI SB-II-m-A-12355.02 - Incintă fortificată interioară, datare 1430 - 1530.

    3.Cod LMI SB-II-m-A-12355.03 - Incintă fortificată exterioară, cu turnuri, bastioane, capelă, zwinger, casă parohială, 1430 - 1530,1783.

  • Beneficiar - Client: Parohia Evanghelică C.A. Cisnădie

  • Finanțator: POR 2014-2020

  • Proiectant general: POLARH DESIGN

  • Șef proiect complex: Prof. Dr. arh. Virgiliu Polizu

  • Colectiv: arh. Mircea Căpățână, arh. Vladimir Simion Ismailciuc; arh. Ruxandra Căpățână

Colaboratori

  • Structură: ing. Szekeres-Balogh Gerö Jenö

  • Instalații: ing. Ioan Roșiu

  • Executant - Contractor: Alfa Construct - Olimpiu Precup / Instalatorul SA, Alba Iulia

  • Fotografii: Volker Plattner, Stefan David Kézdi

Previous
Previous

“Palatul Poștei” - Cluj-Napoca